Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Epe kisokos: minden, amit tudni érdemes

Az epe az epefolyadék tartályaként funkcionál

Sokan nem tudják, hol helyezkedik el, és azt sem, hogy igazából mi a funkciója. Tanulunk ugyan róla az iskolában, de többnyire csak akkor jut eszünkbe az epe, ha valamilyen problémát okoz, például görcsöl. És aki egyszer megtapasztalta, az tudja: az epefájdalom az egyik legkellemetlenebb állapot.

Ha valaki epés megjegyzést tesz, az általában azt jelenti, hogy a másik embert élesen kritizálja. Amikor pedig valaki epésen válaszol, keserűen vagy gúnyosan fogalmazza meg a szavait. Noha az epefolyadék valóban keserű, és emiatt használják jelzőként a közbeszédben, nélkülözhetetlen a megfelelő emésztéshez. Ám az epe szerepe nem merül ki ennyiben, hiszen azért is felelős, hogy a szervezetből bizonyos salakanyagok távozzanak

Hol található az epe, és mi az epehólyag fő funkciója?

Az epe (vesica biliaris) egy körte alakú szerv, amely a máj alján helyezkedik el. Az epefolyadék tartályaként funkcionál, amelyet az étkezés során a patkóbélbe juttat. Nagyjából hét centi hosszú és 3 centi széles, ám ez egyénenként változó. A máj elülső felében, az úgynevezett epehólyagárokban helyezkedik el. Telt állapotban meghaladja a máj elülső részét, és érinti a hasfalat. Három részre tagolható: fenék, test és nyak. Fala vékony izomrétegből áll, míg a nyálkahártyája redőzött. Ezek számos, egymással keresztező redőt vetnek, és egy, az epehólyag-vezetékben csavarvonalban haladó billentyűt képeznek. Ritkán előfordulhat, hogy valakinek két vagy akár három epehólyagja van.

Az epében gyűlik össze a máj által termelt 30-50 ml epefolyadék, ez 24 óra leforgása alatt 400-800 millilitert jelent. Az epefolyadék zöldesbarna színű, keserű ízű és lúgos vegyhatású. A zsírokra fejti ki hatását, azokat emulzióvá alakítja át, emellett fokozza a bél izomzatának összehúzódásait, azaz a bélperisztaltikát. Étkezés közben az epefolyadék az epehólyagból a patkóbélbe (duodenum) jut az epevezetéken át, ahol segíti az emésztést. A duodenumba szekretált epefolyadék mennyiségét a kolecisztokinin, szekretin, gasztrin és a szomatosztatin hormonok, valamint a bolygóideg szabályozza

Az epefolyadék a következőket tartalmazza:

 • Koleszterin
 • Epesavak
 • Bilirubin
 • Víz
 • A szervezet sói (például kálium és nátrium)
 • Réz és más fémek

Az étkezések között az epesav az epében tárolódik, és csak kis mennyiségben áramlik a belekbe. A vékonybél első szakaszába bekerülő ételek hormonális és idegi jeleket váltanak ki, amelyek az epehólyag összehúzódását okozzák. A duodenumban az epesav összekeveredik az étellel, valamint a gyomorsavakkal és a hasnyálmirigy által termelt emésztőfolyadékokkal, ami támogatja a beleket a tápanyagok felszívásában.

Nagyjából napi 500 mg koleszterin alakul át epesavakká, és az epében eliminálódik. Érdekes módon nemrégiben bebizonyosodott, hogy részt vesznek a koleszterin-anyagcserében azáltal, hogy hormonként működnek. A kolecisztokinin felszabadulásának legerősebb ingere a zsír jelenléte a nyombélben. Miután felszabadult, serkenti az epehólyag és az epeutak összehúzódásait, ami az epefolyadék bélbe jutását eredményezi. A szekretin hormon a duodenumban lévő savra válaszul választódik ki. Ösztönzi az epeutak sejtjeit hidrogén-karbonát és víz kiválasztására, ami kibővíti a szerv térfogatát és növeli annak kiáramlását a bélbe. Az epesavak szintén kritikusak a zsírban oldódó vitaminok szállítása és felszívódása szempontjából. Az epesav négyféle epesót tartalmaz, (kolsav, dezokilátsav, kenodeoxikol- és litokolsav. Ezen savak mindegyike összekapcsolódhat a glicinnel vagy a taurinnal, így összetettebb savakat és sókat képez. A vékonybél alsó részén a sók és savak felszívódnak és visszakerülnek a véráramba. Ha nem szívódik fel rendesen, a vastagbélben lévő epesavból származó só és víz megakadályozza a széklet megfelelő kialakulását, ami hasmenéshez és puffadáshoz vezet. A megemelkedett epesavszintről már régóta feltételezik, hogy cirrhotikus kardiomiopátiát, azaz a májzsugorhoz társuló relatív szívelégtelenséget okozhat. A legfrissebb eredmények szerint a magas szint összefügg a felnőttek ritmuszavarával, ami az epesav túltengés tünetei közé tartozik.

