Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Májvédő vitamin: mit javasolt szedni a májunk egészségének védelmében?

Bizonyos vitaminok fogyasztása elősegítheti a máj egészségét

A máj számos alapvető funkciót lát el, beleértve a vértisztítást, a fehérjék szintetizálását, a hormontermelést és az emésztés elősegítését. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat maradéktalanul teljesítse, olykor szüksége van egy kis támogatásra. Ebben segíthet többféle májvédő vitamin, illetve olyan, a szerv számára értékes vegyületek, mint a kolin.

A máj egészsége létfontosságú az általános egészségi állapot szempontjából. Működésének zavara májbetegséghez, anyagcserezavarhoz, sőt 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet. Bár lehetetlen kezelni az összes kockázati tényezőt, bizonyos vitaminok fogyasztása elősegítheti a legnagyobb méregtelenítő szervünk zavartalan működését, amelyre a vegyszerek, gyógyszerek, illetve az alkoholfogyasztás rendkívül rossz hatással van. Szerencsére többféle májvédő vitamin áll rendelkezésünkre

Egyes tanulmányok szerint az E-vitamin segít a zsírmájbetegségben. Más kutatások rámutattak a zsírmáj javulására, ha valaki E-vitamint, C-vitamint és koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed. A máriatövis hatóanyaga a szilimarin, amely számos természetes növényi vegyületből áll. A laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy a szilimarin antioxidánsként hatva segít a májszövet regenerálásában, a gyulladáscsökkentő, és védi a májsejteket a károsodástól. A gyógynövényből májvédő tea is készíthető.

Mit és miért fogyasszunk?

A máj hatékony működésének elősegítése érdekében győződjünk meg arról, hogy étrendünkben, vagy az májdiéta során az alapvető tápanyagok jelen vannak. Számos, úgynevezett hepatoprotektív tápanyag létezik, köztük szép számmal akad májvédő vitamin is. Az alábbiakban bemutatjuk a leghasznosabbakat.

B-vitaminok

A májbetegség B-vitamin-hiányt okozhat, amely az alkoholistáknál fordul elő leggyakrabban a helytelen étrend, illetve az italozás okozta felszívódási zavarok következtében. Előfordulhat, hogy a szervezetből hiányzik a B12-vitamin. Még akkor is, ha étrendünk tartalmazza, a nem szívódik fel jól a belekben, ha valaki májzsugorban vagy 3. vagy 4. stádiumú májbetegségben szenved. Az e-SPEN Journal 2014-es cikke szerint a rossz májműködés csökkenti a B12 mennyiségét és az anyagcsere hatékonyságát. A májkárosodásban szenvedő alkoholistáknál azért alakul ki a B1-vitamin hiánya, mert vagy nem fogyasztanak elegendő mennyiséget belőle, vagy nem szívódik fel rendesen a belekben. Az alkohol a B9-vitamin (folsav) felszívódását is zavarja. A B6-vitamin (piridoxin) elősegíti a transzamináz enzim szintézisét a májban. Ez az enzim lehetővé teszi az aminosavak feldolgozását, felgyorsítja a fehérjék és zsírok felszívódását. Hiánya esetén emésztési zavarok lépnek fel, és károsodik az epeelválasztás folyamata. A piridoxint a bélflóra szintetizálja, és nagyon fontos a máj szöveteinek számára. A B-vitaminokhoz hozzájuthatunk a teljes kiőrlésű gabonák, vörös hús, baromfi, hal, tojás és tejtermékek, hüvelyesek, magvak, leveles zöldségek, articsóka, citrusfélék, avokádó és banán fogyasztásával.

A folsavhiány elősegíti a májbetegség progresszióját

Két kulcsfontosságú vitamin is kapcsolódhat a májfibrózis progresszójához a nem alkoholos zsírmájbetegségben (NAFLD), állítják a kutatók. Az alacsony folsav és B12-vitamin szérumszintje fordítottan függ össze a máj fibrózisának fokával. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy az elhízott egyének alacsonyabb folsavszérumszinttel rendelkeznek a normál testsúlyúakhoz képest, az elhízás pedig az NAFLD jól ismert kockázati tényezője. A folsavhiány elősegíti a májbetegség progresszióját olyan mechanizmusok révén, amelyek magukban foglalják annak a methionin anyagcserére gyakorolt ​​hatásait. Következményei vannak a DNS szintézisében, valamint a májkárosodásban szerepet játszó génexpresszió epigenetikus szabályozásában. Egy 2011-es rövid távú, randomizált, kontrollált vizsgálat azt találta, hogy gyógyszeres kezeléssel kombinálva, napi 0,8 milligramm folsav bevétele hasznos volt a szérum ALT-szint csökkentésekor.

