Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Méregtelenítés otthon: minden a méregtelenítésről

Miről is van szó? Alapvetően a méregtelenítés a vér megtisztítását jelenti, ami a májon keresztül történik. A szervezet eltávolítja a méreganyagokat a vesén, a beleken, a tüdőn, a nyirokrendszeren és a bőrön keresztül is. Ezt a folyamatot szükséges megtámogatni a méregtelenítéssel, amely egy természetgyógyászati, illetve alternatív terápiás eljárás. 

Le kell szögeznünk, hogy ez a módszer sem nevezhető csodaszernek, nincs olyan eljárás, sem készítmény, amely varázsütésre eltávolítaná a méreganyagokat a szervezetünkből. Mire jó akkor? Ahhoz, hogy jobban megértsük, picit mélyebbre kell ásnunk. A szervezetünkben lévő méreganyagok, toxinok, szabad gyökök lebontása, eltávolítása a szervezet dolga, melyet elsősorban a máj végez el, de részt vesznek benne a kiválasztó szervek. Az emésztőrendszer, a vesék és a vizeletkiválasztó rendszer, valamint fontos szerepe van a vér- és nyirokkeringésnek.  A méregtelenítés során ezt a folyamatot támogatjuk, egyszóval ezeknek a szerveknek a működését segítjük. Az művelet alatt alkalmazott diéta csökkenti a káros méreganyagok bevitelét, a fokozott folyadékbevitellel elősegíti a toxinok kiürítését. Gyógynövényeket is kaszálhatunk, ezek önmagukban is képesek a méreganyagok megkötésére, illetve elősegítik a sejtregenerációt.

A méregtelenítés során fontos a megfelelő táplálkozás és a fokozott folyadékbevitel.

A leghatásosabb méregtelenítési módszer

Bármennyire is furcsának tűnik, a leghatásosabb módszer a teljes életmódváltás. Aki tökéletesen egészséges, mellőzi a gyógyszereket, friss és tiszta a levegővel teli helyen él, jól és változatosan táplálkozik, annak valószínűleg sohasem lesz szüksége méregtelenítésre. Annak sem, aki kiiktatja étrendjéből  a feldolgozott, tartósított élelmiszereket, mellőzi a dohányzást és az alkoholt, rendszeresen mozog, munkája során nincs kitéve mérgező anyagoknak,  és stresszmentes az élete.  Ezekből minél kevesebb feltétel teljesül, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy részleges, illetőleg teljes méregtelenítést elvégezni. Ha pedig szükség van rá, akkor érdemes afféle módszert választani, amellyel a fönt leírt módon minél több szervünket képesek vagyunk a tisztítás során támogatni. A limfatikus (nyirok) rendszert, az emésztőrendszert, a keringési rendszert és a vesék működését is segíti. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az állandó helytelen életmód mellett egy-egy diéta vagy testtisztítás képtelen állandóan tehermentesíteni szervezetünket, csak a kúra rendszeres ismétlése.

Hogyan kell méregteleníteni jól és egyszerűen?

Emlékezzünk: magát a méregtelenítést saját szerveink végzik. A fő méregtelenítő szervek a máj és a vesék. A belek és a húgyutak ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt szintén méregtelenítő szerveknek kell tekinteni. A legegyszerűbb módszer a méregtelenítésre, ha ezeket a szerveket tehermentesítjük. Fogyasszunk kevesebb alkoholt, dohányozzunk kevesebbet. Igyunk több folyadékot, lehetőleg tiszta, szénsavmentes vizet. A fokozott folyadékbevitel elősegíti a méreganyagok kiürítését. Az alkohol és a dohányzás elhagyása önmagában képes a májfunkciók javítására, javul a tüdő oxigénfelvétele, javul a vérkeringés. Fogyasszunk kevesebb finomított szénhidrátot (cukrot, fehér lisztet), hagyjuk el a gyorsételeket és konzerveket az étrendünkből. Kerüljük a zsíros, olajban sült ételeket, nehéz húsokat. Ezek helyett fogyasszunk több zöldséget, rostban gazdag ételeket, gyümölcsöket, halat. A rostdús táplálkozás, a vitaminbevitel az emésztőrendszerünket, a zöldségekben és gyümölcsökben lévő antioxidánsok a májat is egészségesebbé teszik, és sikeresebb lesz vele a fogyókúra. Valójában feltöltenek élettel és energiával. Végezzünk rendszeres, lehetőleg intenzív testmozgást. Továbbá nagy előnye, hogy a közérzetünket is javítani fogja. A megnövekedett erőnlét, a jobb hangulat és a stressz szintjének a csökkenése mellet emésztésünket, vérkeringésünket, ereink és szerveink állapotát is jobbá fogja tenni.

