Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Mi az, amit a vastagbélrák kapcsán tudni érdemes?

A vastagbélrák rendkívül agresszív daganattípus

A vastagbélrák igen agresszív daganattípus, ha nem figyelünk fel rá időben, vagy elhanyagoljuk a kezelését, a legtöbb esetben halálhoz vezet. Megelőzésének legjobb módja a kolonoszkópia rendszeres elvégzése, míg kockázatát a probiotikumok szedésével csökkenthetjük, ahogyan a probiotikus kúra a bélrák kiegészítő kezelésében is segítségünkre lehet.

A vastagbélrák, a bélrendszer bármely szakaszán kialakulhat, rendkívül veszélyes, gyakran halálos kimenetelű, pedig az egyik legkönnyebben felismerhető, és megelőzhető rosszindulatú daganat.

Fajtái és kialakulásának okai

Többféle bélrák létezik, a leggyakoribb a vastagbélrák, amelynek előfordulása az összes bélrákos megbetegedést tekintve, mintegy negyven százalék. Az esetek körülbelül negyede a szigambelet érinti, de a kór a vékonybelet és a vastagbelet sem kíméli. Közvetett előzményei a bélpolipok és ritkábban a bélnyálkahártya más elváltozásai, így a fekélyek és a sebek. Kapcsolat mutatható ki a colitis ulcerosa és a rák megjelenése között. Kockázatát jelentősen növeli a mozgásszegény életmód, és különösen a helytelen táplálkozás. Kutatások szerint főként az adalékanyagokat tartalmazó félkész- vagy kész ételek, a pácolt, sóban tartósított termékek, a túlzott vörös hús- és alkoholfogyasztás, valamint a rostban szegény étrend növeli a bélrák kialakulásának esélyét.
A vastagbélrák hátterében meghúzódhat Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, de a 2-es típusú cukorbetegség miatti elhízás is növelheti a kockázatát. A betegnél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák ugyancsak fokozott kockázati tényező lehet. A vastagbélrák okai között szerepelnek a parazita-fertőzések, a paraziták ugyanis olyan toxinokat termelnek, amik károsítják a szöveteket.
A fentiek mellett, csekély mértékben ugyan, de kimutatható az örökletes hajlam, vagy veleszületett szervi elváltozás is. Meghatározó viszont az életkor, a bélrák főleg az 50 évesnél idősebbek betegsége, illetve inkább a női nem képviselőit érinti. Éppen ezért, saját érdekünkben, 50 éves korban mindenképpen menjünk el vastagbéltükrözésre negatív lelet esetén ezt 10 évente ismételjük meg!
Amennyiben a családban már volt bélrák, az első vizsgálatot 30 éves kor előtt érdemes elvégeztetni.

Vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák tünetei közé tartozhatnak az ékezések utáni gyomor- vagy bélgörcsök

Ahogyan már említettük, a bélrák viszonylag könnyen megelőzhető, azonban nem azért, mert a tünetei egyértelműek. Sőt, a betegek a kezdeti stádiumban sokszor teljesen panaszmentesek, a később jelentkező tünetek pedig más emésztőrendszeri problémákra is utalhatnak.
A bélrák esetében különösen igaz az intelem, jobb félni, mint megijedni, ezért, ha az alábbi panaszokat észleljük, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni:

  • krónikus hasmenés és/vagy székrekedés, illetve ezek váltakozása,
  • egyre gyakoribb székrekedés,
  • visszatérő felfúvódás, puffadás,
  • folyamatos gyomorégés, mely savlekötők hatására sem szűnik meg teljesen,
  • emésztetlen étel, vagy gyomorsav felöklendezése,
  • fokozott bélgáztermelődés,
  • folyamatos rossz emésztés,
  • ismétlődő hányás, hányinger,
  • ékezések utáni gyomor- vagy bélgörcsök,
  • rossz közérzet, fáradékonyság.

Már az előrehaladott bélrák kísérő tünete a jelentős súlyvesztés, előfordulhat, hogy a beteg elkezd undorodni a húsételektől, míg a dohányosokra jellemző tünet a nikotin utáni vágy csökkenése. Szintén a kifejlődött bélrák következménye lehet a véres hányás, az állandó hasi fájdalom, a súlyos vérszegénység, az ödémás bokák, a bőr pigmentációja, illetve a véres széklet.
Sokan úgy gondolják, hogy utóbbi biztosan bélrákra utal. Ez nincs teljesen így, ugyanis a vérzés nem mindig jelentkezik, ráadásul a vér más betegségre (leggyakrabban aranyérre is utalhat. Ennek ellenére vegyük komolyan, és mindig vizsgáltassuk ki az okát.

