Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Nyaralás alatti gyakori betegségek – erre figyeljünk!

Az utazás az egyik legizgalmasabb dolog a világon, egészen addig, amíg meg nem betegedünk. Még a legjobban megszervezett utazást is elronthatja egy nem tervezett betegség, melynek következtében az egész útiterv felborulhat. Melyek a leggyakoribb utazási betegségek? Hogyan készüljünk a nyaralásra, hogy minimálisra csökkentsük a megbetegedés esélyét? Cikkünkből kiderül.

utazási betegségek

Az utazás mindenki számára mást jelent: megismerni egy új kultúrát, órákat sétálni egy idegen városban, túrázni a gyönyörű természetben, tengerparton pihenni egész nap. Utazni mindenki szeret, viszont arra kevesen készülünk fel, hogy utazás alatt akár váratlanul meg is betegedhetünk, mely tönkreteheti az egész utat.

Az utazás során előforduló betegségeket gyakran egzotikus betegségeknek is nevezik, mivel általában akkor vagyunk nagyobb veszélynek kitéve, hogyha minél távolabb utazunk, egzotikus országokba. Ha megfelelően felkészülünk az útra, akkor szerencsére minimálisra csökkenthető a kockázata annak, hogy elkapunk valamilyen betegséget.

Utazók hasmenése - a leggyakoribb 

A betegség neve sokat elárul róla: az utazók hasmenése néven az utazás alatti vagy hazaérkezés utáni hasmenéssel járó megbetegedéseket értjük. Senki sem szeretné az utazás nagy részét az illemhelyen tölteni, mégis ez az egyik leggyakrabban előforduló utazási betegség. Tünetei közé tartoznak a hasi görcsök, puffadás, erőteljes bélmozgás, láz, étvágytalanság, gyengeség és kiszáradás. Ha valaki elkapja ezt a betegséget, biztosan nem lesz kedve naphosszat várost nézni. Szerencsére általában 3-5 belül, akár kezelés nélkül is gyógyul, de ez éppen elég ahhoz, hogy tönkretegyen egy egész nyaralást.

Utazók hasmenése

A megbetegedés fő kiváltó oka a szennyezett vagy piszkos víz és élelmiszer fogyasztása. Ebből kifolyólag viszonylag könnyen, az általános higiéniai szabályok betartása által megelőzhető. Ha külföldön vagyunk, semmiképpen se igyunk csapvizet, sőt fogmosáshoz is palackozott vizet használjunk. Ne kérjünk jégkockát az italunkba, ne együnk nyers gyümölcsöt és zöldséget, vagy bármi mást, ami kérdésesnek tűnhet. Mint minden hasmenéssel járó betegség kezelésekor, itt is fontos nagyon sok vizet inni a kiszáradás megelőzésének érdekében.

Utazók székrekedése

A székrekedés egy igen kellemetlen betegség, utazás során ez csak fokozódik. Az utazás kimozdít a mindennapi rutinból, és ez sokszor nem csak a lelkiállapotunkra hat ki, hanem a bélműködésünkre is. Rengeteg ember küzd azzal a problémával, hogy nyaralás során, idegen helyen egyszerűen nem tud “vécézni”.

Az utazás alatti székrekedés fő okozója tehát a feszültség, aggódás, komfortzónánkból való kiszakadás. Bármennyire is jó utazni, az utazás sokszor egy új stresszforrás, amely gyakran a mosdó megtalálásával kapcsolatos. Találunk-e egyáltalán mosdót egy hosszabb városnézés során? Milyen állapotú mosdót találunk? Sokan fognak ránk várni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk. Nyaralás során ugyanakkor – pontosan emiatt – kevesebb folyadékot iszunk, amely szintén nem segít ebben a helyzetben. Az olyan rostkiegészítők szedése, mint például a Swiss Fiber Daily, megoldást nyújthat erre a problémára.

Emésztési problémák 

Mint már korábban említettük, az utazás egy újabb stresszforrás a szervezetünk számára, melynek köszönhetően emésztési problémákkal szembesülhetünk. Utazás során nem áll rendelkezésünkre a megszokott étrendünk, többet eszünk a megszokottnál, új és különleges ízeket próbálunk ki, ezzel nagyobb stresszt okozva emésztőrendszerünknek.

