NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Paraziták az emberben: melyik élősködő, miért veszélyes?

Horogféreg (Ancylostoma duodenale)

parazitak 1Az emberi horogféreg két nematóda (hengeresféreg) fajtára osztható, ezek az Ancylostomaduodenale és a Necatoramericanus. Kifejlett nőstény paraziták méretei: 10-13mm (A. duodenale), 9-11mm (N. americanus); a kifejlett hím egyedek méretei: 8-11mm (A. duodenale), 7-9mm (N. americanus). Az állatokban előforduló horogférgek egy kisebb csoportja képes megszállni és parazitizálni az embert is (A. ceylanicum), illetve áthatolni az emberi bőrön keresztül (bőrbe hatoló lárvákat képezve), de tovább már nem fejlődnek (A. braziliense, Uncinariastenocephala).

Életciklus:

parazitak 2

A nőstény a bélben rakja le a petéit, a tojások a székleten keresztül kerülnek ki a szervezetből. A továbbfejlődéshez nedves, meleg, árnyékos közegre van szükség, és ha ez rendelkezésre áll, akkor 1-2 nap alatt a petékből rhabditiform lárvák kelnek ki, majd a székletben vagy a földben növekednek. 5-10 nap elteltével (2 vedlés után) ezekből továbbfejlődve, flariform lárvák alakulnak ki. Ezek a fertőző lárvák akár 3-4 hetet is átvészelnek megfelelő környezetben. Ha érintkeznek az emberrel, a paraziták a bőrben próbálnak először megtelepedni: befúrják magukat, majd a vérárammal a tüdőbe, innen a légutakba és a szájba vándorolnak. A fertőzött egyén lenyeli őket, így jutnak el a vékonybélbe ahol befészkelik magukat és ivarérett férgekké válnak. A kifejlett paraziták a vékonybél lumenjében élnek, ahol a bél falára kapaszkodnak, ezáltal jelentős vérveszteséget okoznak a gazdaszervezetben. A legtöbb kifejlett féreg 1-2 évig él, de esetenként élettartamuk jóval hosszabb lehet.

Néhány A. duodenale lárva szunnyadó állapotba kerülhet a (a belekben vagy az izomzatban. Ráadásul, az A. duodenale általi fertőzés az orális és az emlőjáratokban is előfordulhat.

Fonálféreg v. orsógiliszta (Ascaris lumbricoides)

parazitak 3Az ascarislumbricoides a legnagyobb nematóda (hengeresféreg), amely az emberi belekben okoz fertőzést. Az éretlen és a kifejlett A. lumbricoides példányok időnként a székleten keresztül távoznak. A kifejlett hím hossza körülbelül 15-30cm, vastagsága 0.3-0.8cm, és a has irányában kunkorodó farokkal rendelkezik; az ivarérett nőstények hossza 20-53cm, átmérőjük 0.5cm.

Életciklus:

parazitak 4

A nőstények naponta akár 200.000 petét is rakhatnak, amelyek a bélsárral távoznak a szervezetből. A megtermékenyítetlen petéket meg is lehet enni, nem fertőzőek. A megtermékenyített peték embrionálnak és a környezeti viszonyoktól függően (az optimális a nedves, meleg, árnyékos föld) 18 nap és néhány hét között válnak fertőzőképessé. Miután a fertőző petéket lenyelték, kikelnek a lárvák, amelyek a bél nyálkahártyájába hatolnak, majd a vérárammal a tüdőbe jutnak. A lárvák itt fejlődnek ki (10-14 nap), majd a szájnyílásba jutva visszalenyelésre kerülnek. A vékonybelet elérve ivarérett férgekké fejlődnek.

"Hogy őszinte legyek sosem voltak széklet vagy gyomor problémáim"

A közjegyző által hitelesített vélemény megtekintéséhez kattintson a pecsétre.
hogy-oszinte-legyek-sosem-voltak-szeklet-vagy-gyomor-problemaim 1

Hogy őszinte legyek sosem voltak széklet vagy gyomor problémáim, de egyre többet hallottam a bennünk élő parazitákról ami megijesztett, majd feltettem magamban a kérdést, ha a kutyánkat minden évben féreghajtózzuk  akkor vajon mi magunkat miért nem? Így belevágtam a Clean Inside tisztítókúrába. Mióta használom sokkal energikusabb, életerősebb vagyok, nincs puffadás a hasamban és megszűnt a hirtelen vércukor ingadozásom is. Határozottabban kiegyensúlyozottabb lettem. Szeretném elkezdeni a májtisztító programot is hiszen én is rengeteg tartósítószerrel és egyéb adalékanyagokkal telített élelmiszert fogyasztok, fogyasztottam.

