Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Mitől alakul ki a reflux? | Tünetek és kezelés természetes módszerekkel

Civilizációs betegség a reflux

Civilizációs betegség a reflux, ami egyre gyakoribb, és bárkit utolérhet. Ha azonban ismerjük a kiváltó okokat és az első tüneteket, jó eséllyel elkerülhetjük a súlyosabb panaszok kialakulását, ahogyan a már hosszabb ideje fennálló betegség kezelésére is van lehetőség - ráadásul akár természetes módszerekkel.

Gyakran ég a gyomra? Fáj a nyelőcsöve? Savas, rossz ízt érez a szájában? Ha ezek a tünetek együtt, vagy felváltva jelentkeznek, szinte biztos, hogy refluxbetegségben szenved, és a tüneteit ez okozza.

A reflux – orvosi néven gastroesophagealis, rövidítve GERD – tünetei igen kellemetlenek. Sokan hajlamosak összekeverni az egyszerű gyomorégéssel, holott annál jóval összetettebb kórkép, ahogyan az is előfordulhat, hogy szinte tünetmentes.
Létrejöttének több oka lehet, általában a helytelen táplálkozás váltja ki, azaz bizonyos értelemben magunknak köszönhetjük.

Mi a reflux? Miért alakul ki?

Amikor a gyomornedvek a nyelőcsőbe jutnak, azaz rendszerint némi emésztetlen táplálék kíséretében visszafolynak (a reflux szó valójában visszafolyást jelent) a gyomorból, patkóbélből, kialakul a tulajdonképpeni reflux, amihez sokszor társul nyelőcsőgyulladás. Ez rendszerint erős, égető érzéssel jár, ami nemcsak a nyelőcső szegycsont mögötti részét, hanem igen gyakran a torkot is érinti. Mindezt kiegészítheti egy másik kellemetlen tünet, a savas felböfögés. Gastroesophagealis reflux betegséget (GERD) akkor diagnosztizálnak, amennyiben a savas reflux hetente több mint kétszer fordul elő.

A nyelőcsőbe több okból juthat vissza a gyomortartalom, mértéke attól függ, mit, és mennyit ettünk, illetve ittunk. Ez önmagában nem betegség, ha viszont gyakran történik, és hosszan tart, akkor már kóros állapotról beszélünk. Szinte nincs olyan ember, akinek ne égett volna a gyomra, ne érzett volna gyomorsavat a szájában. Ami a refluxot illeti, szintén gyakori panasz, valójában népbetegség, ami az európai lakosság legalább 10-20 százalékát érinti. Érdekes ugyanakkor, hogy az ázsiaiak körében jóval ritkább, számos népcsoport körében szinte ismeretlen.

Reflux tünetei

A gyomorégés is tünet lehet

Ahogyan már említettük, a betegség lehet tünetmentes, azonban ez egyáltalán nem gyakori. Sokkal többször fordulnak elő panaszok, amik ráadásul rendszerint csoportosan jelentkeznek – elmondható, hogy a betegek idővel az összes tünetet megtapasztalják. Ilyen a nyelőcsőben, a szegycsont mögötti részen, vagy közvetlenül a torokban kialakuló, sokszor elviselhetetlen fajdalommal járó égető érzés. Szintén tipikus, ám az előzőnél ritkábban előforduló tünet a savas gyomortartalom visszaöklendezése, mely hányást, szájüregi irritációt, kellemetlen szájszagot eredményezhet. Jelentkezhet puffadás, véres vagy fekete széklet, vagy véres hányás. Böfögés, nyelési nehézség, múlni nem akaró csuklás. Hányinger, fogyás látszólag ok nélkül. Zihálás, száraz köhögés, rekedtség vagy krónikus torokfájás.
Amikor ez napi rendszerességgel történik, az életminőséget is jelentősen rontja.

Nézzük meg most részletesebben, mik a leggyakoribb tünetek:

 • A szegycsont mögött, a mellkas középvonalában fellépő, égő érzés, amely súlyosabb esetben, egészen a lapockacsontig, vagy akár a fülek irányába is kiterjedhet.
 • A nyelőcsőben és/vagy a torokban égő, kaparó érzés, fájdalom.
 • Visszafolyó savas folyadék, emésztetlen táplálékokkal, vagy ezek nélkül.
 • Acetonos lehelet.

Ahogy az állapot kórossá válik, ezek a panaszok egyre gyakrabban jelentkeznek, előfordulhat, hogy naponta többször is kínozzák a beteget.
Gyakori „menetrend”, hogy reggel, közvetlenül ébredés után, szinte lángot okádunk, aztán a jelenség elmúlik, hogy étkezés után ismét előjöjjön. Igen sokszor éjjel, a lefekvést követően jelentkezik – a megfigyelések szerint főleg éjfél és hajnali három óra között –, ezért a refluxos beteg jobb, ha lefekvés előtt 3-4 órával már nem eszik, étkezési szünetet tart. Fokozza a kockázatát a közvetlenül evés után végzett mozgás, ehhez elég teli gyomorral lehajolni néhányszor, de még a cipő felhúzása is kiválthatja a gyomorsav visszafolyását.

