Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Méregtelenítés otthon, házilag és eredményesen

Egy helyen minden a méregtelenítésről

Miről is van szó? Egyszerűen megfogalmazva, ez egy természetgyógyászati vagy alternatív terápiás eljárás, melynek során megszabadítjuk a szervezetünket a méreganyagoktól. Le kell azonban szögeznünk, hogy ez a folyamat nem csodaszer, nem létezik olyan eljárás, sem olyan készítmény, amely varázsütésre eltávolítaná a méreganyagokat a szervezetünkből. Mire jó akkor? Ahhoz, hogy ezt a folyamatot megértsük, egy picit mélyebbre kell ásnunk. A szervezetünkben lévő méreganyagok, toxinok, szabad gyökök lebontása, eltávolítása a szervezet dolga, melyet elsősorban a máj végez el, de részt vesznek benne a kiválasztó szervek, tehát az emésztőrendszer, a vesék és a vizeletkiválasztó rendszer is, valamint fontos szerepe van a vér- és nyirokkeringésnek is a folyamatban. A méregtelenítés, mint természetgyógyászati eljárás során ezt a folyamatot támogatjuk, vagyis ezeknek a szerveknek a működését segítjük, az eljárás idején alkalmazott diétával csökkentjük a méreganyagok bevitelét, a fokozott folyadékbevitellel elősegítjük a toxinok kiürítését, valamint olyan gyógynövényeket alkalmazunk, amelyek önmagukban is képesek a méreganyagok megkötésére, illetve elősegítik a sejtregenerációt.

A méregtelenítés során fontos a megfelelő táplálkozás és a fokozott folyadékbevitel.

A leghatásosabb méregtelenítési módszer

Bármennyire is furcsának tűnik, a leghatásosabb módszer a teljes életmódváltás. Aki tökéletesen egészséges és nem szed gyógyszereket, olyan helyen él, ahol friss és tiszta a levegő, egészségesen és változatosan táplálkozik, nem fogyaszt többszörösen feldolgozott, tartósított élelmiszereket, nem dohányzik, nem fogyaszt rendszeresen alkoholt, rendszeresen végez testmozgást, munkája során nincs kitéve mérgező anyagoknak és stressz-mentes az élete, annak valószínűleg sohasem lesz szüksége méregtelenítésre. Ezekből minél kevesebb feltétel teljesül, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb szükség lesz egy részleges vagy teljes méregtelenítést elvégezni. Ha pedig szükség van rá, akkor érdemes olyan módszert választani, amellyel a fönt leírt módon minél több szervünket képesek vagyunk a méregtelenítési folyamatban támogatni, vagyis a máj méregtelenítése mellett a limfatikus (nyirok) rendszert, az emésztőrendszert, a keringési rendszert és a vesék működését is támogatja. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy folyamatosan egészségtelen életmód mellett egy-egy tisztítás nem tudja folyamatosan tehermentesíteni szervezetünket, szükséges a kúra rendszeres ismétlése.

Hogyan méregteleníteni egyszerűen

Emlékezzünk: magát a méregtelenítést saját szerveink végzik. A legegyszerűbb módszer tehát a méregtelenítésre, ha ezeket a szerveket tehermentesítjük. Fogyasszunk kevesebb alkoholt, dohányozzunk kevesebbet, igyunk több folyadékot, lehetőleg tiszta, nem szénsavas vizet. A fokozott folyadékbevitel elősegíti a méreganyagok kiürítését. Az alkohol és a dohányzás elhagyása önmagában képes a májfunkciók javítására, javul a tüdő oxigénfelvétele, javul a vérkeringés. Fogyasszunk kevesebb finomított szénhidrátot (cukrot, fehér lisztet), hagyjuk el a gyorsételeket és konzerveket az étrendünkből, kerüljük a zsíros, olajban sült ételeket, nehéz húsokat, ezek helyett fogyasszunk több zöldséget, rostban gazdag ételeket, gyümölcsöket, halat. A rostdús, egészséges táplálkozás, a természetes vitamin-és rostbevitel az emésztőrendszerünket, a zöldségekben és gyümölcsökben található antioxidánsok a májat is egészségesebbé teszik, valóban feltöltenek élettel és energiával. Végezzünk rendszeres, lehetőleg intenzív testmozgást. Amellett, hogy közérzetünket is javítani fogja, a megnövekedett erőnlét, a javuló közérzet és a stressz szintjének a csökkenése mellet emésztésünket, vérkeringésünket, ereink és szerveink állapotát is jobbá fogja tenni.

