Swiss Milkezyme termékleírás

Swiss Milkezyme® - hogy az étkezés ismét öröm legyen!

Mi a laktóz?

A laktóz, magyarul tejcukor a tejtermékekben és tejben található összetett szénhidrát. A szervezetünk által a vékonybélben termelt laktáz enzimmel bontjuk le glükózzá és galaktózzá, melyeket már képesek vagyunk feldolgozni. A laktóz az emlősöknél, így az embernél fontos tápanyagforrás, különösen az újszülöttek esetében. Az anyatejjel táplált újszülöttek szervezetében sok laktáz termelődik, azonban ennek szintje az elválasztás után rohamosan csökken, gyakran teljesen megszűnik, ilyenkor alakul ki a laktóz-intolerancia vagy laktózérzékenység, vagyis a szervezet nem képes tovább a tejcukor lebontására, az pedig kellemetlen tüneteket okoz, például hasi görcsöket, fokozott gázképződést vagy hasmenést

Hogyan alakul ki a laktózérzékenység?

A laktózérzékenységnek két fajtája van: a genetikai okokra visszavezethető és a másodlagos, vagyis az életkörülmények hatására kialakuló érzékenység. Meglepő tény, de a teljes emberiség nagy része, mintegy 65%-a laktózérzékeny, vagyis szervezete nem, vagy csak kis mértékben képes a laktóz lebontására. Az ázsiai származású emberek 90-100%-a laktózérzékeny, hasonlóképpen az afrikai származásúak kb. 80%-a, míg Európában ez az arány erősen változó. Közép-kelet Európában csupán a lakosság 14-28%-át érinti, a mediterrán népeknél azonban akár 88% is érintett lehet. A legkevésbé érintettek a brit-szigeteken és skandináv országokban élők, ahol a lakosság csupán 4-11%-a laktózérzékeny. Úgy gondolják, a nyugat-indiából több ezer évvel ezelőtt útrakelő, nomád népek génjeiben található meg az a mutáció, mely lehetővé teszi felnőtt korban is a tejcukor lebontását, ezt hívják laktáz-perzisztens mutációnak.

A másodlagos laktóz-intolerancia bármely életkorban, így csecsemőknél is kialakulhat, emellett lehet időleges vagy állandó jellegű is. A kiváltó okok közé tartozik a bélflóra egyensúlyának a felbomlása, például antibiotikum-kúra hatására, de az emésztőrendszert, ezen belül a vékonybelet érintő betegségek is kiválthatják, mint például a colitis ulcerosa, a Crohn betegség, fertőzések, sőt, a gluténérzékenység miatt kialakuló kólika is. Ugyancsak kiválthatják bizonyos gyógyszeres kezelések, például a kemoterápia is.

Mitől laktózmentes a laktózmentes tej?

Az élelmiszeripari gyártók valójában nem vonják ki a tejcukrot a tejtermékekből. A hosszan érlelt, kemény sajtok, mint például a parmezán, már nem tartalmaznak laktózt, az ugyanis a fermentáció során lebomlik, így azokat laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. A fiatal sajtokkal, joghurtokkal, tejszínes vagy tejes termékekkel azonban más a helyzet, ezek ugyanis a feldolgozás ellenére tartalmaznak laktózt. Ettől egyszerű módszerrel szabadulnak meg: a gyártási folyamat során, rendszerint a hőkezelést követően laktáz enzimet adnak, így lebontják a laktózt, ezáltal a tejtermékek mindenki számára élvezhetőek lesznek. A laktáz hatására keletkező cukrok miatt viszont általában édesebb az ilyen módon kezelt termékek íze.

Azonban nem csak a tejtermékek tartalmaznak laktózt, az ugyanis édesítőként, tömegnövelőként vagy állagjavítóként önmagában is élelmiszeripari alapanyag, így számtalan termék tartalmazhatja a felvágottaktól a pékáruig. Érdemes alaposan elolvasni a termékcímkéket, laktózérzékenység esetén akkor is bevenni a Swiss Milkezyme®-et, ha nem vagyunk biztosak az adott étel összetételében.

Melyek a laktózérzékenység tünetei?

A laktózérzékenység tünetei tej vagy tejtermékek fogyasztása után kb. 30 perccel jelentkeznek, habár általában nem jelentenek közvetlen életveszélyt, meglehetősen kellemetlenek. Jellemző a puffadás, fokozott gázképződés, felfúvódás, kellemetlen teltségérzés, émelygés; súlyosabb esetben hasi görcsök és hasmenés is lehet a következménye véletlen vagy szándékolt tejfogyasztásnak. Ne tévesszük azonban össze a tejérzékenységgel, amely általában már gyermekkorban kialakul, ebben az esetben ugyanis nem a laktózt, hanem általában egy tejfehérjét, leggyakrabban a kazeint nem tolerálja a szervezet. A tünetek ebben az esetben jobban hasonlítanak egy allergiás reakcióra: az ajkak, száj, nyelv vagy torok duzzanata, bőrreakciók, orrdugulás vagy orrfolyás, szemviszketés stb.; súlyos esetben akár anafilaxiás sokk is kialakulhat. Akkor is gyanakodhatunk tejfehérje-érzékenységre, ha a tüneteink laktáz enzim alkalmazásával sem enyhülnek vagy szűnnek meg.

Swiss Milkezyme® - de mitől vegetariánus?

Ahogy föntebb említettük, a laktáz enzim az emlősök szervezetében, a vékonybélben termelődik. Ma már azonban biztonsági okokból nem lehet állati eredetű enzimeket forgalmazni és szedésük sem ajánlott. Vannak azonban olyan mikrobák és gombák, melyek vagy természetesen, vagy némi módosítás hatására képesek az emberi szervezet számára is fontos vegyületek, például enzimek előállítására. A Swiss Milkezyme® előállítása során is ilyen, nem állati eredetű enzimet használtunk, így lakto-vegetariánus ügyfeleink is nyugodtan szedhetik a terméket.

[1] https://www.uspharmacist.com/article/understanding-and-managing-lactose-intolerance
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048992/
[3] https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/causes/
[4] https://www.healthline.com/nutrition/lactose-free-milk

Swiss Milkezyme

Swiss Milkezyme® vegetariánus laktáz enzim formula

Swiss Milkezyme
Veszek 3 darabot
3 390 Ft/db | 3 darab: 10 170 Ft
Kedvezmény: 10.55% | 1 200 Ft
Veszek 2 darabot
3 590 Ft/db | 2 darab: 7 180 Ft
Kedvezmény: 5.28% | 400 Ft
Mennyiség: 60 kapszula / doboz
Bővebb termékleírás
Összetevők gyógyhatásai
Használati útmutató
Ossza meg tapasztalatait a termékünkről
Termékek összesen:
0