Swiss DigestFX összetevőinek gyógyhatásai

Az étkezések után jelentkező hasi görcsök, puffadás, szélgörcsök, túlzott teltségérzet mind az emésztőenzimek hiányára utalhatnak. Gyakran semmiféle szervi probléma nem áll a háttérben, csupán a bevitt táplálék mennyisége vagy összetétele terheli meg a szervezetet. Ilyenkor elegendő az alkalmi enzimpótlás is. Ha a tünetek gyakran, akár naponta jelentkeznek, esetleg székrekedés vagy hasmenés is társul hozzájuk, akkor gyanakodhatunk valamelyik enzim tartós hiányára. Ez már csak enzimkészítmények rendszeres alkalmazásával orvosolható, a kiváltó okok alapos kivizsgálása mellett. Mivel az emésztőenzimek jelentős részét a hasnyálmirigy termeli, melynek aktivitása idős korban csökken, a kor előrehaladtával is szükségessé válhat a rendszeres enzimpótlás. A Swiss DigestFX® tartalmazza a legfontosabb emésztőenzimeket, emellett egyedülálló összetételének köszönhetően csökkentheti a kellemetlen tüneteket és segíthet kialakulásuk megelőzésében.

Amiláz

Az amiláz egy enzim, melyet az emberi szervezetben elsősorban a hasnyálmirigy termel, de a nyálban is megtalálható. Elsődleges feladata az összetett szénhidrátok (pl. keményítő) feldarabolása, könnyen felszívódó cukrokká alakítása. Hiánya esetén a magas szénhidráttartalmú ételek (pl. tésztafélék, pékáru, édességek) fogyasztását követően hasmenés jelentkezhet, de okozhat általános levertséget, allergiákat és bőrproblémákat is.

Proteáz

A proteáz enzimek a gyomorban (pepszin) és a hasnyálmirigyben termelődnek, az összetett fehérjemolekulák (peptidek) lebontását végzik hidrolízis révén. A bomlási folyamat eredményei a szervezet számára könnyen hasznosítható aminosavak, melyek a test, elsősorban az izomzat építőkövei. Hiánya esetén megnő a bélgyulladás kialakulásának a kockázata, felborul a bélflóra egyensúlya, puffadás és székrekedés alakulhat ki, de növeli a candidiasis kialakulásának a veszélyét is. Rendszeres pótlása különösen a magas fehérjetartalmú diétán élőknél fontos.

Lipáz

Szintén a hasnyálmirigyben termelődik a lipáz enzim, mely az epeváladék által emulgeált zsírokat (lipideket, elsősorban triglicerideket) bontja le zsírsavvá és monogliceridekké, melyet a bélből a vér egy „fehérjeburokban” szállít a májba, ahol a zsírok szintézise folyik.  Krónikus hiánya elég ritka, és súlyos betegségekre (pl. Chron betegség, policisztás fibrózis) jellemző. A lipáz hiányának jellemző tünete a zsíros, sárgás széklet, de okozhat ízületi gyulladásokat, bőrgyulladást vagy érrendszeri problémákat is.

Laktáz

Manapság talán a legismertebb enzim a laktáz, ami a laktóz (tejcukor) lebontását végzi és az emberi szervezetben a vékonybél falában termelődik. Mivel egyes számítások szerint a lakosság 30%-a laktózérzékeny, egyre fontosabb a pótlása. A laktáz enzim hiánya esetén jellemzően tejtermékek fogyasztása után jelentkeznek a tünetek, vagyis a puffadás, hasi görcsök, émelygés és rossz közérzet, mivel az emésztetlen laktózt a vastagbél baktériumai zsírsavakká és gázokká alakítják. A laktózérzékenység a laktáz enzim termelődésének elégtelenségét vagy teljes hiányát jelzi. Nagyban rontja az életminőséget, mivel a modern élelmiszer-feldolgozási technikák során a laktózt gyakran használják kötőanyagként, ízfokozóként vagy állagjavítóként, így szinte lehetetlen a kikerülése.

Celluláz

A legtöbb enzimmel ellentétben ez emberi szervezet nem, vagy csak nagyon kis mértékben képes celluláz előállítására, mely elsősorban a növényi rostok (cellulóz) bontásáért felelős. Ezt az enzimet leginkább a gombafélék állítják elő, hatására a növényi rostokban található cellulóz egyszerű monoszacharidokká alakul, melyeket a szervezet könnyen hasznosíthat. A cellulóz alapvetően emészthetetlen a legtöbb emlős, így az ember számára is, részleges vagy teljes lebontását a bélflórát alkotó baktériumok végzik. Az emésztetlen rostok felhalmozódása fokozott bélgáz-képződéshez, ezáltal puffadáshoz és szélgörcsök kialakulásához vezethet, a celluláz bevitele ezeken a tüneteken segíthet.

Bromealin

Ezt a növényi enzimet elsősorban a broméliafélék (pl. ananász) nyers feldolgozása során nyerik, szerepe a fehérje lebontása, így közvetlenül segíti az emésztést. Mivel a bromealin hőkezelés hatására lebomlik, csak a nyers, kezeletlen növényekből nyerhető ki. Lebontja a fibrin nevű fehérjét, ezáltal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, emellett gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, csökkenti a duzzanatokat és sebgyógyító hatású, tehát műtétek után kimondottan ajánlott a fogyasztása.

Papain

A papaint, ahogy a nevéből is sejthető, a papajából vonják ki. A bromealinhoz hasonlóan a papain is a fehérje lebontásával segíti az emésztést és hőkezelés hatására ez is lebomlik. Szintén hasonlóság a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatás. Mind a bromealin, mind pedig a papain csökkenti a sportolásból eredő izomfájdalmakat és izomlázat, gyorsítja a regenerációt, ezért sportolóknak is ajánlott. A papain enzim mindezen túl enyhíti a krónikus emésztőrendszeri panaszokat, csökkenti a puffadást és a székrekedést, elősegít a kollagén-termelést, ezért kozmetikai alapanyagnak is használják.

Borsmenta olaj

A rágógumik és szájvíz ízesítésén túl a borsmenta olaj az egyik legszéleskörűbben alkalmazható illóolajunk. Kellemes illata mellet az emésztésre is jótékony hatással bír, ugyanis enyhíti az émelygést, ellazítja a bél simaizmait, gyulladáscsökkentő, enyhíti a gyomorégést és csökkenti a krónikus emésztőszervi betegségek (pl. IBS, divetikulitisz) okozta tüneteket. Mindemellett antibakteriális hatású, ezáltal fertőzések kezelésére is alkalmazható. Kevéssé ismert, hogy a borsmenta olaja kitűnő savlekötő, segíti az epe termelődését, de képes az epekő feloldására is.

Édeskömény olaj

Az édeskömény olajat nem a növényből, hanem annak a magjából nyerik ki párologtatással, jellegzetesen ánizsos illatú, akárcsak a növény. A köményfélékhez hasonlóan kitűnően használható szélgörcsök és puffadás ellen, mivel azonban erős epehajtó, közvetlenül elősegíti az emésztést és enyhíti a kellemetlen teltségérzetet. A legtöbb illóolajhoz hasonlóan az édeskömény olaj is antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő, ezért alkalmas fertőzések kezelésére is.

Ossza meg tapasztalatait a termékünkről
Termékek összesen:
0