Az epehólyag betegségei

A szerv betegségei, köztük az epegyulladás, meglehetősen gyakoriak

Mi okozza az epeproblémákat? A legtöbb esetben az epegyulladást az epeutak rendszerében történő elzáródás okozza. Az elzáródást főként az epekövek vagy az epeutakat érintő iszap eredményezi. Autoimmun betegség, például az elsődleges szklerotizáló cholangitis (az epeutak gyulladása és beszűkülése) ugyancsak hatással lehet az epére. A jövő se igazán fényesebb, hiszen az elhízás növekvő járványa, és a metabolikus szindróma a koleszterinkő gyakoriságának növekedését jósolja. Az epekövek jelentős egészségügyi problémát jelentenek a fejlett társadalmakban, a felnőtt lakosság 10-15 százalékát érintik. A csökkent fizikai aktivitás növeli a kialakulásának kockázatát.

Felsoroljuk a leggyakoribb, a szervet érintő elváltozásokat:

 • Epekövek (kolelithiasis): Nem tisztázott okokból az epében lévő anyagok kikristályosodhatnak köveket képezve. Komoly következményei lehetnek.
 • Az epekövek mellett epeiszap is kialakulhat, amely blokkolja a szerv kiürülését, és pontosan ugyanazokat a tüneteket és szövődményeket okozhatja, mint a kövek. Ha az epeelfolyás akadályozott, az epefesték vérszintje megnövekedett értéket mutat.
 • Kolecisztitisz: az epehólyag fertőzése, gyakran az epekő miatt, ami, ha a csatornába kerül, a hólyag gyulladását okozhatja. Ez hányingerhez, hányáshoz és hasi fájdalomhoz vezethet. Baktériumok is kiválthatják. A kolecisztitisz súlyos fájdalmat és lázat okoz, és műtétre lehet szükség, amikor a fertőzés folytatódik vagy kiújul.
 • Epehólyagpangás fennállásakor az epefolyadék a máj és a nyombél között megreked.
 • Az epekövektől szenvedők kis százalékánál genny alakulhat ki az epehólyagban, ami tályoghoz vezet.
 • Az elakadt kő blokkolja a hasnyálmirigy kivezető csövét, hasnyálmirigy-gyulladást okozva. Súlyos állapot.
 • A epehólyag polipok rendellenes szövetnövekedések, általában jóindulatúak, és nem kell eltávolítani őket. A legtöbb esetben nem jelentenek kockázatot.
 • Az egészséges epehólyag nagyon izmos fallal rendelkezik, azonban idővel a kalcium lerakódások merevvé tehetik. Ezt az állapotot „porcelán epehólyagnak” hívják, és nagy a kockázata a rák kialakulásának.
 • Az epekő bejuthat a belekbe és elzárhatja azt. Ez az epekő ileus néven ismert állapot ritka, de végzetes lehet. Leggyakrabban 65 évesnél idősebb személyek körében fordul elő.
 • Az epekövek perforált epehólyaghoz vezethetnek. Ez életveszélyes állapot, amely súlyos hasüregi fertőzést eredményez.
 • Az epehólyagrák titka. Nehéz diagnosztizálni, és a tünetek megjelenésekor többnyire már késői szakaszban van. A tünetek hasonlíthatnak az epekő tüneteire.
 • Az epeúti diszkinézia az epeutak elzáródásának szindrómája, amely az Oddi záróizom, azaz a közös epevezeték záróizmának funkcionális rendellenességéhez kapcsolódik.

Melyek az epebetegség tünetei?

