Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

A széklet elárulja, milyen állapotban van az emésztőrendszer, de még többet is

A széklet árulkodó. Tudta, hogy a színéből, szagából, szerkezetéből és állagából megállapíthatja rendben van-e az emésztőrendszere, és ez elárulja az egészségi állapotát? Ezért, ha szeretné megelőzni a betegségeket, naponta ellenőriznie kellene a széklete minőségét. Hogy ezt nem tenné? Nem érdekli, sőt undorítónak tartja? Ha így van, mielőbb változtasson rajta, mert így elkerülheti a különböző egészségügyi komplikációkat.

Ha a széklet nem ideális, tehát nincs óarany színe, érett banán alakja, az állaga nem hasonlít a fogkréméhez, nem úszik a vízen és kellemetlen a szaga, figyelmesen olvasson tovább.

Mitől függ a széklet állaga?

A széklet jóval többet árul az egészségünkről

A széklet állaga általában attól is függhet, hogy mit ettünk az előző nap folyamán. Az állag változása nem okvetlenül jelent bajt, főként, ha csak rövid idejű, és időről időre változik az egyik ürítéstől a másikig. Viszont, ha a színe és állaga hosszabb időre megváltozik, az kevésbé komoly vagy komoly egészségügyi probléma következménye is lehet. Ilyen esetben ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mielőbb orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja, mi a probléma forrása. Például, ha világos, szürke vagy zöldes a széklet színe, ez eldugult epevezetéket vagy a máj megbetegedését jelentheti

Sajátos okok:

Sárga széklet – undorító szagú: rossz zsírfelszívódás (malabszorpció) az elégtelen hasnyálmirigy-működés következményeként, ami hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigy daganatos megbetegedése, cisztás fibrózis, ill. lisztérzékenység esetén jelenhet meg.

Fekete széklet – undorító szagú: gyomorvérzés vagy a vékonybél vérzése, melyet fekély vagy tumor okozhat. A fekete szín viszont semmi rosszat nem jelent olyan esetben, ha vastartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ilyenkor viszont nem bűzös, csak a színe változik.

Véres széklet – gesztenyeszínű: a vékonybél középső vagy a vastagbél első részén lévő fekély vagy daganat vérzése, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás).

Kemény széklet – gyorsan süllyed a vízben: valószínűleg az adott személy nem fogyaszt elegendő rosttartalmú élelmiszert, mint például a zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonák, vagy nem fogyaszt elegendő mennyiségű folyadékot. A kemény széklet gyakran sötét, mert a kelleténél hosszabb ideig marad a bélben, és székrekedést okoz. A kemény  ürülék kinyomása aranyér kialakulásához vezet.

Mi a különbség a véres széklet és aközött, ha vér jelenik meg a széklet után?

A véres székletet az emésztőrendszer felső vagy alsó részében alakul ki

A véres székletet az emésztőtraktus felső vagy alsó részében keletkező vérzés okozza. A vér színe szerint megállapítható, hogy a vérzés a gyomorban, a vékonybél felső részében vagy annak alsó részében, illetve a vastagbélben van-e. Ha sötét színű a gyomor- vagy a nyombélfekély esetén. Ilyenkor keletkezik a fekete ürülék. A világos szín viszont azt tanúsítja, hogy az emésztőrendszer második felében keletkezett. Vér az ürülékben többek közt a gyomor vagy a bél daganatos megbetegedésének, colitis ulcerosa vagy divertikulózis következménye is lehet.
Azonban nem minden esetben látható. Ilyenkor „okkult”, illetve rejtett vérről beszélhetünk. Ha bármilyen változást észlelünk, mielőbb keressünk fel orvost, és végeztessünk okkult fekális vérzést kimutató tesztet, ez kimutatja, van-e vér a székletben. Fontos tudni, hogy a széklet átmenetileg piros lehet céklafogyasztás után is, és ilyen esetben ártalmatlan jelenségről van szó.
Ha a vér székelés után jelenik meg, ez azt jelentheti, hogy gond van a gyulladt külső vagy belső aranyérrel, és az a bélsár kinyomása következtében vérzik. Megjelenhet az anális nyálkahártya mechanikus károsodása következtében is. Ilyenkor a vér halványpiros színű és fontos, hogy ebben az esetben is mielőbb meglátogassuk orvosunkat.

