Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Májgyulladás: okok, tünetek, kezelési módok

A májgyulladás a májsejtek gyulladásával és a máj károsodásával jár

A májgyulladás (hepatitis, hepatitisz) a májsejtek gyulladásával és a máj károsodásával jár. Különböző típusai és okai vannak, de a tünetek hasonlóak lehetnek. Mivel fokozza a krónikus májbetegség és a májrák kockázatát, a kezelése elengedhetetlen.

Magában a májban nincsenek idegrostok a fájdalom továbbítására. A fájdalmat azonban okozhatja a májat körülvevő kötőszövet feszülése, amikor a máj megduzzad vagy hegesedés alakul ki a gyulladásos folyamatok következtében. Maga a májgyulladás tehát nem fáj, pontosabban egy idő után a májtok feszülésének következtében szúró fájdalomra lesz figyelmes a beteg.

Mi okozza, és hogyan terjed?

A májgyulladást általában vírusfertőzés idézi elő, de más lehetséges okai is vannak. Ide tartozik az autoimmun eredet, illetve a gyógyszerek, toxinok, drogok és alkohol másodlagos következményeként is jelentkezhet. Előrehaladott állapotban fibrózissal, azaz hegesedéssel jár, amely, ha nagyfokú, ellehetetleníti a máj működését. Sok vírus, például a mononukleózist okozó vagy a citomegalovírus, gyulladásba hozhatja a májat. Azokat a vírusokat, amelyek elsősorban a májat támadják, hepatitis vírusoknak nevezzük. Többféle fajtájuk létezik, beleértve a hepatits  A-, B-, C-, D-, E- és G vírust. Az első három a leggyakoribb, a G változatot nemrégiben fedezték fel. Elsősorban a májsejtekben replikálódnak (szaporodnak). Ez azt eredményezheti, hogy a máj nem képes ellátni a funkcióit. Úgy gondolják, hogy a vírusos májgyulladás tízszer gyakoribb az alacsonyabb társadalmi és gazdasági státuszú, valamint az iskolázatlan emberek körében. A rossz higiénés viszonyokkal rendelkező országokban az élelmiszer- és vízszennyezés növeli a kockázatát. A vérátömlesztés, amely egykor a kórkép terjedésének általános módja volt, ma már a ritka okok közé sorolható. Az egészségügyi dolgozók, szennyvíz- és vízkezelők, intravénás drogfogyasztók, több szexuális partnerrel rendelkező emberek, illetve a HIV betegek és az alvadási faktor rendellenességekben szenvedők körében valószínűbb a betegség kialakulása. A fertőzés körülbelül egyharmada ismeretlen vagy azonosíthatatlan forrásból származik.

Alkohol: A túlzott alkoholfogyasztás májkárosodást és gyulladást okozhat, ezt alkoholos hepatitisnek nevezik. Az alkohol közvetlenül rombolja a máj sejtjeit. Idővel maradandó károsodást okozhat, ami májelégtelenséghez és cirrózishoz, a máj májnagyobbodáshoz és hegesedéséhez vezethet. Gyógyulási ideje attól függ, hogy a páciens abbahagyja-e az alkoholizálást. Az alkoholos máj regenerálása történhet diétával, életmódváltással, gyógyszerekkel és májátültetéssel.

Autoimmun hepatitis: Az autoimmun májgyulladás, más néven AIH krónikus (hat hónapnál tovább, de általában egész életen át tartó májbetegség, ám szerencsére ritka. Férfiaknál és a nőknél egyaránt kialakulhat, a nőknél háromszor, négyszer gyakoribb. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év körüli nőknél jóval többször diagnosztizálják. Az ezzel a betegséggel élő emberek harminc, ötven százalékánál más autoimmun zavar is kimutatható, például pajzsmirigybetegség, rheumatoid arthritis, fekélyes vastagbélgyulladás vagy 1-es típusú cukorbetegség. Az autoimmun hepatitisz oka nem egyértelmű, de úgy tűnik, hogy bizonyos gyógyszerek szedése vagy más méreganyagokkal való érintkezés, illetve a genetikai hajlam a kiváltó okai.