Mikor van szükség méregtelenítésre?

Nem meglepő módon a természeti népeknél megvan a tisztítókúrák ideje: jellemzően valamilyen vallásos időszakhoz, vagy a személyes fejlődés egy-egy szakaszához kapcsolódik. Szigorú értelemben bármilyen böjt méregtelenítésnek minősíthető, vallásos értelemben ilyen időszakokban nem csak a lelket, a testet is megtisztítjuk, ennek pedig az egyik eszköze az egészséges életmód, vagyis a mértékletes táplálkozás, teljes vagy részleges tartózkodás a húsféléktől és édességektől. Ismerősen hangzik? A dietetikusok is ezt ajánlják, mint megfelelő táplálkozási módot. Talán ennek is köszönhető, hogy a tisztítókúrákat jellemzően évszakváltáskor, kiemelten tavasszal és ősszel végzik. Míg előbbi a téli, kalóriadús, nehéz ételekkel és mozgásszegény életmóddal terhes életszakaszt zárja le és feltölti a szervezet kiürült vitamintartalékait, addig az utóbbi a nyári bőség után segít az immunrendszer megerősítésében a hideg, téli hónapok előtt. A modern ember életéből azonban egyre kisebb a szerepe ezeknek a rítusoknak, ahogy az évszakok változása által meghatározott ciklikusság is egyre inkább elveszíti jelentőségét. Ezzel együtt sokkal kevésbé élünk aktív életmódot, bármilyen élelmiszerhez bármikor hozzáférhetünk, éppen ezért a szezonális zöldség. és gyümölcsfogyasztás is egyre kevésbé jellemző. Mindezek ellenére a tisztítás egyre fontosabb lesz, immár nem a vallásos előírások miatt, hanem szervezetünk vészjelzéseire figyelve. Amennyiben nem szenved olyan betegségben, amely indokolhatná a tüneteit, érdemes odafigyelni a megmagyarázhatatlan fáradtságra, levertségre, kellemetlen szájszagra, általános energiahiányra, a puffadásra, emésztési problémákra, a lelassult anyagcserére és az ezzel együtt járó súlygyarapodásra, de a szervi okokkal nem magyarázható, gyakori fejfájás vagy akár a leküzdhetetlen bőrproblémák is utalhatnak arra, hogy ideje a méregtelenítésnek. Erős gyógyszerek (például kemoterápia, antivirális kezelés vagy szteroid-kúra) alkalmazása után is felgyorsíthatjuk szervezetünk regenerációját a megfelelően alkalmazott, túlzásoktól mentes méregtelenítés segítségével felgyorsíthatjuk.