Noha az epehólyag problémák ritkán halálosak, kezelni kell őket. Megakadályozhatjuk az állapotromlást, ha időben orvoshoz fordulunk, amikor az alábbiakat tapasztaljuk:

 • Sárgaság (a bőr és a szemfehérje sárgulása)
 • Hasi fájdalom, különösen a has jobb felső részén a borda alatt
 • Émelygés vagy hányás
 • Étvágytalanság, amely fogyást eredményezhet
 • Fáradtság
 • Láz vagy hidegrázás
 • Viszketés
 • Világosbarna vizelet
 • Zsíros vagy agyagszínű széklet

Melyek a rosszul működő epehólyag tünetei?

A tünetek közé tartozhat az étkezés utáni felső hasi fájdalom, émelygés, puffadás és emésztési zavar, amelyet a zsíros étel elfogyasztása válthat ki. Biliáris diszkinézia (az epehólyagtónus csökkenése) esetén általában nincs epekő. Lehet, hogy az orvos úgynevezett HIDA-vizsgálatot (epeutak izotópos vizsgálata) rendel el az állapot diagnosztizálásához. A legalább 5 órán át tartó hasi fájdalom esetén forduljunk orvoshoz.


Sokszor felvetődik a kérdés, káros a kávé az epehólyagra?

Koffeintartalmú és koffeinmentes kávé ivása után beszámoltak a plazma kolecisztokinin szintjének emelkedéséről, amely epehólyag összehúzódást eredményezett. Ez azt sugallja, hogy a koffeinen kívül más kávé összetevők is rossz hatással lehetnek az epére

Epekő

Az epekövek a homokszem nagyságútól golflabda méretűig terjedhetnek

Az epekövek a homokszem nagyságútól golflabda méretűig terjedhetnek. Lehet, hogy nem érzékeljük a jelenlétüket, amíg nem okoznak fájdalmat. Nem múlnak el önmaguktól, és ha fájni kezdenek, vagy egyéb tünetet okoznak, az orvos dönthet úgy, hogy eltávolítja az epehólyagot. Ezt a fajta műtétet kolecisztektómiának hívják. Az epekövekkel küzdő emberek körülbelül 80 százalékának műtétre lesz szüksége.

Az epekövek okai
Nem tudni pontosan, mi okozza az epeköveket, de nagyobb eséllyel fordulhatnak elő, ha:

 • Túl sok koleszterin van az epében, ez pedig koleszterinköveket képezhet
 • Túl sok bilirubin van az epében, olyan állapotok hatására, mint a májcirrhosis (májzsugor), fertőzések és a vér rendellenességei
 • Az epehólyag nem ürül ki, és ez nagyon koncentrálttá teheti az epét

Megelőzés

Az egészséges életmódra való összpontosítás a legjobb esély az epekövek és így az epehólyag-fájdalom megelőzésére, aminek része az epediéta.
Ne feledjük, hogy ezek a stratégiák nem csupán az epehólyag, hanem a szív egészségét is védik:

 • Végezzünk testmozgást naponta.
 • Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
 • Törekedjünk az ideális testsúly megőrzésére, elkerülve a gyors fogyást.
 • Kerüljük a magas telített zsír- és koleszterinszintet tartalmazó ételeket.

Ha koleszterinszintcsökkentő gyógyszert, vagy hormonpótló kezelést kapunk, beszéljünk az orvosunkkal, hogy megtudjuk, ezek a gyógyszerek fokozzák-e az epekövek kialakulásának kockázatát.

Epehányás

Ha zöldessárga színű folyadékot hányunk, az epefolyadék lehet.
Okai a következők:

 • hányás éhgyomorra
 • mértéktelen ivászat
 • ételmérgezés
 • elzáródás a belekben
 • epevezeték-gyulladás
 • epereflux, amely akkor fordul elő, amikor az epe a májból a gyomorba, majd a nyelőcsőbe jut
 • bélszűkület
 • irritábilis bél szindróma
 • májgyulladás

Az epehányás kezelése attól függ, mi okozza. Ha ételmérgezést szenvedünk, vagy sok alkoholt ittunk, előfordulhat, hogy intravénás folyadékokat és elektrolitokat kell kapnunk a kórházban. Ha eperefluxunk van, epesav megkötő vagy az epefolyadék összetételét megváltoztató gyógyszerek szedésére lehet szükség. Ez mellékhatásokat okozhat, például hasmenést. A következő lépés a műtét lehet. Ez az úgynevezett gyomor bypass, és az elhízás kezelésére is alkalmazzák.

Milyen érzés az eperoham?