Toxikus májgyulladás: A gyógyszerek túlzott használata vagy túladagolása, valamint a mérgeknek való kitettség károsítja a szervet.

Wilson-kór, hemokromatózis.

Gyakori tünetei

Sok HAV-val, HBV-vel és HCV-vel fertőzött betegnek alig vagy egyáltalán nincsenek tünetei. Ezek csak akkor jelentkezhetnek, ha a fertőzés miatt létrejött károsodás befolyásolja a máj működését.

Az akut betegség jelei és bőrtünetei gyorsan megjelennek, amelyek a következők:

A krónikus fajtája lassan fejlődik ki, ezért ezek a jelek és tünetek sokáig túl enyhék lehetnek ahhoz, hogy észrevegyék őket. Ritkán, az akut HAV és HBV fertőzésben szenvedő egyéneknél súlyos gyulladás és akut fulmináns hepatitis alakul ki. Ezeknél a betegeknél a zavartság vagy kóma jelentkezhet, 80 százalékuk napok vagy hetek alatt meghalhat. A betegségnek való kitettség és a betegség kialakulása közötti időszakot inkubációs periódusnak nevezzük. Az inkubáció a vírustól függően változik. Az A vírus inkubációs ideje körülbelül 15-45 nap, a B-é 45-160 nap, míg a C-é körülbelül 2 hét és 6 hónap közötti. A HBV-vel és HCV-vel fertőzött betegeknél az idült májgyulladás is megjelenhet. Krónikusformájában a vírusok évekig vagy évtizedekig a májban élnek, és szaporodnak. Ez idővel kiterjedt májhegesedéshez, májelégtelenséghez és májrákhoz vezethet.

Hogyan diagnosztizálják?

A májfunkciós tesztekhez vérmintát használnak

A hepatitis diagnosztizálásához először az orvos felveszi a beteg kórelőzményét, hogy meghatározza a kockázati tényezőket. A fizikális vizsgálat során megnézi, hogy a has megnyomása esetén van-e fájdalom vagy gyengédség, és érezhető, hogy megnagyobbodott-e a máj. 

A májfunkciós tesztek vérmintákat használnak annak megállapítására, hogy a máj mennyire hatékonyan működik. Ezeknek a teszteknek a kóros eredményei lehetnek az első jelzések a probléma fennállására különösen, ha a májbetegség fizikai vizsgálata nem mutat semmilyen jelet. A magas májenzimszint azt jelezheti, hogy a máj károsodott, vagy nem működik megfelelően. Ha a májfunkciós teszt kóros értékeket eredményez, az orvos valószínűleg más vérvizsgálatokat rendel el a probléma forrásának felderítésére. Ezek a tesztek vonatkozhatnak a gyulladást kiváltó vírusokra. Alkalmazhatók olyan antitestek ellenőrzésére is, amelyek gyakoriak olyan körülmények között, mint az autoimmun hepatitisz.

A hasi ultrahang képet ad a hasban lévő szervekről, és lehetővé teszi, hogy az orvos pontosan tanulmányozza a máját és az azt körülvevői szerveket. Felfedheti, ha folyadék van a hasban, a szerv megnagyobbodását, daganatot és az epehólyag rendellenességeit úgyszintén kiszűri.

A májbiopszia egy invazív eljárás, ennek során szövetmintát vesznek a májából. Tűvel végzik bőrön keresztül, és nem igényel műtétet. Általában ultrahang segítségével irányítják a tűt a biopsziás mintavétel során. Ez a teszt lehetővé teszi annak megállapítását, hogy a fertőzés vagy gyulladás, milyen hatással volt a májra. Használható a máj bármely olyan területének mintavételére is, amely rendellenesnek tűnik.

Mik a szövődményei?

