Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Az emésztőrendszer egészségének megőrzése: Mit vigyünk magunkkal az utazás során?

A távoli országok felkeresése számos veszélyt rejteget

Akár a jól megérdemelt vakációt élvezzük, akár üzleti konferencián veszünk részt, az utazás egyik fő kihívása a napi rutin megváltozása. Az idegen országokban elfogyasztott ételek szintén nehézségeket okozhatnak az emésztőrendszer számára, ami kényelmetlenné teheti az ott tartózkodást. Nem meglepő, hogy az emésztési problémák gyakoriak az utazók körében, különösen azoknál, akik külföldre mennek. Valójában a fejlődő országokba látogató emberek 30-50 százaléka szenved tőlük.

Bár az utazás, és főként a nyaralás az év azon része, amit a legtöbb ember izgatottan vár, a távoli országok felkeresése számos veszélyt rejteget. Utunk során az emésztőrendszerünk sokféle kihívással találkozik: idegen ételek, rendszertelen, gyakran túlzó étkezés, megváltozott étkezési szokások, felborult napirend, súlyosabb esetben higiéniai hiányosságok. Annak érdekében, hogy az időnket ne az ágyban vagy a mosdóban töltsünk, érdemes bizonyos étrend-kiegészítőket szedését megfontolni.

Miért leszünk útközben betegek?

A vakáció és az utazás célja a szórakozás és kikapcsolódás. A gyomorpanaszok és az emésztőrendszeri problémák, amelyek miatt a fürdőszobában kell időznünk a városnézés és a tengerparton való napozás helyett, az egész utazást vagy nyaralást tönkretehetik. És erre sajnos jó eséllyel számíthatunk, mivel általában többet és ottani ételeket fogyasztunk az új helyeken. Ráadásul, akár repülővel, autóval, akár egyéb úton közlekedünk, az fizikailag és a szellemileg egyaránt stresszes lehet. Mindezek a tényezők hajlamosítanak az emésztőrendszeri problémákra, beleértve a hasmenést, székrekedést, gyomorégést, émelygést, puffadást vagy túlzott gázképződést. Nyilvánvalóan az útja során senki nem szeretne az emésztési problémák kezelésével időt tölteni, ezért érdemes néhány egyszerű, ám hasznos tanácsot megfontolni. Annál is inkább, mert egy ételmérgezés nemcsak rövidtávon vezethet emésztőrendszeri betegségekhez, de a fertőzést követően egy egész életen át tartó irritábilis bél szindrómát (IBS) okozhat. Egy másik országba történő utazás során a legjobb megelőzés stratégia a következő: az vizet forraljuk fel, jól átfőtt ételeket fogyasszunk, a gyümölcsöt hámozzuk meg vagy felejtsük el.

Milyen elővigyázatossági lépéseket tegyünk?

Nézzünk utána alaposan az úti célnak, mert ez előre jelezheti az esetleg felmerülő problémákat, élelmezésbiztonsági vagy egyéb kérdéseket. Tudjunk meg többet a vízellátásról. Ellenőrizzük, hogy rendeltetési helyén van-e ivóvíz és orvosi ellátás, amelyet igénybe vehetünk probléma esetén.

Szerezzünk be itthon vény nélkül kapható gyógyszereket, ahelyett, hogy az ottani, számunkra ismeretlen készítményekre támaszkodnánk. Készüljünk fel arra az esetre, ha gastrointestinalis tüneteket, például hasmenést, gyomorégést vagy puffadást tapasztalunk. Beszéljünk az orvosunkkal az ajánlott készítményekről.