A zöld széklet és annak okai

A máj folyamatosan termeli az epét. Ezt a halványzöld folyadékot közvetlenül a vékonybélbe bocsátja, vagy elraktározza az epehólyagban. Az epe a zsírok és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges, ugyanakkor segít abban, hogy a ürülék lágy legyen és barna színezetet ad neki. Hogyan lehetséges ez, az epe zöld színezete ellenére? Ahogy az epe vándorol a bélben, a bélben lévő baktériumoknak köszönhetően (melyek az epét epesóvá változtatják) a színe fokozatosan zöldről sárgára, majd barnára változik. A zöld széklet jelezheti, hogy a táplálék a normálisnál gyorsabban haladt át a bélen (ezt nevezzük rövid tranzit időnek, lásd az emésztési nehézségek résznél), mielőtt zöldről barnára változhatott volna. A hasmenés meggyorsítja a táplálék továbbítását a bélen át. Tehát bármi, ami hasmenést vált ki, okozhatja azt, hogy zölddé váljon.

Betegségek:
Megjelenhet olyan esetben is, ha az elfogyasztott táplálék fokozott mennyiségű klorofillt tartalmaz, mely főleg a parajban, leveles zöldségben (fejes saláta, jégsaláta, stb.), káposztafélékben (kelkáposzta, brokkoli, fejes káposzta) található, ill. ha bizmut tartalmú táplálékkiegészítőt szedünk. Ha a fent említett táplálékkiegészítők következtében lenne zöld a székletünk, nincs ok az aggodalomra, illetve adott esetben hashajtók vagy antibiotikumok szedésének is lehet a fejleménye. Viszont komoly megbetegedések jelzője is abban az esetben, ha nem fogyasztottunk afféle táplálékot, ami magyarázatául szolgálhatna. Általában az a szabály van érvényben, hogy ha nem szűnik meg két vagy maximum három nap elteltével, ne várjunk tovább és keressünk fel orvost, mivel jelezhet ételmérgezést, gyógyszerek mellékhatását, esetleg komoly megbetegedést. Okozhatják a bélrendszer betegségei (Crohn-betegség, colitis ulcerosa, az alhasi fájdalommal járó IBS, cöliákia vagy gluténérzékenység, rák), felszívódási probléma (malabszorpció), utazók hasmenése, fertőző hasmenés – főleg szalmonella és giardia, illetve a vékonybélben lévő fokozott nemkívánatos baktérium mennyiség.
Néhányat a felsorolt okok közül magunk is sikeresen megoldhatunk. Hogyan? Például úgy, hogy csökkentjük a baktériumok mennyiségét a vékonybélben.

Mi váltja ki a baktériumok szaporodását?

A baktériumok szaporodása aránylag normális állapot, mely éveken keresztül jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy észrevennénk. Ez azért is lehetséges, mert gyakran szedünk antibiotikumot, antacidumot és más orvosságot. Ez nemcsak a kórokozó baktériumokat távolítja el, de ugyanakkor a szervezet számára hasznosakat is – probiotikumok – a bélből. A vékonybél normál esetben aránylag kis mennyiségű baktériumot tartalmaz, viszont az említett tényezők okozhatnak felesleges baktérium-szaporodást a vékonybélben. Ezek a káros baktériumok aztán az epe dekonjugációjának nevezett folyamatban okozzák az elégtelen zsírfelszívódást (zsírok malabszorpciója) és gátolják a cukrok felszívódását is. Ahelyett, hogy hasznosítva lennének, a cukrok a vékonybélben maradnak, ahol nemkívánatos erjedésük meg végbe. Ennek következménye a gázok képződése, fájdalmas puffadás, bűzös gázok, nyálka a székletben, büdös és híg széklet, sőt hasmenés is. Az édes és keményítő tartalmú élelmiszerek okozzák a legrosszabb tüneteket. A nemkívánatos baktériumok mérgező anyagcsere termékei károsítják a bél sejtjeit, és ez gátolja a táplálék felszívódását. A csökkent felszívódási képességen kívül élelmiszer-allergia, illetve intolerancia keletkezhet.

Konkrét okok

A vékonybél csökkent mozgása – okozói a táplálékban lévő felesleges cukormennyiség, krónikus stressz, egészségügyi problémák, mint a diabétesz, a pajzsmirigy csökkent működése (hipotiroidizmus) és a scleroderma. A statisztikai adatok szerint az USA lakosainak 40%-a szenved cukorbetegségben és ugyanakkor idült hasmenésben is, ami összefügg a vékonybélben lévő baktériumok számának növekedésével.
Csökkent sósavtermelés (hipoklórhidria) a gyomorban gyakran az öregedés folyamán jelenik meg. Mivel a gyomorsav savas, segít megölni a baktériumokat. Ha nem elegendő a mennyisége, valószínű, hogy a baktériumok szaporodásnak indulnak. Az elégtelen gyomorsav mennyiséget okozhatja az antacidumok szedése is.
Szerkezeti abnormalitások a vékonybélben – műtétek, diverticulumok, a vékonybél vak gyűrűje, béldugulás vagy fisztula a Crohn-betegségnél. Ez a lista nem teljes, csak néhány szerkezeti változást tartalmaz, ami baktérium túltengéshez vezet.
Stressz, csökkent immunitás, némely gyógyszer, mint a szteroidok, antibiotikumok vagy fogamzásgátlók. Az elégtelen rostmennyiség a táplálékban és a hasnyálmirigy enzimek hiánya a további okozói közé sorolhatóak.

