Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője

Szebb haj és bőr, pattanások

A felnőtté válás korszakában a bőrkiütések és az akne különböző formái olyannyira gyakoriak, hogy a felnőtté válás természetes velejárójának tekintjük őket. Tíz fiatalból nyolcnak aknés az arcbőre.

szebb-haj-es-bor-pattanasok 1

A háton megjelenő, különböző fajtájú aknék valamint a többféle, a test egyéb részein fellépő kiütéstípusok szintén normális jelenségek. Magától értetődő, hogy az aknétól az ember meg akar szabadulni, amilyen gyorsan csak lehet. Van egy jó hírünk: Ez lehetséges! Az alábbiakban a kiütések különböző fajtáiról olvashatnak, megtudhatják, hogyan lehet felismerni az aknét és hogy valójában mely típusáról van szó. Ezenkívül arról olvashatnak, mely tényezők okozzák az aknét és hogyan védekezhetnek ellenük. Ezen túlmenően ebben a cikkben elmagyarázzuk Önöknek, hogyan is néz ki az akne helyes kezelése otthon.

Az akne alapvető megjelenési formája a komedó (mitesszer) és a gyulladásos bőrirritáció, melyek többé-kevésbé feltűnő kiütések formájában láthatók. A betegség fokozatai alapján az akne különböző típusait különböztetjük meg. Sok aknés bőrű ember, mikor tükörbe néz, hozzáér a kiütéseihez vagy nyomkodja a mitesszereit. Ez azonban súlyosbíthatja a problémát, és fokozhatja a gyulladásos irritációt. Ezért ügyeljünk arra, hogy ne érintsük meg a bőrkiütéseket vagy az aknét, és soha ne nyomkodjuk a mitesszereket, mivel ezáltal komoly károkat okozhatunk bőrünknek.

Súlyos esetekben aknekezelésre van szükség, amely nem az öngyógyítás keretei között zajlik, hanem egy hozzáértő orvos által. A legcélravezetőbb, ha azonnal szakorvost, bőrgyógyászt keres fel.

Mi az akne?

Az akne a szőrtüsző és a faggyúmirigy idült gyulladásos megbetegedése. Ezért jellemző az aknéra a faggyúmirigyekben gazdagon ellátott bőrfelületek szemügyre vétele. Az arcon és a mellkason az akne különböző típusai találhatók, de előfordulnak a háton is, különösen annak felső részén.

Legtöbbször a szőrtüsző nyílásán keresztül kis mennyiségű faggyú kerül a bőrfelszínre. Akne esetében viszont túlzott mennyiségű faggyú termelődik, ezenkívül a szőrtüsző felső részének szarusodási zavara áll fenn. Ezek a rendellenességek az esetek többségében öröklődnek. A szőrtüsző falait képező sejtek hamar eltömítődnek és így elzárják a kijáratot. A faggyú a szőrtüszőben aztán egyfajta dugasszá terebélyesedik.

Ezenkívül az eltömődött szőrtüsző ideális termőtalajt biztosít a kórokozók számára; főleg a propionsav baktériumok szaporodásának kedvez ez a környezet. Normális körülmények között ezek a baktériumfajták csekély mennyiségben élnek a bőrünk felszínén. Ha azonban túlságosan elszaporodnak, a kórokozók különböző kémiai anyagokat és enzimeket termelnek, melyek gyulladáshoz vezetnek. Idővel a szőrtüsző elzáródott nyílása már nem tudja tovább tartani a belső tartalmat és felfakad. A faggyú valamint a baktériumok a bőrfelszínre kerülnek és a gyulladás ott terjed tovább.

Kétféle aknét különböztetünk meg

szebb-haj-es-bor-pattanasok 2Az akne legfontosabb megjelenési formái a komedó (mitesszer) és a gyulladásos kiütés. Az akne legegyszerűbb formája az akne comedonica, mely a serdülőkorban főleg az orr, a homlok és az orcák területén jelenik meg. AZ újonnan képződött komedók (ún. zárt mitesszerek vagy fehér mitesszerek/pattanások) kis, fehér kitüremkedéshez hasonlók a bőr felszínén. A régebbi komedókat nyitott komedóknak vagy fekete (a szőrtüszőnyílás környékén jelenlévő melanin által okozott színük miatt) komedóknak/mitesszereknek nevezzük. Ezekben a komedókban a faggyú oxidálódott. Fekete tetejükről ismerszenek meg, és a köznyelv mitesszernek, a tudományos nyelv komedónak nevezi őket. A fekete komedók már sokkal azelőtt létrejöhetnek, hogy váladékuk lassacskán megjelenik a bőrfelszínen. Ne nyomkodjuk és ne vakarjuk se a fekete, se a fehér komedókat. A mitesszereket csak kozmetikus vagy bőrgyógyász távolíthatja el, steril körülmények között. A nyomkodás vagy vakarás megsértheti a bőrszövetet, emellett fennáll a staphylococcus, streptococcus és más baktériumok által való fertőzés veszélye. Ha ki is nyomjuk őket, a komedók mégis újra megjelenhetnek néhány hét elteltével.