C-vitamin

A C-vitamin elősegíti a szabad gyökök semlegesítését

Az elégtelen C-vitamin (aszkorbinsav) bevitelét a májbetegség kialakulásának egyik fő rizikófaktorának tekintik, hiánya szorosan összefügghet a gyulladásos betegségek létrejöttével. Krónikus aktív hepatitisben szenvedő betegeknél a C-vitamin plazmaszintjének jelentős csökkenéséről is beszámoltak. Kutatások kimutatták, hogy gátolja a gyógyszerek, nehézfémek, szerves foszfát rovarirtók és egyes kémiai szerek által kiváltott hepatotoxicitást. Az aszkorbinsav növeli az antioxidáns glutathion szintjét, amely rendkívül hatékony a szabad gyökök semlegesítésében, különösen a májban.  E-vitaminnal történő kiegészítése gyengíti a gyulladásos állapotokat gyomorgyulladás esetén, és javítja a májfibrózist a nem alkoholos steatohepatitisben szenvedő betegeknél. Fokozza a káros mennyiségű szabad gyökök eltávolítóinak, a szuperoxid-dimutáznak és a kataláz-glutathion-peroxidáznak az aktivitását, megakadályozva ezzel a májfibrózist, májelhalást és májgyulladást. Egyes fémek és nehézfémek, például a réz, az ólom, a króm és a kadmium májkárosodást okoznak állatokban és emberekben. A kutatók kimutatták, hogy csillapítja az említett nehézfémek által okozott májkárosodást, és beszámoltak annak a gyógyszer elleni májvédő hatásáról is. Jobbára az összes zöldség és gyümölcs tartalmazza, így könnyen pótolható.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó antioxidáns, amelyről nemrégiben kiderült, hogy hatékony NAFLD betegek számára, hatásmechanizmusa azonban nem világos. Egy kontrollált klinikai vizsgálat során kimutatták, hogy az E-vitaminnal történő kezelés jelentősen csökkenti a máj zsírterhelését, ami arra utal, hogy ebben az oxidatív stressz csökkentésén kívül más mechanizmusok is szerepet játszanak. Az E-vitamin részt vesz a gyulladásos válasz, a génexpresszió, illetve membránhoz kötött enzimek szabályozásában, a sejtjelzés modulálásában és a sejtproliferációban. Az NAFLD a májrendellenességek közül a leggyakoribb ok a nyugati világban, és egyre növekvő kiváltója a májhoz kapcsolódó morbiditásnak és halálozásnak. Az E-vitamin jelentős potenciállal rendelkezik ezeknek a mutatóknak a javításában különösen akkor, ha egyéb terápiák, például életmódváltás és farmakoterápia mellett adjuvánsként alkalmazzák. Legnagyobb mennyiségben a finomítatlan növényi olajokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, tengeri halakban és a tojásban van jelen.

D-vitamin

A kevés D-vitamin jelentősen gyengíti az immunrendszert

A D-vitamin egy olyan hormon, amely számos jótékony hatást fejt ki a csontok homeosztázisában betöltött szerepén túl. Az aktív D-vitaminról kimutatták, hogy modulálja az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és antifibrogén hatású. A memphisi Tennessee Egyetem kutatói szerint a krónikus májbetegségben szenvedők több mint 90 százalékának van bizonyos mértékű D-vitamin-hiánya. A kutatók egyetértettek abban, hogy a súlyos D-vitamin-hiány gyakoribb a májzsugorban (cirrózisban) szenvedők körében, amelynek előrehaladott formája májrákhoz vezethet. A Journal of Hepatology a közelmúltban közzétett jelentése összefüggést talált az alacsony D-vitaminszint és a súlyos fibrózis között az 1-es genotípusú hepatitis C-ben (HCV) szenvedő betegeknél. Számos lehetséges mechanizmus létezik, amelyek révén a D-vitamin befolyásolhatja a májgyulladás mértékét és/vagy a fibrózis progresszióját. Először is immunmodulátorként működik, befolyásolja mind a veleszületett, mind az adaptív immunitást. Másodszor dózisfüggő módon gátolja a HCV replikációját. Megoldhatjuk a D-vitamin bevitelét a tengeri halak, tej, tojás, máj és a marha fogyasztásával.