A vékonybélben lévő baktériumok fokozott szaporodásának tünetei

 • Haspuffadás és gázok képződése evést követően
 • székrekedés
 • Krónikus híg széklet vagy hasmenés – tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus hasmenésben szenvedők 48-67%-a szenved egyidejűleg fokozott baktérium szaporodásban, mely elsősorban a vékonybelet érinti
 • Depresszió
 • Fáradtság – okozza a megaloblasztos anémia. A B 12 -vitamin és a folsav hiánya megaloblasztos anémiához vezet, mely esetén a csontvelő nagy és kóros formájú vörösvértesteket (megaloblasztokat) termel.
 • Tápanyaghiány étrend-kiegészítő szedése ellenére
 • Súlyveszteség
 • Hasi fájdalmak


Természetes szerek a baktériumok szaporodása ellen

Gázok keletkezése, mely rostok és cukrok fogyasztása következtében rosszabbodik.

A pontos tesztelés és a baktérium szaporodás gyógyítása elég nehéz. A hagyományos orvoslás antibakteriális gyógyszereket használ, melyek viszont elpusztítják a hasznos baktériumokat – a probiotikumokat is. Négy módja lehetséges a szervezetben lévő, nemkívánatos baktérium szaporodás kezelésére:

 

Nyálka a székletben

Leggyakrabban a bél nyálkahártyájának nem meghatározott gyulladásának következménye, ami önmagában nem veszélyes. Nyálka a székletben megjelenhet székrekedés esetén, de hasmenésnél is. Rosszabb eset, ha a nyálka a székletben végbél-vérzés kíséretében jelentkezik. Lehet még az irritábilis bél szindróma (IBS) következménye is, melyet székrekedés kísér. A diagnosztizálásuk és gyógyításuk minden esetben gasztroenterológusra tartozik.
Az alternatív orvoslás szerint a nyálka a székletben, a vékonybélben lévő magas baktériummennyiség, vagy az élelmiszer-allergia és érzékenység következményének tudható be. Ezek a problémák könnyen orvosolhatóak diéta és élelmiszer kiegészítők segítségével.  A túlzott baktérium mennyiség esetén a gázok keletkezése és a haspuffadás rosszabbodik bármilyen fajta cukor fogyasztása után, legyen az fehér cukor, kenyér, tésztaféle, rizs vagy tej (mely laktóz nevű tejcukrot tartalmaz). Azok, akiknél a nyálka a székletben élelmiszer-allergia következménye, ki kell hagyniuk étrendjükből az allergiát okozó élelmiszereket.

A nyálka az alábbi betegségek következménye is lehet:

 • Diverticulosis
 • Cöliákia
 • Crohn-betegség
 • Colitis ulcerosa

Ha a nyelvet vastag fehér lepedék fedi, fogak nyomaival a széleken, akkor azt jelzi, hogy a nyálka zsíros ételek, tejtermékek vagy búza fogyasztása által jött létre. Ezeket az élelmiszereket ajánlatos kihagyni legalább addig, míg az állapot nem javul.
Baktériumok és paraziták által okozott fertőzések is okozhatják, gyakran kíséri őket hirtelen hasmenés, alhasi fájdalmak és vér jelenhet meg a székletünkben.

Mit tegyünk, ha nyálka van a székletben?

Ha nem komoly megbetegedésről van szó, a nyálka a székletben, illetve a haspuffadás, gázosodás és a székrekedés gyakran megoldható fokozott vízfogyasztással, gyógynövények használatával vagy élelmiszeri nyálka eltávolítók segítségével, melyek sima bélfelületet képeznek. Ilyen például a lenmag, melyet fogyasztás előtt éjszakára vízbe áztatunk. Hatásos segítség ilyen esetekben a Clean Inside® Program.

Sárga széklet

A sárga széklet jelezhet elégtelen epekiválasztást

Hasonlóan a zöld széklethez, amit kiválthat a zöld ételek fokozott fogyasztása, a sárga széklet is lehet azért sárga, mert sárga vagy narancsszínű festékeket tartalmazó ételeket fogyasztottunk, mint például a karotének. A karotének megtalálhatóak a sárgarépában és a sárgabarackban is. Az ilyen jelenség rövid ideig tart és ártalmatlan. Más esetben a sárga széklet nem tekinthető normálisnak.