Csiszér Attila
Nagymaros, 2016-06-14

Amennyiben szeretne további vásárlói véleményeket (melyeket közjegyző által hitelesítettek) olvasni ebben a paraziták témakörben, kattintson a következő hivatkozásra:
Paraziták vélemények

Gombféreg (Enterobius vermicularis)

parazitak 6Az Enterobiusvermicularisnematódát (azelőtt Oxyurisvermicularis) szokták gombféregnek nevezni. (Kifejlett nőstények 8-13mm, kifejlett hímek 2-5mm.) Csak az emberi szervezet szolgál gazdaként az E. vermicularis számára. Létezik egy másik alfaj is, az Enterobiusgregorii, amely Európában, Afrikában, és Ázsiában fordul elő.

Életciklus:

parazitak 7

A peték az ánusz körüli redőkbe kerülnek. Az önfertőzés kézzel történik, mégpedig úgy, hogy az ánusz körüli vakargatás után a szájába veszi az ember az ujjait. A paraziták az emberben többféle módon szaporodhatnak el. A fertőzés emberből, emberbe való átadás szennyezett ruha vagy ágynemű útján, míg külső fertőzés elsősorban gombférgekkel fertőzött felületről történhet meg (pl. függöny, szőnyeg). A lenyelést követően a vékonybélben kelnek ki a lárvák, majd a vastagbélben fejlődnek. Az ivarérett egyedek élettartama körülbelül 2 hónap. A terhes nőstények éjszakánként vándorolnak ki az végbélnyílás külső felülete köré, és ott rakják le petéiket. A lárvák optimális körülmények között már 4-6 óra alatt kifejlődnek a tojások belsejében (fertőzővé válnak).

Vérmétely (Schistosoma spp.)

parazitak 8A vérmételyt digenetikus vér trematódák okozzák. A három fő, embert is fertőző alfaj a Schistosomahaematobium, S. japonicum, és a S. mansoni. Két másik faj is létezik, melyek inkább földrajzilag lokalizáltak, ezek a S. mekongi és a S. intercalatum. Ráadásul, a vérmétely egyes fajtái, amelyek madarakat és emlősöket fertőznek, cerkariális bőrgyulladást okozhatnak az embernek.

Életciklus:

parazitak 9

A peték a széklettel vagy a vizelettel kerülnek ki. Optimális körülmények között a tojásokból miracídiák kelnek ki, amelyek úsznak, és csigákba, mint köztes gazdaszervezetbe hatolnak. Miután kikerülnek a csigákból, a fertőző cerkáriák elúsznak, áthatolnak az emberi gazdaszervezet bőrén vagy nyálkahártyáján, közben elhullajtják villás farkukat, és így cisztoszomulákká alakulnak. A cisztoszomulák számos szöveten és állapoton keresztül vándorolnak át, míg végül elfoglalják a helyüket az erekben. A kifejlett férgek az emberben a bélfodrok vénáiban telepszenek le különböző helyeken, amely sajátságosnak szokott mutatkozni az egyes fajták esetében. Például, az S. japonicum elsősorban a felső bélfodrok vénáiban fordul elő a vékonybelet csapolva, míg a S. mansoni inkább a vastagbél környékén található meg. Az S. haematobium legtöbbször a húgyhólyag ércsomópontjaiban fordul elő, de a végbél erezetében is megtalálható. A nőstények (7-20mm, a hímek valamivel kisebbek) a szállító és a húgyhólyag körüli erezetben helyezik el petéiket. A peték fokozatosan a belek lumenjébe (S. mansoni és S. japonicum) és a húgyhólyagba (S. haematobium) kerülnek, majd a széklettel és a vizelettel távoznak. A S. mansoni és a S. japonicumvérmételybetegségei közé tartoznak: Katayama láz, hepatikusperiszinuszodiális tojás-sarjdaganat, Symmer-féleperiportálisfibrózis, magas portális vérnyomás és a tojások miatt, esetenkénti éreldugulás. A S. haematobium patológiája: vérvizelés, hegesedés, meszesedés, pikkelysejtes sejtkarcinóma. és szintén esetenkénti éreldugulás az agyban vagy a gerincvelőben.
Az ember vízzel való érintkezése szükséges tehát a vérmétely-fertőzés kialakulásához. Különböző állatok, pl. kutyák, macskák, rágcsálók, disznók, lovak és kecskék is lehetnek a S. japonicum gyűjtőmedencéi, míg kutyák a S. mekongi tárolói.