Az epegörcsöt epeköves rohamnak, akut kolecisztitisznek, vagy epekólikának is nevezik. Az epefolyadék áramlásának elzáródása, ami nyomásnövekedést okoz a szervben, ez néha annak perforációjához vezethet. Az epegörcs tünetei közé tartozik a fájdalom a has jobb felső részén vagy közepén. A fájdalom lehet tompa, éles vagy görcsös. Általában hirtelen kezdődik. Ha a has jobb felső része fáj, akkor összefüggésben lehet az epehólyaggal. Többnyire akkor fordul elő, amikor az epekövek elzárják az epevezetéket. Amennyiben ez megtörténik, az folyadék elhalmozódik az epehólyagban. Az elzáródás és a duzzanat fájdalmat vált ki. Többnyire egy kiadós étkezés után következik be, mivel ilyenkor a szervezet több epefolyadékot termel főként, ha zsíros ételeket fogyasztunk. A roham legtöbbször olyankor szűnik meg, amikor az epekövek elmozdulnak, és az epefolyadék kiürül.

Az epegörcs okozta fájdalom eltér a gyomorfájástól. A következőképpen nyilvánulhat meg:

 • hirtelen és éles fájdalom, amely percekig vagy órákig tart
 • tompa vagy görcsös fájdalom, amely gyorsan súlyosbodik a has jobb felső részén
 • éles fájdalom a has közepén, közvetlenül a mellcsont alatt
 • intenzív fájdalom, amely megnehezíti a helyben ülést

A fájdalom átterjedhet hátul a lapockák közé és a jobb vállba. Az eperohamnak egyéb tünetei is lehetnek, például hányinger, hányás, láz, hidegrázás, a bőr és a szemek sárgasága, sötét színű vizelet, agyagszínű széklet.

A hasi ultrahang a leggyakoribb és leggyorsabb módja annak, hogy az orvos kiderítse, van-e epekövünk

Epekövesség esetén a hasi ultrahang a leggyakoribb és leggyorsabb diagnosztikai vizsgálat. Kezdetben fájdalomcsillapítót ad a fájdalom enyhítésére, illetve hányás elleni gyógyszereket. Az eperoham magától elmúlhat, ha a kövek áthaladnak az epevezetéken, és nem okoznak szövődményeket. Az ursodeoxikolsav tartalmú gyógyszerek növelik a koleszterinkövek oldhatóságát, hozzájárulnak az epekövesség megszüntetéséhez, és megakadályozzák új kövek kialakulását. Csak kisszámú epekő esetén hatásos, amelyek mérete 2-3 milliméter. Gyakran hónapokig eltarthat, mire a készítmény hat. Amennyiben a fájdalom nem enyhül, vagy ha ismétlődnek a rohamok, szükség lehet az epehólyag eltávolítására, ami leginkább laparoszkópiás műtéttel történik. Mi történik, ha eltávolítják az epehólyagot? Epehólyag nélkül nehezebb fogyni? Az epehólyag eltávolításakor a máj által termelt epefolyadék már nem tárolható a hólyagban az étkezések közt. Ehelyett közvetlenül a belekbe áramlik. A nagy mennyiségű zsíros, vagy magas rosttartalmú étel azonban nehezebben emészthető. Epehólyag nélkül a szervezet nem bont le annyi zsírt. Míg a műtét lehetséges közvetlen káros hatásai, mint például a hasmenés, rövid távon fogyáshoz vezethetnek, az epehólyag eltávolítása valójában hosszú távon a testtömeg-index (BMI) növekedését eredményezheti.

Források:

N. V.Kolesnyikov: Az ember anatómiája
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/gallbladder-function
http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/liver/bile.html
http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/liver/bacid_hormones.html
https://www.healthline.com/health/gallbladder-problems-symptoms#problems
https://www.healthline.com/health/gallbladder-problems-symptoms#when-to-see-a-doctor
https://www.healthline.com/health/can-you-live-without-a-gallbladder
https://www.healthline.com/health/throwing-up-bile#causes
https://www.healthline.com/health/gallbladder-attack#symptoms
https://www.healthline.com/health/bile-acid-malabsorption
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5299964/

 

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
ToxiClean kapszula
ToXiClean kapszula

Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.

8 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Detox Prime
Swiss Detox Prime

A Swiss Detox Prime® egy egyedi összetételű, májműködést támogató készítmény kettős hatásmechanizmussal. Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, emellett hatóanyag- kombinációja, a máratövis kivonat (szilimarin) és a kolin védi a májsejteket a káros behatásoktól, megakadályozza az elzsírosodásukat és segíti megújulásukat.

4 590 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0