Szelén

A szelén a test számos enzimének, az úgynevezett szelenoproteinek kofaktoraként működik, azaz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy azok kifejtsék hatásukat. A szelenoproteinek között említendő a glutathion-peroxidázok enzimcsaládja, melyek hasznosulásához elengedhetetlen a szelén. A glutathion csökkenti az oxidatív stresszt, amely a degeneratív betegségek és az idő előtti öregedés fő oka. Ez a nyomelem szükséges az egészséges májhoz. Fokozza az E-vitamin és a cink antioxidáns hatását. Számos ételben megtalálható, például a tenger gyümölcseiben, húsban, baromfiban, tojásban, gabonában, babban, dióban és tejtermékekben. A fokhagyma szeléntartalma jelentős, hozzáadása az étrendhez szintén segíthet a máj stimulálásában. Az Advanced Biomedical Research folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány megállapítja, hogy a fokhagymafogyasztás csökkenti a NAFLD-ben szenvedők testtömegét és szervezetükben tárolt zsír mennyiségét. Egy másik tanulmány a plazma szelénszint és a májrák (hepatocelluláris karcinóma) közötti összefüggést vizsgálta a hepatitis B és / vagy C vírus krónikus hordozói között 7 342 férfi kohorszban. Ez az 5,3 éves vizsgálat azt mutatta, hogy az alacsony vérszelénszinttel rendelkezőknél 47 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki elsődleges májrák, mint azoknál, akiknél ez a mutató magasabb. Mit együnk, hogy elég szelénhez jussunk? Brokkolit, káposztát, spárgát és gombaféléket. Banánt, szőlőt, kivit, citromot, narancsot és dióféléket.

Cink

A krónikus májbetegség cinkhiányhoz vezethet. Egy  2012-es tanulmány szerint a cinkpótlás segíthet megvédeni a májat a hepatitis C vírusfertőzés miatti oxidatív stressztől. A cinkhiány és a megváltozott anyagcsere számos májbetegségben megfigyelhető, beleértve a vírusos, illetve az alkoholos májbetegséget (ALD). Egyes tanulmányok szerint a cinkpótlást követően javult a májfunkció mind az ALD állapota. A májbetegség kezelésére használt cink adagja általában 50 mg étkezés közben, az émelygés lehetséges mellékhatásainak csökkentése érdekében. További kutatásokra van azonban szükség a cink e téren való felhasználásával kapcsolatban. Jelentős mennyiségben tartalmazza a juh, marha, sertés, osztriga, gabonafélék, gombák, az olajos magvak, a tej és a tojássárgája rejtenek. 

Miért előnyös a kolin, alfa-liponsav és glutathion?

A brokkoli figyelemreméltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat

Kolin: Ez a szerves, vízben oldódó vegyület a B-vitamin komplex egyik tagja. A vízben oldódó kolinmolekulák a májba kerülnek, ahol a szervezet átalakítja őket egy lecitin nevű zsírfajtává. Hatással van a máj működésére, az egészséges agyfejlődésre, az izommozgásokra, az idegrendszerre és az anyagcserére. Egy 57 felnőtten végzett kis tanulmányban a férfiak 77, a posztmenopauzás nők 80, és a premenopauzás nők 44 százalékánál tapasztaltak máj- és/vagy izomkárosodást kolinhiányos étrend esetén. Ezek a tünetek azonban megszűntek miután az érintettek elegendő kolint kaptak. Számos lehetséges mechanizmust vizsgáltak, amelyekben az alacsony kolin- és metionin-tartalmú étrend hepatocarcinogenezist eredményez. A kolin leggazdagabb táplálékforrásai a marhamáj, csirkemáj, tojás, friss tőkehal, lazac, karfiol, brokkoli, szójaolaj, diófélék és magvak. A szójalecitin egy széles körben használt kolintartalmú élelmiszer-adalékanyag, étrend-kiegészítő formájában is megvásárolható.

Alfa-liponsav: Az alfa-liponsav (ALA) erős antioxidáns, amely a legtöbb társával ellentétben vízben és zsírban egyaránt oldódik, így gyakorlatilag a test minden sejtjében aktív. A káros szabad gyökök semlegesítése mellett a liponsav növeli a C-vitamin, az E-vitamin, a Q10 koenzim és a glutathion szintjét. Képes a toxinok semlegesítése, a nehézfémeket a szervezetből kivezeti, illetve a DNS-károsodások ellen is véd. Ez a többféle funkciója teszi a liponsavat értékes szövetségessé számos rendellenesség, köztük a súlyos májbetegség elleni harcban. Emellett bevált terápia a rák és a cukorbetegség szövődményeinek kezelésében. A máj létfontosságú tápanyaga, mert kulcsszerepet játszik a méreganyagok és a zsíranyagcsere melléktermékeinek eltávolításában, és elhárítja az alkohol mérgező hatásait. Szelénnel kombinálva az ALA még hatékonyabb lehet.

