NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Paraziták

Horogféreg (Ancylostoma duodenale)

parazitak 1Az emberi horogféreg két nematóda (hengeresféreg) fajtára osztható, az Ancylostoma duodenale és a Necator americanus. Kifejlett nőstény egyedek méretei: 10-13mm (A. duodenale), 9-11mm (N. americanus); a kifejlett hím egyedek méretei: 8-11mm (A. duodenale), 7-9mm (N. americanus). Az állatokban előforduló horogférgek egy kisebb csoportja képes megszállni és parazitizálni az embert is (A. ceylanicum), illetve áthatolni az emberi bőrön keresztül (bőrbe hatoló lárvákat képezve), de tovább már nem fejlődnek (A. braziliense, Uncinaria stenocephala).

Életciklus:

parazitak 2

A nőstény a bélben rakja le a petéit. A tojások a székleten keresztül kerülnek ki a szervezetből. A továbbfejlődéshez nedves, meleg, árnyékos közegre van szükség, és ha ez rendelkezésre áll, akkor 1-2 nap alatt a petékből rhabditiform lárvák kelnek ki. A rhabditiform lárvák a székletben vagy a földben növekednek , majd 5-10 nap elteltével (2 vedlés után) ezekből továbbfejlődve flariform lárvák fejlődnek, amelyek már fertőzőek. Ezek a fertőző lárvák akár 3-4 hetet is átvészelnek megfelelő környezetben. Igen mozgékonyak, különböző tárgyakra kapaszkodnak fel, pl.: füvek csúcsán olykor tömegesen láthatók. Ha érintkeznek az ember bőrével, azonnal befúrják magukat, majd a vérárammal a tüdőbe szállíttatják magukat. A kapillárisokon kibújva befurakodnak a légutakba, innen pedig a szájba vándorolnak. A fertőzött egyén lenyeli őket. Így jutnak el a vékonybélbe ahol befészkelik magukat és ivarérett férgekké válnak. A kifejlett egyedek a vékonybél lumenjében élnek, ahol a bél falára kapaszkodnak, ezáltal jelentős vérveszteséget okozva a gazdaszervezetnek . A legtöbb kifejlett féreg 1-2 év alatt tűnik el, de esetenként élettartamuk akár évekig is eltarthat.

Néhány A. duodenale lárva, miután már behatolt a gazda bőrén keresztül, szunnyadó állapotba kerülhet (a belekben vagy az izomzatban). Ráadásul, az A. duodenale általi fertőzés az orális és az emlőjáratokban is előfordulhat. Mindezek mellett a N. americanusnak egy tüdőn keresztüli vándorláson is át kell esnie.

Földrajzi elhelyezkedés: második leggyakoribb emberi bélféreg-fertőzés (az ascariasis-t követően). Az egész világon el van terjedve azokon a helyeken, ahol nedves és meleg környezet található. A N. americanus és az A. duodenale egyaránt megtalálható Afrikában, Ázsiában és Amerikában. A N. americanus főként az Amerikai és az Ausztrál kontinenst uralja, míg csakis az A. duodenale található meg a Közelkeleten, Észak-Afrikában, illetve Dél-Európában.

Ha szeretne többet megtudni a témáról, kattintson a kulcsszavakra: Béltisztítás | Méregtelenítés

Fonálféreg v. orsógiliszta (Ascaris lumbricoides)

parazitak 3Az ascaris lumbricoides a legnagyobb nematóda (hengeresféreg), amely az emberi belekben okoz fertőzést. Az éretlen és a kifejlett A. lumbricoides példányok időnként a székleten keresztül távoznak. A kifejlett hím hossza körülbelül 15-30cm, vastagsága 0.3-0.8cm, és a has irányában kunkorodó farokkal rendelkezik; az ivarérett nőstények hossza 20-53cm, átmérőjük 0.5cm.

