Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Székrekedés: miért alakul ki és mit tehetünk a kemény széklet ellen?

székrekedés 1

Ritkán, vagy nem szívesen beszélünk róla, és szándékosan kerüljük a témát. Mintha a beleinket és a velük kapcsolatos dolgokat szégyellni kéne. Habár, ugyanúgy hozzánk tartoznak, akár a végtagjaink, míg utóbbiakról, például a visszerek vagy az ízületi fájdalmak kapcsán nehézségek nélkül kommunikálunk. Elpanaszoljuk másoknak, ha gond van, arról viszont, ha székrekedéssel küzdünk, csak nagyritkán számolunk be. Pedig, ez a jelenség minden harmadik felnőttet érint, ezért ideje félretenni az ürítéssel kapcsolatos pironkodást, és szót ejteni róla.

Hallgatunk a székletürítésről és annak zavarairól. Ritkán merünk kérdezni ezzel kapcsolatban, inkább szenvedünk, amikor a „dolgok nehezen mennek”. Ha viccesen szeretnénk fogalmazni: valamiért túl nagy feneket kerítünk neki.
Pedig, egyes egyedül mi tehetünk arról, hogy szorongató helyzetbe kerültünk. Alig mozgunk, kevés rostot fogyasztunk elég rostot, és nem figyelünk oda az emésztésünkre - a helytelen életmód egyik következménye a székrekedés. Persze, még egy sor más tényező miatt kialakulhat, de a felsoroltak a leggyakoribbak. A székrekedéssel kapcsolatban még mindig nem a megelőzésen van a hangsúly, inkább a tűzoltáson: szedjünk hashajtókat, mert szeretnénk megszabadulni tőle. Pár alkalommal még elfogadható, de hosszú távon, a lehető legrosszabb megoldás a különféle tabletták szedése.

Mit nevezünk székrekedésnek?

székrekedés 2

A kérdés megválaszolása kevésbé magától értetődő. Különbözünk egymástól, így az emésztési folyamatink sem egyformák. A székrekedés tünet, nem betegség, és számos tényező okozhatja. A leggyakoribb a rossz étrend és a testmozgás hiánya. Egyéb okok közé tartozik az irritábilis bél szindróma, a terhesség, a hashajtó szerekkel való visszaélés, az utazás, egyes betegségek, hormonális zavarok, és az idegkárosodás.  A nők fogékonyabbak a székrekedésre, és az idősebbek körében is gyakrabban jelentkezik. 

Betegség vagy szervi elváltozás hiányában nyugodtan kijelenthetjük, a helytelen táplálkozás okolható érte. Éppen ezért, a székrekedés megszüntetéséhez, ajánlott az étrendünket (is) górcső alá venni.
Vajon, eszünk elég rostot? Iszunk elég folyadékot? Távolt tartjuk magunkat a cukrokban, fehér lisztben és zsírokban bővelkedő étrendtől, vagy inkább ezek felé hajlunk? Az emberek jelentős része igen, pedig az imént felsorolt ételek lassítják az emésztési folyamatokat. De, ne szaladjunk ennyire előre!

Szorulás fajtái

Vannak, akik naponta háromszor székelnek, mások csak hetente egyszer vagy kétszer. Ha három vagy több napnál hosszabb ideig nincs széklet, az általában túl hosszú kimaradásnak tartják. Három nap után a széklet keményebbé válik és nehezebben kinyomni.
A krónikus székrekedés pontos fogalmát az úgynevezett Róma III. kritériumrendszer határozza meg.
Krónikus székrekedésről akkor beszélhetünk, ha az alább felsorolt tünetek közül, az elmúlt három hónapban kettőnél több mutatkozott, és ezek legalább hat hónapja fennállnak

  • Az ürítések minimum 25 százaléka darabos, illetve kemény,
  • az ürítések minimum 25 százaléka nehézséget jelent,
  • az ürítések minimum 25 százaléka után megmarad a székelési inger, vagyis úgy érezzük, a székelés elégtelen volt,
  • az ürítések minimum 25 százalékában úgy érezzük, a széklet távozását valami megnehezíti,
  • az ürítések minimum 25 százalékában a széklet csak külső segítséggel képes kiürülni,
  • a heti ürítések száma ritkább háromnál.

Ilyenkor ellenjavallt a hashajtó huzamosabb ideig történő alkalmazása, mert többet árt, mint használ. Tabletták szedése helyett, mi a helyes teendő? Forduljunk szakemberhez, aki elrendel egy alaposabb kivizsgálást, mert fontos, hogy kizárjuk a szervi rendellenességeket, betegségeket. Hamarosan szót ejtünk arról, mely betegségek idézhetnek elő krónikus székrekedést.

