Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Divertikulitisz

divertikulitisz 1

A diverticulitis civilizációs betegség, melynek megjelenése gyakran összefügg a táplálkozás módjával és a krónikus székrekedés következménye. E megbetegedést a zsákszerű kis kiöblösödések, úgynevezett gurdélyok – divertikulumok gyulladása okozza. Ezek a gurdélyok az emésztőrendszer belső felén találhatóak, elsősorban a vastagbélben, ill. ennek gyengült részein. Komolyabb egészségügyi problémák akkor jelentkeznek, ha a divertikulumok elfertőződnek, és bélgyulladás – divertikulitisz alakul ki.

A divertikuláris megbetegedések elsődleges oka a táplálékból hiányzó, elegendő mennyiségű rost. E betegséget azóta ismerjük, mióta az emberek étlapján megjelentek az első iparilag feldolgozott és rostmentes élelmiszerek. Ráadásul csökkent a zöldség, gyümölcs és hüvelyesek fogyasztása. Ezért általában a bélgyulladás csak Amerika, Ausztrália és Európa iparilag fejlett országaiban jelenik meg, míg Afrika és Ázsia bennszülött lakossága között ritkának tekinthető.

Bélgyulladás – mi okozza?

Kit veszélyeztet leginkább? A válasz egyértelmű. A teljes kiőrlésű péksütemény helyett a fehér lisztből készültet helyezzük előnybe? Nem fogyasztunk naponta fél kiló nyers és párolt zöldséget, illetve friss gyümölcsöt? Huzamos ideig kínoz a székrekedés? Túl vagyunk a negyvenen? Ha mindegyik kérdésre igennel válaszoltunk, biztos jelöltekként vár ránk a bélgyulladás.

A vastagbél az emésztőrendszer legsebezhetőbb része. A megbetegedés lényegét ugyanis a nyálkahártya zsákszerű kis kiöblösödései képezik, melyek szétnyomják a vastagbél izomzatát, és ha kialakulnak, véglegesen ott is maradnak. Ha sok ilyen képződik, divertikulózis nevű betegségről beszélhetünk. A legtöbb gurdély bélürítéskor a legnagyobb nyomás területén keletkezik. Ez általában a szigmabél, illetve a leszálló vastagbél tájékán van, ugyanis a szilárd széklet kitolása (defekáció) közben a bélben növekszik a nyomás, és a gyengébb részeken a nyálkahártya kitágul.

A divertikulózis egyfajta sérv, zsákszerű kis kiöblösödései a vastagbél fala mentén jelennek meg. Olyanok, mint a kis ballonok, melyek a bicikligumi gyengült részein szoktak keletkezni. A divertikulum mérete 3 mm-től akár 3 cm-ig is terjedhet, negyven éves kor előtt ritkán alakul ki. Megjelenési esélye a korral nő, és 80 év felett már majdnem mindenkinél kialakul. Miért? Képződéséhez a rost nélküli táplálkozás mellett hozzájárul az elhízás, a krónikus székrekedés, a kötőszövet folyamatos gyengülése idős korban, valamint a kortikoidos terápia, a chemoterápia és immunszupresszió is elősegíti.

A divertikulózis ugyanis szorosan összefügg az élet- és táplálkozásmóddal. Ez a megbetegedés gyakorlatilag ismeretlen a bennszülött törzseknél, és nem jegyezte senki az elmúlt századok során, amikor az emberek táplálékában kellő mennyiségű rost volt. A legnagyobb jelentősége annak van, hogy a táplálék nem tartalmaz elegendő rost mennyiséget, aminek a következménye a krónikus székrekedés. Ha a rost mennyisége megfelelő, a széklet lágyul, csökken a belső nyomás a bélben, és a béltartalom könnyebben mozog. Ezért, ha növeljük az elfogyasztott rost mennyiségét, elkerülhetjük, vagy legalább enyhíthetjük a bélgyulladás lehetőségét, s ezáltal megmenekülünk a divertikulózist kísérő kellemetlen tünetektől.

