Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Immunerősítő probiotikum. Előzzük meg a fertőzéseket!

A probiotikus baktériumok egészségünk védelmezői

A probiotikum kúraszerű szedése az egyik legkiválóbb módja egészségünk megőrzésének. Egyes probiotikumokról kimutatták, hogy elősegítik a természetes ellenanyagok termelődését a szervezetben. Fokozhatják az immunsejteket, például az IgA-termelő sejtek, a T-limfociták, illetve a természetes ölősejtek aktivitását.

A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a probiotikumok valóban javítják a szervezet immunválaszát, és a rendszeres szedésük csökkentheti az esélyét a megfázásnak és a vírusos fertőzéseknek. Megfázás esetén mérsékelhetik a tünetek súlyosságát, és lerövidíthetik azok tartósságát. A probiotikum gondoskodik szervezetünk védelméről, emellett egy sor kedvező hatást gyakorol az egészségre nézve.

A bélflóra és az immunrendszer

Folyamatosan azt halljuk, hogy mennyire fontos a vitaminok pótlása az erős immunrendszer érdekében. Nos, ez kétségtelenül igaz, azonban tartsuk szem előtt, hogy a bélflóra ugyancsak nagymértékben befolyásolja az immunrendszer működését, miután az immunsejtek jelentős része, mintegy 70 százaléka a vastagbélben helyezkedik el. A bélflóra legfontosabb alkotói a jótékony, más néven probiotikus baktériumok, amelyek alacsony száma immungyengeséghez vezethet. Ezek az élő mikroorganizmusok az immunsejtekhez hasonlóan a vastagbélben élnek, és a bélnyálkahártyát védő vajsavat szintetizálnak. Képesek meggátolni az immungyengítő, toxinokat előállító, patogén kórokozók elszaporodását az emésztőrendszerben, miután természetes antibiotikumokat, illetve más gyulladásgátló vegyületeket állítanak elő

Hogy kerülnek a szervezetünkbe?

A probiotikumok élő mikroorganizmusok

A bélflóra kialakulása már a születéskor kezdetét veszi, pontosabban akkor kezdenek el betelepülni az anya szervezetéből a csecsemő bélrendszerébe azok a jótékony baktériumok (elsősorban laktobacillusok), amelyek a vastagbélben szaporodásnak indulnak.  Az anyatejes táplálás szintén elősegíti ezt a folyamatot. Ha egy újszülött császármetszéssel jön a világra, vagy tápszerrel etetik, a bélflórája csak később alakul ki, emiatt a szintén kialakulóban lévő immunrendszere is védtelenebbé válik. Probiotikus baktériumok nélkül nem tudnánk létezni, fontos részei az életünknek.

Az emberek sokáig nem tudtak a létezésükről, a bélbaktériumok csak a 20. században kerültek előtérbe egy Nobel-díjas tudós, Ilja Mecsnyikov kutatásainak köszönhetően. A témában könyvet is írt az „Élet meghosszabbítása” címmel, amelyben azt a nézetet vallja, hogy a jó baktériumok segítségével tovább és jobban élhetnénk. A tudós felismerése azonban rosszkor jött, hiszen akkoriban fedezték fel a baktériumokat, mint kórokozókat. Az antibiotikumok kedvező hatása miatt annyiban hagyták a dolgot, és úgy vélekedtek, hogy minél kevesebb a szervezetünkben a baktérium, annál jobb. Végül ismét előtérbe került a kérdés, méghozzá a gyerekek kapcsán. Azok a kicsik, akik nem kaptak anyatejet, gyakran szenvedtek hasmenéstől. Kiderült, hogy ennek oka a jótékony bélbaktériumok hiánya, amelyek egyébként az anya mellbimbón is élnek. A szoptatott gyerekek beleiben nagy számban vannak jelen laktobacullusok és bifidobaktériumok, amit először azokak a babáknak adták étrend-kiegészítő formájában, akik nem szoptak. 

A probiotikus baktériumok hiánya számos betegség forrása, beleértve a fertőző betegségeket is.  Egy megbízható tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik 12 héten keresztül nagy dózisú, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus casei, illetve Lactobacillus fermentium tartalmú probiotikus italokat fogyasztottak, szignifikánsan kevesebb felső légúti fertőzés és influenzaszerű tünet jelentkezett, mint a placebo csoportban. A szájon át szedett probiotikumok sejtfalainak immunmodulátor hatásai vannak. A beadás után az orális probiotikus baktériumok különféle receptorokon keresztül kölcsönhatásba lépnek a bélhámsejtekkel (IEC-k), és indukálják különböző citokinek vagy kemokinek termelését, illetve aktiválják a T-sejteket.  