Akut székrekedés. Biztos mindenki fel tud idézni egy fontos eseményt, amely miatt szorongott. Új munkahely, külföldi utazás, vagy idegen helyen való alvás miatti stressz gyakran a székletürítés zavarát okozzák, persze, az életformánknak is nagy köze lehet hozzá. Bizonyos gyógyszerek, illetve ételek ugyancsak kiválthatják. Melyek ezek? A hús, a péksütemények, a kekszek, a csokoládé, a zsíros fogások, a gyorsételek, amik hosszabb emésztést igényelnek.  De tovább is folytathatnánk a felsorolást. Az alkohol és a koffein szintén élen járnak a székrekedés kiváltásában, miután mindkettő vizet von el a szervezettől.

Mi okozza?

székrekedés 3

Az előző két fejezetben már megemlítettünk néhányat, de a lista ezzel korántsem teljes. Most vizsgáljuk meg a többit is.
A szorulás megjelenése sokféle tényező függvénye. Befolyásolja a korunk, a nemünk, az egészségi állapotunk (beleértve a lelki egészségünket), és egyes szokásaink. Vezető helyen mégis az egészségtelen táplálkozás áll. Hiába válogathatnánk az ételek közül, mi inkább a már jól megszokott ételeinknél maradunk. Nyilván egyszerűbb megvásárolni egy félkész ételt, mint bíbelődni a főzéssel a konyhában, vagy betérni egy gyorsétterembe, azonban az egészségünkre nézve, ezek az ételek nincsenek jó hatással. Kevés bennünk a rost, viszont annál több a fehér liszt és a cukor. Sokan azzal sincsenek tisztában, mit tesz a szervezetükkel a rostszegény étrend. Élelmi rostok hiányában lassul a bélperisztaltika. Amikor a vastagbélből a kelleténél több folyadék szívódik fel, vagy ha a bél perisztaltikus mozgása renyhe, a salakanyag haladása lelassul. Ha ez az állapot állandósul, az ürülék kiszárad, megkeményedik, és ez szoruláshoz vezet.

Szorulás során, a kiváltó okok között, fontos megemlíteni a különféle kémiai anyagokat. Itt egyrészt az élelmiszerekben található adalékanyagokra, másrészt a gyógyszerekre gondolunk. Többféle készítmény létezik, amely székelési problémákhoz vezet, felsoroljuk ezeket: vízhajtók, hashajtók, altatók, nyugtatók, antidepresszánsok, görcsoldók, savlekötők, fájdalomcsillapítók, valamint vérnyomás szabályozók.

A különféle, nemcsak emésztőrendszeri betegségekről is szót kell ejtenünk. Székrekedéssel járhat a Crohn-betegség, az életminőséget rontó irritábilis bél szindróma (IBS), a vastagbél divertikulózis, az aranyér, továbbá a végbél és a vastagbél elváltozásai, gyulladásai. Kiválthatja a pajzsmirigy alulműködés, lupus, vesebetegség, cukorbetegség, agyvérzés, idegrendszeri betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór), agyvérzés, de a gerincvelőt ért sérülések és a krónikus stressz is.

A renyhe belek miatt, úgyszintén megreked a széklet a tápcsatorna alsó szakaszán. Ugyanez a következménye a végbélelzáródásnak és az úgynevezett diszkéziának, amikor a végbél záróizmai képtelenek ellazulni.

Fontos külön említést tennünk két korosztályról. Nagyon gyakori az időskori székrekedés. Az egészséges táplálkozásra az idősek közül sokan kevés figyelmet fordítanak, különösen az egyedülállók. Körükben egyébként is gyakoribb a gyógyszerszedés, korukból adódóan lassúbb a bélmozgásuk. Gyengébbek a hasizmaik, kevesebb emésztőenzimet termelnek, és kevesebbet mozognak.
A hasi fájdalom kíséretében jelentkező székrekedés gyerekeknél is sűrűn előfordul. Csecsemőkorban inkább a tápszeres táplálásnál jelentkezik, a szoptatott csecsemőknél kevésbé gyakori a szorulás. Oka, hogy az anyatejben nagy mennyiségű prebiotikus oligoszacharid található, amely táplálékul szolgál a bélbaktériumok számára, míg a benne található tejzsír segíthet lágyabb széklet kialakításában. 
Szorulást okozhat, amikor a kicsik folyékony táplálékról pépesre váltanak. A bélrendszerük csak fokozatosan alkalmazkodik a szilárd ételekhez, ezért az emésztésük lelassulhat. A pelenka elhagyásakor, a bilire szoktatás időszakában sem ritka a jelenség. A csöppség inkább visszatartja a székletét, és számára még a székelési- és vizeletürítési ingert megérezni sem könnyű dolog. Sok apróság ilyenkor szorongani kezd, és ez csak generálja a problémát. Nagyobbaknál az óvodába, iskolába való beszoktatás, a tanulási nehézségek, és egyéb olyan szituáció, melyek szorongással járnak, előidézhet székletürítési nehézséget.

