Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Epekő: okai, tünetei és kezelése

Az epekövek nem minden esetben okoznak tüneteket

Az epekő önmagában nem okoz fájdalmat. Fájdalom akkor jelentkezik, amikor akadályozza az epeváladék kiáramlását az epehólyagból. Aki átélt már epegörcsöt tudja, micsoda kínokat képes okozni akár egy kisebb kő is.  

Az American College of Gastroenterology szerint az emberek 80 százaléka „néma epekővel” rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy az érintettek nem tapasztalnak fájdalmat vagy nincsenek tüneteik, és a kövek jelenlétére valamilyen más okból elrendelt vizsgálat vagy hasi műtét kapcsán derül fény.

Mi az epekövek fő oka?

Az epekő kapcsán azt gondolják, hogy az epehólyag belsejében található epefolyadék kémiai összetételének megváltozása miatt alakulnak ki. A legtöbb esetben az epe koleszterinszintje túl magasra emelkedik, és a felesleg koleszterinkövekké alakul. Ha a máj több koleszterint termel, mint amennyit az epe fel tud oldani, szinte biztos a kőképződés. 

A bilirubin, más néven epefesték a hemoglobin bomlásterméke. Az elöregedett vörösvérsejteket lebontó szervekben, például a májban keletkeznek. Bizonyos állapotok, például a májkárosodás és egyes vérbetegségek hatására a májban több bilirubint termelődik, mint kellene. Pigmentkövek jönnek létre, amikor az epehólyag nem tudja lebontani a felesleges bilirubint. Ezek gyakran sötétbarnák vagy fekete színűek. A Harvard Health Publications szerint az epekövek 80 százaléka koleszterinből áll, további 20 százalékuk pedig kalcium-sókból és bilirubinból.

Nem tudjuk befolyásolni a következő okokat:

 • Genetika (epekőhajlam
 • Az ösztrogén növeli az epében a koleszterinszinte
 • 40 év feletti életkor\
 • Egyes etnikumok, például a mexikóiak hajlamosabbak az epekövekre)

A kőképződés kialakulásuk elkerülése érdekében érdemes az alábbiakat betartani:

 • SúlyvesztésAz elhízás vagy a túlsúly növeli az epekő kockázatát. Ennek oka az, hogy epe koleszterinben gazdagabbá válhat.
 • Mozgás. Az inaktív életmód vagy az, hogy túl sok időt töltünk ülve, növeli a kockázatot.

A túl gyors fogyás azonban kifejezetten káros. Ez azért történik, mert a hirtelen súlycsökkenés miatt a máj több koleszterint termel. Kerüljük a divatos diéták kipróbálását, az étkezések kihagyását, és a fogyókúrás étrend-kiegészítők szedését. Az epekövek megelőzését elősegítő étrend magában foglalja az egészségtelen zsírok, valamint a cukros vagy keményítőtartalmú ételek elkerülését. Együnk több olyan élelmiszert, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet. Ez magas magas rosttartalmú ételeket tartalmaz, példáull:

 • friss és fagyasztott zöldségek
 • friss, fagyasztott és szárított gyümölcs
 • teljes kiőrlésű kenyér és tészta
 • barna rizs
 • lencse
 • bab
 • quinoa
 • kuszkusz

Ne feledjük, hogy epekövek annál is kialakulhat, aki egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követ és rengeteget mozog

Az epegörcs komoly fájdalommal jár

Honnan tudhatom, hogy epekövem van?

Az epekövek nem minden esetben okoznak tüneteket. Ha az epekő a csatornában helyezkedik el, és elzáródást okoz, az ebből eredő jelek és tünetek a következők lehetnek: hirtelen és gyorsan erősödő fájdalom a has jobb felső részén, illetve fájdalom a has közepén, közvetlenül a mellcsont alatt. A gyakran hányinger és hányás kíséretében megjelenő fájdalom rendszerint súlyos, több óra után enyhülhet (epekólika), vagy epehólyag-gyulladássá alakulhat, tartós fájdalommal és lázzal. A közös epevezeték vagy a Vater-papilla elzáródása súlyosabb, mint a cisztás csatornáé, amely az epehólyag alján foglal helyet. A blokád a csatornák kiszélesedését (kitágulását) okozhatja. Lázat, hidegrázást és sárgaságot is okozhat (a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése). A tünetek ezen kombinációja azt jelzi, hogy súlyos fertőzés, azaz akut epeúti fertőzés alakult ki. A baktériumok bekerülhetnek a véráramba, és szepszist okozhatnak. A májban gennyzsebek (tályogok) is kialakulhatnak. A Vater-papillát elzáró kövek blokkolhatják a hasnyálmirigy-csatornát is, ami hasnyálmirigy-gyulladást és fájdalmat okozhat. Ha az epehólyag a kövek miatt nem tud kiürülni, hashártyagyulladást okozva perforálhat.

