Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Székrekedés: miért alakul ki és mit tehetünk a kemény széklet ellen?

székrekedés 1

Ritkán, vagy nem szívesen beszélünk róla, és szándékosan kerüljük a témát, mintha a beleinket és a velük kapcsolatos dolgokat szégyellni kéne. Habár, ugyanúgy hozzánk tartoznak, mint a végtagjaink, míg utóbbiakról, például az ízületi fájdalmak kapcsán minden nehézség nélkül kommunikálunk, és elpanaszoljuk másoknak, ha gond van, arról, hogy székrekedéssel küzdünk, csak nagyritkán számolunk be. Pedig, ez a probléma minden harmadik felnőttet érint, ezért ideje félretenni az ürítéssel kapcsolatos pironkodást, és szót ejteni a székrekedésről.

Hallgatunk a székletürítésről és annak zavarairól. Nem is nagyon merünk kérdezni ezzel kapcsolatban, inkább szenvedünk, amikor a „dolgok nem jól mennek”. Ha viccesen szeretnénk fogalmazni: valamiért túl nagy feneket kerítünk neki.
Pedig, egyes egyedül mi tehetünk arról, hogy szorongató helyzetbe kerültünk. Nem mozgunk rendszeresen, nem fogyasztunk elég rostot, és nem figyelünk oda az emésztésünkre - mindezek egyik következménye a székrekedés. Persze, még egy sor más tényező miatt kialakulhat, de a felsoroltak a leggyakoribbak. A székrekedéssel kapcsolatban még mindig nem a megelőzésen van a hangsúly, inkább a tűzoltáson: szedjünk hashajtókat, hogy megszabaduljunk tőle. Egy-egy alkalommal még elfogadható, de hosszú távon, a lehető legrosszabb megoldás a különféle tabletták szedése.

Mit nevezünk székrekedésnek?

székrekedés 2

A kérdés megválaszolása nem is annyira magától értetődő. Nem vagyunk egyformák, így az emésztési folyamatink sem azok. Nem mindenki képes naponta üríteni, de ez még nem számít kórósnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy aki nem székel minimum háromnaponta, az székrekedéssel küzd. Meg kell említenünk, hogy a nők fogékonyabbak a székrekedésre, és az idősebbek körében is gyakrabban jelentkezik.

Ha nem betegség vagy szervi elváltozás húzódik meg mögötte, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a nem megfelelő táplálkozás okolható érte. Éppen ezért, a székrekedés megszüntetéséhez, ajánlott az étrendünket (is) górcső alá venni.
Vajon, eszünk elég rostot? Iszunk elég folyadékot? Távolt tartjuk magunkat a cukrokban, fehér lisztben és zsírokban bővelkedő étrendtől, vagy inkább ezek felé hajlunk? Az emberek egy része igen, pedig az imént felsorolt ételek lassítják az emésztési folyamatokat. De, ne szaladjunk ennyire előre!

Székrekedés fajtái

A krónikus székrekedés pontos fogalmát az úgynevezett Róma III. kritériumrendszer határozza meg.
Krónikus székrekedésről akkor beszélhetünk, ha az alább felsorolt tünetek közül, az elmúlt három hónapban kettőnél több mutatkozott, és ezek legalább hat hónapja fennállnak:

  • Az ürítések minimum 25 százaléka darabos, illetve kemény,
  • az ürítések minimum 25 százaléka nehézséget jelent,
  • az ürítések minimum 25 százaléka után nem múlik el a székelési inger, vagyis úgy érezzük, hogy a székelés elégtelen volt,
  • az ürítések minimum 25 százalékában úgy érezzük, hogy a széklet távozását valami megnehezíti,
  • az ürítések minimum 25 százalékában a széklet csak külső segítséggel képes kiürülni,
  • a heti ürítések száma ritkább háromnál.

Ilyenkor nem javasolt a hashajtó huzamosabb ideig történő alkalmazása, mert többet árt, mint használ. Tabletták szedése helyett, mi a helyes teendő? Forduljunk szakemberhez, aki elrendel egy alaposabb kivizsgálást, mert fontos, hogy kizárjuk a szervi rendellenességeket, betegségeket. Hamarosan szót ejtünk majd arról, hogy mely betegségek idézhetnek elő krónikus székrekedést.