Ne tévesszünk meg minket a tisztaság látszata. Ha kétségeink vannak afelől, hogy igyunk-e csap- vagy kútvizet, vagy bármi mást, ami ezzel készült, inkább ne tegyük.  A legjobb megoldás, ha jól lezárt, palackozott italokat választunk. Kerüljük a jégkockát olyan helyeken, ahol a víz nem biztonságos. Bár a helyi ételek csábítóak lehetnek, az ismeretlen utcai árusok ételeinek kihagyása segíthet abban, hogy megelőzzük a betegséget. És függetlenül attól, hogy kíváncsiak vagyunk az ízére, a legjobb elkerülni az egzotikus ételeket, amelyekhez különféle vadonélő állatokat használtak fel. Ne együnk nyers húsokat, nyers halat, kagylót és tojást. Ez csökkenti annak a lehetőségét, hogy érintkezésbe kerüljünk a különféle kórokozókkal. Csak jól átfőtt húst, baromfit és halat, valamint csak a nagyobb áruházláncok tejtermékeit fogyasszunk. Mellőzzük a szobahőmérsékleten tárolt ételeket, mert kedveznek a baktériumok szaporodásának. Első hallásra mindez talán túl szigorúnak tűnhet, azonban az ázsiai és afrikai országokban fokozott elővigyázatosságra van szükség.

Tisztítsuk meg gyakran a kezünket. A megfelelő kézmosás fontos kulcsa az élelmiszerekkel terjedő betegségek megelőzésének. Mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, főleg étkezés előtt. Ha ezek nem állnak rendelkezésünkre, használjunk alkoholos kéztisztítót.

Hogyan előzzem meg a székrekedést az utazás idején?

Az utazás felborítja a napi rutint, és ennek a székrekedés lehet az egyik eredménye. Bizonyos tényezők ugyancsak növelhetik a székrekedés kockázatát, ideértve az időzónák közötti eltérést. A légi utazás okozta kiszáradás, a szokásosnál több alkoholfogyasztás vagy egyszerűen az, hogy nem iszunk elég vizet, szintén hozzájárulhatnak a létrejöttéhez. Csomagoljunk néhány rostdús rágcsálnivalót az utazáshoz. Jó választás a teljes kiőrlésű keksz és a szárított gyümölcs.

A bőséges folyadékfogyasztás lágyabbá teszi a székletet, és megkönnyíti a belekben való áthaladását. A medence mellett elkortyolgatott koktélok növelheti a problémát. Az alkohol és a koffein kiszáradást okozhat, ezért ha hajlamosak vagyunk a székrekedésre, inkább próbáljuk meg korlátozni ezek fogyasztását, vagy igyunk sok vizet, ha ezeket az italokat élveztük.

Az egészséges ételek megválasztása az úton nehézségeket okozhat. A snack és a desszertek ugyan csábítóak lehetnek, ugyanakkor előidézhetnek székrekedést. Az helyi édességek és finomságok mellőzése természetesen lehetetlen a nyaralás idején, és nem is várható el senkitől, hogy ilyenkor sanyargassa magát. Arra azért ügyeljünk, hogy ne együnk alacsony rosttartalmú menüt a gyorséttermekben, pihenőhelyeken vagy repülőtereken. Rostok hiányában a székrekedés gyakori jelenség, függetlenül attól, hogy vakáción vagyunk-e vagy sem. Próbáljunk meg az egyéb ételek mellett minden nap 2 csésze zöldséget és gyümölcsöt enni. A bab és a teljes kiőrlésű kenyér ideális táplálék.

Az extra mennyiségű folyadék ivása nem enyhíti a székrekedést, de megkönnyíti a széklet lágyabbá tételét, és beleken való könnyebb áthaladását. Vigyen magunkkal vizes palackot, és töltsük meg. Ha a tiszta csapvíz nem elérhető, igyon sok palackozott forrásvizet, gyümölcslevet vagy más nem koffeinmentes italt.

Az utazás gyakran azt jelenti, hogy ülünk - autóban, vonaton, hajón vagy repülőgépen. Sajnos a mozgáshiány hatására a bélperisztaltika is lelassulhat. Ha hosszú ideig ülünk, ütemezzünk be fizikai tevékenységeket, például sétákat.

Hogyan jussak elegendő rosthoz?

