Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus


Gyomorfekély tünetei és kezelése. Előzzük meg a nagyobb bajt!

A gyomorfekély a modern kor emberének betegsége

Bátrain kijelenthetjük, hogy a gyomorfekély a modern kor emberének betegsége. Egészségtelen életmódunkkal ugyanis mindent megteszünk azért, hogy kialakuljon. És itt nemcsak a helytelen táplálkozásra kell gondolnunk, aki állandóan stresszel, annál sajnos nagy a valószínűsége, hogy a fekélybetegség idővel utoléri.

Gyomorfekély bármelyik korosztály körében előfordulhat, hiba lenne az gondolni, hogy a fiatalokat elkerüli. Akár olyan gyerekeknél is megjelenhet, akik nehezek viselik az iskolai nyomást.

Mi a gyomorfekély?

Gyomorfekély akkor alakul ki, ha csökken az a vastag nyálkahártyaréteg, amely megvédi a gyomrot az emésztőnedvektől. Az emésztőnedvek károsítják a nyálkahártyát, felmaródást, sebeket okozva. Az elváltozás könnyen gyógyítható, de megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhat.

Melyek a gyomorfekély tünetei? Mi hívja fel rá a figyelmet?

A gyomorégés fekélybetegségre figyelmeztethet

A betegség tünetei félrevezetőek lehetnek, a fekélybetegek közel 75% -a pedig nem produkálja őket. Nem mindenki gondol fekélyre, ha ég a gyomra, fájdalmat érez a gyomorszája tájékán, étvágytalan, és a gyomorégés mellett émelygés és hányinger kínozza. Ha mindezek mellett puffadás, savvisszafolyás, erőlködéssel járó székrekedés, sötét, kátrányos széklet, illetve kávézacchoz hasonló hányás jelentkezik (a vérzés miatt vér kerülhet a székletbe vagy a hányásba), szinte biztos, hogy gyomorfekéllyel van dolgunk. A felsorolt tünetek egy része étkezés előtt erősödik fel leginkább, az étkezést követően csillapodik, majd amikor a gyomorból a belekbe kerül az étel, a tünetek rosszabbodhatnak. Ha fekély a gyomorszájat szűkíti, a tünetek az étkezés során romlanak, erre az állapotra nagyfokú émelygés és hányinger hívja fel a figyelmet.

Milyen kockázatai vannak?

Amennyiben hegszövetek képződnek a fekélyek eredményeként, megakadályozzák, hogy az étel távozzon a gyomorból vagy a duodenumból. Egyes esetekben a fekély növeli a rákos daganatok növekedésének kockázatát. Fekély a nyombélben (más néven patkóbél) is kialakulhat, sokszor a gyomorfekéllyel együtt jelentkezik. Ha mindkét típusú fekély egyszerre áll fenn, azt gastroduodenális fekélynek nevezik. A nyombélfekély tünetei hasonlóak az ulcusbetegséghez - latinul a gyomorfekély neve ulcus ventriculi -, súlyos esetben a nyombél átlyukadhat, azaz perforálhat. A kilyukadt gyomor szintén súlyos, azonnali beavatkozás igénylő állapot, hiszen a nyomortartalom a hasüregbe kerülve hashártyagyulladást okoz.  Megtörténhet, hogy a fekély érrepedés okoz, a komoly vérzés miatt pedig a beteg elájulhat. Sajnos fekélyesedés következtében a hasnyálmirigy is érintett lehet, pontosabban a betegség átterjedhet rá.

Mi okozhatja?

Az ulcusbetegséget szinte mindig az alábbiak valamelyike ​​okozza:

 • nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), például aszpirin, ibuprofen vagy naproxen hosszú távú használata,
 • helytelen étkezés (pl. nagy savtartalmú gyümölcslevek éhgyomorra történő fogyasztása, alkohol, kávé, csokoládé, citrusfélék és paradicsom),
 • dohányzás,
 • folyamatos stressz,
 • A Zollinger-Ellison szindrómának nevezett állapot ugyancsak gyomor- és bélfekélyt okozhat, mivel növeli a szervezet savtermelését. Ez a szindróma feltételezhetően az összes peptikus fekély kevesebb, mint 1% -át okozza.

További gyógyszerek, amelyek növelik a gyomor- és nyombélfekély kockázatát:

 • Csontritkulás elleni szerek,
 • antikoagulánsok,
 • szelektív szerotonin visszavétel-gátlók (SSRI-k),
 • bizonyos kemoterápiás gyógyszerek.
 • Helicobacter pylori baktériummal (H. pylori) történő fertőzés.

