Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Vastagbél | A halál a vastagbélben kezdődik

A vastagbél kiemelkedően fontos szerepe megkérdőjelezhetetlen

A vastagbél kiemelkedően fontos szerepe megkérdőjelezhetetlen, egészsége azonban sérülékeny. A helytelen táplálkozás és életmód, a különféle kemikáliák, a mérgek és gyógyszerek következtében rossz emésztéssel, túlsúllyal, gyengülő immunrendszerrel, illetve egy sor betegséggel kell számolnunk.

A vastagbél az emésztőrendszer utolsó szakasza. Itt már nem az emésztés folyamata zajlik, hanem a béltartalomból szívódik fel a víz, illetve különböző ásványi sók, vitaminok. Immunrendszerünk mintegy 70 százaléka a vastagbélben található, egészségének megőrzése tehát kulcsfontosságú.

Vastagbél feladata és felépítése

A vastagbél nagyjából másfél méter hosszú, tápcsatorna utolsó, és egyben legtágabb szakasza.  Átmérője 6 centiméter. A vastagbélben felszívódik a bélsárból a folyadék nagy része, amitől az tömörebbé válik, így képződik a széklet. Amint a széklét bekerül végbélbe, az ott található idegek beindítják a székelési ingert.

Három fő részre osztható:

 • Jobb csípőárokban található, kb. 7 cm hosszú vakbél,
 • remesebél,
 • végbél (a tápcsatorna 15-20 cm-es szakasza).

A remesebél a vakbél folytatása. Négy szakasza különíthető el:

 • Felszálló vastagbél,
 • leszálló vastagbél,
 • harán vastagbél,
 • szigmabél.
   

A vastagbél falát nyálkahártya, nyálkahártya alatti kötőszövet, izomréteg és hashártya alkotja. Bélbolyhai nincsenek, nyálkahártyáját egyrétegű hengerhám borítja. A bélfal külső hosszanti és belső körkörös izomrétegének összehúzódása felülről lefelé terjed, a hosszanti rostok összehúzódása tágítja, a körkörös rostoké pedig szűkíti a bél üregét. Az ilyen hullámzó jellegű összehúzódásokat bélperisztaltikának nevezzük. A vastagbél nagyfokú vízfelszívásra képes, amelynek során a béltartalom besűrűsödik. A visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbélbe, miközben az fokozatosan székletté alakul.

A bélflóra jelentősége

A vastagbélben elhelyezkedő bélflóra létfontosságú szerepet játszik az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, illetve megszüntetésében. Ennek oka, hogy az immunsejtek döntő többsége a bélrendszerben képződik, ennek köszönhetően az immunrendszer mintegy 80 százaléka a vastagbélhez kapcsolódik, állapotát a bélflóra összetétele és állapota közvetlenül befolyásolja. A mikroflóra az immunrendszer támogatása mellett részt vesz az anyagcserében, a B-7-, B-12- és K-vitaminok előállításában, viszont csak akkor tud megfelelően működni, ha megfelelő arányban tartalmaz probiotikus baktériumokat. A bélflóra jótékony baktériumai fontosak a bélnyálkahártya épségének megőrzése érdekében. Akadályozzák a tumoros sejtek szaporodását, ezzel csökkentik a vastagbélrák kockázatát.

A bélflóra egészségének károsodása számos betegség felbukkanásával összefüggésbe hozható. Ennek számlájára írható többek között az 1-es típusú cukorbetegség, a kóros elhízás, bizonyos allergiák, a Crohn-betegség, továbbá a lisztérzékenység. A bélflóra minősége jelentősen befolyásolja az agy állapotát is, mivel az agyunk és a beleink, képesek kapcsolatot teremteni egymással. A bélfal sejtjei termelik ugyanis a szerotonin több mint 90 százalékát, ami egy hangulatszabályozó vegyület. Más ingerületátvivő anyagokkal egyetemben, segíti az étel előrehaladását a béltraktusban. A nem megfelelő bélflóra, a későbbiekben depressziót, kényszerbetegséget, szorongást és pánikrohamot generálhat.