A rost hozzájárul a bélrendszer egészségének fenntartásához, részben azért, mert elősegíti a bélmozgást. A szállodák reggeli kínálata sokszor alacsony rosttartalmú ételeket tartalmaz, mint például tojás és húsok, sütemények és fehér kenyér. A reggeli gabonapehely azonban magas rosttartalommal rendelkezik, és szinte mindenhol elérthető. Persze, ez nem azt jelenti, hogy külföldi útjaink során csak gabonapelyhen éljünk, mindössze annyit, hogy legyen az étkezésünk része. Érdemes fontolóra vennünk a rostkiegészítő készítmények használatát, ezek nagyban megkönnyítik a rostpótlást.

Hogyan kakiljak az utazás alatt?

A vécén ülve adjunk magunknak elég időt, és próbáljunk meg ellazulni

Sok oka van annak, hogy valaki idegen helyen nem képes vécére menni. Kényelmetlenül érezheti magát a nyilvános illemhely használata miatt, vagy túl elfoglalt a városnézés idején. A késztetés figyelmen kívül hagyása azonban székrekedéshez vezethet. Ha a toalettet odahaza általában egy bizonyos napszakban használjuk, próbáljuk meg ezt megtartani az utazás ideje alatt. A vécén ülve adjunk magunknak elég időt, és próbáljunk meg ellazulni. Előfordulhat, hogy egy magazin olvasása segíthet. Ha 10 perc elteltével sem jártunk sikerrel, próbáljuk meg később, amikor ismét székelési ingert érzünk. A másik módja a székelés elősegítésének, ha indulás előtt néhány nappal elkezdünk székletlágyítót szedni, amelynek használatát az utazás közben is folytassuk. Ha az étrend és a testmozgás nem segít, kipróbálhatjuk a hashajtót. A hashajtók túl gyakran történő használata azonban káros, és függőséget okozhat, tehát csak végső esetben éljünk vele.

Szedjek az utazás előtt probiotikumot?

A probiotikumok segíthetnek elkerülni a kellemetlen emésztőrendszeri panaszokat, és így életmentőként szolgálhatnak az utazás során. Ezek olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek többsége az emberi bélben természetes módon megtalálható. A probiotikumokat széles körben tanulmányozták számos emésztőrendszeri betegség esetén. Több tanulmány bizonyította, hogy a hatékonyak az élesztőfertőzések, ételmérgezések és hasmenés, különösen az utazók hasmenése esetén.  Erre a 2018-ban, az Epidemiology and Health folyóiratban közzétett metaanalízis szolgáltat kiváló bizonyítékot.

Utazáskor segít a probiotikum?

A válasz igen! Ha minden elővigyázatosság ellenére állandó hasmenés gyötör minket, a probiotikumok a bélflóra egyensúlyának visszaállításával siettetik a gyógyulást.

Mi az utazók hasmenése?

Az utazók hasmenése (traveller’s diarrhea) az utazás miatti stressz, illetve az étrend megváltozásából adódhat, de legtöbbször valamilyen kórokozó baktérium, vírusok és parazita okolható érte. Általában akkor alakul ki, ha valaki olyan táplálékot vagy vizet fogyaszt, amely E. Coli, Salmonella vagy Listeria baktériummal szennyezett.

Tünetek

Az utazók hasmenése többnyire hirtelen kezdődik az utazás során, vagy röviddel a hazatérés után, és több hasmenéses epizód is előfordulhat.

A leggyakoribb tünetek:

 • Naponta három vagy annál többször jelentkező híg széklet
 • Erős székelési kényszer
 • Hasi görcsök
 • Hányinger
 • Hányás
 • Láz

Az utazók hasmenésének esélyét leginkább az úti cél határozza meg. Bizonyos embercsoportok azonban hajlamosabbak rá.  

