Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Altilix™, a máj- és anyagcsere-betegségek legjobb természetes gyógymódja

A Cynara cardunculus-ból kinyert Altilix™ magas koncentrációjú, méregtelenítő hatású bioaktív anyagokat tartalmaz

Az articsóka leveleit a népi gyógyászatban hagyományosan a szervezet megtisztítására és a gyomor-bélrendszer egészségének védelmére használják. Azon kevés növényi gyógymódok egyike, amelyek egészségvédő tulajdonságait klinikai és kísérleti vizsgálatok is alátámasztják. Az articsóka egyik alfajának leveleiből kivont Altilix™ magas koncentrációban tartalmaz bioaktív anyagokat, és ezek mindegyike figyelemreméltó terápiás tulajdonságokkal rendelkezik.

Sok oka vannak annak, amiért érdemes az Altilix™ fogyasztása mellett dönteni. Az articsókalevél-kivonat széleskörű farmakológiai hatásait számos kutatás megerősítette: hozzájárul a méregtelenítéshez, a súlyvesztéshez és az anyagcsere-folyamatokhoz, és talán a leghatékonyabb természetes májvédő.

Articsóka a gyógyászatban?

Az őszirózsafélék családjába tartozó, biofenolokat magas koncentrációban magáénak tudó, figyelemreméltó tápanyagtartalommal rendelkező articsókát a Földközi-tenger térségében széles körben fogyasztják ismerve az egészségügyi előnyeit. A különböző articsókafajok többféle jótékony, például gyulladáscsökkentő, májvédő és lipidcsökkentő hatásokkal rendelkeznek, emellett az egyik legbiztonságosabb tápláléknak bizonyulnak káros mellékhatások nélkül. Bebizonyosodott, hogy az articsóka-kivonat dózisfüggően gátolja az oxidatív stresszt, és a benne található, erős antioxidáns cinarin, a klorogénsav és a luteolin tűnik a legaktívabbnak e téren. Korábbi tanulmányok az egyik articsókafaj, a Cynara cardunculus lehetséges májvédő aktivitására és hipolipidémiás hatására is fényt derítettek a májelváltozások kezelésében. A preklinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a luteolin hatékony az alkohol által kiváltott májsteatosis enyhítésében. A speciális kiegészítőknek tehát fontos hepatoprotektív, azaz májvédő, illetve májgyulladás elleni szerepük van, ezek közül emelkedik ki toronymagasan az az Altilix™.

Mi az Altilix™?

A mediterrán régióban őshonos articsóka egyik alfajából, a Cynara cardunculus-ból kinyert Altilix™ magas koncentrációjú, méregtelenítő hatású bioaktív anyagokat tartalmaz, például klorogénsavat, luteolin-7-glükozidot és cinarint. A szicíliai vulkanikus területről származó rendkívül ellenálló és tápláló növény gyökereinek és leveleinek folyékony kivonata kapcsán bebizonyították, hogy képes megvédeni a májat, és a májsejtek regenerálódását is segíti. A koleszterinszint csökkentésében szintén szerepet játszhat, hozzájárulva ezzel a szívbetegségek megelőzéséhez. Az Altilix™ -ben található bioaktív vegyületekről kimutatták, hogy májméregtelenítő, és érrendszervédő hatásúak. Gátolják a koleszterin bioszintézisét és az LDL koleszterin oxidációját, emellett méregtelenítő hatású bioaktív anyagokat tartalmaz.

Milyen hatásai vannak az Altilix™-nek?

Azok számára, akik szövetségesre vágynak a fogyás és az egészség megőrzése érdekében, az Altilix™ biztonságos és tökéletes. Természetes méregtelenítő anyagként segít csökkenteni a koleszterinszintet és eltávolítani a toxinokat, amelyek lassítják az anyagcserét és a fogyás folyamatát.

Antioxidánsként a szabad gyökök csökkentésével gátolja a sejtkárosodást és hozzájárul a máj védelméhez. Koleretikus, azaz epetermelés fokozó, és anti-kolesztatikus, vagyis az epe stagnálását gátló tulajdonságokkal rendelkezik. Számos klinikai vizsgálatban ecsetelik, hogy az articsóka-kivonat milyen módon segít javítani a gyomor-bélrendszeri rendellenességek, például az irritábilis bél szindróma (IBS) és a funkcionális diszpepszia tüneteit, és hogyan vehetjük hasznát a metabolikus szindróma, rövidítve  MetS (érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás) esetén.

Akár gyógyszerek helyettesítésére is használható

A MetS elterjedése az idő múlásával nőtt, és mára eléri a járvány mértékét, a becslések szerint a nyugati országok felnőtt lakosságának egyötödénél jelentkezik a növekvő elhízás és az ülő életmód eredményeképpen. A metabolikus rendellenességek folytán a zsírok túlzott mértékű lerakódása következik be a májban (zsírmáj), ami komoly szövődményeket von maga után. Az egyre növekvő klinikai teher ellenére nincsenek speciális gyógyszerek ezeknek az embereknek a kezelésére, éppen ezért gyógyulásuk szükségszerűen összefügg az életmódváltással. Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet fordítanak a MetS-szel és a nem alkoholos zsírmájjal (NAFLD) kapcsolatos kockázati tényezők megelőzésére és terápiájára. Ez magában foglalja a természetes eredetű táplálékok alkalmazását, amelyek kiegészítőként vagy akár gyógyszerek helyettesítésére is használhatók, különösen intolerancia vagy mellékhatások esetén. Itt jön képbe a Cynara cardunculus.