Mikor van szükség méregtelenítésre?

Nem meglepő módon a természeti népeknél megvan a tisztítókúrák ideje. Jellemzően valamilyen vallásos időszakhoz, illetve a személyes fejlődés egy-egy szakaszához kapcsolódik. Szigorú értelemben bármilyen böjt méregtelenítésnek minősíthető. Vallásos értelemben ilyen időszakokban a lelket és a testet is megtisztítjuk. Ennek egyik eszköze a helyes életmód, egyszóval a mértékletes táplálkozás, teljes, esetleg részleges tartózkodás a húsféléktől és édességektől. Ismerősen hangzik? A dietetikusok is ezt ajánlják, mint megfelelő táplálkozási módot. Talán ennek is köszönhető, hogy a tisztítókúrákat jellemzően évszakváltáskor, kiemelten tavasszal és ősszel végzik. Míg előbbi a téli, kalóriadús, nehéz ételekkel és mozgásszegény életmóddal terhes életszakaszt zárja le és feltölti a szervezet kiürült vitamintartalékait, addig az utóbbi a nyári bőség után segít az immunrendszer megerősítésében a hideg, téli hónapok előtt. A modern ember életéből azonban sokkal kisebb a szerepe ezeknek a rítusoknak, ahogy az évszakok változása által meghatározott ciklikusság is még inkább elveszíti jelentőségét. Ezzel együtt sokkal kevésbé élünk aktív életmódot, bármilyen élelmiszerhez bármikor hozzáférhetünk, emiatt a szezonális zöldség. és gyümölcsfogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. A tisztítás jóval fontosabb lesz, immár nem a vallásos előírások miatt, hanem szervezetünk vészjelzéseire figyelve. Amennyiben nem szenved olyan betegségben, amely indokolhatná a tüneteit, érdemes odafigyelni a megmagyarázhatatlan fáradtságra. A levertségre, a kellemetlen szájszagra, az általános energiahiányra. A folytonos puffadásra, az különféle emésztési problémákra, a lelassult anyagcserére és az ezzel együtt járó súlygyarapodásra. A szervi okokkal nem magyarázható, gyakori fejfájás, de akár a leküzdhetetlen bőrproblémák is utalhatnak arra, hogy ideje a méregtelenítésnek. Erős gyógyszerek (például kemoterápia, antivirális kezelés, szteroid-kúra) alkalmazása után is felgyorsíthatjuk szervezetünk regenerációját a megfelelően alkalmazott, túlzásoktól mentes testtisztítás segítségével.

A rosszul végzett tisztítás tünetei

Számtalan módszer létezik a méregtelenítésre, a citromtól a különböző léböjt-kúrákon keresztül a teákon át különböző sók alkalmazásáig. Nem tisztünk, hogy ezekről véleményt mondjunk, azonban ne felejtsük el, hogy a tisztítás célja az általános közérzet javítása, a betegséggel, szervi elváltozással sem magyarázható testi tünetek mérséklése, megszüntetése. Vagyis az összes tünetünk, ami ellentétes ezzel, a rosszul kiválasztott/kivitelezett méregtelenítésnek köszönhető. Leginkább az emésztőrendszeri problémákat szokták idesorolni, azok közül is a hasi görcsök a legjellemzőbbek. Érdemes megfelelő készítményt választani, amelyik pontos információt ad az összetevőkről. Amennyiben bármelyikkel kapcsolatban felmerül, hogy érzékenyek vagyunk rá, azonnal hagyjuk abba a készítmény szedését. Súlyosabb problémákat okozhatnak a durva, ásványokat és élesebb magvakat alkalmazó módszerek. Ezek ugyanis károsíthatják a bél nyálkahártyáját, annak gyulladásos megbetegedésére hajlamosaknál (például IBS, Chron-betegség, kolitisz) a gyulladást fel is erősíthetik. Ugyancsak a túlzó méregtelenítések közé tartozik a magas oxalát tartalmú készítmények alkalmazása, mert a vesekő kockázatát növelik. A célunk a szervezet, a kiválasztó szervek támogatása, nem pedig a terhelése a tisztítás során. Intő jel, ha nem javul az energiaszintünk a kúra alatt egyre gyengébbnek érezzük magunkat. Ajánlott olyan méregtelenítő kúrát választani, ami gondoskodik a felgyorsult anyagcsere miatt a megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlásról, valamint a bélflóra helyreállításához nélkülözhetetlen probiotikumokat is tartalmazza. A felborult bélflóra számos tünetet képes önmagában okozni. A bőrproblémáktól az ízületi gyulladáson keresztül az állandó székrekedésig, hasmenésig. Szintén kerülendők a túlzó diéták. A méregtelenítő kúra során nem célunk a szervezet legyengítése, márpedig a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, azaz bármely makronutriens mellőzése ahhoz vezethet. A megfelelő működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van. Ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem az ételeink minőségi összetételével megfelelő módon pótolni.

