Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Irritábilis bél szindróma - IBS

irritabilis-bel-szindroma-ibs 1Az irritábilis bél szindróma (IBS) talán a leggyakoribb bélműködési rendellenesség, kialakulásának oka nem szervi jellegű. Tulajdonképpen a vastagbél ürítésének hosszútávú zavaráról van szó, ami a legtöbb esetben serdülő- és fiatalkorban fordul elő. Statisztikai adatok szerint IBS problémái az európai lakosság közel egy tizedének vannak. Az irritábilis bélszindróma (IBS) a nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiaknál. Gyakori okozója a stressz, a feszültség, élelmiszer allergiák, fertőzések, helytelen étkezési szokások, hormonális változások, illetve antibiotikumok vagy más gyógyszerek hosszas használata.

A tünetek attól függően változnak, hogy az IBS párosul-e hasmenéssel vagy székrekedéssel. Ha nem jelentkezik hasmenés, a beteg székrekedéstől is szenvedhet. Mindkét esetre jellemző lehet a rossz emésztés, haspuffadás, bélkutyorgás (a belekben különböző hangok képződnek), gyomorfájás, fájdalmas székletürítés, rosszullét, hátfájás, fáradtság, valamint általános gyengeség.

Mi az IBS?

Ez a rövidítés a tünetcsoport angol elnevezéséből (Irritabile Bowel Syndrome = irritábilis bél szindróma származik.

Gyakran érez székelési ingert, de a kiürülés érzése ritkán, illetve soha sem jelentkezik? Gyakran érzi úgy, hogy a szervezete elutasítja a tejet és tejtermékeket, illetve a fogyasztásuk után rosszabbodnak a tünetek, legyen a haspuffadás, bélkutyorgás, de mindenekelőtt gyakori hasmenés? Ha a válasza igen, bizonyára jelentkeznek Önnél az irritábilis bél szindróma tünetei. Ez azokra is jellemző, akik székrekedésben szenvednek, ami gyakorta olyan komoly méreteket ölt, hogy a beteg csak nehezen képes üríteni, mindössze egy-két alkalommal hetente. A fájdalmas haspuffadás és bélkutyorgás fokozódik az utolsó ürítéstől kezdve, és a tünetek egyre kellemetlenebbek, ilyenkor gyanakodhatunk az IBS jelenllétére.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) krónikus gastrointestinális zavar, mely gátolja a vastagbél normális működését.

 • „irritábilis” – ez a kifejezés jelzi, hogy a tápcsatorna az átlagosnál érzékenyebb, így a normális ingerekre is fájdalomérzéssel reagál
 • „szindróma” – azt jelzi, hogy valójában nem egy önálló, jól megfogható betegségről, sokkal inkább egy jellegzetes tünet együttesről van szó

IBS és a székelési problémák

Ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk, és székrekedés kínoz, ajánlatos a Clean Inside® Rost szedése.

 • A termék összetétele ideális: mivel minőségi oldódó, illetve oldhatatlan rostokat tartalmaz, melyek elengedhetetlenek az egészséges bélműködés megőrzéséhez.
 • A rost kíméletesen támogatja a természetes ürülési folyamatot – megkönnyebbülést jelent székrekedés és aranyér esetén.
 • Ez a termék az egyik leghatásosabb és egyben legbiztonságosabb megoldás a székrekedés és az irritábilis bél szindróma tüneteinek megszüntetésére.
 • Az irritábilis bél szindróma mellett a hasmenéses tünetek kezelésére is ajánljuk a Swiss Probiotix®-ot, amely a többi hasonló termékkel ellentétben tartalmazza az emberekben megtalálható 10 leggyakoribb hasznos baktériumfajt, ezzel biztosítva, hogy a használók 99 százalékánál helyreálljon a bélflóra egyensúlya.

Ha szeretne témával összefüggő cikkeket olvasni, kattintson a kulcsszavakra: Bélproblémák | Béltisztító program | Probiotikumok

"Köszönöm, akik azt a programot megalkották!"

A közjegyző által hitelesített vélemény megtekintéséhez kattintson a pecsétre.
koszonom-akik-azt-a-programot-megalkottak 1

Kedves Naturalswiss, ezúton szeretném kifejezni hálámat, amiért tervezhetőbb, könnyedebb életvitelem lehet. Évek óta küzdök az IBS, reflux és helicobactérium okozta tünetekkel, Az orvosom szerint ezek lappangó és vissza-visszatérő tünetek lehetnek, ha nem figyelek oda, és nem változtatok az étkezési szokásaimon. Ezzel párhuzamosan mindenképp egy természetes megoldást kerestem, mert az állandó gyógyszeres kezelésben nem hiszek. Ekkor találtam rá - az egyik barátom tanácsára - az Önök termékére. Azóta elmondhatom, hogy megváltozott az életem. A puffadás, a hasi panaszaim megszűntek, A rost ízére rászoktam, nélküle nem kezdődhet a napom. Évente mindenképp elvégzek egy-két kúrát, így hagyom, hogy a szervezetem kitisztuljon, a méreganyagok eltávozzanak, a beleim, gyomrom megkönnyebbüljön. Köszönöm, akik azt a programot megalkották!

