NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

A probiotikumok és az immunrendszer

probiotikum-immunrendszer 1A probiotikumok utánpótlására a belekben számos lehetőség adódik a különböző koncentrált és jó minőségű táplálékkiegészítők formájában. Fontos, hogy az életképes baktériumok olyan bélben oldódó kapszulákban kerüljenek a szervezetbe, amelyek biztosítják a túlélést a gyomorban található savas környezetben. Ennek köszönhetően a probiotikumok károsodás nélkül érhetik el a vékony és a vastagbelet, hogy legalább ideiglenesen megtelepedhessenek az emésztőrendszerben.

A kapszulákban liofilizált probiotikumok találhatók. A liofilizálás – fagyasztva szárítás – olyan módszer, amely során a lefagyasztást követően az alapanyagban jéggé fagyott vizet szublimáció útján távolítják el. A liofilizálás kiváló technológiájának segítségével olyan 100%-os tisztaságú természetes baktériumpor állítható elő, amely könnyű és mikrobiologiai szempontból tökéletesen tiszta. Az eljárás során előállított probiotikumok olyanok, melyekben nem változik meg sem a baktériumok eredeti alakja, sem pedig a biokémiai tulajdonságaik, továbbá néhány évig életképesek maradnak. A kapszula beszedése után a kapszula tokját az emésztőenzimek lebontják és a száraz, liofilizált probiotikumok a belekbe kerülnek. A hasznos baktériumok ezt követően felszívják a környezet nedvességét, majd osztódni kezdenek. A probiotikumban lévő probiotikus baktériumok legjobb tápláléka a prebiotikum, amely a jó minőségű táplálékkiegészítő készítmények esetében szintén megtalálható a kapszulákban.

A Swiss Probiotix® probiotikum megfelel a minőségi táplálékkiegészítőkre vonatkozó követelményeknek. Egy olyan bélben oldódó, növényi eredetű kapszula, amely megfelelő a vegetáriánusok számára is, és ellenáll a gyomor savas környezetének.

A kapszula tartalmaz:

 • 9 fajta fontos bélbaktériumtörzsből összeállított keveréket
 • minimum 8 milliárd liofilizált (fagyasztva szárított) sejtet
 • valamint táplálékot a hasznos baktériumok számára (FOS-frukto-oligoszaharidokat)

A Swiss Probiotix®-ről itt tudhat meg többet!

Prebiotikum – táplálék a probiotikumok számára

Az élet során a bélflóra összetétele jelentősen és jellemzően változik. Számos tanulmány foglalkozott azzal, hogy a táplálék és az életkor alapvetően befolyásolják az egyes baktériumok jelenlétét a bélflórában. A rosthiányos táplálkozás miatt, illetve az életkor előrehaladásával a probiotikumok teljesen kipusztulhatnak, miközben a kórokozó enterococcusok, enterobaktériumok és clostridiumok száma emelkedik. Probiotikumok nélkül a kórokozók és mérgező anyagok felszaporodnak, amely rákhoz és a máj működésének zavarához vezethet, romlik az immunrendszer védekező képessége, ami többnyire a probiotikus baktériumok hiányának köszönhető.

Ahhoz, hogy a belekben található jótékony probiotikus baktériumok életben tudjanak maradni és megfelelően tudjanak szaporodni, a probiotikumok bevitele mellet szükség van olyan, az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagokra, mint a rostok, amelyek kedvező feltételeket biztosítanak a növekedésükhöz. Ezeket más néven prebiotikumoknak nevezzük és a következő feltételeknek kell megfelelniük:

 • ellenállnak a gyomorsavaknak és az emésztőrendszerben található enzimeknek
 • a „hasznos” bélbaktériumok, probiotikumok számára emészthetőek, lebonthatóak
 • szelektíven, kizárólag a probiotikumok esetében stimulálják a növekedést és az aktivitást, és ezáltal gyakorolnak kedvező hatást a szervezet egészségi állapotára

Az ember számára az anyatej a prebiotikumok első és legjobb forrása. Egy liter anyatej 15g nem emészthető oligoszacharidot tartalmaz. Természetes formában ezen kívül a növényi eredetű táplálékok is tartalmaznak prebiotikumot, amelyek közül az egyik leghasznosabb oligoszacharid az inulin. Inulinban gazdag a cikória, amelyből kávépótló készül, illetve a salátában fogyasztott articsóka is. A probiotikumok mellé érdemes mezei katángot vagy más néven a vad cikória gyökerét is fogyasztani. Gyógyhatása az időszámítás kezdete óta ismert.

Miért ajánlott a probiotikumok rendszeres használata?

Mi a különbség a szokásos bélbaktérium és a probiotikumokkal pótolható hasznos bélbaktériumok között? A bélbaktériumok az emésztőrendszer olyan állandó lakói, amelyek képesek benne élni és folyamatosan szaporodni. A probiotikumok pedig olyan élő baktériumokat tartalmaznak, amelyek ideiglenesen tartózkodnak az emésztőrendszerben és hasznos tevékenységet végeznek, azonban nem képesek a hosszútávú megtelepedésre. Ez magyarázata annak, hogy miért szükséges a probiotikumok rendszeres és hosszú távú szedése ahhoz, hogy érezhetővé váljék pozitív hatásuk.