A idült hepatitis B vagy C gyakran komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet. Mivel a vírus befolyásolja a májat, a kórképtől szenvedő embereket veszélyeztetheti a cirrózis és a májrák. Amikor a máj nem működik megfelelően, májelégtelenség léphet fel. A májelégtelenség komplikációi a következők:

  • vérzési rendellenességek,
  • folyadék felhalmozódása a hasában, más néven ascites,
  • megnövekedett vérnyomás a portális vénákban (portál hipertónia néven ismert),
  • veseelégtelenség,
  • máj encephalopathia , amely fáradtsággal, memóriavesztéssel és csökkent mentális képességekkel járhat az agy működését befolyásoló toxinok, például ammónia felhalmozódása miatt,
  • májsejtes karcinóma, amely a májrák egyik formája,
  • halál.

A krónikus hepatitis B és C-vel érintett embereket arra ösztönzik, hogy kerüljék az alkoholt, mert az felgyorsíthatja a májbetegséget. Bizonyos kiegészítők és gyógyszerek szintén befolyásolhatják a máj működését. 

Hogyan kezelik?

A kezelési lehetőségeket az határozza meg, hogy a páciensnek, milyen típusú májgyulladása van

A kezelési lehetőségeket az határozza meg, hogy a páciensnek, milyen típusú májgyulladása van, és hogy a fertőzés akut vagy krónikus-e. A szerv vírusos gyulladásának prognózisa a legtöbb beteg számára jó; ez a prognózis azonban némileg változik a fertőző vírustól függően. Az akut vírusos hepatitisz gyakran önmagától elmúlik pihenés és elegendő folyadék fogyasztásának hatására. os

Különböző gyógyszerek léteznek a krónikus típusainak kezelésére. A lehetséges egyéb terápiák magukban foglalhatják a műtétet és más orvosi eljárásokat. Azoknak az embereknek, akik alkoholos hepatitisben szenvednek, abba kell hagyniuk az alkohol ivását. Ha a krónikus gyulladás májelégtelenséghez vagy májrákhoz vezet, szükség lehet májtranszplantációra.

Akut fajtájánál a betegeknél a kezdeti kezelés az émelygés, hányás és hasi fájdalom tüneteinek enyhítéséből áll (szupportív kezelés). Gondos figyelmet kell fordítani azokra a gyógyszerekre vagy vegyületekre, amelyek negatív hatással lehetnek a kóros májműködésű betegekre (például acetaminofen [Tylenol és társai], alkohol stb.) Csak azokat a gyógyszereket szabad beadni, amelyeket mindenképpen szükségesnek tartanak, mivel a károsodott máj nem képes normálisan eliminálni a gyógyszereket, ezek felhalmozódhatnak a vérben, és elérhetik a toxikus szintet. Sőt, nyugtatókat is ajánlott elkerülni, mert fokozhatják a májelégtelenség agyra gyakorolt ​​hatásait, letargiát és kómát okozhatnak. Időnként intravénás folyadékot kell biztosítani a hányás okozta kiszáradás megelőzésére. Súlyos hányingerben és/vagy hányás esetén kórházi kezelésre lehet szükség.

Az akut HBV-t nem kezelik vírusellenes gyógyszerekkel. Az akut HCV a krónikus HCV kezelésére használt gyógyszerek többségével kezelhető. A HCV terápia azon betegek 80%-ának ajánlott, akiknél a korai szakaszban nem szüntették meg a fertőzést. A kezelés a betegek többségénél a vírus elpusztítását eredményezi.

Az új vírusellenes szerek folyamatos kutatása és fejlesztése miatt, a krónikus hepatitisz B és C fertőzések gyógyszereinek jelenlegi listája valószínűleg évente megváltozik. A most kapható gyógyszerek közül sokat ritkán alkalmaznak újabb, biztonságosabb és hatékonyabb alternatívák miatt.

A krónikus vállfajának gyógyításával kapcsolatos döntések összetettek lehetnek, és azokat gasztroenterológusoknak, hepatológusoknak (a májbetegségek kezelésében speciálisan képzett orvosoknak) vagy fertőző betegségek szakembereinek kell irányítaniuk.

Biztonságos és hatékony vakcinák állnak rendelkezésre a hepatitis B ellen 1981 óta, az A vírus ellen pedig 1995 óta. C változata ellen még nem létezik vakcina.

