Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

A máj betegségei: okok, tünetek, terápiák

A máj betegségei sokfélék, és különböző okokból fejlődhetnek ki

Májproblémákat számos, a szervet károsító tényező, például vírusok, alkoholfogyasztás és az elhízás okozhat, és a máj betegségei lehetnek örökletesek. Sokuk krónikus, azaz évekig tart, és sohasem múlik el. De még a krónikus elváltozások is kezelhetők, és ehhez elsősorban életmódváltás szükséges.

A máj betegségei különböző okokból alakulhatnak ki, de valamennyien károsíthatják a májat, és befolyásolhatják annak funkcióját. Leggyakrabban az elhízottság, a diagnosztizálatlan hepatitis (fertőző májgyulladás), illetve az alkohollal történő visszaélés idézi elő. Utóbbi nagyon gyakori ok.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A májbetegség tünetei az okoktól függően változnak. Ezek a következők lehetnek:

 • Sárgás színű bőr és szem (sárgaság)
 • Hasi fájdalom és duzzanat
 • A lábak és a bokák duzzanata
 • Bőrviszketés
 • Sötétebb vizelet
 • Világos széklet
 • Krónikus fáradtság
 • Hányinger vagy hányás

A máj betegségei további panaszokat generálhatnak még: csökkent étvágyat, folyamatos fáradtságot, viszkető bőrt, esetleg véraláfutásokat és zúzódásokat. A májfájdalom a has jobb felső részén, közvetlenül a bordák alatt érezhető. Általában tompa, homályos eredetű fájdalom, bár néha meglehetősen erőteljes és hátfájást okozhat. A fájdalom kisugározhat a jobb vállba.
A májbetegség négy stádiuma

Különböző stádiumokat különböztetünk meg, attól függően, hogy a máj mennyire érintett.

1. szakasz: A májkárosodás első jele a gyulladás.

2. szakasz: A fibrózis a máj hegesedésének kezdete.

3. szakasz: A súlyosabb hegesedés cirrózishoz (májzsugor) vezet

4. szakasz: Májelégtelenség.

A cirrózis nem gyógyítható, de kezelhető. Az orvosoknak két fő célja van: az egyik, hogy megállítsák a májkárosodást, a másik a szövődmények megelőzése.

Májproblémákat számos, a májat károsító tényező generálhat

Melyek a leggyakoribb májproblémák?

Sokféle májbetegség létezik: vírusok által okozott betegségek, mint például a hepatitis A, B és C, kábítószer, méreg vagy a túl sok alkohol eredményezte betegségek, mint a zsírmáj és a cirrózis. Májrák, öröklött betegségek, mint a hemokromatózis és Wilson-kór.

Májgyulladás

A hepatitis a szerv vírusos fertőzése. Gyulladást és szervkárosodást okoz, megnehezítve a máj működését.

Az összes vírusos hepatitis fertőző, de csökkenthetjük a hepatitis A és B kockázatát védőoltással vagy más megelőző lépésekkel, beleértve a biztonságos szex gyakorlását és a használt tűk nem megosztását.

Ötféle hepatitis létezik:

 • A hepatitis A általában fertőzött élelmiszerekkel vagy vízzel terjed. A tünetek kezelés hiányában is megszűnhetnek, de a gyógyulás néhány hétig tarthat.
 • A hepatitis B lehet akut (rövid távú) vagy krónikus (hosszú távú). A testnedveken  keresztül, például a vérrel és a spermával terjed. Noha a hepatitis B kezelhető, gyógyíthatatlan. A korai kezelés kulcsfontosságú a szövődmények elkerülése érdekében, így kockázat esetén legjobb a rendszeres szűrés.
 • A hepatitis C is lehet heveny vagy krónikus. Leginkább a hepatitis C által fertőzött személy vérével való érintkezés során terjed. Gyakran tünet nélküli a korai stádiumban, későbbi szakaszaiban azonban tartós májkárosodást generál.
 • A hepatitis D a hepatitis súlyos formája, amely csak a hepatitis B-ben szenvedő betegeknél jön létre. D vírus tudniillik csak a B vírus segítségével tud szaporodni. Lehet akut vagy krónikus.
 • A szerv heveny gyulladását okozó hepatitis E-t általában a széklettel szennyezett víz ivása okozza. Nagy általánosságban néhány hét alatt önmagától javul, tartós komplikációk nélkül.