Közvetett jelek

Előfordulhat, hogy a betegség, a fent említett tüneteket ugyan nem produkálja, ám van pár vészcsengő, ami a jelenlétére, vagy a várható kialakulására utalhat:

 • nyelési nehézségek,
 • „gombóc” érzés a torokban,
 • krónikus emésztési zavarok,
 • állandósult puffadás,
 • gyakori hányinger,
 • krónikus rekedtség,
 • indokolatlan köhögésrohamok,
 • visszatérő csuklás,
 • asztma,
 • krónikus orrgarat-gyulladás,
 • indokolatlan súlycsökkenés,
 • állandó fáradékonyság és levertség,
 • az infarktus tüneteihez hasonló mellkasi fájdalmak,
 • gyakori középfülgyulladás,
 • indokolatlan torokfájás/gyulladás,
 • légzési nehézségek,
 • alvási problémák.

Súlyos következmények

Kóros reflux betegség az esetek közel harmadában fekélyekkel, a nyelőcső összehúzódásával jár együtt. Ezzel szemben, alig 5 százalék az esélye annak, hogy semmilyen organikus károsodást nem okoz. Minél tovább áll fenn ez az állapot, annál nagyobb az esélye a még súlyosabb következményeknek.

Mit ne együnk?

Egy 513 résztvevővel elvégzett lengyel vizsgálat szerint a GERD reflux nagyobb arányban fordult elő azoknál, akik gyakrabban ettek zsíros, sült, savanyú vagy fűszeres ételeket, illetve rendszeresen borsmenta teát ittak. Szintén növeli kutatók szerint a kockázatot a napi 1-2 étkezés, valamint a későn elfogyasztott, főétkezésnek tekintett vacsora. További részletek a kutatásról és eredményeiről a Gastroenterology Review szaklapban olvashatók.

Reflux okai

Kialakulásához hozzájárulhat a helytelen táplálkozás

Kialakulásához a helytelen életmód és táplálkozás mellett hozzájárulhatnak fizikai deformációk (pl. baleset következtében), szervi problémák, hormonzavar és hosszan tartó gyógyszeres kezelés. Ez utóbbi leginkább a szteroidot tartalmazó készítményekre, valamint a különféle nyugtatókra vonatkozik. Ellazítják a nyelőcső alsó szakaszát, pontosabban az található záróizom lazul el, ezáltal a gyomornedvek könnyebben visszaáramolhatnak. A záróizom gyengesége rekeszizom sérvből adódóan is előfordul. Ennek ellenére, a baj nemcsak ebben keresendő, mivel akar egy túlságosan szoros ruha is kiválthatja, ahogy a teli gyomorral végzett, előrehajlással járó testmozgás is hozzájárul a reflux beindulásához. Igaz ez arra is, amikor egy kiadósabb étkezés után, azonnal lefekszünk. Fiziológiai szempontból mindez arra vezethető vissza, hogy a nyelőcső alsó, a gyomorhoz csatlakozó része nem zár megfelelően, vagy a hasi nyomás miatt, egyszerűen kinyílik. Mindkét állapotnak az a következménye, a lenyelt és még emésztetlen táplálék egy része, illetve a gyomornedvek, gyomorsav bekerül a nyelőcsőbe.

Bélflóra és reflux

Összefüggés lehet a bélflóra állapota, így az immunrendszer működése, és a betegség között. A krónikus reflux kialakulásában jelentős szerepe van a rostszegény, ugyanakkor adalékanyagokban gazdag ételek, a szénsavas italok, az alkohol és általában a gyomorsav túltengést okozó élelmiszerek fogyasztásának. Szintén kiváltó ok, ahogy láthattuk, a túlevés. Mindez hozzájárul a bélflóra egyensúlyának felbomlásához, ami az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Ennek az az oka, hogy az immunsejtek 70-80 százaléka a vastagbélben helyezkedik el, ha a bélflórában többségbe kerülnek a káros mikroorganizmusok, ennek hatására az immunrendszer nem tud optimálisan működni. És még valami: a bélflóra jótékony baktériumai vitaminok és emésztőenzimek termelésében is közreműködnek, ha tehát a számuk csökken, az emésztés sem lesz megfelelő, ami visszahat a refluxra, azaz súlyosbítja a tüneteit.
Előfordulhat úgynevezett epés reflux, ilyenkor az epeváladék a patkóbélből bekerül nyelőcsőbe, és eljuthat a garatig. Oka a gyomor alsó, kimeneti nyílásának, orvosi nevén pylorusnak a gyengesége, illetve nem megfelelő záródása.
Növeli a kockázatát a túlsúly, ha viszont kialakul, fogyást okozhat. Leginkább azért, mert szó szerint elveszi az étvágyat. Jellemzően a terhesség utolsó harmadában alakulhat ki, a jó hír viszont az, hogy a szülést követően általában magától megszűnik. A várandósság alatt fellépő betegség főként az ilyenkor tomboló „hormonviharnak” tudható be, de sokszor a baba elhelyezkedése, vagy mocorgása is eredményezheti.