Gyomorégést, puffadást, hasmenést, hányingert tapasztalhatunk, mely igen kellemetlenné teheti az utat. Ilyen esetekben ugyancsak segíthet egy-egy táplálékkiegészítő rendszeres szedése, mint például a probiotikumokat tartalmazó Szimbiotikum vagy a magas rosttartalmú Swiss Fiber Daily.

Bélfertőzés és parazita fertőzések

Főként akkor fordulhat elő, ha egzotikus országba utazunk és nem figyelünk kellően a higiéniára. A paraziták ugyanis általában szennyezett vízzel, szájon át kerülnek a szervezetünkbe. A nyers ételek is tartalmazhatnak parazitákat, ezért erre is érdemes figyelni. Az ilyen fertőzések első számú tünete az el nem múló hasmenés, ami rémálommá változtathatja az álomnyaralást. Szerencsére az alapvető higiéniai szabályok betartása által könnyen megelőzhető a bélfertőzés, emellett ajánlott olyan antiparazita táplálékkiegészítők szedése, mint például a Parasic.

Leégés és hőguta

A nyaralás sokak számára egyenlő a tengerparttal, napozással, pihenéssel, azonban a túlzott napozás sok kockázatot rejt. A súlyosabb leégés viszketést, hólyagokat, daganatokat és hosszú távon akár bőrrákot is eredményezhet. A hőguta ennél súlyosabb betegség, mely leginkább extrém magas hőmérséklet esetén fordul elő és komoly veszélyt jelent az egészségünkre nézve. Az alany egész teste felmelegedik (akár 40 fok fölé), pulzusa felgyorsul, émelyeg, szédül. Hőguta gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni!

Megelőzésképpen ne töltsünk túl sok időt a napon, mindig használjunk naptejet és egyáltalán ne napozzunk 11 és 15 óra között, hisz akkor a legnagyobb a leégés veszélye. A vízivás itt is nagyon fontos, napozás közben ne feledkezzünk meg róla.

Egzotikus betegségek

Ha egzotikus úti célra készülünk, mint például Ázsia vagy Afrika, nem árt még jobban felkészülni a nyaralásra, ugyanis az egzotikus országokban számtalan olyan betegséggel találkozunk, amellyel máshol nem. Emiatt javasolt utazás előtt beadatni az ajánlott oltásokat. Néhány országba való belépéshez kötelező oltási előírások vannak, tehát nem fognak beengedni az országba, ha nincs meg a védőoltásunk.

A leggyakrabban előforduló egzotikus betegségek közé tartozik a malária, Dengue-láz, sárgaláz, kolera és hastífusz. Megfelelő felkészültséggel könnyen elkerülhetjük ezeket a kellemetlen, egyes esetekben életveszélyes kórokat. A sárgaláz, kolera, hastífusz ellen van védőoltás, a malária megelőzésére gyógyszert lehet szedni a Dengue-láz ellen egyelőre nincs oltás, viszont a legtöbb ember tünetmentesen átesik a betegségen.

A nyaralás alatti betegségek megelőzése és kezelése

A legjobb gyógymód egy betegségre mindig a probléma megelőzése. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy inkább el se utazzunk, hanem azt, hogy mindig megfelelően készüljünk fel egy-egy utazásra, ezzel minimálisra csökkentve a nyaralás alatti betegségek kockázatát. Íme néhány tipp, hogy gondtalanul teljen a nyaralás!

Megelőzésként szedjünk probiotikumokat és egyéb táplálékkiegészítőket

A probiotikumok olyan baktériumok, amelyek az emberi szervezetre jótékony hatással vannak, különösen az emésztőrendszer számára. A probiotikumokat gyakran "jó" vagy "hasznos" baktériumoknak nevezik, mert segítenek megőrizni a bél egészségét. A hasmenés, bélflóra egyensúlyának felborulása ellen tökéletes megoldást kínálnak, ezért érdemes magunkkal vinnünk a nyaralásra őket. A Szimbiotikum tabletta egy egyedi táplálékkiegészítő, mely 12,50 milliárd élő probiotikumot tartalmaz. Segít megszüntetni az akut emésztési problémákat, valamint hozzájárul a bélflóra egyensúlyának helyreállításához.