Életciklus:

parazitak 4

A kifejlett egyedek az ember vékonybelében élősködnek. A nőstények naponta akár 200,000 petét is rakhatnak, amelyek bélsárral távoznak a szervezetből. A megtermékenyítetlen petéket meg is lehet enni, nem fertőzőek. A megtermékenyített peték embrionálnak és a környezeti viszonyoktól függően (az optimális a nedves, meleg, árnyékos föld) 18 nap és néhány hét között válnak fertőzőképessé. Miután a fertőző petéket lenyelték , kikelnek a lárvák , a bél nyálkahártyájába hatolnak, majd a vérárammal a tüdőbe jutnak . A lárvák itt fejlődnek ki (10-14 nap), majd a szájnyílásba jutva vissza lenyelésre kerülnek. A vékonybelet elérve ivarérett férgekké fejlődnek.

Földrajzi elterjedtség: A legsűrűbben előforduló emberi bélféreg, elterjedtsége globális méreteket ölt. Elsősorban trópusi, szubtrópusi régiókban, illetve elégtelen higiéniai körülmények között a legelterjedtebbek. Vidéki, mezőgazdasági területek is előfordulnak.

Gombféreg (Enterobius vermicularis)

parazitak 6Az Enterobius vermicularis nematódát (azelőtt Oxyuris vermicularis) szokták gombféregnek nevezni. (Kifejlett nőstények 8-13mm, kifejlett hímek 2-5mm.) Csak az emberi szervezet szolgál gazdaként az E. vermicularis számára. Létezik egy másik alfaj is, az Enterobius gregorii, amely Európában, Afrikában, és Ázsiában fordul elő. Morfológia, életciklus, klinikai bemutatás és kezelés szempontjából az E. gregorii és az E. vermicularis gyakorlatilag megegyeznek egymással.

Életciklus:

parazitak 7

A peték az ánusz körüli redőkbe kerülnek. Az önfertőzés kézzel történik, mégpedig úgy, hogy az ánusz körüli vakargatás után a szájába veszi az ember az ujjait. Emberből emberbe való átadás szennyezett ruha vagy ágynemű útján jön létre, míg külső fertőzés elsősorban gombférgekkel fertőzött felületről történhet meg (pl. függöny, szőnyeg). A peték kis része továbbá a levegőbe emelkedik és belélegzésre kerülhet, melyek utána ugyanúgy fejlődésbe kezdenek mint a lenyelt egyedek. A lenyelést követően a vékonybélben kelnek ki a lárvák majd a vastagbélben fejlődnek ki. A fertőző peték bekerülése és az abból kifejlődő nőstények újabb peterakó fázisa között kb. 1 hónap telik el. Az ivarérett egyedek élettartama körülbelül 2 hónap. A terhes nőstények éjszakánként vándorolnak ki az végbélnyílás külső felülete köré és ott rakják le petéiket. A lárvák optimális körülmények között már 4-6 óra alatt kifejlődnek a tojások belsejében (fertőzővé válnak). A retroinfekció, avagy az újonnan kikelt lárvák visszavándorlása a végbélbe megtörténhet, de ennek a gyakorisága ismeretlen.

Földrajzi elterjedtség: Világméretű, iskolás vagy fiatalabb gyermekeknél vagy zsúfolt környezetben a leggyakoribb. A gombféreg inkább jellemző mérsékelt éghajlat alatt, mint trópusi területeken. A leggyakoribb féregfertőzés az Egyesült Államokban (becslés alapján kb. 40 millió fertőzött ember).

Vérmétely (Schistosoma spp.)

parazitak 8A vérmételyt digenetikus vér trematódák okozzák. A három fő, embert is fertőző alfaj a Schistosoma haematobium, S. japonicum, és a S. mansoni. Két másik faj is létezik, melyek inkább földrajzilag lokalizáltak, ezek a S. mekongi és a S. intercalatum. Ráadásul, a vérmétely egyes fajtái, amelyek madarakat és emlősöket fertőznek, cerkariális bőrgyulladást okozhatnak az embernek.