 • Fiatal felnőttek. A traveller’s diarrhea kissé gyakoribb a fiatalok körében. Bár az okok nem egyértelműek, lehetséges, hogy az ő szervezetük még nem rendelkezik olyan erős immunrendszerrel. Elképzelhető, hogy az étrendjüket illetően merészebbek, mint az idősebbek, vagy kevésbé ügyelnek arra, hogy elkerüljék a szennyezett ételeket.
 • Gyenge immunrendszerrel rendelkezők. A kevésbé ellenálló immunrendszer növeli a fertőzésekre való készséget.
 • Cukorbetegségben, gyulladásos bélbetegségben, májcirrózisban szenvedők. Ezek a betegségek hajlamosíthatnak a fertőzésre, vagy növelhetik a súlyosabb fertőzés kockázatát.
 • Emberek, akik savlekötőt szednek. A gyomorsav elpusztítja a káros mikroorganizmusokat, így a mennyiségének csökkentése nagyobb lehetőséget biztosít a baktériumoknak a túlélésére.
 • Az utazók hasmenésének kockázata szezononként változik a világ egyes részein. Sokkal nagyobb a kockázat Dél-Ázsiában a forró hónapokban, közvetlenül a monszunok előtt.

Mennyi ideig tart az utazók hasmenése?

Az utazók hasmenése az utazók 40 százalékát érinti, különösen akkor, ha a fejlődő országokba látogatnak. A jelenség általában önmagától, néhány napon belül megszűnik.

A probiotikumok segítenek a hasmenés megelőzésében?

A probiotikumok elősegítik az egészséges bélrendszer fenntartását

A probiotikumok elősegítik az egészséges bélrendszer fenntartását, és lehetővé teszik az emésztőrendszer zökkenőmentes működését. A hasmenés elkerülése és megelőzése érdekében, az utunk előtt és az utazás során is lépéseket kell tennünk. Ennek egyik módja, hogy ügyelünk higiéniás követelmények betartására. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az adott országban milyen járványok fordulhatnak elő, mivel sok esetben ez generál hasmenést. Lehetőség szerint készítsük fel a gyomrunkat a helyi kultúrával való találkozásra. Ebben lehetnek segítségünkre a probiotikus baktériumok, amelyeket az indulást megelőző egy hétben érdemes elkezdeni szedni. Ezek a jótékony mikroorganizmusok a bélflóra egyensúlyának helyreállításával meggátolják a káros baktériumok elszaporodását.

A probiotikumok több száz típusa létezik, de a legfrissebb tudományos kutatások szerint a következő típusok a leghatékonyabb a hasmenés kezelésére:

 • Lactobacillus rhamnosus
 • Saccharomyces boulardii
 • Bifidobacterium lactis
 • Lactobacillus casei

Azért, hogy a probiotikumok kellő elszaporodjanak, és hasznos élettani hatásaikat érvényesíthessék, táplálékra van szükségük. Ez a táplálék a prebiotikum, azaz a prebiotikus élelmi rost. A legjobb módja annak, hogy mind a probiotikumokhoz, mind a prebiotikumokhoz hozzá jussunk az, ha a szimbiotikum mellett döntünk, amelyik mindkettőt tartalmazza.

Mivel és hogyan kezeljük az utazók hasmenését?

Megelőzés

A közegészségügyi szakértők általában nem javasolják az antibiotikumok szedését az utazók hasmenésének megelőzésére, mivel hozzájárulhatnak az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok kialakulásához. Az antibiotikumok nem nyújtanak védelmet a vírusok és paraziták ellen, ám hamis biztonságérzetet adhatnak az utazóknak a helyi ételek és italok fogyasztásának kockázatával kapcsolatban. Kellemetlen mellékhatásokat is okozhatnak.

Megelőző intézkedésként néhány orvos a bizmut-szubszalicilát szedését javasolja, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a hasmenés valószínűségét. Ne szedjük ezt a gyógyszert három hétnél tovább, terhesség idején, vagy ha allergiásak vagyunk az aszpirinre. Amennyiben bizonyos gyógyszereket, például antikoagulánsokat szedünk, beszéljünk az orvosunkkal, mielőtt a bizmut-szubszalicilátot alkalmaznánk. A készítmény ártalmatlan mellékhatásai a fekete színű nyelv és a sötét széklet. Bizonyos esetekben székrekedést, émelygést és ritkán fülcsengést idézhet elő.