Vastagbélrák stádiumai

A betegség súlyossága szerint öt fokozatra osztható (0, I., II., III. és IV.):

0 fokozat: kezdeti stádium, amikor a daganat a bélfal belső oldalán jelenik meg
I. fokozat: a daganat már beleszövődött a bélfal belső rétegeibe
II. fokozat: a daganat tovább terjedt a bélfal izomfalába
III. fokozat: a daganat a nyirokcsomókba is elterjedt
IV. fokozat: a daganat elterjedt más szervekbe is – áttétek keletkezése.

Vastagbélrák kezelése

Többféle módon is történhet a vastagbélrák kezelése

Többféle módon is történhet a vastagbélrák kezelése, de akkor a legeredményesebb, ha műtéti beavatkozással a daganatot teljesen el lehet távolítani. Az operáció mellett kulcsszerepe lehet a sugár- és kemoterápiának, továbbá a célzott és támogató kezeléseknek. A hagyományos sebészi megoldást a daganatos bélszakasz kiiktatása jelenti. Korai stádiumban felfedezett daganat esetén ez a módszer gyógyulást hozhat a beteg számára. A colectomia azonban komoly beavatkozás, előrehaladott fázisban nem csupán a daganatot, hanem a környező rákos szöveteket, illetve a nyirokcsomókat is eltávolítják, elejét véve a betegség kiújulásának, vagy az áttétek képződésének. Ha rövid a kimetszett bélszakasz, a metszés széleit varrással egyesítik, hosszabb szakasz eseten viszont sebészi nyílást, úgynevezett sztómát alakítanak ki, amin keresztül széklet egy külső, a hasfalra erősített sztómazsákba ürül. Ezt a betegek sokszor nehezen élik meg. Kezelésében használatos a laparoszkópia (kulcslyuk műtét) is, melyet endoszkóppal végeznek el. Előnye, hogy nincs szükség a hasfal bemetszésére, csak 3-4 apró bemeneti nyílás ejtésére, a beavatkozás minimális kockázattal jár, az apró hegek gyorsan gyógyulnak.
Sugárkezelést elsősorban a végbélrák kezelésében alkalmaznak. A kemoterápiás kezelés a rákos sejtek daganatellenes gyógyszerekkel történő elölésére irányul. Szemben a sugárkezeléssel, a kemoterápia nem helyi, hanem általános, az egész szervezetre ható kezelésmód. Sebészeti beavatkozás után a kezelés a beavatkozástól és a betegség stádiumától függően sugárkezeléssel és kemoterápiával, valamint célzott biológiai terápiával is kiegészíthető.
Célzott biológiai terápia során alkalmazott gyógyszer képes az eltérő biológiai tulajdonságuk alapján azonosított daganatsejteket célzottan elpusztítani, valamint a szaporodásukat megállítani.
Támogató (szupportív) kezelés az összes daganatos betegség esetén szükséges, ezek egyike a tápszeres terápia. A tápszer daganatellenes, áttétképződés-gátló hatású, azonban előírás, hogy törzskönyvezett legyen.

Hogyan segíthetnek a probiotikumok?

A bélflóra jótékony baktériumai, azaz a probiotikumok, jelentős szerepet játszanak a bélnyálkahártya épségének megőrzésében. Arról van szó, hogy feldolgozzák az emésztőrendszerbe kerülő prebiotikus rostokat (poliszacharidok). A folyamat során keletkező rövid láncú zsírsavak, (ecetsav, propionsav, vajsav) táplálják a bélnyálkahártya sejtjeit, felgyorsítják az esetleges sérülések, fekélyek gyógyulását.
A vajsav, a glutaminnal „párosítva”, a bélfal sejtjeinek az egyik legerősebb energiaforrása, hozzájárul a szaporodásukhoz és egészséges növekedésükhöz. További hatása, hogy akadályozza a tumoros sejtek szaporodását, ezzel csökkenti a bélrák kockázatát.
Erre talált bizonyítékot a Kaliforniai Egyetem (UCLA) egyetem kutatása, amiből kiderül, hogy a Bacillus polyfermenticus probiotikus baktérium akadályozhatja a tumor növekedését, klinikai körülmények között, profilaktikus kezelésként alkalmazható a vastagbélrák kialakulásának megelőzésére.
Nem szabad elfelejteni, hogy a probiotikumok fogyasztásával felpörgethetjük az immunrendszerünket, ami a bélrák megelőzéséhez és kezeléséhez is elengedhetetlen. A kulcs a bélflóra egyensúlya, ha ez felbomlik, azaz kisebbségbe kerülnek a probiotikus baktériumok, szervezetünk sokkal kisebb eséllyel veszi fel a harcot a daganatokkal szemben.
A megoldás tehát a probiotikumok minél nagyobb mennyiségű bevitele, amit megtehetünk a probiotikus élelmiszerek (élőflórás joghurtok, savanyú káposzta, erjesztett szója, kovászos uborka) fogyasztásával. Ezzel csupán az a gond, hogy nem mindenki szereti ezeket, meglehetősen nagy mennyiségre van belőlük szükség, ráadásul nem is tartalmazzák az összes fontos baktériumtörzset.
Akkor járunk el előrelátóan, ha a probiotikus élelmiszerek gyakori fogyasztását kiegészítjük a minőségi, probiotikum táplálékkiegészítők szedésével, Arra figyeljünk, hogy a készítmény legalább 8-10, élő baktériumtörzset tartalmazzon. A legjobb választás a szimbiotikum, ebben ugyanis a baktériumok mellett a szaporodásukhoz elengedhetetlen prebiotikus rostok is megtalálhatók.