Életciklus:

parazitak 9

A peték a széklettel vagy a vizelettel kerülnek ki. Optimális körülmények között a tojásokból miracídiák kelnek ki, amelyek úsznak és csigákba, mint köztes gazdaszervezetbe hatolnak. A csigában való állomások magukba foglalják két generáció sporociszta és a cerkáriák termelését. Miután kikerülnek a csigákból, a fertőző cerkáriák elúsznak, áthatolnak az emberi gazdaszervezet bőrén vagy nyálkahártyáján, közben elhullajtják villás farkukat és így cisztoszomulákká alakulnak. A cisztoszomulák számos szöveten és állapoton keresztül vándorolnak át, míg végül elfoglalják a helyüket az erekben. A kifejlett férgek az emberben a bélfodrok vénáiban telepszenek le különböző helyeken, amely sajátságosnak szokott mutatkozni az egyes fajták esetében. Például, az S. japonicum elsősorban a felső bélfodrok vénáiban fordul elő a vékonybelet csapolva, míg a S. mansoni inkább a vastagbél környékén található meg. Mindazonáltal az előbbi és az utóbbi faj is el tudja foglalni mind a kettő helyet, mozogni is képesek a részek között, tehát nem lehet egyértelműen azt állítani, hogy egy faj csak egy helyen fordulhat elő. Az S. haematobium legtöbbször a húgyhólyag ércsomópontjaiban fordul elő, de a végbél erezetében is megtalálható. A nőstények (7-20mm, a hímek valamivel kisebbek) a szállító és a húgyhólyag körüli erezetben helyezik el petéiket. A peték fokozatosan a belek lumenjébe (S. mansoni és S. japonicum) és a húgyhólyagba (S. haematobium) kerülnek, majd a széklettel és a vizelettel távoznak. A S. mansoni és a S. japonicum vérmételybetegségei közé tartoznak: Katayama láz, hepatikus periszinuszodiális tojás-sarjdaganat, Symmer-féle periportális fibrózis, magas portális vérnyomás és a tojások miatt esetenkénti éreldugulás az agyban vagy a gerincvelőben. A S. haematobium patológiája: vérvizelés, hegesedés, meszesedés, pikkelysejtes sejtkarcinóma. és szintén esetenkénti éreldugulás az agyban vagy a gerincvelőben.
Az ember vízzel való érintkezése szükséges tehát a vérmétely-fertőzés kialakulásához. Különböző állatok, pl. kutyák, macskák, rágcsálók, disznók, lovak és kecskék is lehetnek a S. japonicum gyűjtőmedencéi, míg kutyák a S. mekongi tárolói.

Földrajzi elterjedtség: A schistosoma mansoni Dél-Amerika részein, a Karibi térségben, Afrikában és a Közelkeleten; a S. haematobium Afrikában és a Közelkeleten; a S. japonicum a Távolkeleten található meg. A Schistosoma mekongi Délkelet-Ázsiában, a S. intercalatum pedig Nyugat-Afrikában fókuszálódik.

Galandféreg (Taenia saginata)

parazitak 10A cesztódák, avagy galandférgek közé tartozik a Taenia saginata (simafejű galandféreg) és a Taenia solium (horgasfeű galandféreg). A T. saginata 9 méteres, míg a T. solium 6 méteres hosszúságot is elérhet. A taeniázis nyers, vagy elégtelenül megfőzött marhahús (T. saginata) és disznóhús (T. solium) fogyasztásakor következhet be. A T. solium borsókabetegséget is okozhat.