Ha gyógyszeres kezelés, például antibiotikum-kúra, rossz étrend és még sok más miatt egyensúlyhiány alakul ki, azaz túl sok rossz baktérium, és kevés jó baktérium van a szervezetünkben, az negatív következményekkel jár. Gyakori fertőzéseket, emésztőrendszeri problémákat, allergiákat, mentális egészségügyi problémákat, elhízást és egyebeket okozhat.

Szabályozzák a szervezet immunválaszát

A jótékony baktériumok javítják a szervezet immunválaszát

Az immunrendszer egyik feladata megvédeni minket a káros baktériumoktól. Azok a jótékony mikroorganizmusok, amelyek a probiotikum nevet kapták, számos módon hozzájárulnak ehhez az erőfeszítéshez. A probiotikus baktériumok befolyásolhatják saját immunsejtjeink aktivitását, és visszaszorítják a gyulladást. A probiotikumok gátolják a patogén mikroorganizmusok növekedését a bélben.

A szervezet immunválaszának szabályozásával jótékony hatásukat számos betegség esetén kimutatták. A laktobacillusok és a bifidobaktériumok a leggyakoribb probiotikumok, amelyek lényeges egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek, többek közt módosítják a bélflóra összetételét. A bélrendszer mikrobiális összetétele rendkívül fontos az immunrendszer fejlődésének szempontjából, de abban is szerepe van, hogy az a későbbiekben mennyire működik hatékonyan. A tejsavbaktériumok potenciális egészségügyi előnyei között szerepel a bélfertőzések elleni védelem.

A vizsgálatokban elsősorban a bélhámsejtekre (IEC) összpontosítottak, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő nyálkahártya immunválasz koordinálásához és a makrofágok működéséhez. A probiotikus baktériumok és sejtfalaik képesek voltak stimulálni a fertőzésekkel szemben fizikai akadályt jelentő és a káros mikróbákat, sejteket elpusztító intesztinális epithelsejteket (IEC).

A probiotikus baktériumok javították a makrofágok (a szervezetre káros anyagokat felfaló fehérvérsejtek) működését, valamint megemelték az immunoglobulin A (IgA) -termelő sejtek számát a bélben. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a probiotikus baktériumok és sejtfalaik fontos immunszabályozó hatást gyakorolnak az intesztinális epithelsejtekre, anélkül, hogy megváltoztatnák a belső környezet dinamikus állandóságát (homeosztázis), miközben megelemik az IgA + -termelő sejtek és a veleszületett immunsejtek számát, elsősorban a béltől távol eső lépben és a hashártyában. Mindez azt mutatja, hogy a probiotikus baktériumokból származó sejtfalaknak a kulcssejtek, például IEC-k és makrofágok stimulálásában és az immunrendszer működésének javításában van fontos szerepük, erre a célra alkalmazhatók orális adjuvánsként.

Melyek a leghatékonyabb probiotikus törzsek?

A különféle vizsgálatokban leggyakrabban használt törzsek a Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus és Lactobacillus rhamnosus.

Számos tanulmány szerint a probiotikumok használata az antibiotikumokkal összefüggő hasmenés csökkent kockázatával jár, és 8 százalékkal csökkentheti az utazók hasmenésének rizikóját. A hatékonyság az alkalmazott probiotikum típusától és adagjától függően változik. Az olyan törzsekkel, mint a Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus casei, valamint a Saccharomyces boulardii élesztő felvehetjük a harcot a hasmenés ellen.

Mi a pótlásának legjobb módja?