Kiváló fogyókúra

Általános tapasztalat, hogy a méregtelenítő kúra idején fogyunk. Miért van ez? A legtöbb fogyókúrás módszer lényege a csökkentett kalóriabevitel. Ez a tisztítás során nem cél ugyan, ám az ekkor ajánlott, kiegyensúlyozott diéta általában önmagában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a megszokott ételeink nagy része. Ez lehet a kiindulópontunk annak megértéséhez, miért fogyunk az eljárás idején. A másik ok, melyre leginkább a fogyókúrás táplálékkiegészítők építenek, az az anyagcsere felgyorsítása. A legtöbb ilyen készítmény úgynevezett termogenikus összetevőket tartalmaz. Leggyakrabban koffeint, esetleg más stimuláló szert, amely a pulzusszám emelésével fokozza a kalóriaszükségletet, ezzel gyorsítja az anyagcserét. Mások hashajtókat alkalmaznak, hogy élénkítsék a bélmozgást. Itt az eljárás során a fokozott folyadékbevitellel is az anyagcserét gyorsítjuk fel. Ellentétben azonban a pillanatnyi hatást kiváltó fogyasztószerekkel, a tisztítás hosszabb és tartósabb hatást is képes kiváltani. A lelassult anyagcsere ugyanis egy hosszú idő alatt kialakuló, nehezen orvosolható probléma. Jellemzője, hogy az ember azt érzi, bármitől hízik. Kipróbál számos fogyókúrás módszert, ám a kezdeti sikerélmény után pár hét elteltével hatástalannak bizonyulnak, egyszerűen leáll a fogyás. Hiába az edzés, a szénhidrát- és zsírmegvonás, a mérleg nyelve mégsem billen tovább. Érdemes a lassú anyagcserére gondolnunk. Ha egyéb emésztési problémáink is vannak: gyakori székrekedés, kemény széklet, puffadás, fokozott érzékenység különböző élelmiszerekre. A tisztítás során pontosan ezeket a problémákat orvosoljuk. Mivel egy kúra általában három hónapig tart, az eredménye is tartósabb lesz. A szervezetünket egyfelől feltöltjük vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a bélmozgást fokozzuk, de ezzel együtt az emésztés hatékonyságát is növeljük. A helyesen végzett tisztítás során, ahogy föntebb is írtuk, pótoljuk az emésztőrendszer, és általában egész szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges probiotikumokat. A bélflóra helyreállításával pedig megszűnhetnek az étel-érzékenységeink is. Az optimálisan működő kiválasztó-és emésztőrendszer pedig a feltétele a megfelelő anyagcserének. Amennyiben fogyni akarunk, a módszer minden eszközt a kezünkbe ad, hogy elérjük célunkat.

Gyakran a lassú anyagcsere áll a sikertelen fogyókúra mögött, ilyenkor segíthet a méregtelenítés