A Taenia saginata és a Taenia solium életciklusa:

parazitak 11

A T. saginata és a T. solium kifejlett állapotban kizárólag az ember belében élősködik. A peték, vagy a megtermékenyített proglottiszok a széklettel kerülnek ki; a peték néhány naptól egészen hónapokig képesek fennmaradni ebben a környezetben. A borjak (T. saginata esetében) és a sertések (T. solium esetében) petéket, vagy terhes egyedeket tartalmazó táplálék fogyasztása által fertőződnek meg. A horgaslárvák (oncosphaera) az állat vékonybelében bújnak ki, a bélfalon át behatolnak a véráramba, és az egész testben elterjednek. Elsősorban a végtagok, a nyelv, a has és a rekeszizom izomzatában telepednek meg, de bejuthatnak a szívbe, tüdőbe, az agyba vagy a szembe is. Itt két-három hónap alatt a horgaslárvából mogyorónyi, kékes színben játszó borsóka fejlődik (Cysticercus cellulosae). A borsókák éveket is át tudnak vészelni az állat szervezetében. Az ember a megfelelően ki nem sütött vagy rosszul átfőtt, félig nyers, borsókás sertéshús által fertőződik. Az ember bélrendszerében a cysticercus kb. 2 hónap elteltével fejlődik ivarérett galandféreggé, amely aztán évekig is elélhet. A kifejlett egyedek a féregfej segítségével tapadnak meg a vékonybél falán majd le is telepszenek itt. A kifejlett T. saginata jellemzően 5méter hosszúra, vagy kisebbre nő meg, ugyanakkor előfordul, hogy a 25m-es hosszúságot is eléri. A T. solium esetében ez leginkább 2 és 7méter közé tehető. A felnőtt egyedek megtermékenyített proglottiszokat termelnek, amelyek idővel leválnak a galandféregről, majd a végbélen keresztül távoznak. A székletben rendszerint 5-6 egymással összefüggő proglottisz található. A kifejlett T. saginata egyedek általában 1000-2000 proglottiszt hoznak létre, míg a T. solium egyedek átlagosan 1000 darabot. A megtermékenyített proglottiszban található peték ürítés után oldódnak ki. A T. saginata akár 100,000, míg a T. solium kb. 50,000 petét is létrehoz egyetlen proglottiszban.

Földrajzi elterjedtség: Mindkét faj elterjedtsége világméretű. A Taenia solium inkább szegényebb közösségekben van jelen, ahol az emberek közeli kapcsolatban élnek a sertésekkel és elégtelenül átfőzött sertéshúst fogyasztanak, illetve egyes muszlim országokban.

Ostorgiliszta (Trichuris trichiura)

parazitak 12A kifejlett nőstény Trichuris trichiura, más néven ostorgiliszta, 35-50mm-es, míg a hím kb. 30-45mm-es hosszúságúra nő meg.

Életciklus:

parazitak 13

A még nem embrionált peték a széklettel távoznak. A talajban kétsejtes stádiumba fejlődnek, ami egy hasadási folyamat eredménye, majd embrionálnak; a peték 15-30 nap múlva válnak fertőzővé. A lenyelést követően (földdel szennyezett kéz vagy étel útján) a vékonybélben telepszenek le, majd lárvákat bocsátanak ki. Ezek a vastagbélben fejlődnek ki és válnak ivaréretté. Az ivarérett férgek (kb. 4cm hosszúra nőnek meg) a vakbelet és az emelkedő bélszakaszokat foglalják el úgy, hogy a nyálkahártya elülső részébe fúrják be magukat. A nőstények a fertőzést követően 60-70 nappal kezdik meg a peterakást. A vakbélben elhelyezkedő nőstény férgek 3,000-20,000 petét raknak naponta. A kifejlett egyedek élettartam kb. 1 év.

Földrajzi elterjedtség: a harmadik legelterjedtebb emberi fonálféreg. Világszerte történnek fertőzések, főként trópusi éghajlat alatt vagy szennyezett területen, illetve gyermekek esetében. Becslés alapján kb. 800 millió ember fertőzött a világon. A Trichuriasis (ostorférgesség) az USA déli részén fordul elő.

Ajánlott termékeink

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv

Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

1 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost

CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss DigestFX

Swiss DigestFX

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lass

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0