A vastagbél betegségei

A mai kor népbetegségei közé sorolhatjuk az emésztőrendszeri problémákat

Hippokratész rég megmondta: „A halál a vastagbélben kezdődik.” Nem hiszi el? Kérdezze meg bármelyik halottkémet. A boncolások gyakran azt mutatják ki, hogy a vastagbelet akár 80 százalékban beszűkíthetik a salakanyagok.
A mai kor népbetegségei közé sorolhatjuk az emésztőrendszeri problémákat. A nem megfelelő, rosthiányos táplálkozás, a természetellenes adalékanyagokkal teli élelmiszerek, valamint a stresszes életmód mind-mind nagy szerepet tölt be a kialakulásukban, így a vastagbélbetegségekben is. A székelési szokások megváltozása intő jel, szervezetünk ezekkel vészjelzéssel hívja fel a figyelmünket a meglévő problémákra. Amennyiben indokolatlan hasmenés gyötri, vagy állandó székrekedés, puffadás kínozza, görcsök, véres széklet jelentkezik, valamint vérszegénnyé válik, azonnal tegyen ellene, amíg a kis bajból nagy nem lesz.

A vastagbél leggyakoribb elváltozásai közé tartoznak:

 • Vastagbélgyulladás,
 • vastagbélpolip,
 • vastagbélrák
 • vastagbél diverticulosis (a vastagbél falának kiöblösödése, gyulladása).

Mivel a divertikulózis általában a szigmabélben fordul elő, a fájdalom leginkább a has bal alsó részén fordul elő, de más területeken is megjelenhet. A láz nagyon gyakori a diverticulitisnél is, és néha hidegrázással jár.

A vastagabélrák agresszív daganattípus, ha nem fedezik fel időben, vagy elhanyagoljuk a kezelését, a legtöbb esetben halálhoz vezet.

A vastagbélrák korai figyelmeztető jelei:

A székletürítés gyakorisága, illetve a székelési szokások tartós megváltozása, beleértve a hasmenést vagy a székrekedést. Rektális vérzés vagy vér a székletben, állandó hasi diszkomfortérzés, illetve olyan érzés, mintha széklet nem ürülne ki teljesen a belekből.

Vastagbélszűrés

A korán diagnosztizált vastagdaganat gyógyulási esélyei jók

A korán diagnosztizált vastagdaganat gyógyulási esélyei jók, viszont erre vastagbélszűrés nélkül nincs esély. A vastagbéltumor kiszűrésére a kolonoszkópia, más néven vastagbéltükrözés a legideálisabb. Igénybevételével a kezdeti elváltozások is felismerhetők. A vastagbélrák fennállásnak kizárása érdekében néha nélkülözhetetlen a biopszia, amiből kiderül a tumorsejtek jelenléte, ám a diagnózist szükség esetén képalkotó eljárásokkal, CT, illetve MRI segítségével állítják fel. A kolonoszkópia a levegő befújása miatt kissé fájdalmas lehet, ezért fájdalomcsillapítással egybekötött szedálásban, valamint altatásban végzik.
A vastagbéltükrözés alternatívája a kettős kontrasztos bélfeltöltéses vastagbélröntgen, azaz irrigoszkópia, ami ugyan biztosítja az adott bélszakasz indirekt áttekintését, de ezzel a módszerrel a gyanús területekről nem nyílik lehetőség szövetmintát venni, csak megtekinteni a felvételeket.

" Amióta csinálom a béltisztítást rég nem várt csodák jelentek meg"

A közjegyző által hitelesített vélemény megtekintéséhez kattintson a pecsétre.
Amióta csinálom a béltisztítást rég nem várt csodák jelentek meg 1

Már évek óta húzódó bélproblémákkal küzdöttem amikor rátaláltam a Clean

Inside termékcsaládra. Előtte többmindent kipróbáltam, egyik termék sem

segített igazán. Az első hét használat után elmúlt a gyomorégésem,

gyomorsavas tüneteim és az állandó éhségérzetem. Azonkívül hogy sokkal laposabb lett a

hasam a kúra alatt, fantasztikus tisztuláson mentem keresztül, pl. az arcbőröm sokkal tisztább

lett és fogytam is.

Kedvem lett újra mozogni, nem kívánom a cukros élelmiszereket a cukrot  egyáltalán, sőt  

egészséges ételekre vágyom. Választáskor nagyon tetszett a termékben hogy  teljesen

gyógynövényalapú és vegán termék.

Alig várom hogy belekezdjek a ToxiClean kúrába, mivel a májam is méregtelenítésre szorul.

A 2 hónap alatt amióta csinálom a béltisztítást rég nem várt csodák jelentek meg az

életemben.

Szeretném mindezt megköszönni a Natural Swissnek és fantasztikus terméküknek!

/Legszívesebben minden bélproblémával küszködő emberrel kipróbáltatnám! : )/

Én Lévay Viktória a beleegyezésemet adom, hogy a fényképes véleményem felkerüljön a

Natural Swiss vélemények oldalaira.