Májunk méregtelenítése

A föntiekben már többször említettük e szerv megtisztításának a fontosságát. Most megállnánk egy pillanatra, hogy körbejárjuk ezt a témát. A mi kis saját, belső vegyi üzemünk számos feladata közül az egyik pontosan a méregtelenítés. Akkor mi szükség van a méregtelenítésére? Az egészséges máj megtisztítja önmagát, de sokak mája túlterhelt. A májtisztítás elvégzésével tehermentesítjük e létfontosságú méregtelenítő szervünket, és segítjük a működését. Emellett az összes, a méreganyagok kiürítésben és feldolgozásában résztvevő szervünket támogatjuk. Segítségével számos betegségtől megszabadulhatunk, de a mentális egészség is javul tőle. A máj esetében fokozzuk az epetermelést a magas antioxidáns-tartalmú készítményekkel. Ezek közvetlenül kapcsolódni képesek a szervezetben található szabadgyökökkel. Csökkentjük a terhelését, ezáltal elősegítve öngyógyítást. Ez az egyetlen fő szervünk, amely képes regenerálódni, azonban ehhez az szükséges, hogy ne kapjon állandóan vészjelzéseket (stressz), hogy a méregtelenítéssel kell foglalkoznia, a gyulladásos folyamatokat kell csökkentenie. Ezért kiemelkedően fontos, hogy tisztítás idején kerüljük az alkohol fogyasztását, azt ugyanis azonnal elkezdi semlegesíteni. Praktikus ilyenkor a dohányzás mellőzése, csökkentése is. Hasonlóképpen e szervünk feladata a zsír továbbítása is, azonban pont a fokozott igénybevétel miatt (pl. rendszeres alkoholfogyasztás, vírusos fertőzések) a zsír lerakódhat a májban, csökkentve működésének hatékonyságát. Szélsőséges esetben zsírmáj alakulhat ki. A tisztítás során kerülnünk kell a nehéz, zsíros ételeket, ily módon kap egy kis kimenőt a májunk. A megfelelő összetételű méregtelenítő készítmény a szervezet zsírlebontó és –szállító funkcióit is támogatja, így tisztítja a májat. Végül, de nem utolsó sorban méregtelenítésének elengedhetetlen feltétele a regeneráció elősegítése. Számos gyógynövény és hatóanyag segíti a sejtképződést. De nemcsak ezek, hanem a vitaminok is fontos szerepet játszanak, vagyis a megfelelő készítmény ilyen összetevőket is tartalmaz.

Detox és béltisztítás

Gyakori a fogalomzavar, sokan azt sem tudják, mi a különbség a béltisztítás és a test megtisztítása között. A különbség egyszerű: egy komplex folyamatról van szó, mely számos szervünket érint, ezek közül az egyik az emésztőrendszer. A béltisztítás lényegében a méregtelenítési eljárás része, azzal mégsem csereszabatos, csupán egy része annak. Miért végzik mégis sokan önállóan? Főleg azért, mert a leggyakrabban emésztőrendszeri problémák miatt kezdenek el egy átfogó béltisztító programot. A puffadás, állandósult hasmenés/székrekedés, hasi diszkomfort, valamint általánosan renyhe bélmozgás áll a szándék megszületése mögött. A béltisztítás során ugyanis magas rosttartalmú készítményekkel fellazítják a székletet és az esetleges lerakódásokat. A bélmozgást enyhén hashajtó hatású készítményekkel fokozzák, míg a bélrendszerben szaporodó élősködőktől anti-parazita hatású készítményektől szabadulnak meg. A hatás rövid időn belül jelentkezik, és a kellemetlen tünetek megszűnnek. A hatás tartóssága azonban a dolog holisztikus megközelítésével érhető el: az emésztőnedvek kiválasztását fokozó összetevőkkel. Ne feledkezzünk meg a bélflóra helyreállításáról sem. Mindkét eljárás velejárója a megnövelt folyadékbevitel, ami szükségessé teszi a vitaminok- és ásványi anyagok pótlását is. Ezek a folyadékkal együtt kiürülhetnek a szervezetünkből. Más kérdés, hogy a gyógynövények nélkülözésével végzett béltisztítás, például a sós víz (valójában keserűsó-oldat), valamint a kolon-hidroterápia drasztikusan lecsökkenti a béltisztítás idejét. Ezekkel kapcsolatban mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét. Ilyenkor különösen fontos még a bélflóra helyreállítása.

Számos gyógynövény segíthet a méregtelenítés, ezek általában egy-egy, a méregtelenítésben szerepet játszó szervünk működését támogatják.

Az izzadás eltávolítja a méreganyagokat?

Az izzadás szerepet játszik a szervezetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában. Nincs arra bizonyíték, hogy a méreganyagok kiizzadása az egészség javulását eredményezi. A máj és a vesék sokkal több toxint távolítanak el, mint az izzadságmirigyek.