A divertikulózis és tünetei

A legtöbb esetben nem jelentkezik semmilyen probléma. Ha mégis, csak határozatlan hasi, ill. alhasi fájdalomról, teltségérzetről, haspuffadásról vagy ürítési problémáról van szó. A komplikáció viszont nagyon drámai lehet. Ez olyan esetben lehetséges, ha valamelyik gurdélyba emésztetlen ételmaradék szorul be, a divertikulumok elfertőződnek, és bélgyulladás – divertikulózis keletkezik, mely kiterjedhet a gurdély környékére is. Tünetei a magas láz, melyet a has baloldalán jelentkező jellegzetes fájdalom kísér. A gyulladást gyakran a végbél vérzése jelzi.

Milyen veszélye lehet, ha nem teszünk semmit?

divertikulitisz 2A divertikulózis lehet a véres széklet okozója. A bélgyulladás ugyanis károsíthatja az ereket és vérzést okozhat, a gyulladt gurdély ki is lyukadhat. Ilyenkor a bél fertőzött tartalma bekerül a hasüregbe, ahol életveszélyes hashártyagyulladást – peritonitiszt okoz. Ebben az esetben a has nagyon fáj, megkeményedik, megfeszül, és hányás is jelentkezhet. A gázok nem távoznak a bélből és a beteg belázasodhat.

A gyulladás lehet lassú lefolyású is, és fokozatosan kiterjedhet a szomszédos szervekre. Ez egy következő komoly szövődmény, amikor sipolyok – fisztulák keletkeznek, melyek abnormális, ormányszerű csatornák a bél és a húgyhólyag vagy más szervek között. Ezeken keresztül a baktériumok a többi szervbe terjedhetnek. Nőknél gyakran keletkezik olyan csatorna, mely a vastagbelet a hüvellyel köti össze. Ez aztán gennyes folyással mutatkozik, vagy baktériumok és fehérvérsejtek jelenlétével a vizeletben. Fájdalom és csípés kíséri a vizelést, és a húgyhólyaggyulladás antibiotikumos kezelés után is visszatér.

Mit tegyünk?

Hasi fájdalom, véres széklet és a divertkulózis más tünetei megjelenésekor feltétlenül orvosra van szükség! A fájdalmat néha enyhítheti a has baloldalára helyezett jeges borogatás. Soha ne tegyünk meleg borogatást, mert meggyorsítja a fertőzés lefolyását, ami a gurdély kilyukadásához vezethet. A könnyebb esetek gyógyíthatóak antibiotikumok és folyékony diéta segítségével, melyek csökkentik a vastagbél terheltségét. A panaszok legtöbbször néhány nap után megszűnnek. Kímélő diétára kell átállni és csak kásás ételt fogyasztani, vagyis ebben az esetben ne fogyasszunk nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű péksüteményt, magvas gyümölcsöt, kukoricát, csípős fűszereket, és ne igyunk szeszes italt, illetve koffein tartalmú italokat.

Heveny bélgyulladás – divertikulózis, illetve a bél környéke, a bélfal repedése és az ezután keletkező hashártya-gyulladás esetén orvoshoz kell fordulni. Ilyen drámai esetekben azonnal fel kell keresni a legközelebbi sebészeti osztályt, ugyanis legtöbbször kórházi kezelésre, sőt műtétre van szükség. A kivizsgálásig ne együnk és ne igyunk semmit.

Elkerülhetőek a komplikációk?

Megelőzés céljából a legideálisabb, ha olyan táplálékot fogyasztunk mely magas rosttartalmú. A rost, lehetővé teszi a nagyobb méretű széklet képződését, így a vastagbél az ürítésnél nincs rákényszerítve az extrém összehúzódásokra. Ezáltal megelőzhetjük a gurdélyok kialakulását, illetve, hogy a széklet benyomuljon a már létező gurdélyokba, ami a nagyobbodásukhoz vezetne vagy későbbi bélgyulladás okozója lehetne.