"Probiotikum fontos szerepe a gyógyulásom alatt"

A közjegyző által hitelesített vélemény megtekintéséhez kattintson a pecsétre.
Kata

Mind az elmúlt 2-hónapban láthattátok elég sok alkalommal jelzett a naptár Kata orvosnál kivizsgálás-fogászat.
A vezetőségnek köszönhetően, elég gyors javulás lépett fel nálam, és a kérésére írtam le a tapasztalataimat. De miért is írok nektek? Hogy megerősítsem azt hogy a SwissProbiotix-től hogyan javul az állapotom, nem volt szükség a kórházi ellátást igénybe vennem!!!
Fogműtéttel kezdődött az egész kálváriám, ami után elég komoly antibiotikum kúra következett-természetesen probiotikummal, ami nem a miénk volt. / minek is kérjek, ha van gondoltam itthon. Itt az antibiotikum hatott örültem. Aztán 3 hete légcsőgyulladásom lett, amit itthon nem sikerült gyógyítanom újra a doki az ügyeleten aki tudta, hogy nem rég antibiotikumot használtam, muszáj volt felírnia az újabb adag antibiotikumot-itt is becsületesen használtam probiotikumot-persze még mindig nem a miénket.
Az antibiotikum utolsó napján /péntek este/ nagyon magas lázam volt, erős hasi fájdalmak, hányinger, szédülés, hasmenés-újra ügyelet ahol gyógyszer allergiát állapítottak meg, diéta-vízpótlás-probiotikum-pihenés. A férjem elment a gyógyszertárba, leírtam neki hogy milyen probiotikumot vegyen, mit tartalmazzon, amikor a gyógyszerésznek lediktálta az csak nézett, hogy ilyen nincs de tud adni nagyon szuper termékeket-hívott mit vegyen? Vegyél pár dobozzal majd valamelyik segít. Ezektől még rosszabb lett az állapotom. A tünetek nem enyhültekügyeleten azt mondták pár napig ez eltarthat, nyugodjak meg / hanem fokozódtak, alig vártam a hétfő reggelt, hogy a Dr.Podlupszkit és a főnökömet felkeressem, hogy ez már nem játék, segítségre van szükségem. A vezetőség, aki azonnal küldetett 2 doboz swissprobiotixet. Felhívtam Dr.Podlupszkit, elpanaszoltam a tüneteket, aki azonnali székletminta vizsgálatot rendelt el, a closrtídium toxin-ra. Bizakodtam nem lesz nagy a baj, de sajnos az eredményeim nem megfelelőek lettek.
enterotoxin (A toxin) és citotoxin (B toxin): a sejtfalat átlyukasztó toxin-
Ezt a betegséget-fertőzést hosszú-egymás utáni antibiotikum kúrának köszönhetően lehet elkapni. A betegség oka, hogy az antibiotikumok hatására a bélben jelenlévő normál bélflórát alkotó baktériumok elpusztulnak, és helyükben egy olyan baktérium telepszik meg, mely hasmenéses tüneteket okoz. Ez a kórokozó leggyakrabban a Clostridium difficile nevű baktérium, mely a bél nyálkahártyájának gyulladását, súlyosabb esetben szövetelhalást okoz. Ennek a kórokozónak kétféle toxinja van, az A-típusú ún. enterotoxin és a B-típusú ún. cytotoxin.
A kezelőorvosom és Dr.Podlupszki javaslatára elég erős probiotikum kúrát alkalmaztam 1 hétig reggel 2 délben 1 este 2 swissprobiotix-aminek már a harmadik nap meglettek az eredményei, javulás jelentkezett. /ami megmentett a kórház vendégszeretetétől/ Jelen pillanatban gyógyszeres kezelésem van, javulás naponta, valamint laboratóriumi eredmény vizsgálatok hetente.
Ezt a levelet, nem azért írtam, hogy sajnáljatok, csak is azért írtam meg, hogy a családotokban előforduló antibiotikumos kúra alatt milyen fontos a megfelelő és jó minőségű, minél több probiotikum törzset tartlamazó probiotikum használata.Nagyobb segítséget tudjanak nyújtani azon ügyfeleink részére, akik hasonló panaszokkal, vagy bélgyulladás esetén eltudják mondani milyen fontos szerepe van a megfelelő probiotikumnak, és a gyógyszertárakban értékesített probiotikumok közti különbségeket!!
Köszönöm, hogy elolvastátok.
Szép napot mindenkinek

Halász Kata
, 2016-04-15

A probiotikumok szedése

A probiotikumok olyan kapszulában kell, hogy bekerüljenek a szervezetbe, amelyben túlélik a gyomron történő átjutást és az epe hatását, és továbbhaladva ki tudják fejteni kedvező hatásukat a vastag- és a vékonybélben.