Méregtelenítő gyógynövények

Ahogyan már többször jeleztük, a szervezet megtisztítása összetett folyamat, és egész szervezetünket érinti. Nincs egyetlen méregtelenítő csodanövény, ami minden szervünkre egyformán hat. Érdemes a gyógynövényeknél az alkalmazás módját is figyelembe venni: a növényekből készült teák általában híján vannak a stabil hatóanyag-tartalomnak. Az ugyanis a termesztés helyétől, módjától, illetőleg az idejárástól függően is változhat. A tinktúrák, standardizált kivonatok viszont megbízható és állandó hatóanyag-tartalmat jelentenek. A teljesség igénye nélkül néhány közismert méregtelenítő gyógynövény:

Májtisztítás

Máriatövis (Sylibum Marianum). A májra ható gyógynövények közül a legismertebb és legerjedtebb gyógynövény hatóanyaga a szilimarin, amit a magjából nyernek. A szilimarin maga is antioxidáns, így képes megkötni a szervezetünket romboló szabadgyököket. Segíti a májműködést, ezzel felgyorsítja a méreganyagok kiürülését, ugyanakkor támogatja még sejtregenerációt.

Kurkuma (Curcuma longum). legfontosabb hatóanyaga a színéért és ízéért is felelős kurkumin. Számos szervre pozitív hatású, mivel az enzimek aktiválásával képes fokozni a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezését. Kísérletekben a diabéteszes vesekárosodás és az alkoholos zsírmáj ellen is hatásosnak bizonyult. Eredményesen alkalmazható a gyulladásosok kezelésében és megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Articsóka (Cynara cardunculus). Észak-Afrikában és Európa déli területein elterjedt növény, mely nálunk is megél. Az articsóka hatóanyaga a májvédő tulajdonságokkal rendelkező cinarin. Számos flavonoidot és inulint és ásványi anyagokat is gazdagon tartalmaz. Epehajtó hatású, ezért zsíros ételek fogyasztása után megkönnyebbülést hozhat az étrendbe iktatása. Hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, a puffadást és a gázképződést is.

Vértisztítás, azaz a keringési rendszer tisztítása

Medvehagyma (Allium ursinum). Ez a kora tavaszi csemege valóságos vitaminbomba, ízével az utóbbi években újra meghódította a konyhákat. Gyógynövényként a fiatal növény leveleit és hagymáját alkalmazzák. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza az erekben a zsír (koleszterin) lerakódását. A legtöbb hagymaféléhez hasonlóan enyhe véralvadás-gátló hatással is rendelkezik, B  élfertőtlenítő, emésztést segítő tulajdonságai miatt is kedvelik.

Csalán (Urtica dioica). A méregtelenítéssel foglalkozó felsorolásokból a csalán sem maradhat ki. Vértisztító hatása, a vérképzés szempontjából előnyös összetétele miatt (sok vasat tartalmaz) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény. Tisztítókúraként általában 6 hetes időtartamban, főleg tavasszal és ősszel fogyasztják. Fokozza a veseműködést, a gyökeréből készülő tea jótékony hatású prosztatabántalmak esetén. Mivel csökkenti a vér húgysavszintjét, köszvény, ízületi fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható.

Vesetiszítás

Zsurló (Equisetum arvense). Ez az ősi növény különösen gazdag ásványi anyagokban, köztük szilíciumban – ezt kevés gyógynövényről állíthatjuk. Ha szép hajat, körmöket szeretnénk, a zsurló a legjobb választás. Emellett azonban vese- és hólyagbántalmaknál nélkülözhetetlen segítség, külsőleg (ülőfürdőként) és belsőleg (tea) is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, serkenti a vese működését, a kukorica-bajuszhoz hasonlóan igen erős vízhajtó hatású. Vesekő, vesehomok esetén –ügyelve a sok folyadékra, majd az ásványianyag-pótlásra – az utolsó természetes megoldást jelentheti.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale). A csalánhoz hasonlóan elhanyagolt gyógynövényünk számos tisztító és méregtelenítő tulajdonsággal rendelkezik. Epehajtó, májvédő, vértisztító hatásáról is ismert. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a vércukorszintet, reumás panaszok ellen is hatásos. Erős vízhajtó hatással rendelkezik, mivel fokozza a veseműködést. Nem alkalmazható azonban egyfolytában, érdemes kúraszerűen fogyasztani. Méregtelenítéshez leginkábba leveléből készült főzet alkalmas, míg gyomorbántalmakra és cukorbetegség esetén a gyökér főzetét használják.

Nyiroktiszítás

Közönséges galaj (Galium mollugo). A többi galajfélével (tejoltó- és ragadós galaj) közel megegyező hatású gyógynövényünket leginkább pajzsmirigy problémák esetén alkalmazzák. Emellett a többi méregtelenítő gyógynövényhez hasonlóan vértisztító hatású is, jótékony hatással bír vese- és prosztatabántalmak esetén is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat, galiozint, aszperulozidot és csersavakat is. A hormonházatartásra gyakorolt jótékony hatása miatt bőrproblémák esetén is ajánlják.

