NaturalSwiss NaturalSwiss Logo Contact Details:
Main address: Route de Crassier 7 CH-1262 Nyon Lake Geneva ,
Tel:+36 21 252 38 00, E-mail: ugyfelszolgalat@naturalswiss.ch
Mikor szükséges az Ön szervezete számára a méregtelenítés és a béltisztítás? Mi áll az emésztési zavarok hátterében? A válaszok egyértelműek.
Título:
Hatékony méregtelenítés és béltisztítás természetesen
Dirección:
http://www.meregtelenites-beltisztitas.com/
Descripción:
Mikor szükséges az Ön szervezete számára a méregtelenítés és a béltisztítás? Mi áll az emésztési zavarok hátterében? A válaszok egyértelműek.
Palabras clave:
méregtelenítés, béltisztítás, diéta, rost, emésztési zavarok
Código de idioma:
hu
Autor/a:
NaturalSwiss
Fecha de creación:
2014-01-01

Gluténérzékenység

A gluténérzékenység problémájáról azt gondoljuk, kevés embert érint, pedig ez az autoimmun probléma nem ritka, sőt egészségügyi panaszaink egyre többször vezethetők vissza a gluténérzékenység meglétére.

A súlyos tipikus tünetekkel járó gluténérzékenység viszonylag ritka, hazánkban mintegy 100-200 ezer embert érint. Ám a népesség további 30-40%-a érzékeny a glutén egyes összetevőire, 50-60% pedig hajlamos lehet a gluténérzékenység kialakulására.

A gluténérzékenység okai

GluténérzékenységA gluténérzékenység mint probléma csak a 19. század végén jelentkezett jelentős mértékben, és az 1920-as évekig halálos kimenetelű volt. Vajon miért jelentkezett ilyen későn a gluténérzékenység? Miért maradtak fenn a gluténérzékenység betegségre hajlamosító gének?

Az ok, hogy az elmúlt száz évben gabonaféléink glutén-, s azon belül alfa-gliadin tartalma megnövekedett, mivel a búzanemesítők azokat a búzafajtákat választották ki és keresztezték, amelyek magas gluténtartalommal rendelkeztek. Nyúlósabb, kelesztésre alkalmasabb az ilyen lisztből készült tészta, valamint a tápértéke is magasabb.

Ezért jelentkezett a gluténérzékenység problémája viszonylag későn. Az érintettek száma egyre nő (már Ázsiában is egyre több gabonaféle fogy!) – az 1950-es évektől számuk megnégyszereződött. Az emberi szervezet a gluténérzékenység kialakulására hajlamosító géneket – bár eddig nem volt funkciójuk – ezért nem is „kapcsolta ki”. A kutatások során eddig 27 ilyen gént találtak – ez a szám ijesztően magas.

A glutén összetevője a gliadin és a glutenin. Előbbiből létezik alfa, béta, gamma és omega változat, közülük az alfa-gliadin okoz leggyakrabban immunológiai és bélrendszeri tüneteket.

Tudni kell, hogy ha sok magas gluténtartalmú gabonát fogyasztunk, terheljük vele szervezetünket, s könnyebben kialakulhatnak a gluténérzékenység tünetei. Sajnos, napjainkban rengeteg élelmiszer tartalmaz glutént, nemcsak a gabonafélék, de egyes húskészítmények, gyógyszerek, chipsek is, és bizonyos vitaminkészítményekben is megtalálható. Továbbá a gabonafélék ma nagyobb mennyiségű és a szervezet számára veszélyesebb glutént (alfa-gliadint) tartalmaznak, mint 50-100 évvel korábban, ezért a gluténérzékenység tünetegyüttese egyre több embert érint.

A gluténérzékenység tünetei

A gluténérzékenység tünetei sokfélék lehetnek, hiszen az egyes emberek immunrendszere a gluténre másoktól eltérően reagálhat. A tipikus tünetek többnyire megegyeznek azokkal a szimptómákkal, amelyeket a helytelen táplálkozás vagy más ételallergia okozhat.

Jellemző tünetek a felfúvódás, haspuffadás, bélgáztermelődés, hasi fájdalom, a széklet állagának megváltozása, fáradékonyság, émelygés.

Az általános tüneteken kívül a gluténérzékenység okozhat meddőséget, rákot, neurológiai betegségeket (ataxiát, epilepsziát), pszichés zavarokat (kimerültséget, a koncentrálóképesség csökkenését, depressziót, zavartságot), csontproblémákat, aftás megbetegedéseket, mozgásszervi panaszokat, véralvadási zavarokat, izomgörcsöket, száraz, repedezett bőrt vagy akár a dermatitis herpetiformis nevű bőrbetegséget is.