Németh Tibor
Szentendre, 2014-09-24

Amennyiben szeretne további vásárlói véleményeket (melyeket közjegyző által hitelesítettek) olvasni ebben az irritábilis bélszindróma (IBS) témakörben, kattintson a következő hivatkozásra:
Irritábilis bélszindróma, IBS vélemények

A panaszok oka a túl aktív vagy túl lusta bél

Az irritábilis bél szindróma, azaz IBS kísérő tünetei az ürítési nehézségek. Ilyenkor az embert üldözi a hasmenés, ami néha eltart egy hétig, ráadásul stresszes helyzetben csak rosszabbodik. Az IBS esetében a bélműködés zavarára jellemző a telítettség érzet, fájdalmas görcsök és a haspuffadás. Az IBS okozta zavarok ugyan komolynak tűnnek, viszont elméletileg az ember nem beteg, mivel funkcionális zavarról van szó. A panaszoknak nincs szervi oka, nincs szó bélgyulladásról sem más szerkezeti károsodásról, mint például divertikulózis, vagy daganatos megbetegedés esetén. Az irritábilis bél szindróma tünete, hogy ismeretlen okból károsodik a bélmozgás, egyszer túl gyors, máskor pedig lelassul. A hasmenés és szorulás váltakozására nincs más orvosság, csak a nyugalom.

A diagnosztika gyakran nagyon bonyolult

Az irritábilis bél szindróma, más néven IBS csak egy, azon kellemetlen emésztési zavarok közül, melyet nehéz diagnosztizálni: tünetei gyakorta vegyülnek más emésztési zavarok tüneteivel, némely páciens például összetéveszti az irritábilis bél szindróma jeleit a krónikus hasnyálmirigy-gyulladással. Az alapvető gasztroenterológiai vizsgálat mellett sokszor szükség van más vizsgálati módszerre is, például ultrahangos vizsgálatra vagy béltükrözésre. Miért kell ezeket a vizsgálatokat elvégezni? Azért, hogy kizárható legyen az emésztőrendszer más komoly szervi megbetegedése, mint például a vastagbél gyulladásos megbetegedése, emésztési és felszívódási zavarok, lisztérzékenység, valamint a hasnyálmirigy megbetegedése, és megállapítható legyen az irritábilis bél szindróma. A hasmenés és székrekedés ugyanis gyakorta kíséri az olyan komoly betegségeket is, mint a rák vagy a vastagbélgyulladás.

Viszont ezektől a betegségektől eltérően az irritábilis bél szindróma esetében a székletben soha nincs jelen vér. Tehát ha ilyet tapasztalunk, nem a viszonylag egyszerűen gyógyítható irritábilis bél szindróma esete forog fenn, hanem további vizsgálatok miatt sürgősen forduljunk orvoshoz, szakértőhöz!

Az orvosnak először ki kell zárnia az összes többi lehetőséget – ha minden eredmény negatív, kizárólag akkor jelenthető ki nyugodt lelkiismerettel, hogy IBS-ről van szó.

Ha fegyelmezettek vagyunk, példásan törődünk egészségünkkel, viszonylag magas az IBS gyógyulásának valószínűsége. Sőt, ha a helytelen diagnózis vagy a helytelen kezelés miatt a tünetek évekig jelen vannak, a helyzet akkor sem reménytelen.

Nem kell attól félnünk, hogy az IBS daganatos megbetegedéshez vezet, mivel a székrekedésnek krónikusnak és évekig elhúzódónak kellene lennie, hogy összefüggésbe hozható legyen a vastagbél-rák fokozott veszélyével. Az irritábilis bél szindróma nem fertőző, így nem lehet mástól elkapni.