Melyek a rosszul működő epehólyag első jelei?

Az epehólyag-problémák leggyakoribb tünetei a következők:

 • Hasfájás, amely tompa és éles lehet, a zsíros ételek után súlyosbodhat
 • Gyomorégés, emésztési zavar és túlzott gázképződés
 • Hasi teltségérzet
 • Hányás vagy hányinger
 • Láz, remegés és hidegrázás
 • Gyengeség

Diagnózis

A diagnózis felállítása érdekében ultrahangra vagy egyéb képalkotó vizsgálatra van szükség. Az epeköveket néha akkor észlelik, amikor más okból végeznek hasonló vizsgálatokat.

 • Az ultrahangvizsgálat  95 százalékéban pontos az epében található epekövek kimutatásában, azonban kevésbé megbízható az epeutakban lévők esetén
 • Az endoszkópos ultrahangvizsgálat (EUS) a kis epekövek pontos kimutatására alkalmas
 • A mágneses rezonancia képalkotás (MRI), illetve a számítógépes tomográfia (CT) az epehólyag köveinek ellenőrzésére szolgál
 • Amennyiben az epeutak mágneses rezonanciás leképezése (MRCP) nem vezet eredményre, endoszkópos retrográd kontraszt feltöltésével járó vizsgálatot (ERCP) végeznek az epevezetékekben lévő kövek ellenőrzésére
 • Vérvizsgálat

Az epehólyag-eltávolítás gyakori eljárás az epekövesség esetén

Kezelés

Többféle módja van az epekő kezelésének

 • Epehólyag-eltávolítás (kolecisztektómia)
 • Gyógyszeres epekőfeloldás
 • Endoszkópos retrográd kolangiopancreatográfia (ERCP)
 • Ultrahangos kőzúzás

Az epekövek gyógyszerekkel történő feloldása akkor működik nagy valószínűséggel, ha a kövek koleszterinből állnak, és az epehólyag nyílása nincs elzárva. Még akkor is, ha a kövek sikeresen oldódnak, ezeknek az embereknek a felénél 5 éven belül ismét epekövek alakulnak ki. A tünetekkel nem járó kövek (néma epekövek) nem igényelnek kezelést. Ha fájdalmat okoznak, az étrend megváltoztatása (például alacsony zsírtartalmú étrendre) sajnos nem segít.

Az epeutak legtöbb köve eltávolítható az ERCP során. Ezen eljárás keretében az orvosok átvágják az Oddi záróizmot (ahol a közös epevezeték csatlakozik a vékonybélhez). Néha az epevezeték végét is elvágják és kiszélesítik. Az epevezeték végének levágásával a nyílás elég széles marad, így a jövőbeni kövek könnyebben átjuthatnak a vékonybélbe. Az epehólyagban található epekövek nem távolíthatók el ezzel a technikával.

Milyen ételeket érdemes elkerülni az epekövek megelőzése érdekében?

Próbáljuk meg kiiktatni vagy korlátozni a magas zsírtartalmú ételeket. Ne együnk:

 • Sült ételeket
 • Nagymértékben feldolgozott élelmiszereket (fánk, pite, sütemény)
 • Teljes tejből készült tejtermékek (sajt, fagylalt, vaj)
 • Zsíros vörös húsokat

Az epediéta, epekő-diéta, vagy epeműtét utáni diéta lényegében egy étrendváltás, amelynek részei lehetnek a különféle gyógyfüvek. Célja a szerv megtisztítása, illetve az újabb kőképződés és az epehólyag-gyulladás megelőzése.