A bőrön található néhány mitesszer nem jelent igazi problémát, és nem minősül komoly betegségnek. Lehet, hogy egy ideig nem igazán vonzó a megjelenés, de megfelelő, rendszeres ápolással minden fiatal átvészeli a serdülőkort a bőrét és önbecsülését ért negatív hatások nélkül.

Mivel a faggyúmirigy által termelt faggyú nem tud a nyíláson át távozni, – mint már említettük – jó termőtalajt biztosít a baktériumok számára, és így a komedók (mitesszerek) fertőzések kiváltó okai lehetnek. Amennyiben az elfertőződött komedó (mitesszer) gennyes kiütéssé alakul át, feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak a bőrbetegséget. A kezeletlen komedók (mitesszerek) jellegzetes aknévá válhatnak.

Az akne különböző formái

 • Papula – akkor alakul ki zárt és nyitott komedókban, ha a szőrtüsző fala károsodik. Leukociták (fehér vértestek) kerülnek bele és irritálják a bőrt. Ez okozza a papula piros elszíneződését.
 • Pustula – a papulából jön létre néhány nap elteltével, amikor a leukociták elérik a bőrfelszínt. Ezeket leginkább pattanásnak nevezzük. Ha kis méretűek, az esetek többségében rövid ideig tartanak csak. Nagyobb pattanások hét napnál is tovább megmaradhatnak a bőrön, ezek kezelése sok időt vesz igénybe.
 • Ciszta – az akne súlyos formájából jön létre. A pattanás és az azt körülvevő bőr begyullad, és a gyulladás a szomszédos szőrtüszőkre is átterjed.
 • Sérülés/heg – súlyos akne esetében a gyógyulási folyamat néha csúnya hegeket hagyhat hátra, amely az érintettet folyton bőrproblémájára emlékezteti.

Fontos információ: Mint említettük, ne nyomja ki a pattanást, amint tükörbe néz. El a kezekkel tőlük! A bőr beavatkozás általi irritációja mélyreható gyulladásokat okozhat, melyek hegesedéssel gyógyulnak.

Az akneképződés oka

Klinikai tesztek nem támasztják alá, hogy a zsíros bőr és az akne a helytelen táplálkozás közvetlen következményei (pl. túlzott csokoládéfogyasztás) lennének. Másrészt vitathatatlan, hogy az egészséges táplálkozás és életvitel erősíti az immunrendszert, és ezáltal csökkenti a szervezetben a gyulladások előfordulását. Az ipari országokban a lakosság 75% szenved az aknétól, míg az olyan országokban, ahol sok friss, természetes ételt fogyasztanak, szinte ismeretlen ez a betegség. A bőrbetegség kialakulását különböző tényezők serkentik:

 • Fokozott elszarusodás a szőrtüsző sejtjeiben és a szőrtüsző eltömítődése.
 • Androgén nemi hormonok által okozott megnövekedett faggyútermelés.
 • A propionbaktériumok, aknebaktériumok és élesztők túlburjánzása, melyek normális esetben csak csekély számban fordulnak elő a bőr felszínén.
 • A szervezetben lévő rejtett vagy lappangó gyulladásos gócok – pl. foggyökér- vagy mandulagyulladás.
 • A szervezet túlsavasodása, a gyomor, a máj, a vesék betegségei, élesztőgomba-fertőzések, stb.
 • Öröklődés – Megnő az akne előfordulásának esélye, ha az egyik vagy mindkét szülő maga is szenvedett a felnőtté válás ideje alatt ebben a betegségben.

Miért lesz aknés a bőr és miért különösen gyakori serdülőkorban?

A akne a leggyakoribb bőrbetegségek közé tartozik. A serdülőkorban szinte minden fiatalt elér, bár különböző intenzitással. A késői felnőtté válás idején legtöbbször magától elmúlik. Néhány esetben viszont 30 éves korig vagy még tovább fennáll a bőrbetegség. Minél korábban jelenik meg az akne, annál súlyosabb a kiterjedése. A bőrnek ez a fajta zavara gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Hogy miért?

