Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Egészséges étrend

Ma már egyértelműen bizonyított tény, hogy bélrendszerünk jó működését közvetlenül befolyásolja a fogyasztott táplálék összetétele. Elmondható, hogy az emésztőrendszer testünk központja és a tápanyagoknak az élelemből való felvételétől nemcsak túlélésünk, hanem életünk minősége is nagyban függ. Előnyben részesíti a gyorséttermeket, a túl zsíros és teljesen rostmentes ételeket? A feldolgozott hús- és gabonatermékeket, tojást vagy sajtokat? Ha igen, akkor szervezete rosthiányban szenved. Pedig a rost létfontosságú az egészséges bél számára.

egeszseges-etrend 1

Az élelmiszerek ugyanis nemcsak a tápanyagokat, hanem a bennük levő rostanyagoknak köszönhetően a belek működését is serkentő, és a bélizmok működéséhez szükséges alapanyagokat is tartalmazzák. Ezáltal a belekben gyorsul a megemésztett étel feldolgozása és ezzel egyidejűleg a felesleges, káros anyagok is gyorsabban kiválasztódnak és távoznak a szervezetből. A rost nagy mértékben megtalálható a hüvelyesekben (bab, lóbab, borsó, szójabab, csicseriborsó), a teljes kiőrlésű gabonafélékben (zab, búza, árpa, rozs, tönköly), a natural rizsben, hajdinában, zöldségben, lenmagban, stb. Ha elég nagy mennyiségű zöldséget – póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, articsóka – fogyasztunk, bélrendszerünk állapota javulhat. Ugyanis a belekre ezeknek „prebiotikus” hatásuk van. Ez azt jelenti, hogy segít a bélrendszernek saját, egészséges baktériumok termelésében, elősegítve azok növekedését is, ami szintén nagyon fontos a belek jó egészségi állapotának megőrzésében.

Ha gyakran fogyasztunk olyan ételeket, melyek nem tartalmaznak rostot, akkor azt táplálékkiegészítő formájában kell pótolni. Kitűnő táplálékkiegészítő készítmény a Clean Inside® rost, amely a Clean Inside® program egyik összetevője.Psyllium (a rost leggazdagabb természetes eredetű forrása), valamint 15 féle gyógynövény oldódó és nem oldódó rostokat tartalmazó kivonata található benne. Rendszeres fogyasztásával:

 • elérjük az emésztőrendszer, főleg a vékonybél optimális működését
 • serkentjük az ürülés természetes folyamatát
 • megelőzzük a különböző bélbetegségeket

Savanyú káposzta – a bél természetes orvossága

Biztosan mindenki ismeri, sőt, sokan szívesen is fogyasztjuk, miközben nem is tudatosítjuk gyógyító hatását. A vitaminok egész skáláját tartalmazza: béta-karotin – A, C, B, E és K provitamin, de bőségesen vannak benne különböző ásványok is: kálium, kalcium, foszfor, vas, cink és magnézium, valamint nyomelemek, amelyek közül legfontosabb a kén. Továbbá a savanyú káposzta gazdagon tartalmaz antibiotikus és daganatellenes hatású fitokemikáliákat. Emellett tartalmazza még az életfontosságú enzimek, valamint kén- és mustárolaj tartalmú aminosavak egész sorát.

Elsősorban azonban a sterilizálás, vagy más hőkezelési eljárás nélkül készült káposztáról van szó. Ugyanis csak ebben az állapotban tudja megőrizni az összes más tápanyagon kívül az olyan hőbomlékony tápanyagokat, mint a C vitamin, a hasznos baktériumok – probiotikumok vagy az enzimek. Ezeknek az élő enzimeknek hasonló a hatásuk, mint a hasnyálmirigy emésztéshez fontos enzimei. Ezért a savanyú káposzta napi fogyasztása nagyon hatásosan segíthet azokon, akiknél csökkent a hasnyálmirigy aktivitása, például a cukorbetegeknél a cukorszint fenntartása érdekében.