Az I-es típusú cukorbetegség kialakulásával is kapcsolatba hozható a gluténérzékenység. Az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegek egyes tüneteit bizonyíthatóan a gluténérzékenység okozza. Érdemes tudni, hogy a gluténmentes táplálkozás azon betegek általános állapotát is javítja, akiknél a gluténérzékenység tipikus tünetei nem jelentkeznek.

Hogyan mutatható ki a gluténérzékenység?

Azt, hogy valaki gluténérzékeny-e gasztroenterológiai centrumokban állapítják meg. Először megkérdezik a betegtől, hogy van-e gluténérzékeny a családban, milyen tüneteket észlelt, mióta észleli ezeket.

A gluténérzékenység kimutatásának lehetséges eszköze a vérvizsgálat, majd a szerológiai (specifikus ellenanyag) vizsgálat, végül pedig a vékonybél-biopszia.

Az immunológiai tesztekkel kimutatható gluténérzékenység azonban nem azonos a népesség nagyobb hányadát érintő rendellenességgel. A tesztek nem minden esetben megbízhatóak, így például a vérvizsgálat a betegséget 10-20%-ban nem képes felismerni. A gluténnek lehetnek még további káros hatásai, amelyek ma még ki sem mutathatók – gondoljunk csak a fent említett IBS (irritábilis bélszindrómás) betegek példájára.

A tünetek kialakulásának megelőzése

A leírtakból kitűnik, hogy gluténérzékenység esetén a szervezet a glutént méreganyagként kezeli. A gluténfogyasztás nemcsak a gluténérzékenység betegségben szenvedők, de a gluténérzékenység tipikus tüneteit nem mutató emberek szervezetét is terheli.

Fontos, hogy bélflóra egészséges legyen, és a méreganyagokat rendszeresen távolítsuk el a szervezetből.

A probiotikumok azok az emésztésért felelős jótékony hatású bélbaktériumok, amelyeket különösen fontos pótolni gluténérzékenység esetén is, hogy mielőbb helyreálljon a bélflóra egyensúlya. Hiszen a gluténérzékenység, akárcsak más ételallergia jelenléte esetén, a bélflóra károsul, ez pedig együtt jár a káros baktériumok elszaporodásával.

A méreganyagoktól rostok segítségével tudunk megszabadulni, ezek serkentik a bélműködést, így a káros anyagok kiürítése is gyorsabbá válik.

A jótékony hatású bélbaktériumok pótlása a szervezetben a Swiss Probiotix® Probiotikum segítségével történhet, mivel ebben a termékben nyolc jótékony hatású baktériumfajta van jelen, hogy segítsen a bélflóra optimális egyensúlyának helyreállításában.

Kiváló méregtelenítő és béltisztító a Clean Inside rost táplálék-kiegészítő, amelynek rendszeres fogyasztása esetén szervezetet folyamatosan megszabadíthatjuk a méreganyagoktól. Ez a Clean Inside rost psyllium és további 15 különböző gyógynövény eredetű rosttartalmának köszönhető.

Mindkét termék a NaturalSwiss termékcsaládba tartozik, és gluténérzékenység esetén is fogyaszthatóak. A megfelelő hasznosulás érdekében szedésük között minimum két órát érdemes várni.


Köszönjük, hogy időt szánt kérdőívünk kitöltésére!
Itt aktiválhatja 1 900 Ft értékű szuperélelmiszer ajándékát.
Kérjük válassza ki, hogy melyik örleményt szeretné, amit automatikusan kosarához adunk következő rendelésekor.

Ne feledje, az ajándék csak november 24-ig érvényes!
Csipkebogyó örlemény
Maqui bogyó örlemény
Köszönjük, jól választott!
Ajándéka automatikusan meg fog jelenni kosarában következő rendelésekor.

Ha többet szeretne megtudni a szuperélelmiszerekről és azok szuper hatásairól látogasson el a www.supergreens.hu weboldalra.

Jó vásárlást!
Ajándékát már felhasználta.
De psszt, itt egy titok: mindenképp látogasson vissza november 24-én, egy nem mindennapi meglepetésért...
Gratulálunk! Már majdnem Öné az ajándék...
A fél havi adag Clean Inside béltisztító rost kosarába került, viszont ajándéka csak akkor jelenik meg, amennyiben min. 10 000 Ft értékben helyez terméket kosarába.

×