A rost tehát határozott szerepet játszik a szövődmények megelőzésénél, mely lehet a bélgyulladás vagy az ezt követő bélszakasz kilyukadása. Ezért, ha az orvos felállítja a divertikulózis diagnózisát, elsősorban minden bizonnyal az étrend változtatását fogja ajánlani, hogy elkerülhessük az operációt, mely komplikáció esetén legtöbbször elkerülhetetlen. Érdemesebb olyan táplálékot fogyasztani, melyek magas rosttartalmúak és mellőzni a finomított élelmiszereket, melyek következménye a székrekedés, a divertikulózis alapvető okozója.

Egyértelműen változtassunk a táplálkozási szokásainkon

Első dolgunk az egészségügyi komplikációk megelőzésében, hogy magas rosttartalmú táplálékot fogyasztunk. Kitűnő forrásai a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a hántolatlan gabonából készült élelmiszerek – az ételt megszórhatjuk nyers korpával is. Rendszeresen fogyasszunk különböző formában zöldséget (nyersen, enyhén hőkezelve, vagy savanyítva, pl. káposzta). A gyümölcsöt ne hámozzuk, és a zöldséghez hasonlóan főleg eredeti állapotban fogyasszuk, mivel a lében egyáltalán nincs rost. Kitűnő rostforrás a szárított gyümölcs: mazsola, szilva, barack, datolya.

Fontos figyelmeztetés: Emlékezzünk, hogy a rost nagyon fontos, de a mennyiségét a táplálékunkban csak lassan növeljük és a táplálkozási változtatásokat csak fokozatosan vezessük be. Tervezzük meg hat vagy nyolc hétre, hogy emésztőszerveink átállhassanak a változásra. Ugyanis azoknak, akik eddig alacsony rosttartalmú táplálékot fogyasztottak, az első hetekben az ételben lévő sok rost rendszerint haspuffadást és túlzott gázképződést okoz a belekben.

Psyllium – oldódó rostforrás

Ha mindennapi ételünk nem tartalmaz elegendő rostot, akkor szükségessé válhat annak pótlása. A leggazdagabb természetes forrása a psyllium., mely az indiai bolhafű (Plantago psyllium sy, Plantago ovata) kitisztított maghéjából készül. Folyadékban elkeverve feldagad, kocsonyásodik és 40-szeresre növeli a térfogatát. A psyllium némely gabonában (zab, árpa) található rosthoz hasonló oldódó rost. A fő különbség abban rejlik, hogy a benne lévő rost jellegzetesebb tartalmú, mint például a zabpehely.
A rendszeres psyllium fogyasztásnál optimalizálódik az emésztőrendszerünk fiziológiai működése, főleg a vékony- és vastagbél.

A rost azáltal, hogy nagy vízmennyiséget köt magába, növeli a béltartalom térfogatát és stimulálja a bélmozgást. A készítésénél szükséges betartani a következő utasítást: egy kanál psylliumot beleteszünk 200 ml folyadékba (víz, tej, gyümölcslé), vagy joghurtba, illetve íróba, elkeverjük és azonnal megisszuk. Ezután igyunk meg további 250 ml vizet. A Rost fogyasztásánál fontos a rendszeres folyadékbevitel!

Mit ne együnk, ha a diagnózisunk: divertikulózis

Csökkentsük az iparilag kezelt élelmiszerek fogyasztását. Általában is érvényes, hogy nem egészségesek, de divertikulózis esetén kifejezetten károsak. Ide tartoznak: a húsok, édességek, zsíros ételek, fehér lisztből készült péksütemények. Ne együnk sok magvú zöldséget se gyümölcsöt (málna, eper, földiszeder, füge, paradicsom), ugyanis a magok beszorulhatnak a gurdélyokba, és gyulladást okozhatnak.

A magokat gondosan szét kell rágni – ugyanis a diófélék vagy a pirított rizs tartalmaznak kemény részeket, melyek beszorulhatnak a gurdélyokba, és ugyancsak gyulladást okozhatnak. VIGYÁZAT! Komolyabb divertikulózis után már egyáltalán nem javasolt ilyen ételeket fogyasztani.