Mik a következményei?

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a huzamosabb ideig fennálló kemény széklet aranyeret okoz. Azonban van más hozadéka. Ha a széklet megreked a belekben, ahelyett, hogy felszívódnának, a méreganyagok megrekednek a bélcsatornában. Az székelés közbeni erőlködés miatt fájdalom jelentkezik, míg a vastagbélben a nyomás hatására a bél nyálkahártyáján tasakszerű kitüremkedés keletkeznek, ezt nevezik divertikulitisznek. Ezekben az apró kitüremkedésekben a széklet megrekedhet, ez gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethet.
A krónikus vagy elhúzódó székrekedésből adódó legsúlyosabb - és sajnos egy viszonylag gyakori - komplikáció a bél sérülése. A széklet beékelődése azt jelenti, hogy a vastagbélben a széklet megkeményedett és annyira szilárd vagy nagy, hogy a test kevésbé tudja eltávolítani azokat. Ez bélelzáródáshoz, végbélrepedéshez vezethet. Aki a toaletten folyton erőlködik, annak megemelkedhet a vérnyomása, és nála a visszerek kialakulásának esélye is gyakoribb. Egy másik fontos dologról szót kell ejtenünk. Annak is következményei vannak, ha a méreganyagok lerakódnak a bélcsatornánkban: felszívódási zavarok, tápanyaghiány, bőrproblémák, állandósult rossz közérzet, gyakori fejfájás, és annak az esélye, hogy a szervezetünkben megjelenjenek a paraziták, amik a letapadt salakanyagban, kiválóan érzik magukat. A székrekedés gyakorta hasi puffadással társul, ami egyre távolabb visz minket a vágyott lapos hastól.

Hogyan kezelhető?

székrekedés 4

Ön szerint mi a legáltalánosabb módja? Mi az, amire a legtöbb ember asszociál, amikor a székrekedés megszüntetéséről van szó? Tízből kilencen a hashajtókra gondolnak. Felesleges hibáztatni őket, mert az emésztési zavarok, köztük a székrekedés orvoslására a reklámok azt sugallják, vásároljunk vény nélküli tablettát vagy kapszulát, és akkor jön a megkönnyebbülés. Holott, csak tüneti kezelésről van szó, a hashajtók sem oldják meg az alapproblémát. Sőt, csak ártunk magunknak a rendszeres használatukkal. Ezek a gyors megoldást kínáló patikaszerek, növelik a kiszáradás kockázatát, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához. Felszívódási zavarokhoz vezetnek, használatukkal a belek izomzata ellustul, emiatt a bélfal kitágul. Rosszul hangzik, ugye?

Tegyünk inkább a székrekedés ellen természetesen, ennek egyik módja az élelmi rostok bevitelének növelése. És még három másik dolog: megfelelő folyadékpótlás, rendszeres testmozgás, illetve probiotikumok bevitele. Mindjárt bővebben is kifejtük, miért és hogyan segítenek, és miként javasolt a kezelése otthon.

Szorulás ellen gyorsan segít a megemelt rostbevitel. Hatalmas egészségügyi előnyei vannak a rostok fogyasztásának. Ha röviden és tömören szeretnénk fogalmazni, azt mondhatnánk, rostok hiányában senki se lehet egészséges. Azon kívül, hogy fokozzák a bélmozgásokat, és könnyebb lesz általuk a székletürítés, a rostok egy sor élettani folyamatban vesznek részt, beleértve a jótékony bélbaktériumok számának növelését. A rostok ösztönzik a táplálék áthaladását a belekben. Csökkentik a mérgező anyagok felszívódásának lehetőségét, letakarítják a bélfalat, növelik a béltartalom térfogatát, ami az egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek. Rostok hiányában nő a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Megtorpanhat a fogyókúra, és gyakran alakul ki krónikus emésztési zavar.

Az egészséges életmód részeként seregnyi rostban bővelkedő étellel gazdagítható az étrend. Szinte valamennyi étkezéshez találhatunk kedvünkre való, ízletes rostforrást. Kezdve a zöldségektől és gyümölcsöktől, egészen a teljes kiőrlésű gabonákig, mindenki találhat kedvére valót. Kimondottan ajánlott a psyllium, naponta kétszer 5,1 gramm fogyasztása jelentősen megnövelte a széklet víztartalmát és súlyát, valamint a bélmozgások számát 170 krónikus székrekedéssel küzdő személynél - írja a medicalnewstoday.