Akut székrekedés. Biztos mindenki fel tud idézni egy olyan fontos eseményt, ami miatt szorongott. Új munkahely, külföldi utazás, vagy idegen helyen való alvás miatti szorongás nem ritkán szorulást okoz, persze, az életmódunknak is nagy köze lehet hozzá. Bizonyos gyógyszerek, illetve ételek ugyancsak kiválthatják. Melyek ezek? A hús, a péksütemények, a kekszek, a csokoládé, a zsíros fogások, a gyorsételek, amik hosszabb emésztést igényelnek. De tovább is lehetne még folytatni a felsorolást. Az alkohol és a koffein szintén élen járnak a székrekedés kiváltásában, miután mindkettő vizet von el a szervezettől.

Székrekedés okai

székrekedés 3

Az előző két fejezetben már megemlítettünk néhányat, de most vizsgáljuk meg a többit is.
A székrekedés megjelenése sokféle tényező függvénye. Befolyásolja a korunk, a nemünk, az egészségi állapotunk (beleértve a lelki egészségünket), és egyes szokásaink. Vezető helyen mégis az egészségtelen táplálkozás áll. Hiába válogathatnánk az ételek közül, mi inkább a már jól megszokott ételeinknél maradunk. Nyilván egyszerűbb megvásárolni egy félkész ételt, mint bíbelődni a főzéssel a konyhában, vagy betérni egy gyorsétterembe, de az egészségünkre nézve, ezek az ételek nincsenek jó hatással. Kevés bennünk a rost, viszont annál több a fehér liszt és a cukor. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mit tesz a szervezetükkel a rostszegény étrend. Élelmi rostok hiányában lassul a bélperisztaltika. Amikor a vastagbélből a kelleténél több folyadék szívódik fel, vagy ha a bél perisztaltikus mozgása nem megfelelő, a salakanyag haladása lelassul. Ha ez az állapot állandósul, az ürülék kiszárad, megkeményedik, és ez székrekedéshez vezet.

Székrekedés esetén, a kiváltó okok között, fontos megemlíteni a különféle kémiai anyagokat. Itt egyrészt az élelmiszerekben található adalékanyagokra, másrészt a gyógyszerekre gondolunk. Számos olyan készítmény létezik, ami székelési problémákhoz vezet, felsoroljuk ezeket: vízhajtók, hashajtók, altatók, nyugtatók, antidepresszánsok, görcsoldók, savlekötők, fájdalomcsillapítók, valamint vérnyomás szabályozók.

A különféle, nemcsak emésztőrendszeri betegségekről is szót kell ejtenünk. Székrekedéssel járhat a Crohn-betegség, az irritábilis bél szindróma (IBS), a divertikulózis, az aranyér, továbbá a vastagbél és végbél elváltozásai, gyulladásai. Kiválthatja a pajzsmirigy alulműködés, lupus, vesebetegség, cukorbetegség, agyvérzés, idegrendszeri betegségek (sclerosis multiplex, Parkinson-kór), agyvérzés, de a gerincvelőt ért sérülések és a krónikus stressz is.

A renyhe belek miatt, úgyszintén megreked a széklet a tápcsatorna alsó szakaszán, ugyanez a következménye a végbélelzáródásnak és az úgynevezett diszkéziának, amikor a végbél záróizmai nem tudnak ellazulni.

Fontos külön említést tennünk két korosztályról. Nagyon gyakori az időskori székrekedés. Ennek oka, hogy az egészséges táplálkozásra az idősek közül sokan nem fordítanak kellő figyelmet, különösen az egyedülállók. Körükben egyébként is gyakoribb a gyógyszerszedés, korukból adódóan lassúbb a bélmozgásuk, gyengébbek a hasizmaik, kevesebb emésztőenzimet termelnek, és kevesebbet mozognak.
A székrekedés gyerekeknél is sűrűn előfordul. Csecsemőkorban inkább a tápszeres táplálásnál jelentkezik, a szoptatott csecsemőknél kevésbé gyakori a székrekedés. Ennek oka, hogy az anyatejben nagy mennyiségű prebiotikus oligoszacharid található, ami táplálékul szolgál a bélbaktériumok számára, míg a benne található tejzsír segíthet lágyabb széklet kialakításában.
Szorulást okozhat, amikor a kicsik folyékony táplálékról pépesre váltanak, és a bélrendszerük csak fokozatosan alkalmazkodik a szilárd ételekhez, ezért az emésztésük lelassulhat. A pelenka elhagyásakor, a bilire szoktatás időszakában sem ritka a jelenség. A csöppség inkább visszatartja a székletét, és számára még a székelési- és vizeletürítési ingert megérezni sem könnyű dolog. Sok apróság ilyenkor szorongani kezd, ami csak generálja a problémát. Nagyobbaknál az óvodába, iskolába való beszoktatás, a tanulási nehézségek, és minden olyan szituáció, ami szorongással jár, előidézhet székletürítési nehézséget.

