Swiss Vitamin U termékleírás

Peptikus fekélyek ellenszere az U vitamin

Az U vitamin egy aminosav és a nevével ellentétben nem tartozik a vitaminok közé, bár már az 1930-as évektől kutatják működését. Az első megnevezése 1949-ben történt1, amikor egy amerikai orvos, Garrett Cheney 13 elítélten végzett kísérletet. Az elítéltek mindannyian gyomorfekélytől szenvedtek, kezelésként pedig mindannyian káposztalevet kaptak. A kísérletet az orvos megismételte, immár 100 betegen, és az eredményeket 1952-ben publikálta2: a káposztalével kezelt betegek fekély-gyógyulási ideje jelentősen lecsökkent, átlagosan 10 napra, miközben tüneteik, a fájdalom, sokkal hamarabb szűntek meg, mint a kontroll csoportban. Az ismeretlen tényezőt (Unknown factor) is ő nevezte el U vitaminnak, amelyet azóta is sikeresen alkalmaznak fekélyes betegek kiegészítő kezelésére.

Meglepő módon, a közel évszázadnyi kutatás ellenére az U vitamin, tudományos nevén S-metilmetionin-szulfónium-klorid teljes hatásmechanizmusa a mai napig nem ismert. Annyi bizonyos, hogy a vitaminokhoz hasonlóan, szervezetünknek szüksége van rá, hiányában elvékonyodik és károsul a gyomor és bél védelmét alkotó nyálkaréteg, peptikus fekély alakulhat ki, vagyis gyomorfekély, nyombélfekély, vagy nyelőcsőfekély képződhet. A nyálkahártya védelme mellett bizonyosan szerepet játszik a gyomorsavtermelés szabályozásában is, emellett ma már kutatások3 igazolják, hogy a sebgyógyulást is jelentősen elősegíti, nem csak az emésztőrendszerben, hanem a szervezet egészében. Ezért műtétek után is javasolt a szedése. Ezen tulajdonságai egyértelművé teszik hatásosságát a peptikus fekélyek kezelése során: ilyenkor ugyanis a gyomornedvek (pl. sósav, pepszin) a nyálkahártya sérülése, elvékonyodása miatt közvetlenül érintkezhetnek a nyelőcső, a gyomor vagy a vékonybél falával, azt irritálják, az irritációból pedig fekély, vagyis seb alakul ki. Az U vitamin hármas hatásmechanizmusával csökkenti a savtermelést, helyreállítja a nyálkahártyát és felgyorsítja a sejtregenerációt.

Ugyancsak nyálkahártya helyreállító funkciója miatt az U vitamin alkalmazható olyan betegségek esetén, mint például a colitis ulcerosa (fekélyes bélgyulladás) vagy az IBS (Irritábilis Bél Szindróma), melyek éppen a nyálkahártya sérüléseire vezethetők vissza.

Ezen figyelemreméltó tulajdonságai mellett az U vitamin még számos folyamatban vesz részt: nem csak az emésztőrendszer, hanem bőrünk védelmében is szerepe lehet, meglepő módon hatásosan véd az UVB sugarak ellen4. Részt vesz a zsíranyagcsere szabályozásában5, így segítséget nyújthat a krónikus elhízásban, illetve annak szövődményeitől szenvedőknek, csökkenti például a vérzsír-szintet6. Amellett, hogy felgyorsítja a sejtregenerációt, az oxidatív stresszel szemben is védelmet nyújt. A fönti tulajdonságai mellett ezért is folynak kísérletek az U vitamin emésztőrendszeri daganatos megbetegedések (pl. gyomor-, vagy vastagbélrák) esetén történő alkalmazásáról, akár önállóan, akár kiegészítő terápiaként. Megakadályozza továbbá a kiválasztó-rendszerben a káros baktériumok elszaporodását, szintén kutatások igazolják7, hogy meggátolja húgyutakban a kórokozók megtelepedését.

Az U vitamin a természetben számtalan növényben megtalálható, ám a kezdeti kísérletek ellenére mégsem a káposztában, hanem a spenótban mutatható ki a legnagyobb mennyiségben. Sok U vitamint tartalmaz továbbá a pak-choi és a spárga is. Mivel vízben oldódik, a szervezet nem képes hosszú távon raktározni, folyamatos pótlása szükséges, különösen akkor, ha olyan gyógyszereket szedünk (pl. aszpirin), amelyek károsan hatnak a bél vagy a gyomor nyálkahártyájára, de akkor is, ha életvitelünk a fekély kialakulásának az esélyét fokozhatja, mint például a zsíros, fűszeres ételek túlzott fogyasztása, a dohányzás, az alkohol és természetesen a stresszes életmód is.

A táplálékkiegészítők szedése nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és a testmozgást, valamint nem helyettesíti az orvosi ellátást. Amennyiben ön gyógyszeres kezelés alatt áll, a készítmény alkalmazását egyeztesse kezelőorvosával. A készítmény bármely összetevőjével szembeni érzékenység esetén ne alkalmazza a készítményt. A szedése várandós és szoptató kismamák, valamint kisgyermekek számára nem ellenjavallt, ugyanakkor az adagolásról nincs elégséges információ, ezért ezekben az esetekben körültekintéssel, kezelőorvosával egyeztetve alkalmazza.

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1521464/
3 https://www.karger.com/Article/Abstract/276495
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5933898/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3283849/
6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/583214
7 https://europepmc.org/abstract/med/9446004
8 https://www.jstage.jst.go.jp/article/fstr/9/4/9_4_316/_pdf

Swiss Vitamin U

Gyomorfekély ellen természetes megoldás

Swiss Vitamin U
Veszek 3 darabot
3 260 Ft/db | 3 darab: 9 780 Ft
Kedvezmény: 10.19% | 1 110 Ft
Veszek 2 darabot
3 440 Ft/db | 2 darab: 6 880 Ft
Kedvezmény: 5.23% | 380 Ft
Mennyiség: 60 kapszula
Engedélyszám: OGYÉI/54099-1/2020
Bővebb termékleírás
Használati útmutató
Ossza meg tapasztalatait a termékünkről
Termékek összesen:
0