A nem megfelelően végzett tisztítás tünetei

Számtalan módszer létezik a méregtelenítésre, a citromtól a különböző léböjt-kúrákon keresztül a teákon át különböző sók alkalmazásáig. Nem tisztünk, hogy ezekről véleményt mondjunk, azonban nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy a tisztítás célja az általános közérzet javítása, a betegséggel vagy szervi elváltozással nem magyarázható testi tünetek mérséklése vagy megszüntetése, tehát minden olyan tünetünk, ami ellentétes ezzel, a nem megfelelően választott vagy kivitelezett méregtelenítésnek köszönhető. Leginkább az emésztőrendszeri problémákat szokták idesorolni, azok közül is a hasi görcsök a legjellemzőbbek. Érdemes olyan készítményt választani, amely pontos információt ad az összetevőkről, amennyiben bármelyikkel kapcsolatban felmerül, hogy érzékenyek vagyunk rá, azonnal hagyjuk abba a készítmény szedését. Súlyosabb problémákat okozhatnak a durva, ásványokat vagy élesebb magvakat alkalmazó módszerek, ezek ugyanis károsíthatják a bél nyálkahártyáját, annak gyulladásos megbetegedésére hajlamosaknál (Chron-betegség, IBS, kolitisz) a gyulladást fel is erősíthetik. Ugyancsak a túlzó kúrák közé tartozik a magas oxaláttartalmú készítmények alkalmazása, amelyek a vesekő kockázatát növelik. A célunk a szervezet, a kiválasztó szervek támogatása, nem pedig a terhelése a tisztítás során. Intő jel, ha nem javul az energiaszintünk a kúra idején egyre gyengébbnek érezzük magunkat: érdemes olyan készítményt választani, amely gondoskodik a felgyorsult anyagcsere miatt a megfelelő vitamin- és ásványi anyag pótlásról, valamint a bélflóra helyreállításához nélkülözhetetlen probiotikumokat is tartalmazza. A felborult bélflóra számos tünetet képes önmagában okozni, a bőrproblémáktól az ízületi gyulladáson keresztül a székrekedésig vagy hasmenésig. Ugyancsak kerülendők a túlzó diéták: a méregtelenítés során nem célunk a szervezet legyengítése, márpedig a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vagyis bármely makronutriens mellőzése ahhoz vezethet. Az egészséges működéshez szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra is egyaránt szükségünk van, ezeket nem kivonni kell az étendünkből, hanem az ételeink minőségi összetételével megfelelő módon pótolni.

Méregtelenítés, mint fogyókúra

Általános tapasztalat, hogy a méregtelenítő kúra idején fogyunk, akár célunk, akár nem. Miért van ez? A legtöbb fogyókúrás módszer lényege a csökkentett kalóriabevitel. Ez a tisztítás idején nem cél ugyan, ám az ekkor ajánlott, kiegyensúlyozott diéta általában önmagában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a megszokott ételeink nagy része. Ez lehet a kiindulópontunk annak megértéséhez, miért fogyunk méregtelenítés idején. A másik ok, melyre leginkább a fogyókúrás táplálék-kiegészítők építenek, az az anyagcsere felgyorsítása. A legtöbb ilyen készítmény úgynevezett termogenikus összetevőket tartalmaz, leggyakrabban koffeint vagy más stimuláló szert, amely a pulzusszám emelésével fokozza a kalóriaszükségletet, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. Mások hashajtókat alkalmaznak, hogy élénkítsék a bélmozgást. A méregtelenítés során a fokozott folyadékbevitellel és a máj működésének a támogatásával szintén az anyagcserét gyorsítjuk fel. Ellentétben azonban a pillanatnyi hatást kiváltó fogyasztószerekkel, a tisztítás hosszabb és tartósabb hatást is képes kiváltani. A lelassult anyagcsere ugyanis egy hosszú idő alatt kialakuló, nehezen orvosolható probléma. Jellemzője, hogy az ember azt érzi, bármitől hízik. Kipróbál számos fogyókúrás módszert, amelyek a kezdeti sikerélmény után pár hét elteltével hatástalannak bizonyulnak, egyszerűen leáll a fogyás. Hiába az edzés, a szénhidrát- vagy zsírmegvonás, a mérleg nyelve nem billen tovább. Érdemes a lassú anyagcserére gondolnunk, ha egyéb emésztési problémáink is vannak: gyakori székrekedés, kemény széklet, puffadás, fokozott érzékenység különböző élelmiszerekre. A tisztítás során pontosan ezeket a problémákat orvosoljuk, mivel egy méregtelenítő kúra általában három hónapig tart, az eredménye is tartósabb lesz. A szervezetünket egyfelől feltöltjük vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a bélmozgást fokozzuk, de ezzel együtt az emésztés hatékonyságát is, hiszen a máj méregtelenítéséhez hozzátartozik az epeműködés fokozása. A helyesen végzett tisztítás során, ahogy föntebb is írtuk, pótoljuk az emésztőrendszer, és általában egész szervezetünk megfelelő működéséhez szükséges probiotikumokat, a bélflóra helyreállításával pedig megszűnhetnek az étel-érzékenységeink is. Az optimálisan működő kiválasztó-és emésztőrendszer pedig a feltétele a megfelelő anyagcserének, tehát amennyiben fogyni akarunk, a méregtelenítés minden eszközt a kezünkbe ad, hogy elérjük célunkat.