Galandféreg (Taenia saginata)

parazitak 10A cesztódák, avagy galandférgek közé tartozik a Taeniasaginata (simafejű galandféreg) és a Taeniasolium (horgasfeű galandféreg). A T. saginata 9 méteres, míg a T. solium 6 méteres hosszúságot is elérhet. A taeniázis nyers, vagy elégtelenül megfőzött marhahús (T. saginata) és disznóhús (T. solium) fogyasztásakor következhet be. A T. solium borsókabetegséget is okozhat.

A Taeniasaginata és a Taeniasolium életciklusa:

parazitak 11

A T. saginata és a T. solium kifejlett állapotban kizárólag az ember belében élősködik. A peték, vagy a megtermékenyített proglottiszok a széklettel kerülnek ki; a peték néhány naptól egészen hónapokig képesek fennmaradni. A borjak (T. saginata esetében) és a sertések (T. solium esetében) petéket, vagy terhes egyedeket tartalmazó táplálék fogyasztása által fertőződnek meg. A horgaslárvák (oncosphaera) az állat vékonybelében bújnak ki, a bélfalon át behatolnak a véráramba, és az egész testben elterjednek. Elsősorban a végtagok, a nyelv, a has és a rekeszizom izomzatában telepednek meg, de bejuthatnak a szívbe, tüdőbe, az agyba vagy a szembe is. Itt két-három hónap alatt a horgaslárvából mogyorónyi, kékes színben játszó borsóka fejlődik (Cysticercuscellulosae). A borsókák éveket is át tudnak vészelni az állat szervezetében. Az ember a megfelelően ki nem sütött vagy rosszul átfőtt, félig nyers, borsókás sertéshús által fertőződik. Az ember bélrendszerében a cysticercus kb. 2 hónap elteltével fejlődik ivarérett galandféreggé, amely aztán évekig is elélhet. A kifejlett egyedek a vékonybél falán tapadnak meg. A kifejlett T. saginata jellemzően 5 méter hosszúra, vagy kisebbre nő meg, ugyanakkor előfordul, hogy a 25 méteres hosszúságot is eléri. A T. solium esetében ez leginkább 2 és 7 méter közé tehető.

Ostorgiliszta (Trichuris trichiura)

parazitak 12A kifejlett nőstény Trichuristrichiura, más néven ostorgiliszta, 35-50mm-es, míg a hím kb. 30-45mm-es hosszúságúra nő meg.

Életciklus:

parazitak 13

A még nem embrionált peték a széklettel távoznak, a talajban kétsejtes stádiumba fejlődnek, ami egy hasadási folyamat eredménye, majd embrionálnak; a peték 15-30 nap múlva válnak fertőzővé. A lenyelést követően (földdel szennyezett kéz vagy étel útján) a vékonybélben telepszenek le, majd lárvákat bocsátanak ki. Ezek a vastagbélben fejlődnek ki és válnak ivaréretté. Az ivarérett férgek (kb. 4cm hosszúra nőnek meg) a vakbelet és az emelkedő bélszakaszokat foglalják el úgy, hogy a nyálkahártya elülső részébe fúrják be magukat. A vakbélben elhelyezkedő nőstény férgek 3000-20.000 petét raknak naponta. A kifejlett egyedek élettartam kb. 1 év.

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Parasic
Parasic

A Parasic élősködő elleni táplálékkiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Parasic Jr.
Parasic Junior

Tökéletes megoldás hogy gyermekeinket megszabadítsuk az élősködőktől. Mindamellett, hogy nagyon hatásos, a Parasic Jr. egy rendkívül ízletes folyadék, amit a gyermekek szívesen fogyasztanak.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program (Narancs ízű)

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

19 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0