Kerüljük a koffeint, mert a szénsavas italokhoz hasonlóan irritálja a belet, és alkoholt is csak mérsékelt mennyiségben fogyasszunk. Egy (pohár, enyhe) szeszes ital naponta hozzájárul a bél relaxációjához, ami jó hatással lehet a gurdélyokra.

További intézkedések

Feltétlenül szükséges továbbá:

 • Betartani az elegendő folyadékfogyasztás: igyon meg naponta legalább 3-4 dl folyadékot, a testsúlya minden 10 kg-ja után, vagyis átlag 6-8 pohár vizet, gyógynövény teát és szénsavmentes ásványvizet. A folyadék hatékony székrekedés esetén, mely a divertikulózis kísérője. Ha a vastagbél nagy nyomás alatt ürül, a hasfal izmai túlzottan feszülnek, ami az addig kisméretű gurdélyok növekedéséhez vezethet.
 • Biztosítani a széklet rendszerességét: a székletet soha ne tartsuk vissza – mivel ez a rossz szokás a gurdélyok növekedéséhez vezethet.
 • Rendszeresen mozogjunk: a divertikulumok megelőzéséhez és gyógyításához hozzá tartozik a rendszeres mozgás is. Az izmok jobb tónusa, melyet a testmozgás idéz elő, nem csak a lábakra és a csípőre vonatkozik, de a hasizmokra és a belek sima izomzatára is. Az eredmény gyakoribb és jobb ürítés.
 • Ne használjunk hashajtót, kúpot: Bár eleinte hatással vannak a székrekedésre, de egy idő után már nem hatásosak. Ha a székrekedés megkeseríti életünket, inkább természetes szerhez nyúljunk, mely segít megszüntetni és elősegíteni a székelést, mint például: az aszalt szilva, szilvalé, savanyú káposzta, káposztalé, olíva- vagy lenolaj (három kanál naponta evés előtt), lenmag, speciális gyógyteák, vagy speciális gyógynövénykeverékek, mint a Slim Tea.
 • Ne dohányozzunk: a dohányzás súlyosbíthatja a divertikulózist.
 • A szervezet rendszeres méregtelenítése: a legideálisabb időszak a tisztítókúrára az ősz, amikor rengeteg a zöldség és gyümölcs, vagy a tavasz, amikor a szervezetünket könnyíteni kell a „téli bűnözés” után és regenerálni. A béltisztítás és méregtelenítés legyen az első lépés bármilyen „nagytakarításnál”.

Clean Inside® program a belső tisztításhoz

A Clean Inside® Program kiváló minőségű oldódó és nem oldódó rostokat tartalmaz, melyek az egészséges vastagbél megőrzésének feltételei. Ez a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módja a szorulás gyógyításának. Amikor összetételének köszönhetően megtisztítjuk a belet a lerakódásoktól és élősködőktől, a tünetek nem csak enyhülnek, de az esetek többségében meg is szűnnek. Ideális megelőzés, mely megvéd a különböző betegségektől. A méregtelenítő kúra után javasolt a Clean Inside® rost szedése, melynek ideális az összetétele. A psyllium-on kívül ugyanis további 15 különböző gyógynövényből származó oldódó és nem oldódó rostot tartalmaz. Szedésével hatásosan gátoljuk a további béllerakódás és divertikulumok keletkezését, és ezáltal a bélgyulladás lehetőségét is. Miért szedjük még a Clean Inside®-ot:

 • Kímélő módon támogatja a természetes ürítés folyamatát
 • Enyhülést hoz székrekedés és aranyér esetén
 • Növeli a jóllakottság érzését, gátolja a további, energiában gazdag élelmiszerek fogyasztását, és ezzel hozzájárul a testsúly csökkentéséhez
 • Védi a belek nyálkahártyáját a mérgező és rákkeltő anyagok általi irritációtól
 • Csökkenti a vastagbél- és végbélrák veszélyét
 • Csökkenti a divertikulumok keletkezését és a bélgyulladás – divertikulózis veszélyét

NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv
Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

1 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Parasic
Parasic

A Parasic élősködő elleni táplálékkiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0