Tüneti kezelés

Ha a tünetek nem javulnak, számos gyógyszer áll rendelkezésre az enyhítésükre. Az alábbiak alkalmazása javasolt:

 • Motilitásgátló (hasfogó) szerek. Ezek a gyógyszerek azonnali, de átmeneti enyhülést hoznak, biztosítanak, csökkentve a görcsöket, lelassítva a táplálék emésztőrendszer való áthaladási idejét, több időt hagyva a felszívódásra. Nem javasoltak csecsemőknek, lázas, vagy véres hasmenéssel küzdő embereknek. Ha 48 órán túl is hasi fájdalomtól szenvedünk, vagy ha a tüneteink súlyosbodnak, feltétlenül hagyjuk abba a használatukat, és forduljunk orvoshoz.
 • Bizmut-szubszalicilát. Nem csupán preventív jelleggel alkalmazható, de csökkenti a széklet gyakoriságát. Ugyanakkor nem ajánlott gyermekeknek, terhes nőknek, valamint az aszpirinre allergiás embereknek.
 • Antibiotikumok. Ha naponta négynél több híg széklet jelentkezik, vagy súlyos tüneteink vannak, beleértve a véres székletet, az orvos elrendelhet antibiotikumot.

A dehidráció az utazók hasmenésének legvalószínűbb szövődménye, ezért fontos hidratált állapotban maradni. Készítsünk saját rehidratáló oldatot vészhelyzet esetére az alábbiak összekeverésével:

 • 1/2 teáskanál só
 • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
 • 4 evőkanál cukor
 • 1 liter biztonságos ivóvíz

Kerüljük a koffeint és a tejtermékeket, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket, vagy fokozhatják a folyadékveszteséget. Igyunk konzerv gyümölcsleveket, gyenge teát, leszűrt levest, koffeinmentes szódát vagy sportitalokat az elvesztett folyadék és elektrolitok pótlására. Később, amint a hasmenés javul, próbáljunk könnyen fogyasztható komplex szénhidrátokat beilleszteni az étrendünkbe, például sózott kekszet, gabonaféléket, banánt, száraz pirítóst, rizst, burgonyát és tésztát.

Emésztőenzimek

Az ananász bromelaint tartalmaz, amely alkalmas a fehérjék lebontására

Az emésztőenzimek használata mindenképp segítséget jelenthet az utazás idején. Alkalmazásuk javasolt a kiadósabb étkezéseket követően jelentkező fokozott bélgáztermelődés, puffadás és teltségérzet esetén, ami arra utal, hogy a szervezetünknek nem sikerült megfelelően lebontania az elfogyasztott ételt. Ez akkor is előfordulhat, ha az adagokra ügyeltünk ugyan, ám olyan újfajta fogásokat kóstoltunk meg, amikhez az emésztőrendszerünk nincs hozzászokva. A lebontatlan fehérjékből származó vegyületek negatívan hatnak immunrendszerre.

Íme, három olyan enzimben gazdag étel, amelyet külföldön is érdemes beiktatni az étrendünkbe:

 • Az ananász bromelaint tartalmaz, amely alkalmas a fehérjék lebontására és a gyulladás csökkentésére
 • A papaya gazdag papainban, amely elősegíti a fehérjék emésztését
 • A nyers méz a keményítő, a peptidek, és a szacharóz lebontásáról gondoskodó diasztázt, invertázt, katalázt, glükóz-oxidázt, proteázt, peptidázt, foszfatázt és inulázt foglal magába

Ne feledjük, a megelőzés és az elővigyázatosság mindig kifizetődőbb, mint a már kialakult probléma kezelése! Annak érdekében, hogy az utazás ne váljon rémálommá, szedjük probiotikumot, rostkiegészítőt és emésztőenzimeket. Ezeket könnyedén magunkkal vihetjük, a bőröndünkben csak minimális helyet foglalnak.

Források:

https://www.eatright.org/health/lifestyle/travel/8-food-safety-tips-when-traveling-abroad

https://www.healthline.com/health-news/how-to-keep-your-gut-healthy-while-traveling

https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-constipation

https://www.news-medical.net/health/Should-You-Take-Probiotics-Whilst-Travelling.aspx

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/travelers-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352182

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6232657/

Termékek összesen:
0