Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus


Nyálkahártya felépítése és funkciói | A bélnyálkahártya egészségmegőrző szerepe

Egyes szervek nyálkahártyái speciális funkciókkal rendelkeznek

Szervezetünkben sokféle nyálkahártya található. Szerepük többrétű, ezek egyike a kórokozók elleni védelem.

Számos szervünket borítja nyálkahártya, amelynek hámja rendeltetési helyétől függően más és más. Ha megsérül, nem tudja hiánytalanul betölteni a funkcióját, és ez különféle megbetegedésekhez vezet.

Nyálkahártya meghatározása

Rózsaszín, néha élénkpiros, viszonylag vékony fedőréteg, amit el nem szarusodó hámsejtek alkotnak, hajszálerekben és idegekben gazdag – így foglalható össze röviden a nyálkahártya, latin nevén tunica mucosa. Az üreges szerveket és a testnyílásokat borítja, és az adott szerv falának mélyebb rétegeit hivatott elzárni a különféle behatásoktól. Nyákot választ ki, ami síkossá teszi a felszínét, védi a kiszáradástól és a kórokozóktól.
Felső rétege epiteliális sejtekből áll (epithelium mucosa). Alatta helyezkedik el saját kötőszövetes réteg (lamina propria mucosa), majd az izomréteg (lamina muscularis mucosa).
Ez az érzékeny védőréteg számos veszélynek van kitéve, könnyen megsérülhet, károsodhat, amitől nyálkahártya-gyulladás alakulhat ki.  
 

Nyálkahártya funkciói

Számos különböző nyálkahártya-típus létezik, attól függően, hogy mely szervrendszerben helyezkedik el. Más felépítésű borítja a légzőrendszert, az emésztőrendszert, illetve az urogenitális szervrendszert. 
Egyes szervek nyálkahártyái speciális funkciókkal rendelkeznek. A gyomor- és a bélnyálkahártya részt vesz az emésztésben és a tápanyag-felszívódásában.  Az orrnyálkahártya segíti a szaglást, csillószőrei pedig felfogják a port és az egyéb szennyeződéseket. A hüvelynyálkahártya segíti a hüvely természetes öntiszulását, továbbá biztosítja annak nedvességét. A nyelőcső nyálkahártyája által kiválasztott nyák megvédi a nyelőcsövet az ételek lenyelése közbeni eróziótól.

A nyálkahártya és az általa kiválasztott nyálka elsősorban a különféle behatások, illetve az adott szerv kiszáradása ellen nyújt védelmet.  A szennyeződések, vegyi anyagok és a kórokozók „csapdába esnek” a nyálkahártyában, azaz nem tudnak bekerülni a mélyebb szövetekbe, például a légzőrendszer esetén a tüdőbe.

A légzőrendszer nyálkahártyája

Vérerekkel sűrűn behálózott, nagyon sérülékeny az orrüreget kibélelő orrnyálkahártya. Párásítja a belélegzett levegőt, míg csillószőrei felfogják a külvilágból érkező szennyeződéseket. Megfázás, illetve hideg idő idején a szokásosnál több nyálkát termel, ez orrdugulást, orrfolyást eredményez.
Csillószőrös nyálkahártya borítja légcsövet, továbbá a tüdő hörgőit is, ahol a gázcsere zajlik.
A légcső nyálkahártyája alatti rétegben számos az apó nyálkamirigy található, amiknek váladéka befedi a csillós hámot. A csillók mozgása a tüdőből a garat felé hajtja a nyálkát.

A szájüreg nyálkahártyája

A kemény szájpadon kemény nyálkahártyaredők találhatók, ami szilárdabb felületet biztosít a rágáshoz. A csontokat és csonthártyát szorosan egybeolvadó, lazább nyálkahártyaréteg fedi, és számos kisméretű nyálkamirigy található benne. A mandulák a nyálkahártyában elhelyezett nyirokszövet-halmazok, felszínükön sok hasadék és gödröcske van.  Ezekben nyiroksejtek helyezkednek el, éppen ezért a mandulát védőszervnek kell tekintenünk.
A nyelv nyálkahártyáját többrétegű laphám és az alatta lévő rostos kötőszövet alkotja. Nagyszámú nyirokszövetet, mirigyet és nyiroktüszőt tartalmaz. Alsó felszínén a nyálkahártyának két kis fodros redője van, középen pedig egy kisebb, ezt nevezik nyelvféknek.
A garat belső felszínét ugyancsak kibéleli, majd közvetlenül folytatódik a nyelőcső nyálkahártyájában.

Az emésztőrendszer nyálkahártyája

A bélbolyhok jelentős szerepet tölt be a tápanyagok felszívódásában.