Gyakran a lassú anyagcsere áll a sikertelen fogyókúra mögött, ilyenkor segíthet a méregtelenítés

A máj méregtelenítése

Mivel a föntiekben már többször említettük a máj méregtelenítésének a fontosságát, most megállnánk egy pillanatra, hogy körbejárjuk ezt a témát. A máj a mi kis saját, belső vegyi üzemünk, számos feladata közül az egyik pontosan a méregtelenítés. Akkor mi szükség van a máj méregtelenítésére? Visszautalnánk a föntebb leírtakra: a méregtelenítési folyamat során alapvetően azon szerveink természetes működését támogatjuk és fokozzuk, amelyek a szervezet méregtelenítését végzik. A máj esetében fokozzuk az epetermelést, a magas antioxidáns tartalmú készítményekkel, melyek közvetlenül kapcsolódni képesek a szervezetben található szabadgyökökkel csökkentjük a terhelését, ezáltal elősegítve öngyógyító folyamatait. A máj az egyetlen fő szervünk, amely képes regenerálódni, azonban ehhez az szükséges, hogy ne kapjon állandóan vészjelzéseket (stressz), hogy a méregtelenítéssel kell foglalkoznia vagy a gyulladásos folyamatokat kell csökkentenie. Ezért kiemelkedően fontos, hogy tisztítás idején kerüljük az alkohol fogyasztását, azt ugyanis a máj azonnal elkezdi semlegesíteni. Ezért praktikus ilyenkor a dohányzás mellőzése vagy csökkentése is. Hasonlóképpen a máj feladata a zsír továbbítása is, azonban pont a fokozott igénybevétel miatt (pl. rendszeres alkoholfogyasztás vagy vírusos fertőzések) a zsír lerakódhat a májban, ezáltal csökkentve működése hatékonyságát. Szélsőséges esetben zsírmáj alakulhat ki. A méregtelenítés során kerülnünk kell a nehéz, zsíros ételeket, tehát ezzel is kap egy kis kimenőt a májunk. A megfelelő összetételű méregtelenítő készítmény a szervezet zsírlebontó és –szállító funkcióit is támogatja, ezáltal tisztítja a májat. Végül, de nem utolsó sorban, a máj méregtelenítésének elengedhetetlen feltétele a regenerációs folyamatok elősegítése. Számos gyógynövény és hatóanyag segíti a sejtképződést, emellett a vitaminok is fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban, tehát a megfelelő készítmény ilyen összetevőket is tartalmaz.

Méregtelenítés és béltisztítás

Gyakori a fogalomzavar, sokan nem tudják, mi a különbség a béltisztítás és a méregtelenítés között. A különbség egyszerű: a méregtelenítés egy komplex folyamat, mely számos szervünket érint, ezek közül az egyik az emésztőrendszer. A béltisztítás tehát a méregtelenítési eljárás része, azzal nem csereszabatos, csupán egy részfolyamat. Miért végzik mégis sokan önállóan? Főleg azért, mert a leggyakrabban emésztőrendszeri problémák miatt kezdenek el béltisztító-kúrát, vagyis puffadás, állandósult hasmenés vagy székrekedés, hasi diszkomfort vagy általánosan renyhe bélmozgás áll a szándék megszületése mögött. A béltisztítás során ugyanis magas rosttartalmú készítményekkel fellazítják a székletet és az esetleges lerakódásokat, a bélmozgást enyhén hashajtó hatású készítményekkel fokozzák, míg a bélrendszerben szaporodó élősködőktől anti-parazita hatású készítményektől szabadulnak meg. A hatás rövid időn belül jelentkezik, és a kellemetlen tünetek megszűnnek. A hatás tartóssága azonban a méregtelenítéssel holisztikus megközelítésével érhető el: az emésztőnedvek kiválasztását fokozó összetevőkkel, illetve ne feledkezzünk meg a bélflóra helyreállításáról sem. Mindkét eljárás velejárója a megnövelt folyadékbevitel, ami szükségessé teszi a vitaminok- és ásványi anyagok pótlását is, hiszen azok a folyadékkal együtt kiürülhetnek a szervezetünkből. Más kérdés, hogy a nem gyógynövényekkel végzett béltisztítás, például a sós víz (valójában keserűsó-oldat) vagy a kolon-hidroterápia drasztikusan lecsökkenti a béltisztítás idejét, viszont sokkal kevésbé támaszkodnak a szervezet saját folyamataira. Ezekkel kapcsolatban mindenképpen kérje ki háziorvosa véleményét. Az ilyen kúrák után különösen fontos a bélflóra helyreállítása.