Az Altilix™ gyógyhatásainak tudományos vizsgálata

Az articsókából származó vegyületekről már korábban leírták, hogy a nem alkoholos zsírmájbetegség esetében részt vállalnak a gyulladáscsökkentő folyamatokban. Ezt, és a további májvédő hatásokat a növény leveleiben található fenolok antioxidáns hatásainak tulajdonítják. Úgy tűnik, hogy a Cynara cardunculus kivonatának bevitele hozzájárul a veszélyes toxinok eltávolításához, az epefolyadék termelésének megkönnyítéséhez, elősegítve a zsír emésztését, és jelentősen megakadályozva a májszövet sejtmembránjaiban a lipid-peroxidációs folyamatot. Utóbbi számos betegség kórélettani folyamatainak okozója lehet, és károsítja a májsejt membránokat.

Egy 6 hónapos randomizált, kettős-vak, placebó kontrollált vizsgálat célja az volt, hogy értékelje a klorogénsavat és luteolint, illetve azok származékait tartalmazó Altilix™ 6 hónapig tartó szedésének hatását a metabolikus szindrómában (MetS), azaz több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállásától szenvedő betegek esetében. A kutatók arra voltak kíváncsiak, miként hat a napi 150 mg kiegészítő az érintettek májmarkereire, valamint a szív-és érrendszer állapotára. A vizsgálatban 100 ember vett részt. 50 ember (26 férfi és 24 nő, átlagéletkoruk 63 ± 8 év) Altilix™-et, a másik 50 (28 férfi és 22 nőt, átlagéletkoruk 63 ± 11 év) pedig placebót kapott.  A testösszetételt, a kardiometabolikus és a májparamétereket, valamint az artériák állapotát kiértékelték a kiinduláskor és a felmérés végén. Minden résztvevőtől plazma- és szérummintákat gyűjtöttek. A vizsgálat során az egyidejű terápiák bármely dózisa változatlan maradt a potenciális zavarok elkerülése érdekében, és a résztvevők nem részesültek a koleszterinszintet csökkentő sztatinterápiában. A kizárási kritériumok között szerepelt a túlzott alkoholfogyasztás, terhesség, súlyos máj- vagy vesebetegség, súlyos fertőzések és rosszindulatú daganatok.

Vizsgálati eredmények

A nem alkoholos zsírmájbetegség (NAFLD) jelenlétét és mértékét a zsírmáj index (FLI) alapján értékelték, az alanyokat három alcsoportra osztották: az első csoportba azok kerültek, akiknél kimutatható volt a betegség, a másodikba azok, akiknél a betegség ugyan még nem fejlődött ki, ám az FLI index alapján már közel álltak hozzá, míg a harmadikba a betegség által nem érintetteket sorolták.

A 6 hónapos Altilix™ kiegészítés után az értékelt paraméterek többségében szignifikáns javulást tapasztaltak a placebo csoporthoz viszonyítva, beleértve a testtömeget, a derékméretet, a plazma lipidek szinjét, a májenzimértékeket, a carotis intima-media vastagságát (az artériafal hipertrófiájának nem invazív markere).

A 6 hónapos Altilix™ kiegészítés után az értékelt paraméterek többségében szignifikáns javulást tapasztaltak a placebo csoporthoz viszonyítva, beleértve a testtömeget, a derékméretet, a plazma lipidek szinjét, a májenzimértékeket, a carotis intima-media vastagságát (az artériafal hipertrófiájának nem invazív markere). A kardiometabolikus változók javulása független volt a gyulladás nélküli zsírmáj mértékétől  Köztudott, hogy az emelkedett LDL-koleszterinszint a szívkoszorúér-betegség fő kockázati tényezője, és a magas trigliceridszinttel együtt az érelmeszesedés leggyakoribb okozója.

Az Altilix™hipoglikémiás, hipokoleszterinémiás, hipotrigliceridémiás tulajdonságokat mutat, és jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre.

Az Altilix™hipoglikémiás, hipokoleszterinémiás, hipotrigliceridémiás tulajdonságokat mutat, és jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Egyik komponense, a luteolin koleszterinszintézis gátló, a lipidcsökkentő tulajdonságát pedig a benne található klorogénsavnak köszönheti.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy az Altilix™ kiegészítő alkalmazása erőteljesen támogatta mind a MetS, mind a NAFLD betegek életminőségét, javítva néhány kulcsfontosságú biomarkert, ezért az alkalmazása javasolt a kardiometabolikus és májelváltozások megelőzésében és kezelésében. Végül, de nem utolsósorban a ghrelin szérumszintjének jelentős emelkedését figyelték meg azoknál az egyéneknél, akik Altilix™ kiegészítést kaptak.  Ennek a hormonnak az alacsonyabb szintje összefüggésben áll a súlygyarapodással és a kóros elhízással.

A glikémiás változók (HOMA-IR) szignifikáns javulását figyelték meg. Az articsóka-kivonatot tartalmazó tabletták étkezés közbeni bevitele a HOMA-index jelentős csökkenését eredményezte

A glikémiás változók (HOMA-IR) szignifikáns javulását figyelték meg. Az articsóka-kivonatot tartalmazó tabletták étkezés közbeni bevitele a HOMA-index jelentős csökkenését eredményezte.

Hogyan kell szedni?

Az Altilix™ szokásos napi adagja 100-200 mg.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893885/

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0