Székrekedés következményei

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy a huzamosabb ideig fennálló kemény széklet aranyeret okoz. De, nem ez az egyetlen hozadéka. Ha a széklet nem képes kiürülni a belekből, ahelyett, hogy felszívódnának, a méreganyagok megrekednek a bélcsatornában. Az székelés közbeni erőlködés miatt, vérzéssel járó végbélrepedés alakulhat ki, míg a vastagbélben a nyomás hatására a bél nyálkahártyáján tasakszerű kitüremkedés keletkeznek, ezt nevezik divertikulitisznek. Ezekben az apró kitüremkedésekben a széklet megrekedhet, ami gyulladásokhoz, fertőzésekhez vezethet. Aki a toaletten folyton erőlködik, annak megemelkedhet a vérnyomása, és nála a visszerek kialakulásának esélye is gyakoribb. És még egy fontos dologról szót kell ejtenünk. Annak is következményei vannak, ha a méreganyagok lerakódnak a bélcsatornánkban: felszívódási zavarok, tápanyaghiány, bőrproblémák, állandósult rossz közérzet, gyakori fejfájás, és annak az esélye, hogy a szervezetünkben megjelenjenek a paraziták, amik a letapadt salakanyagban, kiválóan érzik magukat. A székrekedés nem ritkán puffadással társul, ami egyre távolabb visz minket a vágyott lapos hastól.

Székrekedés kezelése

székrekedés 4

Ön szerint mi a legáltalánosabb módja? Mi az, amire a legtöbb ember asszociál, amikor a székrekedés megszüntetéséről van szó? Tízből kilencen a hashajtókra gondolnak. Valahol nem is lehet hibáztatni őket, mert az emésztési zavarok, köztük a székrekedés orvoslására a reklámok azt sugallják, hogy vásároljunk vény nélküli tablettát vagy kapszulát, és máris jön a megkönnyebbülés. Holott, csak tüneti kezelésről van szó, a hashajtók nem oldják meg az alapproblémát. Sőt, csak ártunk magunknak a rendszeres használatukkal. Ezek a gyors megoldást kínáló patikaszerek, növelik a kiszáradás kockázatát, hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának felborulásához, felszívódási zavarokhoz vezetnek, használatukkal a belek izomzata ellustul, emiatt a bélfal kitágul. Rosszul hangzik, ugye?
Tegyünk inkább a székrekedés ellen természetesen, ennek egyik módja az élelmi rostok bevitelének növelése. És még három másik dolog: megfelelő folyadékpótlás, rendszeres testmozgás, illetve probiotikumok fogyasztása. Mindjárt bővebben is kifejtük, miért és hogyan segítenek, és miként javasolt a székrekedés kezelése otthon.

Székrekedés ellen gyorsan segít a megemelt rostbevitel. Hatalmas egészségügyi előnyei vannak a rostok és a rostban gazdag ételek fogyasztásának. Ha röviden és tömören szeretnénk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy rostok nélkül senki sem lehet egészséges. Azon kívül, hogy fokozzák a bélmozgásokat, a rostok még egy sor élettani folyamatban vesznek részt, beleértve a jótékony bélbaktériumok számának növelését. A rostok ösztönzik a táplálék áthaladását a belekben, csökkentik a mérgező anyagok felszívódásának lehetőségét, letakarítják a bélfalat, növelik a béltartalom térfogatát, ami az egyik legjobb ellenszere a székrekedésnek. Rostok hiányában nő a szívkoszorúér-betegség, a stroke, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az elhízás és bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, megtorpanhat a fogyókúra, és gyakran alakul ki krónikus emésztési zavar.

Seregnyi rostban gazdag étellel gazdagíthatjuk az étrendünket, szinte minden étkezéshez találhatunk kedvünkre való, ízletes rostforrást. Kezdve a zöldségektől és gyümölcsöktől, egészen a teljes kiőrlésű gabonákig, mindenki találhat kedvére valót. Kimondottan ajánlott a psyllium, naponta kétszer 5,1 gramm fogyasztása jelentősen megnövelte a széklet víztartalmát és súlyát, valamint a bélmozgások számát 170 krónikus székrekedéssel küzdő személynél - írja a medicalnewstoday.

