Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Hasnyálmirigy: Milyen jelek utalnak a szerv megbetegedésére?

A hasnyálmirigy, ahogy a neve is mutatja, egy körülbelül 15 centiméter hosszú, külső elválasztású mirigyszerv, amely számos, a test számára nélkülözhetetlen hormont és enzimet termel. Szerves része az emésztőrendszernek, és a működésével kapcsolatos problémák az egész szervezetet érinthetik.

A megfelelő táplálkozás és életmód hozzájárulhat a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához, azonban még így is adódhatnak olyan tényezők, amelyek miatt átmenetileg, hosszú időre, vagy végleg károsodhat. Amennyire tőlünk telik, tegyünk mindent ennek elkerülésére, hiszen ez a fontos szervünk alapvető szerepet játszik abban, hogy a bevitt tápanyagok a sejtek energiaforrásává válhassanak.

A megfelelő táplálkozás és életmód hozzájárulhat a pancreas egészségének fenntartásához

Milyen funkciója van a hasnyálmirigynek a szervezetben?

A hasnyálmirigy a hasban található szerv. Alapvető szerepet játszik abban, hogy az étel, amelyet elfogyasztunk, átalakuljon a szervezet sejtjeinek tüzelőanyagává. A hasnyálmirigynek két fő funkciója van: egy exokrin funkció, amely segíti az emésztést, és egy endokrin funkció, amely szabályozza a vércukorszintet.

Tekintsük át kicsit részletesebben mindezt. A has bal felső részén, közel a gerinchez, a gyomor mögött található hasnyálmirigy (pancreas) felépítését tekintve a szerv három fő részre osztható: fej, test és farok. Szinte teljes egészében exokrin szövetekből áll, amelyek emésztőenzimeket termelnek. A fennmaradó szövet endokrin sejtekből épül fel, amelyeket Langerhans-szigeteknek hívnak. Ezek a sejtcsoportok olyan hormonokat szintetizálnak, amelyek szabályozzák a vércukorszintet és a mirigy szekrécióját. Ha a hasnyálmirigy leállítja az inzulintermelést, az cukorbetegséget eredményezhet.

Most nézzük meg kicsit részletesebben a pancreas működését, amely kétféle sejtből épül fel. Az egyes sejttípusok különféle anyagokat termelnek. Az endokrin sejtek inzulin, glukagon, szomatosztatin és polipeptid hormonokat termelnek. Az inzulin segíti a vércukorszint csökkentését, a glukagon pedig a vércukorszint emelését. Az exokrin sejtek olyan enzimeket állítanak elő, amelyek elősegítik az élelmiszerek megemésztését a bélben. A tripszin és a kimotripszin lebontják a fehérjéket, az amiláz a szénhidrátokat, míg a lipáz a zsírokat.

A pancreasnak különféle rendellenességei vannak, beleértve az akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladást, örökletes pancreatitist, és rákos elfajulást.

Milyen tünetei vannak, hogy a hasnyálmirigy nem működik megfelelően?

 Ezek a tünetek a megnagyobbodott hasnyálmirigyet kísérhetik:

 • Hányinger és hányás
 • Hasmenés vagy olajos széklet
 • Fogyás
 • Láz
 • Gyors pulzus
 • Sárgaság

Hasnyálmirigy-gyulladás

A mirigyszerv akut és idült gyulladása is előfordulhat

Bár nem szabad azon nyomban a legrosszabbtól félni, a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) kétségtelenül a legveszélyesebb betegségek között szerepel. Emiatt lényeges, hogy tisztában legyünk az elváltozásra utaló korai tünetekkel, ismerjük a megelőzésének módját, valamint az orvosi és egyéb terápiás módszereket. Ha a gyulladásból kifolyólag zavart szenved az inzulintermelés, az emésztőenzimek akár „felemészthetik” a pancreast és a környéki szöveteket. Ha nem kezelik, halálos lehet.  

Melyek a hasnyálmirigy-gyulladás figyelmeztető jelei?