Körömvirág (Calendula officinalis). Másik kedves és rendkívül sokoldalú gyógynövényünk a körömvirág. Főleg bőrproblémák esetén kerül reflektorfénybe hámosító, fertőtlenítő és nyugtatató hatása miatt. Ma már kevésbé ismert, de teáját a középkor óta alkalmazzák számos emésztőrendszeri tünet esetén. Nyugtató hatása mellett görcsoldó, vértisztító, a májműködést pozitívan befolyásoló. Gyomorfekély esetén is eredményes alkalmazható, sőt, gyulladáscsökkentő- és fertőtlenítő hatása így is kitűnően érvényesül.

Béltisztítás

Útifű (Plantago ovata). Az Európában is megtalálható útifű-félékkel rokon egyiptomi/ indiai útifű maghéját alkalmazzák béltisztításra. Anedvesség hatására megduzzadó maghéj egy erősen zselés állagú közeget képez a belekben. Kíméletesen fellazítja a lerakódásokat, bélperisztaltikát fokozó hatása révén pedig megkönnyíti kiürítésüket. Igen magas a rosttartalma, melyet az emberi emésztőrendszer képtelen lebontani. Kitűnő tápanyagforrás bélflóránk baktériumainak. Talán ennek is köszönhető, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet.

Angelika (Angelica archangelica). Már a kolostorok kertjének is állandó szereplője volt ez az angyali gyógynövény. Emésztést segítő, görcsoldó, szélhajtó hatása miatt régóta alkalmazzák emésztőrendszeri problémák esetén. A zellerfélék családjába tartozó növény kellemes illatával, édeskés ízével fűszernövényként és likőrök alapanyagaként is hírnévre tett szert. Elsősorban a gyökerét használjuk, a föntieken kívül étvágytalanságra, nyugtatóként, vízhajtóként is eredményesen alkalmazható.

GYIK

Miért kell méregteleníteni a testet?

A folyamat során az összes, a méreganyagok kiürítésben és feldolgozásában résztvevő szervünket támogatjuk. Segítségével számos betegségtől megszabadulhatunk, de a mentális egészségünkre is jó hatással van.

Melyek a méregtelenítő szervek?

Az érintett szervek közé tartozik a tüdő, a bőr és az emésztőrendszer, de két szerv különösen fontos: a máj és a vesék.

Mi a méregtelenítés célja?

Alapvetően a vér megtisztítását jelenti, ami a májon keresztül történik. A szervezet eltávolítja a méreganyagokat a vesén, a beleken, a tüdőn, a nyirokrendszeren és a bőrön keresztül is.

Az izzadás eltávolítja a méreganyagokat?

Az izzadás szerepet játszik a szervezetben felhalmozódott nehézfémek eltávolításában. Nincs arra bizonyíték, hogy az ilyen méreganyagok kiizzadása javítja az egészséget. A máj és a vesék sokkal több toxint távolítanak el, mint az izzadságmirigyek.

Szükség van májtisztításra?

Az egészséges máj megtisztítja önmagát, de sokak mája túlterhelt. A májtisztítás elvégzésével tehermentesítjük e létfontosságú méregtelenítő szervünket, és támogatjuk a működését.

Mely szervek szabadítják meg a vért a toxinoktól?

A fő méregtelenítő szervek a máj és a vesék. A belek és a húgyutak ezeknek a szerveknek a tulajdonképpeni meghosszabbításai, rajtuk keresztül ürülnek ki a toxinok a szervezetből. A bőrt és a tüdőt szintén méregtelenítő szerveknek kell tekinteni.

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Detox Prime
Swiss Detox Prime

A Swiss Detox Prime® egy egyedi összetételű, májműködést támogató készítmény kettős hatásmechanizmussal. Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, emellett hatóanyag- kombinációja, a máratövis kivonat (szilimarin) és a kolin védi a májsejteket a káros behatásoktól, megakadályozza az elzsírosodásukat és segíti megújulásukat.

3 670 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Prebiotix Ultra
Swiss Prebiotix Ultra

Komplex összetételű prebiotikus készítmény, 4 oligoszacharid forrással, gyomorsavnak ellenálló vegán kapszulákban.

5 790 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0