Folyadékpótlás. Azt mondják, folyamatosan emlékeztessük magunkat a vízfogyasztásra, akár úgy, hogy kirakunk magunk mellé az íróasztalunkra egy nagyobb, 1,5-2 literes ásványvizes palackot, és ügyelünk rá, hogy a nap végére elfogyjon. Szervezetünktől vizet von el a légzés, az izzadás, és vizet vesztünk az anyagcsere-folyamatok során, ezért, ha nem pótoljuk, annak számos negatív következménye van, többek között a székrekedés. A folyadék ugyanis segít fellazítani a salakanyagot, hogy az könnyen kiürülhessen a szervezetből.
Egy átlagos felnőtt számára a napi folyadékbevitel 2-3 liter, ennek egy részéhez a táplálékból is hozzájuthatunk (zöldségek, gyümölcsök, levesek, főzelékek, turmixok, stb.)

Probiotikumok fogyasztása. A jótékony, más néven probiotikus baktériumok szedése különösen javallott krónikus székrekedés esetén! Ezek a jótékony baktériumtörzsek a bélflóra alkotóelemei, hozzájárulnak a megfelelő anyagcseréhez, az emésztőenzimek termelődéséhez, ily módon közreműködnek a székrekedés megelőzésében. Fogyasztásukkal helyreállíthatjuk a bélflóra egyensúlyát, csökkenti a bélgázok termelődését, támogatja a normális bélmozgást.

Székrekedésre elleni teák. Székrekedés esetén különféle hashajtó, bélgörcsoldó vagy székletlazító gyógynövények közül válogathatunk, de arra készüljünk fel, hogy ami másnak bevált, az nem biztos, hogy nekünk is segíteni fog. Azt javasoljuk, hogy elsősorban az olyan szelíd növényi hashajtók mellett tegyük le a voksunkat, mint a gyermekláncfű, az akácvirág, az apróbojtorján vagy a borsmenta, míg az Aloe vera lé, a kutyabengekéreg és a szennalevél jóval erőteljesebb hatású. Kiváló székletlazító az útifűmag, a görögszénamag, a lenmag, az oly sokszor emlegetett aszalt szilva. A bazsalikom, a kamilla, a cickafark bélgörcsoldó hatású, de még számos, erre a célra használható gyógynövény létezik. Vásárlás előtt érdemes kikérni a kezelőorvosunk, vagy egy természetgyógyász, gyógyszerész véleményét, megemlítve a bennünket érintő betegségeket is, amiket egyes gyógynövények negatívan befolyásolhatnak.

Béltisztítás. Tartós székrekedés esetén mindenképpen érdemes elvégezni egy hosszabb-rövidebb béltisztító kúrát. A béltisztítás hatására a bélfal megszabadul a lerakódott salakanyagoktól, és az emésztőrendszer szinte „fellélegzik”. A tiszta belek további előnye, hogy javul a tápanyag-felszívódás, hatékonyabbá válik az emésztés, helyreáll a bélflóra egyensúlya, ami az immunrendszerre is pozitívan hat, mivel a vastagbélben található az immunsejtek 70 százaléka, tehát a bélflóra állapota közvetlenül kihat a szervezet védekezőképességére. A kiegyensúlyozott bélflóra segít megelőzni az emésztőszervi gyulladásokat, a vastagbéldaganatot, továbbá fenntartja a bélnyálkahártya egészségét.

Paraffinolaj székrekedés ellen. Sokszor hallani, hogy a vény nélkül kapható paraffinolaj hathatós segítség a kemény széklet esetén, azonban, ez a kőolajszármazék erős irritáló hatást fejt ki a bél nyálkahártyájára, illetve rossz hatással van egyes zsírban oldódó vitaminok felszívódására, míg a légutakba kerülve erős gyulladást idézhet elő.

Forrás:
https://www.theromefoundation.org/assets/pdf/19_RomeIII_apA_885-898.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206558/
https://sciencebasedmedicine.org/constipation-myths-and-facts/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318707.php

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Slim Tea
Slim Tea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

6 190 Ft
Részletek
Kosárba teszem
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

15 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Probiotix Max
Swiss Probiotix Max

Kapszulánként 25 milliárd élőflórával, 12 gondosan válogatott probiotikum-törzzsel támogatja emésztőrendszere és immunrendszere működését.

9 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0