Utóbbi számottevő mennyiségben található meg a fekélyes betegek emésztőrendszerében, és állandó irritációt és gyulladást idéz elő, ám ha gyógyszerekkel visszaszorítják, a panaszok szinte kivétel nélkül mérséklődnek.   

Hogyan diagnosztizálható?

A diagnózis és a betegség kezelés a tünetektől és a fekély súlyosságától függ. A gyomorfekély diagnosztizálásának érdekében, az orvos áttekinti a beteg kórtörténetét, tüneteit és az általa szedett gyógyszerek listáját. A Helicobacter pylori fertőzés kizárására vér-, széklet- vagy légzésvizsgálat rendelhet el.

Az ulcusbetegség diagnosztizálására használt egyéb tesztek és eljárások a következők:

 • Báriumos vizsgálat: a bárium lenyelve bevonja az emésztőrendszer felső szakaszát, a röntgenfelvételeken pedig látni a gyomor és a vékonybél állapotát.
 • Endoszkópia: Egy vékony, kamerával ellátott végű csövet vezetnek le a szájon át a gyomorba, illetőleg a vékonybél felső szakaszába. Ezt a vizsgálatot vérzés és rendellenesnek látszó szövetek feltárására is használják.

Endoszkópos biopszia: Az endoszkópia során egy apró gyomorszövet távolítanak el, és azt a laboratóriumban elemzik.

Milyen kezelési módok léteznek?

Ha a gyomorfekély a H. pylori eredménye, akkor szükséges lesz antibiotikumok szedésére. Csökkentik a gyomorsavat a protonpumpa-gátlóknak nevezett gyógyszerek, egész pontosan blokkolják a gyomorsav termelő sejtek működését.

Ezen kezelések mellett orvosa a következőket is javasolhatja:

Nagyon ritka esetben a gyomorfekély műtétet igényelhet. Ha nem gyógyul, vérzik, a gyomor vagy a nyombél perforálódik, elengedhetetlen a sebészi beavatkozás. A műtét során sor kerülhet a teljes fekély eltávolítása, vagy a gyomorsavat termelő sejtek számának csökkentésére.

Gyomorfekély természetes kezelése

Egyes élelmiszerek segítenek a gyógyulásban

Úgy tűnik, hogy egyes élelmiszerek, például az antioxidánsokban és rostban gazdag ételek hasznosak lehetnek a betegség elleni küzdelemben, illetve szerepet játszanak a H. pylori fertőzés megszüntetésében. Ezek egy része ráadásul probiotikus hatású, azaz táplálékul szolgál a probiotikus baktériumok számára.

A következők javasoltak:

 •  Brokkoli, karfiol, káposzta,
 • U-vitamin tartalmú káposztalé,
 • leveles zöldek, például spenót és kelkáposzta,
 • miso, kombucha, joghurt,
 • alma és banán,
 • glutamint tartalmazó ételek, pl. csirke, hal, tojás,
 • olívaolaj,
 • fokhagyma,
 • koffeinmentes zöld tea,
 • édesgyökér,
 • kurkuma.

Érdemes tartózkodni a fűszeres és savanyú ételektől, míg fekély gyógyul.

Segítenek a bioflavonoidok

A kutatások arra utalnak, hogy a bioflavonoidok hatékony kiegészítő kezelései lehetnek a gyomorfekélynek. A flavonoidok olyan vegyületek, amelyek előfordulnak sok gyümölcsben és zöldségben, megvédik a gyomornyálkahártyát, továbbá lehetővé teszik a fekélyek gyógyulását. A méz nemcsak polifenolokat és más antioxidánsokat tartalmaz, hanem természetes antibakteriális anyag, melyről kimutatták, hogy gátolja a H. pylori növekedését.

Törekedjünk a megelőzése

A gyomorfekélyt okozó baktériumok elterjedésének megelőzése érdekében rendszeresen mossunk kezet szappannal és vízzel. Ügyeljünk arra, hogy az összes ételt megfelelően tisztítsuk és főzzük meg.  NSAID-ok által okozott fekélyek esetén hagyjuk abba e gyógyszerek alkalmazását (ha lehetséges), vagy korlátozzuk a használatukat. Ha nem szteroid gyulladáscsökkentőket kell szednünk, mindenképpen tartsuk be az ajánlott adagot, tovább kerüljük el az alkoholt ezeknek a gyógyszereknek a szedése közben. Tegyünk lépéseket a fizikai aktivitás fokozására. A rendszeres testmozgás aktiválja az immunrendszert és segíti a gyulladások csökkentését az egész szervezetben.

Források:

https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer

https://www.healthline.com/health/gastric-and-duodenal-ulcers

https://www.healthline.com/health/stomach-ulcer-diet#outlook

https://www.healthline.com/health/natural-home-remedies-ulcers

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyomorfekély

Termékek összesen:
0