Fontos kérdések, amelyek sokakban felmerülnek

Mennyi idő alatt alakul ki az epekő?
Az epekövek kialakulása gyakran hónapokat vagy éveket vesz igénybe.

Mi történik, ha az epeköveket nem kezelik?
Ha az epekövek kezeletlenek maradnak, az életveszélyes állapotokhoz, például kolecisztitiszhez (epehólyag-gyulladás) és vérmérgezéshez vezethet. Emellett növelhetik az epehólyagrák kialakulásának kockázatát a jövőben.

Mi lehet a leggyorsabb módszer az epehólyag fájdalom enyhítésére?
A meleg borogatás csillapíthatja a görcsöket, és enyhítheti az felhalmozódott epefolyadék okozta nyomást. Az epehólyag fájdalmának enyhítésére nedvesítsünk be egy törülközőt meleg vízzel, helyezzük 10-15 percre az érintett területre. Használhatunk elektromos fűtőbetétet, esetleg melegvizes palackot.

Széklettel távozhat az epekő?
A jó hír az, hogy néhány apró epekő elhagyja az epehólyagot és átjuthat az epevezetékébe. Azok a kövek, amelyek nem akadnak el, a vékonybélbe kerülnek, és a széklettel együtt ürülnek.

Az epekövek okozhatnak szellentést?
Az epehólyag problémái, mint az epekő, a túlzott gázképződés okozta fájdalomhoz vezethetnek. Ez az epehólyag-problémák figyelmeztető jele lehet, ha olyan tünetek kísérik, mint hányinger, krónikus hasmenés és gyomorfájdalom. 
 

A máriatövist gyakran hívják segítségül a máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére

Epekő oldása, természetes megoldások?

Sokszor felvetődik a kérdés: kivitelezhető az epekő kezelése házilag? Vannak, akik almalevet isznak e célból. Egyesek úgy vélik, az almalé megpuhíthatja az epeköveket, és segíthet azok eltávozásában. Ez az állítás egy 1999-ben megjelent beszámolóból származik, amely azt részletezte, hogy egy nő sikeresen megszabadult az epekövétől az almalé alkalmazásával. Nincsenek tudományos tanulmányok, amelyek ezt az állítást alátámasztanák.

A máriatövist (Silybum marianum) gyakran hívják segítségül a máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére. Úgy gondolják, hogy mindkét szervet stimulálja, de a kutatók nem vizsgálták külön az epekőre gyakorolt hatásait.

Az articsókával összefüggésben úgy találtak, hogy előnyös lehet az epehólyag működésére. Segít stimulálni az epét, és a máj számára is hasznos. Egyetlen tanulmány sem vizsgálta az articsóka epekövek kezelésére gyakorolt ​​hatását.

Az aranyvesszőfüvet (Solidago virgaurea) a hagyományos kínai orvoslásban az epekövek kezelésére használják, mégpedig arra, hogy a kövek felpuhuljanak, és maguktól távozzanak.

A ricinusolaj egy másik népi gyógymód, és egyesek az epehólyag-tisztítás helyett alkalmazzák ezt a módszert. A ricinuspakolás állítólag enyhíti a fájdalmat, és segít az epekövek kezelésében. Nincsenek tudományos vizsgálatok, amelyek alátámasztanák, hogy az eljárás hatékony.

Az akupunktúra ugyancsak segíthet az epekövek fájdalmainak enyhítésében a görcsök csökkentésével, az epeáramlás megkönnyítésével, és a szerv megfelelő működésének helyreállításával. Ezzel kapcsolatban további kutatásokra van szükség.

Források:

https://www.healthline.com/health/gallbladder-attack#ongoing-relief
https://www.healthline.com/health/gallstones
https://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/hepatology/gallbladder-biliary-tract-disease/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3343155/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27321822/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923586/
https://www.msdmanuals.com/home/liver-and-gallbladder-disorders/gallbladder-and-bile-duct-disorders/gallstones
https://gi.org/topics/biliary-tract-disorders-gallbladder-disorders-and-gallstone-pancreatitis/
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-gallstones
https://www.health.harvard.edu/womens-health/what-to-do-about-gallstones
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)77083-5/fulltext
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0