Számos gyógynövény segíthet a méregtelenítés, ezek általában egy-egy, a méregtelenítésben szerepet játszó szervünk működését támogatják.

Méregtelenítés gyógynövényekkel

Ahogyan már többször jeleztük, a méregtelenítés összetett folyamat, amely egész szervezetünket érinti, ezért nem létezik egyetlen méregtelenítő csodanövény, amely minden szervünkre egyformán hat. Érdemes a gyógynövényeknél az alkalmazás módját is figyelembe venni: a teák, amelyek a növényekből készültnek, általában nem rendelkeznek stabil hatóanyag-tartalommal, az ugyanis a termesztés helyétől, módjától, illetve az idejárástól függően is változhat. A tinktúrák, standardizált kivonatok viszont megbízható és állandó hatóanyag-tartalmat jelentenek. A teljesség igénye nélkül néhány közismert méregtelenítő gyógynövény:

Májtisztítás

Máriatövis (Sylibum Marianum). A májra ható gyógynövények közül a legismertebb és legerjedtebb gyógynövény hatóanyaga a szlimarin, amelyet a magjából nyernek. A szilimarin maga is antioxidáns, ezért képes megkötni a szervezetünkben található szabadgyököket. Segíti a májműködést, ezáltal felgyorsítja a méreganyagok kiürülését, ugyanakkor támogatja a sejtregenerációt is.

Kurkuma (Curcuma longum). legfontosabb hatóanyaga a színéért és ízéért is felelős kurkumin. Számos szervre pozitív hatású, mivel az természetes enzimek aktiválásával képes fokozni a sejtek oxidatív stresszel szembeni védekezését. Kísérletekben a diabéteszes vesekárosodás és az alkoholos zsírmáj ellen is hatásosnak bizonyult, de eredményesen alkalmazható a gyulladásos folyamatok kezelésében és megelőzésében is.

Articsóka (Cynara cardunculus). Észak-Afrikában és Európa déli területein elterjedt növény, mely nálunk is megél. Hatóanyaga a májvédő tulajdonságokkal rendelkező cinarin, de számos flavonoidot és inulint és ásványi anyagokat is gazdagon tartalmaz. Epehajtó hatású, ezért zsíros ételek fogyasztása után megkönnyebbülést hozhat az étrendbe iktatása, de hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, a puffadást és a gázképződést is.

Vértisztítás, vagyis a keringési rendszer tisztítása

Medvehagyma (Allium ursinum). Ez a kora tavaszi csemege valóságos vitaminbomba, ízével az utóbbi években újra meghódította a konyhákat. Gyógynövényként a fiatal növény leveleit és hagymáját alkalmazzák. Csökkenti a vérnyomást, megakadályozza az erekben a zsír (koleszterin) lerakódását. A legtöbb hagymaféléhez hasonlóan enyhe véralvadás-gátló hatással is rendelkezik, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést segítő tulajdonságai miatt is kedvelik.

Csalán (Urtica dioica). A méregtelenítéssel foglalkozó felsorolásokból nem maradhat ki a csalán sem, hiszen vértisztító hatása, vérképzés szempontjából előnyös összetétele miatt (sok vasat tartalmaz) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény. Tisztítókúraként általában 6 hetes időtartamban, főleg tavasszal és ősszel fogyasztják. Fokozza a veseműködést, a gyökeréből készülő tea jótékony hatású prosztata-bántalmak idején. Mivel csökkenti a vér húgysavszintjét, köszvény, ízületi fájdalmak esetén is eredményesen alkalmazható.