A nyelőcső nyálkahártyája alatt helyet foglaló, nyálkatermelő mirigyek által kiválasztott váladék védi a nyelőcsövet attól, hogy nyeléskor az étel felsértse.
A gyomorszáj a nyelőcső folytatása, utóbbitól nyálkahártya szerkezete révén nagyban eltér, kötőszöveti rétegében csöves mirigyek helyezkednek el.
A gyomor nyálkahártyája redőket képez, henger alakú sejtekből felépülő egyrétegű hám borítja. Számos mirigye termel gyomornedvet, illetve annak részeit, a pepszint, a sósavat és a nyálkát.
A vékonybél-nyálkahártya felszínének egyes szakaszain henger alakú bélbolyhok találhatók. A bolyhok felszínén mirigysejtek helyezkednek el, és a hám felszínét védőfunkciót ellátó nyálkával vonják be. A hám ugyanakkor áteresztő képességénél fogva jelentős szerepet tölt be a tápanyagok felszívódásában. Az alján találhatón izomsejteknek hála, a bélbolyhok képesek összehúzódni percenként 4-6-szor, ez pedig elősegíti a vér- és nyirokkeringést az erekben. A nyirokér a bélbolyhok közepén helyezkedik el, zsírokat, fehérjéket, emellett szénhidrátokat szállít a szervezetbe.
A vastagbél nyálkafelszínén nem helyezkednek el bélbolyhok. Olyan egyrétegű hengerhám borítja, melyben főleg kehelysejtek vannak túlsúlyban. A nyálkahártya alatti rétegben nyiroktüszők rejlenek, melyek annak saját kötőszöveti rétegét is elfoglalják. Alatta a körkörös és hosszanti izomréteg található, ezek a bélperisztaltikáról gondoskodnak.
A végbélnyílás közelében függőleges, bemélyedésekkel tarkított nyálkaredők találhatók, míg a végbélnyílás feletti résznek sima a nyálkahártáyja.

Az urogenitális rendszer nyálkahártyája

A méhnyálkahártyát endometriumnak hívnak. Egyrétegű hengerhámmal rendelkezik, csillószőrös sejtekkel. A csillók a hüvely felé csapkodnak. A méh nyálkahártyájának cső alakú mirigyei lúgos vegyhatású váladékot termelnek, míg a nyakcsatorna mirigyei, a nyakcsatornát elzáró sűrű, tapadós nyálkát.
A hüvely nyálkahártyájának váladéka gondoskodik a hüvely nedvesen tartásáról, továbbá tisztító funkcióval bír.
A pénisz előbőrének belső felszínét szintén nyálkahártya alkotja, és ez fedi be a makkot is.
A hólyag nyálkahártyáját urothelium borítja, amit glükozamin-glikán nyálkaréteg fed azért, hogy a vizelet maró hatású anyagai ne okozzanak húgyhólyag-, illetve húgycső- irritációt.
A húgycső falát a húgyhólyaghoz közel eső szakaszán urothelium, középen többrétegű hengerhám, alul pedig többrétegű, el nem szarusodó laphám borítja.  

Miért fontos a belek nyálkahártyájának egészsége?

Egészségtelen táplálkozás és életmód, alkohol, dohányzás, gyógyszerek – csupa olyan tényező, melynek következtében károsodik a vastagbél. Miután ebben a bélszakaszban szívódik a béltartalomból a folyadék, továbbá a különféle ásványi sók és vitaminok, rosszat teszünk magunknak, ha nem vigyázunk rá. Kevesen tudják, pedig az immunrendszerünk csaknem 70 százaléka a vastagbélben található. A vastagbélflórának nélkülözhetetlen a szerepe az egészségmegőrzésben, azon kívül a betegségek elleni védelemben, és annak megszüntetésében, de ez a funkcióját csak akkor képes betölteni, ha egyensúlyban marad. A bélflóra probiotikus baktériumtörzsei gondoskodnak a bélnyálkahártya épségéről, és a fertőzések elleni védelemről.  Segítik megakadályozni a gyulladások és a tumorok kialakulását a bélrendszerben.  A B7- és B12-, illetve a K-vitamin előállításában is részt vállalnak a jótékony, az agyműködéshez fontos vajsavat termelő bélbaktériumok. Segítik a szénhidrátok és zsírok lebontását, emellett kihatnak a közérzetünkre, miután szinte teljes egészében a bélfal sejtjei állítják elő a szerotonint, ami egy ingerület átvivő anyag.

A vastagbél-nyálkahártyája több okból károsodhat

A vastagbél-nyálkahártyája több okból károsodhat:

A bélgyulladás okai közé tartozik az ételallergia, a vírusos és bakteriális fertőzések, a nem szteroid gyulladásgátlók szedése, illetve a fokozott alkoholfogyasztás.

Bélvédelem mesterfokon

Bélgyulladás esetén kiemelten fontos az immunrendszer megerősítése, tulajdonképpen ez az egyik alapja a lobok megszüntetésének. Növelni kell a jótékony baktériumok bevitelét, hogy helyreálljon a bélflóra egyensúlya. Javasolt kiiktatni a fehérlisztet, ezen kívül minden egyéb, finomított, cukorral és adalékanyagokkal teletömött ételt. A vörös húsok és magas zsírtartalmú ételek úgyszintén összefüggésbe hozhatók a bélgyulladás létrejöttével, fogyasszunk inkább jóval egészségesebb növényi fehérjéket. Mivel az alkohol és a dohányzás az egész szervezet ellensége, beleértve a bélflórát is, lehetőség szerint hagyjuk el ezeket, ahogyan a nem szteroid gyulladáscsökkentőket is. Mindezek hatására nem csak a beleink egészségét nyerjük vissza, az emésztési zavaroktól ugyancsak megszabadulhatunk.

Források:

https://www.britannica.com/science/mucous-membrane
https://biologydictionary.net/mucous-membrane/
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Funkcionalis_anatomia_2/ch02s02.html
https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Funkcionalis_anatomia_2/ch02s04.html
N. V.Kolesnyikov: Az ember anatómiája (Orvosi könyvkiadó, 1955)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Orrnyálkahártya
https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyákahártya

NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0