Ha nem kezelik a gyulladást, az a máj hegesedését okozhatja. A hegszövetek felváltják a normál májszövetet, és így csökkentik a májműködést. Ezt az egész folyamatot fibrózisnak nevezik. Amikor a máj működése csökken, a méreganyagok és a zsírok még inkább felhalmozódnak benne. A hegesedés esetleg blokkolhatja a szerv véráramát. Ebben a szakaszban továbbra is fennáll annak lehetősége, hogy gyógyszeres terápia és életmódváltás révén megmentsék a májat, hiszen annak csodálatos regenerálóképessége van. A cirrózis a máj nagyfokú hegesedése, és ezen a ponton már képtelen meggyógyulni. Kialakulásához huzamos idő szükséges, néha 20-30 év. Ha létrejön, a tünetei nyilvánvalók. Néhány tünet és szövődmény a következő: fáradtság, gyengeség; viszketés, étvágytalanság, hasi folyadékgyülem, ödéma a lábakban, bokákban, pókszerű erek a bőr alatt (pók angiómák), sárgaság. A cirrózis számos szövődményhez vezethet, ideértve a májrákot is. Kezelésének célja a hegesedés előrehaladásának megelőzése, valamint a komplikációk és tünetek kezelése. Ha a szerv elvesztette minden működési képességét, és nem tud gyógyulni, májelégtelenségről beszélünk. De mi történik, ha leáll a máj működése? Ilyenkor a legideálisabb megoldás a májtranszplantáció, amivel kapcsolatban az orvos nyújt bővebb felvilágosítást.

A túlzott alkoholfogyasztás alkoholos zsírmájhoz vezet

Zsírmáj

A zsírfelhalmozódás a májban zsírmájhoz vezethet .

Kétféle formája létezik:

 • Alkoholos zsírmáj, amelyet a súlyos alkoholfogyasztás okoz.
 • Nem alkoholos zsírmáj, amelyet olyan tényezők okoznak, mint például a túlsúly, cukorbetegség, felszívódási zavarok, illetve magas a vérzsírszint.

Kezelés nélkül mindkét típus májkárosodást okozhat, cirrózishoz és májelégtelenséghez vezethet. Az étrend és az életmód megváltoztatásával gyakran javíthatók a tünetek, és csökkenthető a komplikációk kockázata. Ezzel kapcsolatban érdemes kikérni az orvos tanácsát.

Autoimmun állapotok

Az autoimmun betegségek során az immunrendszer tévesen támadja meg a szervezet egészséges sejtjeit. Több autoimmun állapot befolyásolja az immunrendszert:

 • Autoimmun hepatitis, amely gyulladást idéz elő. Terápia nélkül cirrózishoz és májelégtelenséghez vezethet.
 • Primer biliaris cirrózis (PBC). Ennek oka a máj epevezetékeinek károsodása, ami az epe felhalmozódását okozza.
 • Primer szklerózisos cholangitis. Ez a gyulladásos állapot fokozatosan károsítja az epevezetéket, amely végül elzáródik, és az epe felhalmozódik a májban. Az eredménye cirrózis, vagy a májműködés elégtelensége.

Genetikai eredet

A szülők különféle betegséget átörökítenek, olyat is, amely negatív hatással lehet a májra:

 • A hemokromatózis miatt a szervezet több vasat tárol, mint amennyire szüksége van. Ez a vas a különféle szervekben marad, beleértve a májat is. Ez az állapot hosszútávon káros, ha nem kezelik.
 • A Wilson-kór egy rézanyagcsere-betegség, amelynek folytán a máj nem tudja a felesleges rezet az epével eltávolítani, és az felhalmozódik benne. Ha a réz bekerül véráramba, károsítja a test többi részét, beleértve az agyat.
 • A Gilbert-kór nem rosszindulatú, ámde krónikus állapot, amely bilirubinlebomlás zavara.
 • Az alfa-1 antitripszin (AT) örökletes hiánya akkor fordul elő, ha a szerv képtelen elegendő mennyiségű alfa-1 antitripszint előállítani, egy olyan fehérjét, amely segít meggátolni más fehérjebontó enzimek működését. Ez az állapot tüdő-, valamint májbetegségeket idéz elő. Nincs gyógymódja, de többnyire jól kezelhető.