Több módszer létezik a pótlására. A legkézenfekvőbb, ha a legfontosabb probiotikus törzsek beviteléről gondoskodunk, például olyan erjesztett táplálékok fogyasztásával, mint a tejtermékek és savanyúságok. Ezekben egyaránt megtalálható a laktobacillus és bifidus baktérium. Ennél is egyszerűbb, ha egyes étrend-kiegészítők szedése mellett tesszük le a voksunkat. Ezek jelentős mennyiségben foglalnak magukba különféle probiotikus törzseket.  Annak érdekében, hogy utóbbiak érvényesülhessenek, prebiotikumok is szükségesek. De mik is ezek? Olyan sajátos növényi rostokról beszélünk, amelyek táplálékul szolgálnak jótékony bélbaktériumok számára, és biztosítják, hogy azok nagy számban elszaporodjanak a vastagbélben, és ott kifejtsék egészségvédő hatásukat. Az inulin és a béta-glükán kiváló prebiotikum, de banánból, articsókából, dióból, vagy akár gyermekláncfű fogyasztásával is hozzájuthatunk.

Elterjedőben van a széklettranszplantáció, amikor egészséges emberek bélbaktériumait ültetik át betegekbe. Az ürüléket természetesen előzőleg megtisztítják.

Melyik a legjobb probiotikum?

Tartalmazzon legalább 10 milliárd probiotikus baktériumot, és legkevesebb 10 baktériumtörzset. Fontos, hogy a kapszula késleltetett felszívódású, illetve a gyomornedv-ellenálló legyen.  A Swiss Probiotix Max® 12 gondosan válogatott probiotikus törzset tartalmaz, gyomornedv-ellenálló kapszulában, kapszulánként 25 milliárd jótékony baktériummal, míg a Swiss Prebiotix Ultra 4 teljes értékű oligoszacharid kiváló forrása. A legideálisabb azonban, ha olyan készítményt szedünk, mint a szimbiotikum, amely a probiotikus törzsek mellett prebiotikumot is magába foglal, és az előbb említett két készítmény kombinációja.

A probiotikumok energizálnak?

A kutatások azt mutatják, hogy kezdve a vércukorszint szabályozásától, egészen a gyulladások csökkentéséig, a probiotikus bélbaktériumok az egészséget sok szempontból pozitívan befolyásolják. A probiotikus kiegészítők szedése a terhesség alatt és után az egészséges bélrendszer biztosításával több energiát ad.

Mikor kell bevenni a probiotikumokat?

Reggel 15-30 perccel az étkezés előtt ajánlott bevenni. Ilyenkor nem rekednek meg a gyomorban az étellel együtt, miközben a bélrendszer felé haladnak, ahol a leghatékonyabb munkát végzik.  Azonban legalább 4 héten át rendszeresen kell szedni, különben a jótékony mikrobák nem lesznek elegen ahhoz, hogy kellő hatást fejtsenek ki.

Mi a mellékhatása?

A probiotikumok az emberek nagy részének számára biztonságosak, de mellékhatások jelentkezhetnek. A leggyakoribb mellékhatások az átmeneti gázképződés, puffadás, székrekedés és szomjúság. Néhány ember rosszul reagál a probiotikus kiegészítőkben felhasznált összetevőkre, vagy a probiotikus élelmiszerek összetevőire. A probiotikumok első használatakor néhány ember enyhe emésztési problémákat tapasztalhat, mint gázképződést, puffadást vagy hasmenést a bélflóra változásainak következtében, ahol a baktériumok a szokásosnál több gázt termelnek. Ezek a mellékhatások azonban néhány napon vagy héten belül megszűnnek. 
Ha nem biztos abban, hogy melyik készítményt érdemes szednie, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét

Ki ne szedjen probiotikumokat?

Noha a probiotikumok használata általában biztonságos, egy 2017-es áttekintés megállapításai szerint a súlyos betegségben vagy az immunrendszer hibás működésével küzdő gyermekeknek és felnőttek kerülniük kell a probiotikumok alkalmazását. Néhány ilyen állapotban szenvedő embernél bakteriális vagy gombás fertőzés tapasztalható a probiotikumok alkalmazásának eredményeként

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30673668
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006993
https://www.scientificamerican.com/article/are-probiotics-safe-for-your-immune-system/
http://morningstarfhc.com/probiotics-can-help-immune-system/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030295767844
https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5995450/pdf/main.pdf
Giulia Enders: Bélügyek

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Swiss Probiotix Max
Swiss Probiotix Max

Kapszulánként 25 milliárd élőflórával, 12 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Szimbiotikum
Szimbiotikum

Tartsa mozgásban emésztőrendszerét, erősítse meg immunrendszerét a NaturalSwiss szimbiotikummal, és tapasztalja meg a különbséget!

15 590 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Probiotix
Swiss Probiotix

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.

6 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0