Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus


Kínai kúszómagnólia: az életbogyó jótékony hatása a szervezetre és a májra

A kínai kúszómagnólia az egyik legjobb májvédő gyógynövény

Ázsiában és Oroszországban generációk óta használják gyógyászati ​​célokra, de mára a kínai kúszómagnólia alkalmazása világszerte kezd elterjedni. Az egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai rendkívül sokrétűek, ezek közül a legfontosabb, hogy a zsírmájbetegség egyik leghatékonyabb természetes ellenszere. Gyógyhatásait tudományosan is bizonyították.

A hagyományos kínai orvoslásban ezt az illatos virágú, bogyós termésű futónövényt előnyösnek tekintik a csí, vagyis az élőlényekben rejlő egyetemes életerő szempontjából. Úgy gondolják, hogy a kínai kúszómagnólia pozitívan befolyásolja a test több meridiánját, beleértve a szívet, tüdőt és vesét.

Mit kell tudni róla?

A Távol-Keletről származó kínai kúszómagnólia (Schisandra chinensis, schisandra, életbogyó, Wu Wei Zi) gyakran használatos a kínai gyógynövénygyógyászatban, ahol az ötven alapvető gyógynövény közé tartozik. Kiváló tonizáló, segít a stresszes időkben, és fokozza az életkedvet. Úgy tekintenek rá, mint a ginzeng helyettesítőjére és állítólag mind a férfi, mind a női nemi szervekre nézve élénkítő hatású. Ötízű (édes, sós, keserű, csípős és savanykás) gyümölcsnek is nevezik. Kínában úgy vélik, minden íz az öt elem valamelyikével azonos, illetve az adott elemmel kapcsolatos szerv működését befolyásolja. Bogyójának magjai lignánokat tartalmaznak, ezek olyan anyagok, amelyek jótékonyan az egészségre.

Ez a kúszónövény több méter magasra nő és bogyós, fürtökben növő termése van. Száraz, érett gyümölcsét, amelyet a kínai gyógyszerkönyv hivatalosan nyugtatóként és tonikként jegyez fel, a Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) különféle receptjei fontos komponenseként alkalmazzák. Az ötízű gyümölcsöt hosszú ideig elsősorban hepatoprotektív, azaz májvédő gyógynövényként használták. Számos tanulmány kimutatta, hogy főleg lignánok, poliszacharidok, illóolajok, terpenoidok, szeszkviterpén és szerves savak találhatók benne. A belőle kivont bioaktív kémiai vegyületek a Schisandrin A-, B- és C.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a schisandrának? 

Az adaptogén hatású kínai kúszómagnóliát széles körében használják. Állatokon és embereken végzett kísérletekből származó tudományos adatok azt mutatják, hogy számos betegségre pozitívan hat. Az életbogyó alkalmazható a korai öregedés megelőzésére és az élettartam növelésére, a vércukorszint és a vérnyomás normalizálására, az immunrendszer stimulálására és a műtét utáni gyógyulás felgyorsítására is. Májgyulladás (hepatitis) kezelésére, és a máj mérgektől való védelmére szintén használják. A hagyományos kínai orvoslásban úgy gondolják, hogy az életbogyó öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, és elősegíti a fizikai, érzelmi, sőt szexuális állóképességet. A bogyókat vagy magokat többek között köhögés, asztma, emésztési zavarok, hasmenés, influenza, álmatlanság, bőrallergia, szívdobogás, inzulinrezisztencia és premenstruációs szindróma kezelésére lehet használni. Bioaktív hatóanyagai energiát szolgáltatnak, ami javítja a fizikai teljesítményt és a koordinációt. Annak ellenére, hogy a keleti kultúrában évszázadok óta alkalmazzák, a schisandra egészségügyi előnyeit alaposabban meg kell megvizsgálni.

Erőteljes májvédő

A Wu Wei Zi-ben rejlő vegyületek azáltal javítják a máj működését, hogy stimulálják az enzimeket a májban, és elősegítik a sejteinek növekedését. Tanulmányok kimutatták, hogy számos összetevője fokozhatja a máj méregtelenítési funkcióját, specifikus hepatoprotektív funkcióval. Egy patkányokkal végzett tanulmány úgy találta, hogy a növény kivonata megvédheti az akut alkoholos májkárosodás ellen. Erős és jelentős protektív hatása van az alkohol generálta oxidatív stressz, és az ehhez kapcsolódó gyulladásos válasz ellen. Enyhíti az alkohol eredményezte szövettani változásokat a szervben, illetve megelőzheti és enyhítheti az alkohol által kiváltott májműködési zavarokat. Virágja pollenkivonatának antioxidáns és hepatoprotektív jellemzőinek vizsgálata során a kutatók úgy találták, hogy véd a szén-tetraklorid által kiváltott akut májmérgezéssel szemben, amit alátámasztott az egerek májának kórszövettani értékelése. A hepatoprotektív  tulajdonság összefüggésbe hozható az életbogyó szabadgyök-fogó képességével, illetve azzal, hogy gátolja a lipidperoxidációt. [1.]