Rák

Amennyiben a májrák először a májban jön létre, elsődleges májráknak hívjuk. Ha a rák test más részein jön létre, de később áttevődik a májra, másodlagos májráknak nevezzük. Leggyakoribb típusa a hepatocellularis karcinóma. Más májelváltozások szövődményei, különösen azok, amelyeket nem kezelnek, hozzájárulhatnak a májrák kialakulásához.

Cirrózis

A cirrózis olyan hegesedésre utal, amelyet különféle májbetegség és egyéb májkárosító tényezők, például az alkoholfogyasztás generál. A cisztás fibrózis és a szifilisz szintén májkárosodáshoz, és végül májzsugorhoz vezethet. Noha gyógyíthatatlan, kezdeti stádiumban a májzsugor gyakran kezelhető, kezeletlenül ellenben komplikációkat eredményezhet, és életveszélyes lehet.

Májelégtelenség

Krónikus májelégtelenség főként akkor jelentkezik, ha a szerv jelentős része károsodott, így képtelen megfelelően funkcionálni. Többnyire a cirrózishoz kapcsolódó májelégtelenség lassan alakul ki. Lehet, hogy először nem jelentkeznek tünetek, de az idő múlásával az alább felsoroltak a leggyakoribbak:

 • sárgaság
 • hasmenés
 • zavar
 • fáradtság és gyengeség
 • hányinger

Az akut májelégtelenség viszont hirtelen fordul elő, gyakran túladagolás vagy mérgezés következtében. A gyógyulás attól függ, hogy valakinek milyen mértékű májzsugorodása van, és hogy abbahagyja-e az alkoholfogyasztást. A súlyos alkoholos májcirrózisban szenvedő emberek csak 50 százaléka éli túl az első két évet, és mindössze 35 százalékuk az első 5 évet. A gyógyulás sebessége romlik a szövődmények (például gyomor-bélvérzés, agyvelőgyulladás) kifejlődése után.

Az orvos a diagnosztizálás érdekében fizikális- és laborvizsgálatot rendel el. Előbbi alatt az ultrahang -, CT-, illetve MRI-vizsgálatok értendők. A májbiopsziát tartják a legideálisabb módszernek a májat érintő kórképek meghatározására.

Mitől regenerálódik a máj?

Miként tehetjük újra egészségessé a májukat? A máj gyógyítása házilag

Sokakban felmerül a kérdés, hogy mitől regenerálódik a máj. Íme, 13 módszer ennek máj érdekében:

 • Tartsuk fenn az normál testsúlyt.
 • Étkezzünk kiegyensúlyozottan.
 • Mozogjunk rendszeresen.
 • Kerüljük el a méreganyagokat.
 • Fogyasszunk alkoholt felelősségteljesen.
 • Mellőzük a tiltott kábítószerek használatát.
 • Kerüljük a szennyezett tűket.
 • Ne osszuk meg mással a személyes használati tárgyainkat (borotva, fogkefe, stb.)
 • Gyakoroljuk a biztonságos szexet.
 • Mossunk kezet rendszeresen.
 • Kövessük a gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat.

Adassunk be védőoltást.Ne feledjük, az utólagos tűzoltás helyett minden betegség esetén az egyik célravezetőbb a megelőzés, és persze a legfontosabb a megfelelő életmód. Kiemelt szerepet kap a táplálkozás, és a máj méregtelenítése szintén segíthet megelőzni a problémákat. Komolyabb esetben azonban szükséges az orvosi segítség, az ő feladata a megfelelő terápia kidolgozása.

Források:

https://www.healthline.com/health/liver-diseases

https://liverfoundation.org/13-ways-to-a-healthy-liver/

https://www.thejakartapost.com/life/2016/08/28/what-happens-in-the-4-stages-of-liver-disease.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jbetegs%C3%A9gek

Termékek összesen:
0