Glutathion: A glutathion a sejtekben termelődő antioxidáns. Nagyrészt három aminosavból áll: glutaminból, glicinből és ciszteinből. A szervezet glutathionszintjét számos tényező csökkentheti, beleértve a helytelen táplálkozást, a környezeti toxinokat és a stresszt. Szintje az életkor előrehaladtával is csökken. A Journal of Cancer Science and Therapy szaklapban közölt tanulmány szerint a glutathionhiány az oxidatív stressz fokozott szintjéhez és így rákhoz vezethet. Azt is megállapítja, hogy az emelkedett glutathionszint emelte az antioxidánsok mennyiségét és az ellenállást az oxidatív stresszel szemben a rákos sejtekben. Egy másik kis tanulmány megállapította, hogy a szájon át alkalmazott glutathion a proaktív életmódváltást követően pozitív hatással volt a nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedőkre. Ebben a tanulmányban a glutathiont kiegészítő formában, napi 300 milligrammos dózisban, négy hónapon keresztül adták be. A májsejtek pusztulását súlyosbíthatja az antioxidánsok, köztük a glutathion hiánya. Elsősorban a fehérjetartalmú ételekben van jelen.

A methionin elősegítheti a sérült szövetek védelmét?

A tojás az egyik legjobb kolinforrás

A methionin egy aminosav. Az aminosavak építőelemek, amelyeket testünk a fehérjék előállításához használ. Két típusa létezik - az L-(ami természetesen előfordul) és a D-methionin. Mindegyiknek ugyanaz a kémiai összetétele, de a molekulák tükörképei egymásnak. A kettő keverékét DL-methioninnak nevezzük. Megtalálható a húsban, halban és a tejtermékekben. Általában szájon át alkalmazzák májbetegségek és vírusfertőzések kezelésére sok más felhasználási móddal együtt. Az acetaminofen-mérgezésben a metionin megakadályozza, hogy az acetaminofen bomlástermékei károsítsák a májat. Antioxidánsként is működhet, és elősegítheti a sérült szövetek védelmét. További hatása a májban a zsírfelesleg megakadályozása (lipotrop szerként - amely megkönnyíti a zsírok lebontását), illetve a koleszterinszint csökkentése a máj lecitintermelésének növelésével.

Az American Society of Nutrition jelentésében olvasható, hogy ezen aminosav metabolizmusa befolyásolhatja az alkoholos májbetegségeket. A kutatások rámutatnak arra, hogy foláttal, valamint B6 és B12 vitaminnal kombinálva, hozzájárulhat a májbetegségek hatásainak kezeléséhez. Tartalmazza a brazil dió, sovány marhahús és bárány, parmezán sajt, pulyka és csirke, sertéshús (hátszín), tonhal, pörkölt szójabab, főtt tojás, sima joghurt és fehér bab.  

Jó tudni! Ha az ajánlott mennyiségben szedik, a vitaminok nem okoznak a gyógyszerek által kiváltott májkárosodást. Még nagy adagokban alkalmazva is a legtöbb vitamin kevés káros mellékhatással jár, és nem rongálja a májat.

Források:

https://www.thejakartapost.com/life/2016/11/25/five-vitamins-you-need-to-support-your-liver.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622775/
https://www.webmd.com/hepatitis/qa/can-vitamins-help-with-fatty-liver-disease
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-choline
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323915
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0210570512001100
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490963/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729018/
https://www.omicsonline.org/references/role-of-glutathione-in-cancer-progression-and-chemoresistance-359310.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950664/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168827812004096
https://www.nutraingredients.com/Article/2018/04/10/Low-folate-and-B12-linked-to-severity-of-fatty-liver-disease
https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/440/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027651/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3869444/
https://file.scirp.org/Html/12-2500213_27508.htm

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Hepadone program
Hepadone program

A piacon egyedülálló módon 3 terméket tartalmazó csomag a májfunkciók teljes körű támogatására, a sérült máj működésének a helyreállítására

17 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0