Az akut pancreatitis tünetei a következők:

 • Felhasi fájdalom.
 • Lapocka alatti hátfájás
 • Hasi fájdalom, amely étkezés után még rosszabb
 • Láz
 • Szapora pulzus
 • Hányinger
 • Hányás
 • Érzékenység a has megérintésekor

Alapjában véve kétféle gyulladást különböztetünk meg egymástól: heveny és krónikus. Keletkezésüknek egy csomó oka lehet, megjelenésüket pedig fokozza a nem kielégítő egészségi állapot, a genetika, ám elsősorban a nem megfelelő étrend és életmód generálja. A rendszeres, mértéktelen alkoholbevitel, a rosszul működő immunrendszer miatt fennálló állandó gyulladások, bizonyos autoimmun betegségek, továbbá a kórosan magas a vérzsírszint ugyancsak hajlamosítanak rá. Mint sok egyéb más kórkép esetén, a gyulladás létrejöttének egyik fontos tényezője a krónikus stressz. Lehetséges előidézője még az epekő, bizony gyógyszerkészítmények, vagy a mirigy daganatos elváltozása. Bár egyáltalán nem gyakori, a gyulladás erős ütés eredménye is lehet.

Hasnyálmirigy-gyulladás okai, tünetei

Az heveny pancreatitis váratlanul jelentkezik, előzetesen nem figyelmeztet rá semmi. Általában alhasi- és középháti fájdalmakra panaszkodik a beteg, amihez társulhat hányás és émelygés, nagyfokú verejtékezés. Ha nem kezelik időben, mirigy szövetében álciszták jönnek létre. Ezek, ha elfertőződnek, tályogképződést okoznak. Súlyos esetben vérmérgezés, veseelégtelenség, légzési nehézségek jelentkeznek, végül sokkos állapotba kerül a beteg. 

Az idült hasnyálmirigy-gyulladás a mirigy pusztulásával járó progresszív rendellenesség. A betegség a férfiaknál gyakoribb, általában 30 és 40 éves kor között alakul ki. Ilyenkor a keletkező tünetek nem annyira intenzívek, emiatt sokan nem veszik komolyan. Pedig kellene, mert a múlni nem akaró lob a mirigy működését jelentősen károsítja, olyannyira, hogy végül képtelen lesz funkcionálni. Ha időnként előjön, majd elmúlik a krónikus hát-, és a köldök körüli kisugárzó hasfájás, könnyen lehet, hogy fennáll az elváltozás gyanúja. A fájdalom néhány perctől néhány óráig tarthat, súlyos esetekben állandóvá válhat. Akkor is gondolni kell erre az eshetőségre, ha puffadás gyötör minket, fogyást tapasztalunk, vagy a normálistól eltérő széklet (hasmenés vagy székrekedés) jelentkezik. Amennyiben a mirigy elpusztul, diabetes mellitus alakulhat ki.

Egyes esetekben a betegség a pancreas vagy a bél örökletes rendellenességeivel kapcsolatos, visszatérő akut rohamai az élet korai szakaszában (30 év alatt) gyakran krónikus betegséggé alakulhatnak. Az ehhez vezető leggyakoribb öröklött rendellenesség a cisztás fibrózis. Vannak olyan esetek is, amikor a kórkép diagnosztizálásának egyetlen módja a műtéti feltárás. Krónikus változatához hasonlóan az örökletes pancreatitis is progresszív betegség, amely fájdalommal, hasmenéssel, alultápláltsággal vagy cukorbetegséggel társulhat.

Hasnyálmirigy-gyulladás kezelése

Akut esetben indokolttá válhat a gyógyszerek és az infúzió alkalmazása. Az infúzió egyrészt gondoskodik a folyadékbevitelről, másrészt a benne lévő antibiotikumok meggátolják a gyulladásos folyamatot, és az ebből következő esetleges nekrózist.  Ha ez mégis bekövetkezik, csak műtéttel távolíthatók el a nekrotizált szövetek. Akkor, ha a gyulladást az epekő generálja, szükségszerű a műtét az epevezeték átjárhatóságának visszaállítása érdekében.

Krónikus esetben a fájdalomcsillapítás, enzimpótlás, szteroidok szedése, illetve ha kialakult, a cukorbetegség kezelése jön szóba. A diéta heveny és krónikus pancreatitis fennállásakor is elmaradhatatlan.

