NaturalSwiss NaturalSwiss Logo Contact Details:
Main address: Route de Crassier 7 CH-1262 Nyon Lake Geneva ,
Tel:+36 21 252 38 00, E-mail: ugyfelszolgalat@naturalswiss.ch
Mikor szükséges az Ön szervezete számára a méregtelenítés és a béltisztítás? Mi áll az emésztési zavarok hátterében? A válaszok egyértelműek.
Título:
Hatékony méregtelenítés és béltisztítás természetesen
Dirección:
http://www.meregtelenites-beltisztitas.com/
Descripción:
Mikor szükséges az Ön szervezete számára a méregtelenítés és a béltisztítás? Mi áll az emésztési zavarok hátterében? A válaszok egyértelműek.
Palabras clave:
méregtelenítés, béltisztítás, diéta, rost, emésztési zavarok
Código de idioma:
hu
Autor/a:
NaturalSwiss
Fecha de creación:
2014-01-01

A szín a széklet tükre: nem mindig baj, ha zöld

Zöld székletAz otthoni székletvizsgálat elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk emésztésünk és ezen keresztül egészségünk általános állapotával. Számos hasznos következtetést vonhatunk le a széklet színéből is: ha zöld, az akár komoly emésztőrendszeri zavarokra is utalhat. Ilyenkor a legjobb, ha növeljük az élelmi rostok fogyasztását, amit legbiztosabban a jó minőségű táplálékkiegészítőkkel érhetünk el.

Amikor táplálkozunk, a szilárd ételekből az emésztés során a tápanyagok jelentős része –vitaminok, ásványi sók, nyomelemek stb. – az emésztőrendszerben, elsősorban a gyomorban és a vastagbélben lebomlanak, majd felszívódnak. A visszamaradt salakanyag ezután a végbélen keresztül távozik. Bár a széklet az újkortól kezdve sokak számára tabu témának számít, állagából, formájából és szagából számos egészségügyi problémára derülhet fény. Fontos információforrás a széklet színe is, amiből következtetni lehet az emésztési zavarok kiváltó okaira, sőt még arra is, melyik táplálék hiánya vagy túlfogyasztása, esetleg milyen parazita okozhatta az elváltozást.

Nem mindegy, milyen a széklet színe

Sok esetben a széklet színének elváltozását a bevitt táplálék is befolyásolja, ha a színváltozás csak alkalmanként jelentkezik, nincs ok az aggodalomra. A széklet színének megváltozása ugyanakkor valamilyen –enyhébb, súlyosabb− betegséghez, esetleg bizonyos gyógyszerek szedéséhez is köthető. Ennél is gyakoribb azonban, hogy a jelenség az emésztőrendszer, vagy kifejezetten egy bizonyos emésztőszerv zavarára utal.

Miért zöld a barna?

Az epefolyadék egyik összetevője a bilirubin, ami nem más, mit a hemoglobinok bomlásterméke. Ebből jön létre az anyagcsere során a stercobilin, ez színezi barnává a székletet. Amikor a táplálék túl gyorsan halad át a vastagbélen, a szintén az epében jelenlévő zöld pigmentet, a biliverdint a szervezet nem tudja feldolgozni, a széklet ezért nem válik barnává, hanem zöldes színezetet kap. Ez az oka annak, hogy a hasmenés egyik gyakori velejárója a zöld széklet. Hozzájárulnak a széklet zöld színének kialakulásához a klorofilban gazdag zöldségek, például a spenót, a rukola, a petrezselyem, a brokkoli, a fejes saláta, a zöldbab, a borsó és egyéb zöld levelű élelmiszerek is, valamint a nagy mennyiségű vasat tartalmazó táplálékok, illetve étrend-kiegészítők. Zöld székletet eredményezhetnek a leginkább csomagolt élelmiszerekben felhasznált erős ételfestékek, különösen azok esetében, akik érzékenyek ezekre az összetevőkre.

Zöldíthetnek a gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat sötétzöld székletet. A hashajtók miatt rosszabb lesz a tápanyagok felszívódásának hatékonysága, ezért a festékanyagok könnyebben bekerülnek a székletbe, míg az antibiotikumok egy része elpusztítja a jótékony bélbaktériumokat is, a mikroorganizmusok hiánya pedig hozzájárulhat a zöld széklet kialakulásához. Ez azonban rendszerint átmeneti elváltozás, a gyógyszerek elhagyását követően a széklet színe is normalizálódik.

Amikor a zöld széklet betegségre figyelmeztet

A zöld széklet háttérben betegségek is állhatnak: ilyen az akut gyomor- és bélhurutgyulladás, a Colitis ulcerosa, illetve a Clostridium vagy a Pseudomonas aeruginosa baktérium miatt kialakuló vastagbélgyulladás. Ritkán, a zöld székletért az úgynevezett „Mirizzi szindróma”− az epekövesség szövődménye− tehető felelőssé. Szintén okozhat zöld székletet az IBS, illetve a glutén vagy az erős fűszerek okozta emésztési zavarok.

Rossz emésztésre élelmi rostok

Zöld székletAmikor a széklet zöldes elszíneződését a felszívódás, illetve az emésztés zavara okozza, jó szolgálatot tehetnek a természetes élelmi rostok. Ezek ugyanis megtisztítják a bélrendszert a tápanyagok hasznosulását gátló káros lerakódásoktól. A 20 féle oldható és oldhatatlan növényi rostot tartalmazó, teljesen természetes Clean Inside® táplálékkiegészítő tartalmazza a napi ajánlott rostmennyiséget, megszünteti a székrekedést, helyreállítja az emésztést és a bélflóra egyensúlyát. Mivel lassítja a vér glükózszintjének étkezések utáni megemelkedését, a cukorbetegek számára kifejezetten javasolt a fogyasztása.

Figyelem!

Ha a széklet folyamatosan zöld, vagy rendszeresen újra megjelenik, illetve nyálkás, esetleg véres, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Akkor is szükség van szakember segítségére, amikor a zöld széklet hosszan tartó emésztési zavarokkal, lázzal, étvágytalansággal, illetve rossz közérzettel együtt jelentkezik.

Ha szeretne témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra:Világos széklet: jobb félni, mint megijedni | Vegyük komolyan a sárga székletet | A széklet elárulja, milyen állapotban van az emésztőrendszer


×
Köszönjük, hogy időt szánt kérdőívünk kitöltésére!
Itt aktiválhatja 1 900 Ft értékű szuperélelmiszer ajándékát.
Kérjük válassza ki, hogy melyik örleményt szeretné, amit automatikusan kosarához adunk következő rendelésekor.

Ne feledje, az ajándék csak november 24-ig érvényes!
Csipkebogyó örlemény
Maqui bogyó örlemény
Köszönjük, jól választott!
Ajándéka automatikusan meg fog jelenni kosarában következő rendelésekor.

Ha többet szeretne megtudni a szuperélelmiszerekről és azok szuper hatásairól látogasson el a www.supergreens.hu weboldalra.

Jó vásárlást!
Ajándékát már felhasználta.
De psszt, itt egy titok: mindenképp látogasson vissza november 24-én, egy nem mindennapi meglepetésért...
Gratulálunk! Már majdnem Öné az ajándék...
A fél havi adag Clean Inside béltisztító rost kosarába került, viszont ajándéka csak akkor jelenik meg, amennyiben min. 10 000 Ft értékben helyez terméket kosarába.

×