Az antioxidáns hatások nagy része a növény flavonoidjainak tulajdonítható - különösen a kvercetinnek és a hesperetinnek. Egy 2010-es kínai tanulmány szerint a Schisandrában található flavonoidok jelentősen csökkenteni tudták a májgyulladást súlyos, alkohol miatt létrejött májkárosodásban szenvedő patkányokban. [2.] Egy 2013-as állatkísérlet megállapította, hogy a schisandra növényből kivont virágpor erős antioxidáns hatást fejtett ki az egerek májában kialakult toxikus károsodások ellen. A Schisandrin C hatékony volt májkárosodás ellen mind akut, mind krónikus májgyulladásban, májbetegségben szenvedőknél.

A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) számos májbetegség, például hepatitis (vírusos májgyulladás) és májzsugor következménye lehet. A kutatók azt találták, hogy egerekben a Schisandrin B csökkentette ezeket a zsírsavakat.

Növeli a szellemi és fizikai teljesítményt, védi az agyat

Az életbogyó stimuláló és élénkítő mivoltáról szóló első tanulmányokat a Szovjetunió második világháborús katonai folyóiratai publikálták. A kutatók olyan növényeket kerestek, amelyek növelhetik az egészséges emberek, főként a hadseregben szolgálók szellemi és fizikai teljesítményét. Felfedezték, hogy a Nanai vadászok a bogyókat tonikként használták a szomjúság, az éhség és a kimerültség csökkentésére, valamint az éjszakai látás javítására. Svédországban végzett tanulmányok 2009-es áttekintése szerint a schisandra képes stimulálni a mellékvesét és a hormonok, például az adrenalin termelését növelve ezzel a pulzusszámot, az izomerőt, a vérnyomást és a cukoranyagcserét. Ezek a fiziológiai változások fokozott mentális éberséget, energiát, állóképességet jelentenek, és növelhetik a libidót.

Egy nemrégiben készült áttekintés az adaptogének neuroprotektív hatásaival foglalkozott. [3.] A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a Schisandra chinensis vegyületei részt vesznek az agyi idegsejtek különböző sérülései elleni védelmében, ami azt jelenti, hogy befolyásolhatják a Parkinson-kór neurodegeneratív mechanizmusait. Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a Schisandrin B jótékony hatással volt az Alzheimer-kórra, és ezt a Schisandrin B azon képessége váltotta ki, hogy blokkolja a felesleges béta-amiloid peptidek képződését az agyban. Ezek a peptidek olyan komponensek, amelyek felelősek az amiloid plakk kialakulásáért, amely anyag az Alzheimer-kórban szenvedők agyában található. [4.]

Asztmaellenes

Számos friss tanulmány azt sugallja, hogy a schisandra kivonatok előnyös szerepet játszhatnak bizonyos légzési rendellenességek, köztük az asztma kezelésében. Egy 2014-es koreai tanulmány arról számolt be, hogy a schisandra bogyók asztmaellenes tulajdonságokat fejtenek ki az allergiát kiváltó immunglobulinok (antitestek) gátlásával, miközben mérsékelik a légutak görcsösségét és elzáródását okozó hiperreaktivitást. [5.]

Csökkenti a magas vérnyomást

A koreai orvostudományban a schisandrát néha a menopauzával összefüggő kardiovaszkuláris tünetek kezelésére használják. A Pusan ​​Nemzeti Egyetemen végzett 2009-es tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a különböző orális schisandra kivonatok képesek ellazítani a szívkoszorúereket a teszt patkányokban, javítva a keringést és csökkentve a vérnyomást. [6.]

Lehetséges mellékhatások

A schisandra bogyók fogyasztása alapvetően biztonságos, azonban néhány embernél gyomorégést, gyomorrontást, csökkent étvágyat és gyomorfájást eredményez. A viszketés és a bőrkiütés nem gyakori, de előfordulhat. A mellékhatások elkerülése érdekében fontos, hogy ne használjuk túlzott mennyiségben.

Az életbogyó nem mindenki számára megfelelő. Terhes vagy szoptató nők, valamint olyan gyomorpanaszok esetén, mint a reflux, nem szedhető az orvos jóváhagyása nélkül. Kölcsönhatásba léphet a máj által lebontott gyógyszerekkel (antibiotikumok, vízhajtók, fogamzásgátók). Mivel a schisandrát a máj is metabolizálja, megváltoztathatja a szervezetben a gyógyszer koncentrációját. Bizonyos esetekben a koncentráció növekedhet (növelve a mellékhatások kockázatát), másoknál pedig csökkenhet (csökkentve a gyógyszer hatékonyságát).

Adagolása

Nincsenek egyetemes irányelvek az adagolásra. Alapszabályként soha ne lépjük túl a termék gyártója által ajánlott dózist. A legtöbb kivonat biztonságosan fogyasztható napi 500-2000 milligramm közötti adagokban.

Források:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X18306525 
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691512008290
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3991026/
https://www.healthline.com/health/schisandra
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Schisandra+chinensis
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADnai_k%C3%BAsz%C3%B3magn%C3%B3lia
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691512008290
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901324/
3, 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28891753/
5. https://www.phcog.com/article.asp?issn=0973-1296;year=2014;volume=10;issue=37;spage=80;epage=85;aulast=Kim
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434368/

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0