Otthon gyógynövényekkel is meg lehet próbálni a kezelést, erre az orbáncfű, diófalevél, citromfűlevél, illetve a máriatövis alkalmas.

Megelőzés

A hepatitis A és B kialakulásának megakadályozására oltások állnak rendelkezésre

Mindig hatékonyabb a betegségek megelőzése, mint bármilyen terápia. A hepatitisz megelőzése magában foglalja a vírusoknak való kitettség elkerülését, immunoglobulin alkalmazását expozíció esetén. A hepatitis A és B kialakulásának megakadályozására oltások állnak rendelkezésre. A szakértők jelenleg a C vírus elleni oltásokat fejlesztik. Az vírus E elleni oltás Kínában létezik, de az Egyesült Államokban nem áll rendelkezésre.

A jó higiénia az egyik legfontosabb módja annak, hogy elkerüljük az A és E vírus okozta fertőzést. Ha fejlődő országba utazunk, kerüljük az ivóvizet, csak palackozottat igyunk. Ne együnk nyers kagylót, nyers gyümölcs és zöldséget

A vér által közvetített B-, C- és D vírusfertőzés megelőzése:

  • kábítószerhasználat esetén a közös tűhasználat elkerülése
  • a személyes használati tárgyainkat (borotva, fogkefe) ne osszuk meg mással
  • ne kerüljünk kapcsolatba más vérével

A hepatitis B és C fertőzhet nemi aktus és intim szexuális érintkezés útján is. A biztonságos szex gyakorlása csökkentheti a fertőzés kockázatát. 

Autoimmun változatának fennállásakor a terápia fő célja a gyulladás leállítása az immunrendszer elnyomásával (kevésbé aktívvá téve), de ez csökkentheti az immunrendszer képességét a fertőzések elleni küzdelemben.

GYIK

Mi okozza a hepatitist?
A hepatitis a máj gyulladásos állapotára utal. Általában vírusfertőzés okozza, de más lehetséges okai is vannak. Ide tartozik az autoimmun eredet, illetve gyógyszerek, toxinok, ám az alkoholfogyasztás következményeként is jelentkezhet.

Mi a hepatitis 5 típusa?
A tudósok 5 eltérő hepatitis vírust azonosítottak, amelyeket A, B, C, D és E betűvel különböztetnek meg egymástól. Bár mindegyik májbetegséget okoz, a tüneteik és a lefolyásuk eltérő. 

Melyik hepatitis a legrosszabb?
A hepatitis C a leggyakoribb vérrel terjedő vírus, és ez a legsúlyosabb. Az expozíció után az emberek többségénél (60-85 százalékuknál) krónikus hepatitis alakul ki.

Elkaphatom a hepatitis B-t a csókolózással?
A hepatitis B nem terjed tüsszögés, köhögés, ölelés vagy szoptatás útján. Noha a vírus megtalálható a nyálban, vélhetően nem csókolózással vagy az étkezéshez használt edények megosztása miatt jön létre. 

Elkaphatom-e a hepatitist a WC ülőkéről?
Mítosz, hogy a hepatitis C-t elkaphatjuk a szúnyogtól, esetleg a WC ülőkéről. Nincs olyan kutatás, amely szerint a szúnyogok terjesztenék. Ami a WC ülőkét vagy bármilyen más felületet illet, igaz, hogy azokon a vírus akár három hétig is életképes maradhat.

Meddig maradnak rejtve a májgyulladás tünetei? 
A HCV fertőzésben szenvedők általában észrevehető tünetek nélkül élnek 20-30 évig. A fertőzöttek nem tapasztalnak jelentős panaszokat, majd évekig tünetmentesek maradhatnak, még akkor is, amikor a fertőzés károsítja a májukat és más szerveiket.
 

Források:

https://www.healthline.com/health/hepatitis
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/hepatitis
https://www.e-cmh.org/journal/view.php?doi=10.3350/cmh.2016.0089
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1jgyullad%C3%A1s

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0