Egyéb lehetőségek

Annak érdekében, hogy az immunrendszer működése megfelelő legyen, és képessé váljon a gyulladás leküzdésére, nélkülözhetetlen a bélflóra egyensúlyának helyreállítása. A bélflóra, más néven mikrobiom állapota ugyanis közvetlenül kihat az immunrendszerre. Amennyiben károsodik, a szervezet védekezőképessége legyengül.  Ezt elkerülendő, fogyasszunk probiotikumokat, továbbá a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen prebiotikumokat. Végezzünk rendszeres testmozgást, és pótoljuk a hiányzó emésztőenzimeket, amit legegyszerűbben a minőségi étrend-kiegészítőkkel tehetünk meg. A gyermekláncfű gyökerének főzete élénkíti az epe- és a májműködést, és támogatja a pancreas regenerálódását. Hasznos lehet az orvosi tárnics, mivel kiválóan méregtelenít, ráadásul mérsékli a gyulladás okozta szövetirritációt. A megfelelő étrendre való átállás kulcsfontosságú a gyógyulás, vagy az állapotromlás megelőzése érdekében.

Hasnyálmirigy-gyulladás diéta

A megfelelő táplálkozás és életmód hozzájárulhat a hasnyálmirigy egészségének fenntartásához

Fontos tisztázni, hogy az akut betegség diagnosztizálását követően kórházi ellátás javasolt. Ilyenkor úgynevezett nulldiétára állítják a pácienst, aki 48-72 órán át sem ételt, sem folyadékot nem kap. Infúziót kötnek be neki, és a szervezete így jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A koplalás idejének letelte után át kell állni a zsírszegény, egyénre szabott diétára. Krónikus gyulladás fennállásakor a diéta egy egész életre szól, és szakember segítségével állítják össze. Az étrend olyan élelmiszerekre összpontosít, amelyek fehérjében gazdagok, állati zsírokban szegénynek, és antioxidánsokat tartalmaznak. Együnk sovány húsokat, babot és lencsét, zsírszegény tejtermékeket, vagy ezek helyett növényi magból készült tejet. A spenót, a fekete áfonya, a cseresznye és a teljes kiőrlésű gabonák támogatják az emésztést és leküzdhetik a káros szabad gyököket. Ha valami édességre vágyunk, cukros dolgok helyett válasszuk a gyümölcsöt, mivel a betegségben szenvedőknél magas a cukorbetegség kockázata. Fogyasszunk 6-8 kisebb adag ételt egész nap a könnyebb emésztés érdekében. 

A korlátozandó élelmiszerek a következők:

 • Vörös hús
 • Belsőségek
 • Sült ételek
 • Krumpli és burgonyachips
 • Majonéz
 • Margarin és vaj
 • Magas zsírtartalmú tejtermékek
 • Péksütemények és desszertek hozzáadott cukrokkal
 • Cukros italok
 • Túl fűszeres ételek
 • Alkohol

Kerüljük a transz-zsírsavakat. A sült vagy feldolgozott ételek, mint például sült krumpli és gyorséttermi hamburger, a legrosszabb ételek közé sorolhatók. A főtt vagy sült ételek pancreatitis fellángolását válthatják ki. Csökkenteni kell a finomított liszt fogyasztását, ezek az ételek az inzulinszint növekedését okozzák. Ne együnk egyszerre túl sok rostot, mivel lassíthatja a feszívódást, és csökkentheti az emésztőenzimek mennyiségét. Javasolt a dohányzás elhagyása is.

Hasnyálmirigyrák

A betegség alattomosan támad, és eleinte semmilyen tünetet nem produkál.

Számos szokásos kezelésre rezisztens, beleértve a kemoterápiát és a sugárterápiát. Megjelenésére a sárgás bőrelszíneződés hívja fel a figyelmet más tünetek nélkül. Ha a korai stádiumban észlelik, a betegséget műtéti reszekcióval lehet gyógyítani. Sajnos a korai észlelés ritka. A későbbi szakaszokban a kezelés javíthatja az életminőséget a tünetek és szövődmények kezelésével.

A szerv daganatának jelei és tünetei gyakran csak az idő előrehaladtával jelentkeznek.