Több lehetőség van a probiotikumok pótlására, például jó minőségű táplálékkiegészítők (koncentrált formában, kapszulákban) alkalmazásával. Azon kívül, hogy a probiotikumokkal bevitt baktériumoknak túl kell élniük a gyomron és a vékonybélen átvezető utat és legalább ideiglenesen meg kell telepedniük az emésztőrendszerben, fontos szempont a kapszulában található életképes baktériumok száma is. Ezért szükséges liofilizált – fagyasztva kiszárított – baktériumokat használni a kapszulákban. A liofilizált állapot egy olyan eljárás eredménye, amely során a lefagyasztott alapanyagban jéggé fagyott vizet úgy távolítják el, hogy a jégből közvetlenül pára alakul ki miközben a víz folyékony állapota kimarad. Az újfajta technológiának köszönhetően olyan 100%-os, természetes probiotikumok állíthatók elő, amelyek könnyűek és mikrobiológiailag tökéletes tisztaságúak. A probiotikum kapszulában a szárított baktériumok megőrzik eredeti alakjukat és biokémiai tulajdonságaikat továbbá néhány évig az életképességüket is. A probiotikum kapszula beszedése után a kapszula tokját az emésztőenzimek lebontják és a száraz, liofilizált baktériumok a belekbe kerülnek. A baktériumok a szárítás során elveszített folyadékot fokozatosan pótolják a környezetükből, majd ezután kezdenek el osztódni. A probiotikumok baktériumainak a leghasznosabb táplálékai a FOS – frukto-oligoszaharidok -, prebiotikumok, amelyek a jó minőségű táplálékkiegészítő készítmények esetében szintén megtalálhatók a kapszulákban. A megfelelően kiválasztott probiotikum kultúrák életképes formában történő felhasználása számos emésztési probléma és súlyos civilizációs betegség kialakulását előzheti meg, mindemellett a probiotikumok szedése az immunrendszerre is jótékony hatást gyakorol.

A probiotikumok és a gyermekek

Számos tapasztalat ismert arról, hogy a probiotikumok szedésének köszönhetően enyhült vagy lerövidült egyes betegségek lefolyása. Fontos kiemelni, hogy a probiotikumok elsődleges jelentősége a megelőzésben rejlik, főleg a gyermekek esetében. A kedvező hatás már csecsemőkorban megfigyelhető, amikor a bevitt táplálék összetétele a szervezet egészséges fejlődésére különösen nagy hatást gyakorol. Ennek megfelelően az anyatej egyedülálló és pótolhatatlan táplálék, amely meghatározza a bélflóra összetételét. Számos kutatás bebizonyította, hogy az anyatejjel táplált gyermekek beleiben sokkal több probiotikus baktérium – elsősorban a laktobacillus – található, mint az olyan gyermekek esetében, akik mesterséges táplálékot kaptak. Összefüggést fedeztek fel a csecsemők hasmenéses megbetegedéseinek gyakoriságával kapcsolatosan is, amely az anyatejjel táplált gyerekek között sokkal ritkábban fordult elő. Kiderült továbbá az is, hogy a szoptatás és a szoptatásnak köszönhetően a gyermekkorban magasabb számú probiotikus baktérium a belekben hozzájárulhatnak a Crohn betegség megelőzéséhez is.

A mesterségesen táplált gyerekek bélmikroflórájának összetétele hasonló a felnőttekéhez, viszont esetükben nagyobb az allergia és a különböző fertőzések előfordulásának veszélye. Hosszú távú tapasztalatok szerint, amennyiben a gyermekek táplálkozásában probiotikumok is jelen voltak, csökkent a bőr- és élelmiszerallergia előfordulása.

A probiotikumok fontos szerepet játszanak a gyermekek további élete során is, amikor új kórokozó baktériumokkal kerülnek kapcsolatba. Az óvodában és az iskolában gyakran olyan baktériumok támadják meg a szervezetet, amelyre az nincs felkészülve. A hasznos baktériumok megfelelő mennyiségű beszedése ebben az esetben azért fontos, mert a probiotikumok összefüggő védőréteget képeznek a belek falán, és megvédik a beleket a kórokozó mikroorganizmusok megtelepedésétől és elszaporodásától.

A probiotikumok pozitív hatása a gyermekek esetében a következő:

 • segítik a táplálékból az ásványi anyagok felszívódását
 • segítik a kalcium felszívódását a csontok megfelelő növekedéséhez
 • segítik az immunrendszert és a szervezet védekezőképességét
 • regenerálják a bél mikroflóráját az antibiotikumok szedése alatt és azt követően is
 • segítenek a székrekedés és hasmenés megelőzésében és gyógyításában
 • csökkentik a bőrbetegségek súlyosságát (különböző ekcémák, az atopiás ekcéma és az akné esetében)
 • csökkentik az élelmiszer-allergiák gyakoriságát (és a kialakulás kockázatát a jövőben)
 • megvédenek gyermekek között gyakran előforduló fertőző betegségekkel szemben

Ajánlott termékeink

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv

Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

1 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost

CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Probiotix

Swiss Probiotix

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Szállítás: összesen:
0 Ft
0 Ft