A savanyú káposzta legértékesebb összetevője a tejsav. A B vitamincsoporttal való kölcsönhatásának köszönhetően regenerálja a sérült bélnyálkahártyát. Szintén elősegíti az emésztést közvetlenül a gyomorban azáltal, hogy kompenzálja a sósavképződés hiányosságát.
A savanyú káposzta leve:

 • a benne található probiotikumok fékezik a patogén és rothadásos baktériumok szaporodását a belekben és rendkívül kedvező hatásuk van az epe működésére – ezáltal csökkentik a vér koleszterinszintjét
 • serkenti a bélműködést és a toxikus anyagok kiválasztódását
 • támogatja az anyagcserét
 • vízhajtó hatása van, ami lehetővé teszi a felesleges anyagok gyors eltávolítását a szervezetből
 • segít az idült székrekedésnél és a divertikulózisnál. 1 dl friss savanyú káposztalé naponta 3-4-szer kiegészítő kúraként is használatos az emésztőrendszer különböző megbetegedéseinek orvoslásánál, mint például irritábilis vagy gyulladásos vastagbél, nemkívánatos bakteriális erjedés, vagy az emésztőrendszer más rendellenességei.

A savanyú káposzta hozzájárul a bélrendszer egészségi állapotának javulásához többek között azért is, mert nagy mennyiségű cellulózrostot tartalmaz, amely:

 • javítja a bél áteresztő képességét,
 • elősegíti a rendszeres ürítést, és így megelőzi a székrekedést.

Útifű – páratlan rostforrás

A mindennapi táplálék nem mindig tartalmaz elegendő mennyiségű rostanyagot, ezért néha szükséges kiegészíteni. Természetesen legjobb olyan táplálékkiegészítőt választani, amely a rost leggazdagabb természetes forrása, és ez a psyllium. Hogyan készítik? Az indiai útifű magvának tisztításával. Folyadékkal keverve erősen duzzadni kezd, térfogata akár 40-szeresére is növekedhet. Meggyőződhetünk arról, hogy a psyllium is ugyanolyan könnyen oldódó rostforrás, mint az egyes gabonafajtákban (zab, árpa) jelenlevő rost. Azonban mégis van köztük bizonyos különbség, és pedig az, hogy érezhetően magasabb a rosttartalma, mint például a zabpehelyé.

A psyllium rendszeres használata optimalizálja az emésztőrendszer, és főleg a vastag- és vékonybél működését. A rost ugyanis nagy mennyiségű vizet képes magába fogadni, ezáltal a béltérfogat növekszik, és ez serkenti a bélmozgást. A psyllium elkészítésénél fontos betartani a használati utasítást: egy kanálnyit beleszórni 200 ml folyadékba (lehet az tej, víz, gyümölcslé). De keverhetjük joghurtba, esetleg íróba is. Gyorsan megkeverjük, és mindjárt megisszuk. Közvetlenül utána megiszunk még 250 ml vizet. A vízivás szabályait valóban nagyon fontos betartani!

Az élet folyamán, a bélflóra összetétele jellegzetes módon változik

Születésünk idején a bélcsatornánk még steril. A baktériumok fokozatosan jutnak be oda először szoptatáskor, később a környezettel való érintkezés és az élelmiszerek fogyasztásával.

Az élet folyamán azonban a bélflóra összetétele jellegzetes módon változik. Idősebb egyéneknél jelentősen csökken a hasznos baktériumok (például a bifido – baktériumok) mennyisége, esetleg teljesen el is tűnhetnek. Másrészt viszont növekszik a káros baktériumok, mint például a laktobaktériumok, enterokokkusz, entero-baktériumok és clostridiumok mennyisége. Ennek eredményeként a bélben a kórokozó baktériumok jutnak túlsúlyba és a toxikus szennyezőanyagok elterjednek a testben. Ennek következtében jelentősen emelkedik egy egész sor megbetegedés valószínűsége: májműködési zavarok, IBD-s bélgyulladás (Crohn-betegség és Colitis ulcerosa), főleg a vastagbél rákos megbetegedése, IBS vagy gastroenteritis (a gyomor és a vékonybél gyulladása).