Lévay Viktória
Budapest, 2018-09-11

Miért fontoljuk meg a béltisztítást?

A vastagbéltisztítás jótékony hatással van emésztőrendszerünkre

A vastagbél funkcionális zavara esetén keletkező tünetek házilag is kezelhetőek. Ha fontos az egészségünk, legyen fontos a belsőnk tisztasága is.
A vastagbéltisztítás jelentőségét sokkal gyakrabban kellene hangsúlyozni, hiszen azon kívül, hogy betegségeket előzhetünk meg vele, búcsút inthetünk az emésztési zavaroknak, az állandó fáradtságnak, sőt, a felesleges kilók is gyorsan leolvadnak rólunk. A vastagbéltisztítás támogatói úgy vélik, hogy az emésztőrendszerből származó toxinok különféle egészségügyi problémákat okozhatnak, például ízületi gyulladást, és magas vérnyomást. A belek kitisztítása megszüntetheti ezeket a betegségeket. Ez, vagy a bélmosás, nélkülözhetetlen akkor is, ha sűrűn leszünk betegek, gyulladásos tüneteket veszünk észre magunkon.

Segít, ha a bőrünk minősége romlik, pattanások, kiütések jelentkeznek rajta, esetleg Candidával küzdünk. A testünkben lerakódott méreganyagok ugyanis többek között negatív hatással vannak a bélflóra állapotára. Ez jelentős mértékben befolyásolja az immunrendszer hatékony működését. A vastagbéltisztítás beiktatása azonban nem csupán emiatt lényeges. A salakanyagok eltávolításával elérhető a megfelelő tápanyag felszívódás, így a testünk megfelelő szükséges vitaminok és ásványi anyagok sokkal jobban hasznosulnak.

Vastagbéltisztítás hatásai

A vastagbéltisztítás jótékony hatással van emésztőrendszerünkre, elvégzésével helyreáll a bélflóra egyensúlya, hatékonyabb lesz máj működése, megszüntethető a szorulás és a gyakran jelentkező emésztési gondok.
A toxinok távozásával, illetve a salakanyaggal együtt kiürülnek a vastagbélben megtelepedő bélférgek, így nem szívják el előlünk a különféle hiánybetegségek kialakulásáért felelős értékes tápanyagokat. Az paraziták jelenléte állandó hasmenést és szorulást okozhat, az ürülékükben található méreganyagok pedig károsan hatnak az idegrendszer működésére. Idegesek ingerültek, fáradtak és dekoncentráltak leszünk, hajalmosabbá válunk a depresszióra, valamint a pánikbetegségre.
A vastagbél megtisztításával, a kedélyállapotunk gyorsan javul. Vidámabbnak, energikusabbnak, tettre készebbnek érezzük magunkat, elmúlik a depresszió, a szorongás, és a feledékenységtől is elköszönhetünk.
 

A szépségápolás szempontjából ugyancsak fontos az átfogó méregtelenítés, a toxinok távozásával megszűnnek/nem jelentkeznek többé a pattanások, a bőrkiütések, enyhülnek az ekcémás tünetek, feszesebbé válik a bőr, de a körmökre és a hajra is pozitívan hat.
A salakanyagok eltávozásával, leolvadnak rólunk a kilók, miután a felgyorsuló anyagcsere hozzájárul a hatékony fogyókúrához.

Ne éljen olyan kellemetlen tünetekkel, mint haspuffadás, hasgörcs, székelési nehézség, adott esetben túlzott bélgázképződés. Mindezek elkerülhetőek, ha a beleit megszabadítja a káros lerakódásoktól.

A Clean Inside béltisztító kúra a mai kor problémáinak megfelelően lett kifejlesztve, természetes összetevőinek köszönhetően segít a bélfalra tapadt méreg- és salakanyagok eltávolításában. Ha még mindig bizonytalan, olvasson a béltisztító kúrával kapcsolatos véleményeket!

Források:
N.V.Kolesnikov - Az ember anatómiája
Dr. Michael Gershon - The Second Brain
http://anatomia.uw.hu/ora-064/ora-064.htm
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vastagb%C3%A9l

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
ToxiClean program
ToxiClean Program Max

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Herbal DigestFX
Swiss Herbal DigestFX

Komplex összetételű gyógynövény- és növényi enzimkészítmény emésztési zavarokra articsókával, édesköménnyel, brosmentával, bromealinnal és papainnal.

6 490 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0