Idetartozhatnak:

 • Hátfájás
 • Étvágytalanság, nem szándékos fogyás
 • A bőr és a szemfehérje sárgasága
 • Világos széklet
 • Sötét színű vizelet
 • Viszkető bőr
 • A cukorbetegség
 • Vérrögök
 • Fáradtság
 • Hányinger és hányás
 • Fájdalom
 • Bélelzáródás

A szervezetnek nehézségeket okozhat a bevitt tápanyagok feldolgozása, mivel a mirigy nem termel elegendő emésztőenzimet. A sárgaságot az epevezetékét elzáró rák okozza. A növekvő tumor nyomhatja a has idegeket, fájdalmat okozva, amely súlyosbodhat. A sugárterápia és a kemoterápia segíthetik megállítani a tumor növekedését, és enyhíthetik a fájdalmat. Ha rák a vékonybél első részébe növekszik, megakadályozhatja az emésztett táplálék áthaladását a gyomorból a bélbe.

Mi okozza?

Nem világos, mi okozza a hasnyálmirigyrákot. Az orvosok olyan tényezőket azonosítottak, amelyek növelhetik az ilyen típusú rák kockázatát, ideértve a dohányzást és bizonyos örökölt génmutációkat.

A kockázati tényezők a következők:

 • Dohányzás
 • Cukorbetegség
 • Krónikus pancreatitis
 • Bizonyos genetikai szindrómák
 • A betegség előfordulása a családban
 • Elhízottság
 • Idősebb kor

Kezelési módok

A jelenlegi kezelési lehetőségek a műtét, sugár-, kemo-, és immunterápia. A kezeletlen, előrehaladott stádiumú daganat túlélési esélye körülbelül 3, 5 hónap, és a megfelelő ellátásban részesülő betegek 95 százaléka is meghal.

Élhetünk hasnyálmirigy nélkül?

Igen, élhetünk. De néhány változtatást eszközölnünk kell. A hasnyálmirigy eltávolítása okozhat táplálék felszívódás elégtelenséget. Mesterséges inzulin injekciók és emésztőenzimek nélkül a hasnyálmirigy nélküli ember nem képes túlélni, ám ezek pótlása megoldható.

A műtét után gyógyszereket kell szednünk, többek között enzimpótlókat, és teljesen megreformálni az étrendünket.  Az egész mirigy eltávolítását célzó műtétet ritkán végeznek, azonban szükség lehet rá, ha valakinek daganata, vagy súlyos gyulladása és sérülés okozta szövetkárosodása van.

Betegségek, amelyek esetén szükség lehet az eltávolító műtétre:

 • A krónikus pancreatitis idővel súlyosbodik. Néha műtétet végeznek a fájdalom enyhítésére.
 • Daganatok, például adenokarcinóma, cisztadenokarcinóma, neuroendokrin daganatok, duodenalis rák és limfóma. Ezek a daganatok a mirigyben, vagy annak közelében kezdődnek, de átterjedhetnek a test más részeire is. A rák, amely más szervekből terjed át, szintén szerveltávolító műtétet igényelhet.
 • Ha súlyos sérülés éri, előfordulhat, hogy eltávolítják a mirigyet.
 • Hiperinzulinémiás hipoglikémia. Ezt az állapotot a magas inzulinszint okozza, ami miatt a vércukorszint kórosan alacsonyra csökken.

A teljes mirigyszerv eltávolítását célzó műtétet teljes pancreatektomiának nevezik. Mivel más szervek a mirigy közelében helyezkednek el, a sebész a következőket is eltávolíthatja:

 • Nyombél (a vékonybél első része)
 • Lép
 • A gyomor egy része
 • Epehólyag
 • Az epevezeték egy része
 • Néhány nyirokcsomó a mirigy közelében

A mirigyszervet érintő elváltozások diagnosztizálása

A diagnózis felállítása magába foglalja a fizikai vizsgálatot, ami nehéz, mivel a szerv mélyen a hasüregben helyezkedik el a gerinc közelében. A vérvizsgálat gyakran segít annak meghatározásában, hogy a pancreas szerepet játszik-e egy adott tünetben, de lehet, hogy félrevezető. Szerkezetének értékelésére a számítógépes tomográfia vizsgálat, az endoszkópos ultrahang és az MRI a legalkalmasabb.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hasny%C3%A1lmirigy

https://www.healthline.com/human-body-maps/pancreas

https://www.healthline.com/health/pancreatitis-diet#foods-to-limit

https://www.healthline.com/health/can-you-live-without-a-pancreas#function

https://www.healthline.com/health/what-does-the-pancreas-do

https://pancreasfoundation.org/patient-information/about-the-pancreas/common-disorders-of-the-pancreas/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatic-cancer/symptoms-causes/syc-20355421

Termékek összesen:
0