Mik a következményei?

Az állandóan feltörő gyomorsav folyamatos irritációt eredményez, ami hosszú távon a gyomor felső részében, a nyelőcsőben és a torokban, vagy akar a szájüregben, különféle fekélyek, bevérzések kialakulásához vezet. Amennyiben nem orvosoljuk időben, akár komoly fertőzések forrása is lehet. Tüdőproblémákat is okozhat, mivel a visszafolyó gyomorsav – akár az irritáció okozta köhögés miatt – a rosszul záródó nyelőcső hibájából a légcsőbe is bekerülhet. Számos esetben elég a szájüregben lévő, savas kipárolgás is ahhoz, hogy azt visszalélegezve, kárt okozzunk a légutakban.
Talán kevesebb figyelmet kap, hogy a savak állandó jelenléte a fogzománcot is jelentősen károsíthatja, ezért idővel fogszuvasodást idéz elő. Ezért nagyon fontos, hogy aki ettől a rendellenességtől szenved, gyakrabban mosson fogat, és öblögessen – lehetőleg fertőtlenítő szájöblítővel – minél gyakrabban.
A betegség egyik legsúlyosabb fajtája az úgynevezett „Barrett nyelőcső”. Szerencsére igen ritka korról beszélünk, ami tulajdonkeppen megváltoztatja nyelőcső nyálkahártyáját úgy, hogy az eredeti nyálkahártyát a gyomrot borító nyálkahártyával a „hasonmásával” helyettesíti. Ez a folyamat az első stádiumában még visszafordítható, ha viszont elhanyagolják, növeli a daganatok kialakulásának kockázatát az érintett területeken.

Reflux vizsgálat

Egyszerűnek tűnhet az öndiagnózis, ez azonban mégsem ajánlott, hiszen a reflux tünetei más betegségre (pl. daganatra) is utalhatnak. Ezt zárhatja ki a protonpumpa gátlók, azaz savcsökkentők kipróbálása. Ha ezek néhány héten belül nem hatnak, további vizsgálatokra van szükség. Az orvos végezhet nyelőcső- és gyomortükrözést, valamint 24 órás monitorozást, aminek során egy szondát juttatnak a nyelőcsőbe. Egyik sem kellemes vizsgálat, de mindenképpen megéri, hiszen kizárhatják a további betegségek lehetőségét.

Reflux kezelése

A reflux kezelésekor törekedjünk a természetes módszerekre

Mint minden betegség esetében, a legjobb kezelés a refluxnál is a megelőzés, és a megfelelő életmód. Létezik néhány szabály, ami ráadásul nemcsak erre, hanem a kezelésre is alkalmazható, függően a beteg állapotától, és a fennálló kórkép súlyosságától. Túlsúly esetén (főleg a hasi zsír okozhat gondokat) kezdjünk el mielőbb diétázni, amit érdemes egy alapos méregtelenítő-, béltisztító kúrával kiegészíteni. Utóbbi azért fontos, mert bélrendszer kitakarítása után sokkal jobb lesz a tápanyagok felszívódása, ahogyan hatására az ürítésünk is rendszeressé válik. Fontos a dohányzás elhagyása.
Sokan automatikusan savlekötőkhöz nyúlnak, amik valóban segíthetnek, viszont a kiváltó okot, okokat nem szüntetik meg. Ráadásul, elfedhetnek olyan, komolyabb tüneteket, amikkel mindenképpen foglalkozni kellene. Ezért kell a reflux észlelésekor mielőbb szakorvoshoz fordulni, aki meghatározza a gyógyszeres kezelést, és a savtermelődés visszaszorítására alkalmas protonpumpa gátlókat ír fel, vagy ha szükséges, vény nélkül kapható készítményeket javasol. Szükség esetén (például a nyelőcső erős kimaródásakor) műtétet javasol.