A gyermekkorban a szervezet minimális mennyiségű nemi hormont választ ki, viszont kb. a 11. életévtől kezdve valóságos hormonkitörésről beszélhetünk. A „felébredt” androgén hormonok (férfi nemi hormonok)

 • okozzák a finom haj- és szőrszálak hosszabbá és sűrűbbé válását bizonyos testrészeken.
 • aktiválják az izzadságot és a faggyúmirigyek működését. A faggyúmirigyek által termelt faggyú bevonja a bőrfelszínt és a hajszálakat, és védi őket a káros hatásoktól.

Ezek a faggyúmirigyek a fiatalok többségénél túlműködésben vannak. A bőr olajosan fénylik, különösen a homlokon, az orron, az állon, a halántékokon és az arcokon. Ezek az elváltozások kiterjedhetnek a karokra, a mellkasra és a hát felső részére, mivel itt a legnagyobb a faggyúmirigyek koncentrációja. A szőrtüsző nyílása körül egyfajta tölcsér képződik, amelyben összegyűlik a faggyú. Ez a faggyú folyamatosan irritálja a bőrt és túlszarusodásra serkenti. A tölcsér falai fokozatosan megvastagodnak, a pórusok tartósan kitágulnak és a bőr egy lyukacsos narancshéjhoz lesz hasonló. A faggyúmirigyek túlzott faggyútermelését szeborreának hívjuk (latinul: sebum = olaj, rhoe = folyik). Mivel majd’ minden fiatalnál fennáll a szeborrea valamelyik tünete, ezért azt fiziológiai betegségnek tekintik ebben az életkorban.

Stressz és akne

Van itt valami összefüggés? A válasz egyértelműen IGEN. A stressz súlyosbítja a tüneteket. Ám a közép- vagy enyhe fokú stressz hatásai általában különösebb gond nélkül kezelhetők, ha ezzel párhuzamosan megfelelően kezeljük az aknét. A második kérdés így hangzik: „Hogyan befolyásolja a stressz az akne kialakulását?” Ennek az a magyarázata, hogy bár az akne által érintett bőr pórusai eltömődtek, ezek a bőrfelszín alatt találhatók, láthatatlanok. A stressz a szervezet gyulladásos reakciójához vezet, mely az arcon található eltömődött pórusok falait is irritálja. A károsodott pórusok környezete piros lesz, következményeként pattanások alakulnak ki. Ezzel egyidejűleg stressz alatt a mellékvesék funkciója fokozódik. A mirigyek által termelt androgén hormonok (férfihormonok) szintje emelkedik. Ez a folyamat különösen a nőket érinti, akiknek mellékveséje nagyobb részarányban termel androgén hormont, mint a férfiaké. Valószínűleg ez magyarázza azt, miért érinti az akne problémája erősebben a stresszhatás alatt álló nőket, mint a férfiakat.

Serdülőkorban különösen ügyeljük bőrünkre

Stressz, dohányzás, környezetszennyezés, folyadékhiány és elégtelen rostbevitel, mind elősegítik a toxinok képződését a szervezetben. Ezért elsősorban étkezési szokásainkat kell megváltoztatnunk.

Amennyiben Ön különböző típusú bőrkiütésben szenved vagy aknés a bőre, olyan rendszeres kezelésre van szüksége, mely méregteleníti a beleket és a vérkeringést, valamint helyreállítja az anyagcserét. Ebben van nagy segítségünkre a Clean Inside® Program. Ezenkívül sokat segítenek a cink-, szilícium, B vitamin és tengeri alga tartalmú étrend-kiegészítők és az édesvízi zöldalga, a chlorella.

Az akne professzionális kezelése

Az akne kezelése a bőrártalom súlyossági fokától függ. Három stádiumot különböztetünk meg, és mindegyik más eljárást kíván:

 1. Az akne enyhe stádiuma fehér foltként jelenik meg az arcon; gyulladás nem áll fenn. A kezelés messzemenően kímélő, nincs szükség antibiotikumra. Teljes egészében elegendő, ha benzoylperoxid vagy retinoid tartalmú kozmetikai vagy gyógyszertári szereket alkalmazunk.
 2. Ezt a stádiumot gyulladásos aknénak hívjuk, és kis, piros és gennyes pustulák formájában jelenik meg. Hasonlóan kezelik, mint az enyhe aknét, ám a terápia gyakran magába foglalja az antibiotikumot is. Ily módon olyan antibiotikumok kerülnek alkalmazásra, melyeket tabletta formájában lehet bevenni (pl. Erythromycin, Tetracyclin, Doxycyclin, stb.). Az orvosok rendszerint kombinálják a kezelési felületeket, azaz a bőr tisztítását helyileg alkalmazandó kozmetikai szerekkel és az antibiotikum szedését az akne ellen.
 3. Az akne legsúlyosabb stádiuma gennyes gócokat és cisztákat okoz. Ez a szakasz intenzív bőrgyógyászati kezelést követel meg, melynek során a bőrgyógyász nagy gondossággal és körültekintéssel jár el annak érdekében, hogy ne súlyosbítsa a károsodást.