A vastagbélrák elkerülésében fontos szerepe van a mérgek, illetve a káros salakanyagok maradéktalan eltávolításának, évente legalább egyszer végezzünk el egy méregtelenítő és béltisztító kúrát.

Vastagbélrák szűrés

Életet menthet a vastagbélrák szűrés

Az időben felfedezett vastagbélrák gyógyulási esélyei jók, erre azonban vastagbélrák szűrés nélkül nincs lehetőség. A széklet laboratóriumi vizsgálata csak arra alkalmas, hogy kimutassa, ha vér található benne, azonban a székletben nem csak a daganat miatt lehet vér. Másrészt a negatív teszt megtévesztő lehet, mivel a vastagbéldaganat nem mindig jár vérzéssel.
A vastagbélrák kiszűrésére a kolonoszkópia, azaz a vastagbéltükrözés a legmegfelelőbb, hiszen segítségével a korai elváltozások is észrevehetők, sőt, a vizsgálat során a polipok is fájdalommentesen eltávolíthatók. A vastagbéldaganat lehetőségének kizárása érdekében olykor elengedhetetlen a szövetmintavétel, amiből fény derül a daganatos sejtek jelenléte, ám a betegséget szükség esetén képalkotó eljárásokkal CT és MRI segítségével tisztázzák. A beavatkozást napjainkban fájdalomcsillapítással egybekötött szedálásban, illetve altatásban végzik, éber állapotban esetleg fájdalmat okozhat a levegő befújása, illetve a vastagbél kanyargós részein történő áthaladása. Kórházi benntartózkodásra nincs szükség, de a vizsgálat előtt 3-4 napig a speciális étrend folytatása bőséges folyadékbevitellel, hogy a vastagbél kellően kitisztuljon. A konoloszkópia előtti estén el kell bevenni a hashajtót, esetleg beöntés segítségével tisztítják meg a beleket. Ezután vezetik be a végbélnyíláson át a nagyjából 1,5 méter hosszú, vékony csövet, aminek a végén kamera és lámpa is található. A következő lépésben levegő befújásával kitágítják a beleket, ettől kisimulnak a bélredők, és a rejtett polipok, daganatok, gyulladások is észrevehetők.
A vastagbéltükrözés alternatívája a kettős kontrasztos bélfeltöltéses vastagbélröntgen, más néven irrigoszkópia, ami ugyan biztosítja vastagbél indirekt áttekintését, de ezzel a módszerrel a gyanús területekről nem lehet szövettani mintát venni, csak átnézni a felvételeket.

Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420487/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16969130
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20520982
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2796096/
http://www.meregtelenitokura.info/vastagbelrak
http://daganatok.hu/

A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
CleanInside program
CleanInside Program

A Clean Inside béltisztító Program három termékből áll, melyet kifejezetten a vastagbél legalaposabb és legtermészetesebb módon történő tisztítására fejlesztettünk ki.

24 980 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Szimbiotikum
Szimbiotikum

Tartsa mozgásban emésztőrendszerét, erősítse meg immunrendszerét a NaturalSwiss szimbiotikummal, és tapasztalja meg a különbséget!

15 590 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Swiss Prebiotix Ultra
Swiss Prebiotix Ultra

Komplex összetételű prebiotikus készítmény, 4 oligoszacharid forrással, gyomorsavnak ellenálló vegán kapszulákban.

5 790 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0