Vesetiszítás

Zsurló (Equisetum arvense). Ez az ősi növény különösen gazdag ásványi anyagokban, köztük szilíciumban – ezt nem sok gyógynövényről állíthatjuk. Ha szép hajat, körmöket szeretnénk, a zsurló a legjobb választás. Emellett azonban vese- és hólyagbántalmaknál nélkülözhetetlen segítség, külsőleg (ülőfürdőként) és belsőleg (tea) is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, serkenti a vese működését, a kukorica-bajuszhoz hasonlóan igen erős vízhajtó hatású. Vesekő, vesehomok esetén –természetesen ügyelve a sok folyadékra, majd az ásványianyag-pótlásra – az utolsó természetes megoldást jelentheti.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale). A csalánhoz hasonlóan elhanyagolt gyógynövényünk számos tisztító és méregtelenítő tulajdonsággal rendelkezik: Epehajtó, májvédő, vértisztító hatásáról is ismert. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, a vércukorszintet, reumás panaszok ellen is hatásos. Erős vízhajtó hatással rendelkezik, mivel fokozza a veseműködést. Nem alkalmazható azonban folyamatosan, érdemes kúraszerűen fogyasztani; méregtelenítéshez leginkábba leveléből készült főzet alkalmas, míg gyomorbántalmakra vagy cukorbetegség esetén a gyökér főzetét használják.

Nyiroktiszítás

Közönséges galaj (Galium mollugo). A többi galajfélével (tejoltó- és ragadós galaj) közel megegyező hatású gyógynövényünket leginkább pajzsmirigy problémák esetén alkalmazzák, emellett a többi méregtelenítő gyógynövényhez hasonlóan vértisztító hatású is, emellett jótékony hatással bír vese- vagy prosztatabántalmak esetén is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású flavonoidokat, emellett galiozint, aszperulozidot és csersavakat is. A hormonházatartásra gyakorolt jótékony hatása miatt bőrproblémák esetén is ajánlják.

Körömvirág (Calendula officinalis). Másik kedves és rendkívül sokoldalú gyógynövényünk a körömvirág, amely főleg bőrproblémák esetén kerül reflektorfénybe hámosító, fertőtlenítő és nyugtatató hatása miatt. Ma már kevésbé ismert, de teáját a középkor óta alkalmazzák számos emésztőrendszeri tünet esetén, hiszen nyugtató hatása mellett görcsoldó, vértisztító, a májműködést pozitívan befolyásoló, gyomorfekély esetén is eredményes alkalmazható, sőt, gyulladáscsökkentő- és fertőtlenítő hatása így is kitűnően érvényesül.

Béltisztítás

Útifű (Plantago ovata). Az Európában is megtalálható útifű-félékkel rokon egyiptomi vagy indiai útifű maghéját alkalmazzák béltisztításra, mert a nedvesség hatására megduzzadó maghéj egy erősen zselés állagú közeget képez a belekben, mely kíméletesen fellazítja a lerakódásokat, perisztaltikát fokozó hatása révén pedig megkönnyíti kiürítésüket. Igen magas a természetes rosttartalma, melyet az emberi emésztőrendszer nem tud lebontani, ám kitűnő tápanyagforrás bélflóránk baktériumainak. Talán ennek is köszönhető, hogy csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet.

Angelika (Angelica archangelica). Már a kolostorok kertjének is állandó szereplője volt ez az angyali gyógynövény. Emésztést segítő, görcsoldó, szélhajtó hatása miatt régóta alkalmazzák emésztőrendszeri problémák esetén. A zellerfélék családjába tartozó növény kellemes illatával, édeskés ízével fűszernövényként és likőrök alapanyagaként is hírnévre tett szert. Elsősorban a gyökerét használjuk, a föntieken kívül étvágytalanságra, nyugtatóként, vízhajtóként is eredményesen alkalmazható.

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

15 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Detox Prime
Swiss Detox Prime

A Swiss Detox Prime® egy egyedi összetételű, májműködést támogató készítmény kettős hatásmechanizmussal. Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait, emellett hatóanyag- kombinációja, a máratövis kivonat (szilimarin) és a kolin védi a májsejteket a káros behatásoktól, megakadályozza az elzsírosodásukat és segíti megújulásukat.

4 590 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Prebiotix Ultra
Swiss Prebiotix Ultra

Komplex összetételű prebiotikus készítmény, 4 oligoszacharid forrással, gyomorsavnak ellenálló vegán kapszulákban.

5 790 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0