Én magam is kezelhetem az aknéimat?

Az akne három alapvető okának megfelelően mind az otthoni aknekezelés, mind a professzionális akne elleni kezelés során ügyeljen a következő kiemelt területekre:

 1. a pórusok tisztítása,
 2. baktériumok elpusztítása és
 3. a faggyútermelés minimalizálása.

Fontos, hogy betartsuk a bőrápolás következő három szabályát:

 • Aktív higiénia – a bőr elszarusodásának és a faggyútermelésnek a szabályozása
 • Aktív fellépés a gyulladás ellen
 • Hidratáló termékek rendszeres használata

A megfelelő aknekezelés nagyon fontos.
Amennyiben betartja a következő tanácsokat, sikeresen végezheti el az akne kezelését és megelőzheti a komplikációkat.

Bőrtisztítás:

 • Amennyiben a komedók (mitesszerek) csak a bőr felületén helyezkednek el és nincsenek begyulladva, úgy óvatosan Ön is eltávolíthatja őket. Ezt a legcélszerűbb este elvégezni, szigorú higiéniai szabályok betartása mellett. Körmeink legyenek tiszták, rövidek, és fedjük be őket steril anyagdarabbal (mullpólya). A vérzés elkerülése érdekében középről kiindulva, a szélek felé nyomjuk meg a mitesszert, soha ne a közepét nyomkodjuk! Tisztítsuk le a bőrről a faggyút egy kis alkoholba mártott kendővel.
 • Gőzöléssel puhítsuk fel a bőrt vagy helyezzünk meleg gyógyteába áztatott vattakorongot egy kis ideig az érintett területre. Használhatunk kamilla- vagy citromfű teafiltert is.
 • A gőzöléssel történt tisztítás után a nem gyulladt komedókat komedónyomóval távolíthatjuk el. A komedónyomó egy speciális fémkanál, közepén nyílással (orvosi és kozmetikai eszközöket árusító szaküzletekben illetve az Interneten kapható). Ajánlatos kozmetikus tanácsát kérni az eszköz használatával kapcsolatban, hogy a helytelen használattal ne okozzunk kis hegeket. Alternatívaként üvegpipettát is használhatunk. A gőzöléssel történt tisztítás után a bőrfelszínen elhelyezkedő begyulladt komedókat fertőtlenített tűvel felszúrhatjuk (fertőtlenítéshez elegendő a tűt gázláng fölé tartani). A távozó gennyet kis alkoholba mártott vattakoronggal távolíthatjuk el.
 • Amennyiben fájdalmas, erősen és mélyen begyulladt pattanásai vannak, keressen fel kozmetikust vagy bőrgyógyászt.

Fertőtlenítés:

 • Miután helyileg megtisztítottuk a mitesszert, fertőtleníteni kell a bőrt. Az újabb fertőtlenítőszerek összehúzzák a pórusokat és bőrnyugtató anyagokat tartalmaznak. Gyakori összetevőik a különböző kivonatok (pl. apróbojtorján, zsálya, teafaolaj, manukaolaj, dibenzoylperoxid, kámfor, mentol, stb.), melyek igen hatásosak. A tisztítás után a pórusösszehúzó és antibakteriális arcmaszkok elősegítik a kívánt hatást.
 • Ne felejtsük el mobiltelefonunkat sem fertőtleníteni! A telefon rengeteg baktériumot rejt, melyek a fül és az arc környékén kiütéseket okozhatnak. Legegyszerűbb egy kevés tisztítószerbe mártott vattadarabot használni erre a célra.
 • Napközben használjon fertőtlenítő stiftet. Ezek nagy koncentrációban tartalmaznak antibakteriális anyagokat. Használja a fertőtlenítő stiftet naponta többször a problémás területen. Ezáltal idejekorán megállíthatja a gyulladást és megakadályozza annak kiterjedését további bőrterületekre.
A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv
Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

12 480 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean kapszula
ToXiClean kapszula

Segít a szervezetnek eltávolítani a legveszélyesebb nehézfémeket a vér, a máj, a vesék és egyéb szervek méregtelenítése közben.

8 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0