Megelőzésként szedjünk probiotikumokat és egyéb táplálékkiegészítőket

A rostkiegészítők szedése segíthet a székrekedés leküzdésében. A Swiss Fiber Daily tökéletes megoldás erre, ugyanis probiotikum tartalma mellett az emésztést segítő gyógynövényei segítenek a hasi diszkomfort ellen. Érdemes helyet szentelni neki a kézipoggyászunkban, ugyanis hatalmas segítség lehet utazás során.

Parazita fertőzések ellen is fontos felkészülni, főleg egy hosszabb útra, hiszen igen kellemetlenné teheti a nyaralást egy fertőzés. Parasic készítményünk 13 különleges hatású gyógynövény keveréke, amelyek segítségével a szervezet egészéből eltávolíthatók a paraziták és azok a petéi, így utazás előtt és utazás során is hasznos kiegészítő lehet.

Oltassuk be magunkat

Amennyiben egzotikus úti célra készülünk, nézzünk utána, hogy az adott régióban milyen betegségek fordulnak elő és milyen oltás ajánlott vagy kötelező, majd keressük fel a legközelebbi oltópontot. A legtöbb egzotikus országba való utazáskor nincs kötelező vakcina, csak erősen ajánlott. Ilyen a kolera, tífusz elleni oltás, régiótól függően. Néhány országban azonban kötelező a sárgaláz elleni oltás, és csak úgy engednek be az országba, ha beadattuk azt. Az oltás költséges lehet, de nem szabad ezzel spórolni, hiszen egy utazás alatti kórházlátogatásnál nincs rosszabb.

Soha ne igyunk csapvizet, csak palackozott vizet

A szennyezett csapvíz rengeteg probléma okozója lehet, melyek közül a legkellemetlenebb az utazók hasmenése. Ázsiai, afrikai országokban jellemzően nem túl tiszta a csapvíz, ezért a fogmosás is palackozott vízzel ajánlott. Mindig legyen nálunk palackozott víz, ha egzotikus országba utazunk, de bárhová utazunk is, nézzünk utána, hogy az adott országban biztonságos-e a csapvízből inni. Sose kérjünk jeget az italunkba, mert ezt sok országban csapvízből készítik.

Védekezzünk az erős napsugarak ellen

Bárhová is utazunk nyáron, mindig legyen nálunk naptej! 30 vagy 50 faktoros naptejet ajánlott használni, hisz ezek védenek leginkább a káros UVA- és UVB-sugarak ellen. A leégés erős fájdalommal járhat, amely tönkreteheti a nyaralásunkat, ezért jobb megelőzni, mint utólag kezelni.

Gyakran mossunk kezet

Ha valamit tanított nekünk a covid, akkor az az, hogy a kézmosás sokkal fontosabb, mint gondoltuk. Az ételek miatt kialakuló betegségek fele mosatlan kéz miatt következik be. Egy egyszerű kézmosás az egyik legjobb módja annak, hogy megóvjuk magunkat olyan betegségektől, mint a hasmenés, az ételmérgezés, az influenza, vagy akár a covid egyik újabb variánsa.

Mindig vigyünk magunkkal gyógyszereket

A kézipoggyászunk alapvető kelléke legyen a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, hasmenés elleni széntabletta, lázcsillapító, torokfájdalom elleni cukorka, ragtapasz, rovarcsípés elleni gél. Ez ugyan soknak tűnhet, viszont óriási segítséget jelent, ha már megtörtént a baj, mert nem biztos, hogy a közelben lesz gyógyszertár.

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/travelers-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352182
https://www.nomadicmatt.com/travel-blogs/ten-health-safety-tips/
https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/cholera
https://wwwnc.cdc.gov/travel/diseases/yellow-fever
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/typhoid-fever/symptoms-causes/syc-20378661

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Fiber Daily
Swiss Fiber Daily®

A Swiss Fiber Daily® különleges összetételénél fogva mindent tartalmaz, ami ahhoz szükséges, hogy utazás közben ne az emésztése legyen a legfontosabb probléma

8 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0