A sárga szín jelezheti:

 • az étel gyors áthaladását az emésztőrendszeren. Gyakran megjelenik a GERD-ben (gasztroezofagális refluxban) szenvedőknél
 • elégtelen epekiválasztást
 • bakteriális fertőzést a bélben, mely általában hirtelen jelenik meg
 • genetikai betegséget – cöliákia, amikor a szervezet nem tudja helyesen feldolgozni a glutént
 • epevezeték gyulladását – melyet bakteriális fertőzés vagy epekő okozhat
 • epegyulladást – melyet epekeményedés és kristályosodás eredményezhet. Ezek cirrózis vagy vérbetegség következményei.
 • giardia fertőzést – parazita, mely a bél felszínén él. Származhat kontaminált vízből, főleg gyerekek és gondozóik közt terjed, a szervezetbe szájon át kerül. Eltávolításában nagy segítséget nyújt a Parasic anti-parazita táplálékkiegészítő.
 • májgyulladást (hepatitisz) – vírusos májbetegség, melynek három fő típusa ismert (A, B, C) és számos kevésbé ismert formája.
 • sárgaságot – amikor a fokozott bilirubinszint következtében a bőr sárgára vagy narancsszínűre változik, amit kísérhet sárga széklet is. Ez a betegség  azoknál fordulhat elő, akik májbetegségben, ill. a májgyulladás valamelyik formájában szenvednek.
 • malabszorpciós szindrómát – táplálék felszívódási zavar

Világos széklet

Elégtelen veseműködés okozhat világos székletet. Máskor olyan egészségügyi gondoknál jelenik meg, mint az epegyulladás, epekövek megjelenése, parazita-fertőzés (giardia), májcirrózis, hasnyálmirigy- vagy májgyulladás. Ha barnás színű, ez az epesók következménye, ellenben ha csökkent a képződésük, világos színűvé válik. Következő okozója lehet alumínium hidroxid-tartalmú gyógyszerek szedése. A székletünk átmenetileg világossá válhat olyan kivizsgálás után, ami a bárium tesztet is tartalmazza. Lehet fényes vagy szürke, úszhat a vízen és kellemetlen a szaga a benne lévő zsírok következtében.

Kemény és híg széklet

Kemény széklet akkor keletkezik, ha az étel lassan megy át az emésztőrendszeren, ami a székrekedés esetére jellemző. Ezt okozhatja az elégtelen rostfogyasztás és a nem megfelelő folyadékbevitel. Következtében

A híg széklet ezzel ellentétben az elfogyasztott étel gyors átmenetét jelzi a bélen át, és a hasmenésre jellemző.

Széklet kisokos

Miért olyan rossz szagú a széklet?
A széklet általában kellemetlen szagú, de a szaga függ az elfogyasztott ételektől és a vastagbélben található baktériumoktól is. Ha feltűnően rossz szagú az súlyos egészségügyi problémára is utalhat.

Hogy néz ki a széklet, ha valakinek vastagbélrákja van?
A vastagbélrák jelei és tünetei a következők lehetnek: a székelési szokások megváltozása, beleértve a hasmenést vagy székrekedést, illetve a székletürítés gyakoriságát. Végbéltájéki vérzés, vér a székletben, állandó hasi fájdalom, bélgörcsök, haspuffadás.

Mennyi a széklet mennyisége, ha csak folyadékot iszom?
Akkor is képződik széklet, ha valaki nem eszik, miután a szekréciós mirigyek váladékot termelnek. Ezek összekeverednek, majd a vastagbélen keresztül kiürülnek.

A bevitt táplálék hány százaléka válik székletté?
A székletünk körülbelül 30 százaléka elpusztult baktériumokból, 30% százaléka emészthetetlen táplálékból, például cellulózból áll. 10-20 százalékát a koleszterin és egyéb zsírok teszik ki, a fennmaradó 10-20 százalékot pedig szervetlen anyagok, például kalcium-foszfát és vas-foszfát alkotják. A széklet 2-3 százaléka fehérje.

Milyen gyakori széklet a normális?
Nehéz pontosan meghatározni, mi nevezhető normálisnak. A székletürítés gyakorisága egyrészt egyénfüggő, másrészt befolyásolja az életmódunk. A napi háromszori, illetve a heti háromszori székletürítés is normálisnak nevezhető.

.

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv
Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

1 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Flora Protect Jr.
Flora Protect Jr.

A Flora Protect Jr.® egy természetes, cukormentes, erdei gyümölcsízű probiotikus rágótabletta, mely négyfajta probiotikus baktériummal segít kiegyensúlyozni a gyermekek bélflóráját.

7 190 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0