Folyadékpótlás. Folyamatosan emlékeztessük magunkat a vízfogyasztásra. Akár úgy, hogy kirakunk magunk mellé az íróasztalunkra egy nagyobb, 1,5-2 literes ásványvizes palackot, amennyi a körülbelüli napi adag. Szervezetünktől vizet von el a légzés, az izzadás. Vizet vesztünk az anyagcsere-folyamatok során, emiatt, ha nem pótoljuk, annak számos negatív következménye van, többek között a kemény széklet. A folyadék ugyanis segít fellazítani a salakanyagot, hogy az könnyen kiürülhessen a szervezetből. Egy átlagos felnőtt számára a napi folyadékbevitel 2-3 liter, ennek egy részéhez a táplálékból is hozzájuthatunk (zöldségek, gyümölcsök, levesek, főzelékek, turmixok, stb.)

Probiotikumok bevitele. A jótékony, más néven probiotikus baktériumok szedése különösen javallott, ha a probléma krónikus! Ezek a jótékony baktériumtörzsek a bélflóra alkotóelemei. Hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, az emésztőenzimek termelődéséhez, ily módon közreműködnek a székrekedés megelőzésében. Fogyasztásukkal helyreállíthatjuk a bélflóra egyensúlyát, csökkenti a bélgázok termelődését, támogatja a normális bélmozgást.

Székrekedésre elleni teák. Különféle hashajtó, bélgörcsoldó vagy székletlazító gyógynövények közül válogathatunk, de arra készüljünk fel, hogy ami másnak bevált, arra nincs garancia, hogy nekünk is segíteni fog.  Elsősorban az olyan szelíd növényi hashajtók mellett tegyük le a voksunkat. Remek választás a gyermekláncfű, az akácvirág, az apróbojtorján vagy a borsmenta, míg az Aloe vera lé, a kutyabengekéreg és a szennalevél jóval erőteljesebb hatású. Kiváló székletlazító az útifűmag, a görögszénamag, a lenmag, az oly sokszor emlegetett aszalt szilva. A bazsalikom, a sokrétű kamilla, a cickafark bélgörcsoldó hatású, de még számos, erre a célra használható gyógynövény létezik. Vásárlás előtt érdemes kikérni a kezelőorvosunk, vagy egy természetgyógyász, gyógyszerész véleményét, megemlítve a bennünket érintő betegségeket is, amiket bizonyos gyógynövények negatívan befolyásolhatnak.

Béltisztítás. Tartós szorulás esetén mindenképpen érdemes elvégezni egy hosszabb-rövidebb béltisztító kúrát. A béltisztítás hatására a bélfal megszabadul a lerakódott salakanyagoktól, és az emésztőrendszer szinte „fellélegzik”. A tiszta belek további előnye, hogy javul a tápanyag-felszívódás, hatékonyabbá válik az emésztés, helyreáll a bélflóra egyensúlya, ami az immunrendszerre is pozitívan hat.

Paraffinolaj székrekedés ellen. Sokszor hallani, a paraffinolaj hathatós segítség a kemény széklet esetén. Ez a kőolajszármazék azonban erős irritáló hatást fejt ki a bél nyálkahártyájára, illetve rossz hatással van különféle zsírban oldódó vitaminok felszívódására. A légutakba kerülve erős gyulladást idézhet elő.

A joghurt jó székrekedésre?

A probiotikumokat gyakran "jó" baktériumoknak nevezik. Hozzájárulhatnak a bél egészségének javításához és a széklet megpuhításához. A kutatók azt találták, hogy heti 180 ml joghurt két héten át történő reggeli fogyasztása lerövidítette a széklet beleken való áthaladásának időtartamát krónikus székrekedésben szenvedő embereknél.

Hogy kell masszírozni a hasat székrekedés esetén?

Kezdjük a has jobb alsó oldalán. Írjunk le köröket lassan az óramutató járásával megegyező irányban, közben gyakoroljunk enyhe nyomást a hasra. Ezután a jobb kezünket használva, térjünk át csípőcsont belső oldalára. Masszírozzuk meg a jobb oldalon a bordák alatt, és ugyanezt végezzük el a bal oldalon is.

Források:
https://www.theromefoundation.org/assets/pdf/19_RomeIII_apA_885-898.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206558/
https://sciencebasedmedicine.org/constipation-myths-and-facts/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318707.php
https://hu.wikipedia.org/wiki/Székrekedés

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Slim Tea
Slim Tea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

6 190 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

19 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Probiotix Max
Swiss Probiotix Max

Kapszulánként 25 milliárd élőflórával, 12 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0