Reflux diéta

Mindenekelőtt térjünk át az egészséges táplálkozásra. Kerüljük az adalékanyagokban gazdag élelmiszereket, különösen a félkész- és készételeket, mert ezek felborítják a bélflóra egyensúlyát, érzékennyé teszik a gyomrot és a beleket. Tartózkodjunk a dohányzástól, mivel a belélegzett nikotin es kátrány erősen izgatja a nyelőcsövet, köhögési és csuklási ingert okozhat. Ne fogyasszunk nyálkahártya irritáló ételeket és italokat. Ilyen az alkohol, különösen a vörösbor, valamint a fekete bors, a fokhagyma, a nyers hagyma és az egyéb fűszeres ételek. A csokoládé, a citrusfélék, a kávé és koffeinmentes italok, beleértve a teát és a szódát, és a borsmenta, illetve a paradicsom sem javasolt, mert fokozzák a gyomorégést, kis mennyiségben vegyük magunkhoz. Igaz ugyan, hogy az erős paprika remek antioxidáns, de ha refluxunk van, csak nagyon kis mennyiségben vegyük magunkhoz.
Kerüljük a citrusféléket, a paradicsomot, valamint a csokoládét. Ugyanez igaz a finomított liszttel és cukorral készült élelmiszerekre, a zsíros vagy ecetes ételekre, mert ezek is közreműködhetnek a savtúltengéshez.
Nagyon fontos, hogy kövessük a keveset többször elvet: együnk naponta 4-5 alkalommal kisebb adagokat, igyunk sokat, 2,5-3 liter vizet. A falatokat alaposan rágjuk meg, hagyjunk magunknak időt, ne kapkodjunk, hiszen az emésztés a szájüregben, a nyállal kezdődik. Ha átugorjuk ezt a fontos lépést, nagyobb lesz annak a valószínűsége, hogy a rosszul bevitt táplálék gondot okoz.
A rost nemcsak a béltisztító kúra fontos része, mindezek mellet a puffadás és a szorulás ellen is hatásos..

Természetes megoldások

A reflux ellen segít az almaecet és az almabor. Első hallásra savasnak tűnhetnek, ezzel szemben kiegyensúlyozzák a bélcsatorna pH-értékét, ezáltal csökkentik a túlzott gyomorsav termelődés esélyét. Ez igaz a kalciumban gazdag mandulára is – ahogyan más csonthéjas gyümölcsök is hasznunkra lehetnek –, azonban ügyeljünk az adagolásra, mivel roppant kalóriadús magvakról beszélünk. Enyhíthetik a tüneteket a teljes kiőrlésű gabonák és a hántolatlan rizs. Nyugtatják az irritált nyálkahártyát, és segítenek megelőzni/kezelni a gyulladásokat, amiket a krónikus betegség felerősít. A kellemetlen tünetek enyhítésére a mályva és az útifű főzete sikerrel alkalmazható. Elég belőlük 1-2 teáskanálnyi a forró vízbe, amit aztán lassan kortyolgatva, langyosan fogyasszunk. Noha igaz, hogy a tej átmenetileg csökkentheti a gyomorsavat, tápanyagai, különösen a zsír, stimulálhatják a gyomrot, hogy még több savat termeljen. Annak ellenére, hogy a tej nem feltétlenül jó gyógyszer a gyomorégés ellen, gazdag forrása a csontépítő kalciumnak. "A vízivás némi megkönnyebbülést is jelenthet: emeli a gyomor pH-ját, hígítja a savat és lemossa azt a nyelőcső faláról - tehát rengeteg jó indok van arra, hogy általában vizet igyunk, és hidratáltak maradjunk..

Összefoglalva

Visszatérő gyomorégés vagy a savas reflux bármely más tünete esetén próbáljuk meg az alábbiakat: Együnk kényelmesen és lassan. Kerüljünk bizonyos ételeket. Ne igyunk szénsavas italokat. Ne feküdjünk le étkezés után. Ne mozogjunk túl intenzíven. Aludjunk magasabb párnán. Fogyjunk le, ha szükséges. Hagyjuk abba a dohányzást. Fogyasszunk elegendő vizet

Professzionális megoldás

Önállóan vagy a béltisztító program részeként alkalmazva, a Clean Inside® rost enyhíti a refluxos problémákat, leköti a savat, amely így nem kerül vissza a nyelőcsőbe és a rosttal együtt kiürül a szervezetből.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3734640/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4962685/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223119/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133436/
http://otszonline.hu/betegtajekoztato/cikk/savas_reflux

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Swiss Probiotix Max
Swiss Probiotix Max

Kapszulánként 25 milliárd élőflórával, 12 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Herbal DigestFX
Swiss Herbal DigestFX

Komplex összetételű gyógynövény- és növényi enzimkészítmény emésztési zavarokra articsókával, édesköménnyel, brosmentával, bromealinnal és papainnal.

6 490 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

12 480 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0