Az IBS megelőzése

Életmód változtatással, a stressz helyzetek elkerülésével, illetve leküzdésével megelőzhető az irritábilis bél szindróma kialakulása. Fontos a rendszeres testmozgás, mivel ez javítja a bél funkcióit. A gyakori stresszben élő embereknek javasolt a lazítás, viszont ürítés közben nem ajánlott elvonni a figyelmüket olvasással, rádió hallgatásával, illetve dohányzással, hiszen ez irritábilis bélszindrómához vezethet (IBS). Érdemes naponta legalább hét órát aludni, valamint étrendünkben csökkenteni a zsiradékot, emelni a fehérje és a rost mennyiségét, ezek mind hozzájárulnak az irritábilis bél szindróma elkerüléséhez. Jó tanácsok lehetnek még a következők is:

 1. Gyötri az irritábilis bél szindróma? A meleg borogatás a hason vagy egy forró fürdő segíthet görcsök esetén.
 2. Tilos a dohányzás, az alkohol és a kávé, fogyasztása, mivel ezek serkentik a bélmozgást, és ez által a hasmenést is.
 3. Meg kell állapítani, mely élelmiszerek hozhatók összefüggésbe az irritábilis bél szindróma tüneteivel – ezeket érdemes a jövőben elkerülni. Ne fogyasszunk fűszeres, zsírban sült és más zsíros ételeket, sem szorbitot vagy mannitot tartalmazó édességeket, melyek haspuffadást okoznak.
 4. Székrekedés esetén fontos az ürítési reflex begyakorlása. Válasszunk ki egy rendszeres napszakot a belek ürítésére; legmegfelelőbb a reggeli időszak.
 5. Az irritábilis bél szindróma jelenlétével kapcsolatba hozható ürítési problémáknál segíthet az alhas ököllel való masszírozása vagy egy pohár langyos víz, melyet enyhén megsózhatunk, vagy hashajtó ásványvízzel vegyíthetünk.
 6. Irritábilis bél szindróma esetén a magas rosttartalmú ételek fogyasztása segíthet, de ne együnk olyat, ami felfújhat.

Mit együnk és mit ne?

Ha irritábilis bél szindróma gyötri, a félelme nem alaptalan. Az IBS kezelésénél fontos rendezni az étkezési szokásokat attól függően, hogy hasmenés vagy székrekedés esete áll fenn.

Aki hasmenésben szenved, zárja ki az olyan élelmiszereket, melyekről tudja, hogy meghajtják vagy felfújják. A tejtermékeken kívül, ilyenek például a hüvelyesek, a kelt tészta és a szénsavval dúsított italok. Ajánlott a rost mennyiségét is csökkenteni.

Székrekedés esetén viszont éppen ellenkezőleg: növelni kell a rost mennyiségét. Sok rostot tartalmaz a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény, müzli, zöldség és gyümölcs, melyet lehetőleg héjával együtt fogyasszunk.

Ha így teszünk, enyhülhetnek az IBS tünetei.

 • Kerüljük: az édes és magas zsírtartalmú tejtermékeket, búzát, süteményeket és mindent, aminek magas a cukortartalma, a kávét, alkoholt, rántott ételeket, fagylaltot, narancs- és grépfrút levet, dióféléket, instant készítményeket és a vörös húsokat.
 • Fogyasszunk: hántolatlan rizst, élő probiotikumos kultúrákat tartalmazó joghurtot, zöldséget és gyümölcsöt, halat és baromfit. Enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit a fokhagyma is, mely serkenti az emésztést és a toxinok lebontását a bélben.

Clean Inside® Program a belső megtisztuláshoz

A Clean Inside® Program magas minőségű oldódó és nem oldódó rostokat tartalmaz, melyek nélkülözhetetlenek a vastagbél egészségének megőrzéséhez és az IBS kezeléséhez. Ez az egyik leghatásosabb és legbiztonságosabb természetes módszer a székrekedés megszüntetésére. Ha összetételének köszönhetően elérjük a vastagbél torlódásoktól, lerakodásoktól és parazitáktól való kitisztítását, a tünetek nem csak enyhülnek, de a legtöbb esetben teljesen el is tűnnek. Ez egy ideális megelőző készítmény, mely sok betegségtől megvéd, mint például az IBS. A tisztító kúra után is ajánlott a Clean Inside® rost fogyasztása, 15 különböző oldódó és oldhatatlan gyógynövényi rostot tartalmaz.

Rendszeres szedése kíméletesen serkenti a természetes kiürülés folyamatát, segítségével hatásosabban tudjuk a bélben lévő lerakódásokat, gurdélyokat eltávolítani, így hatékonyabban meg tudjuk előzni az IBS-t. Mivel védi a bél nyálkahártyáját a méreg- és más rákkeltő anyagok káros hatásaitól, ezért csökken a vastag- és végbél gyulladásos vagy daganatos megbetegedésének veszélye. A Clean Inside® segít az IBS okozta panaszok tünetmentesítésében, enyhíti továbbá a székrekedés és az aranyér tüneteit, növeli a telítettség-érzetet, valamint hozzájárul a testsúly csökkentéséhez.

NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője

Ajánlott termékeink

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv

Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

1 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost

CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Slim Tea

Slim Tea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

6 190 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0