Probiotikumok – hasznos baktériumok

Okvetlenül szükséges, hogy ezek a „jó” baktériumok nagy számban jelen legyenek beleinkben. Ha ez így van, akkor az emésztőrendszer és a tápanyagellátás optimális módon működik. Ezeknek a baktériumoknak az a feladatuk, hogy bomlasszák az élelem olyan összetevőit, amelyek a vékonybélben nem bomlanak fel. Ide tartoznak például az összetett cukrok – oligoszacharidok, fehérjék, rezistens (emésztésnek ellenálló) keményítő és úgyszintén a nem keményítő poliszacharidok, vagyis a rost, stb.

Köztudott, hogy a felnőtt ember vastagbelébe naponta körülbelül 60 – 80g élelem kerül. A vastagbél elülső részében az élelem részben tejsavvá és zsírsavvá, rövid láncú savakká (ecetsav, propionsav, vajsav) bomlik például a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartozó baktériumok tevékenységének hatására. Ezek azok a savak, amelyek kedvezően hatnak a szervezet működésére. A vastagbél hámsejtjei ily módon energiához jutnak, csökken a pH-érték, növekszik a kalcium, vas és magnézium felszívódása és nagyon kedvezően befolyásolják glukóz (szőlőcukor) és a lipidek metabolizmusát a májban. A probiotikumok további hasznos és gyógyító tulajdonságait lásd itt.

A probiotikumok – hasznos tejbaktériumok jelenlétét a bélben úgy tudjuk biztosítani, ha napi szinten fogyasztunk olyan tejtermékeket, mint például a fehér probiotikus joghurt, cottage sajt vagy kefir, vagy akár a nem sterilizált savanyú káposzta. Ha ezeket a termékeket nem fogyasztjuk napi rendszerességgel, vagy esetleg bizonyos adott akut egészségállapotban (antibiotikumok szedése, hasmenés, bélgyulladás, stb.), a hasznos baktériumok utánpótlására nagyon jó étrend-kiegészítő készítmény a Swiss Probiotix®.

A Clean Inside® Program a belső tisztítás programja

A vastagbél egészségi állapota megőrzésének döntő feltétele a magas minőségű, oldódó és nem oldódó rostok jelenléte. Ha ezek által az anyagok által elérjük, hogy a vastagbél kitisztul és megszabadul a torlódásoktól, üledékektől és a parazitáktól, akkor nemcsak hogy enyhülnek a székrekedés tünetei, hanem a legtöbb esetben teljesen meg is szűnnek. A Clean Inside® Program olyan ideális készítmény, amely véd bennünket különböző bélbetegségekkel szemben. Ajánlatos és nagyon hasznos a tisztító kúra befejezése után is rendszeresen használni a Clean Inside® rostot. Azon kívül, hogy van benne psyllium, tartalmaz még további 15 féle különböző gyógynövény eredetű oldódó és nem oldódó rostot.

Miért a Clean Inside® Programot használjuk:

 • kíméletes módon segíti a természetes bélkiürülést
 • hatásosan gátolja a további béllerakódások keletkezését
 • megkönnyebbülést jelent aranyér és székrekedés esetén
 • korlátozza a bélkidudorodások – divertikulózis – képződését
 • növeli a jóllakottság érzetét, csökkenti a további energia dús élelem fogyasztásának szükségérzetét, és ezáltal segíti a testsúly csökkentését
 • védi a bélnyálkahártyát a káros toxikus és rákkeltő anyagok ingerlő hatásától
 • csökkenti a vastagbél és a végbél rákos megbetegedésének kockázatát.

A Clean Inside® program minden eddigi felhasználója meggyőződhetett arról, hogy a székrekedésnek ez a leghatásosabb és legbiztonságosabb természetes megoldása.

Kérem, olvassák el vásárlóink tapasztalatait, amelyek azt bizonyítják, hogy a béltisztítás alatt és után betartott egészséges táplálkozási szokások pozitív irányban befolyásolták a kúra eredményességét.

NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv
Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

12 480 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Programul ToxiClean
ToxiClean Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0