A gyomorban élő paraziták

A statisztikai adatok vészjelzőek. Azt mutatják, hogy minden harmadik amerikai gyomrában élősködők élnek. Ezek jelenlétét a gasztrofibroszkóp felvételei bizonyítják, melyeket egy élősködők által megtámadott páciens gyomrának endoszkópos vizsgálata során rögzítettek. A videófelvétel lehetővé teszi, hogy számos, mozgékony férget figyeljünk meg, melyek a gyomor nyálkahártyájának felületén vannak megtapadva.

A gyomorban élő paraziták

A gyomorban élő paraziták 1:02

A statisztikai adatok vészjelzőek. Azt mutatják, hogy minden harmadik amerikai gyomrában élősködők élnek. Ezek jelenlétét a gasztrofibroszkóp felvételei bizonyítják, melyeket egy élősködők által megtámadott páciens gyomrának endoszkópos vizsgálata során rögzítettek. A videófelvétel lehetővé teszi, hogy számos, mozgékony férget figyeljünk meg, melyek a gyomor nyálkahártyájának felületén vannak megtapadva.

Parazita a vakbélben

Parazita a vakbélben 1:02

Az ostorféreg (Trichuris trichiura) ivarérett példányai elérhetik akár az 5 cm hosszat. A testük mellső vége cérnaszerű, míg a hátulsó vége megvastagodott. A szövetekben élősködnek. Befúródnak a vastag-, ill. vakbél hámrétegébe, és az erősebb hátsó végük szabadon belelóg a bél üregébe. Az emésztőrendszer hosszantartó megbetegedését – az ún. trichuriasis-t okozzák. Gyakran a vakbél nyálkahártyájába fészkelődnek be. Erről a következő videófelvétel megtekintésével bizonyosodhatunk meg, melyet egy beteg vastag-, ill. vakbelének endoszkópos vizsgálata során rögzítettek.

Mozgó féreg a vastagbélben

Mozgó féreg a vastagbélben 1:02

Bizonyos férgek az alakjuknak vagy méretüknek köszönhetően eltömíthetik a beleket, s ezzel nehezítik a székletürítést – székrekedést okoznak. Ennek veszélye áll fenn az adott páciensünknél is, akin ezt az endoszkópos vizsgálatot végeztük. A kolonoszkópos felvétel egy hosszú élősködő féreg különböző irányú folyamatos mozgását mutatja egy egészséges vastagbélben. A felvétel végén megfigyelhetjük, ahogy a vizsgálatot végző orvos ügyesen befogja a hurokba a parazita testvégét, és kifelé húzza a bélből.

Galandféreg a vastagbélben

Galandféreg a vastagbélben 1:02

A galandférgek lapos testű, élősködő férgek, amit ez a videófelvétel is bizonyít, mely egy endoszkópos vizsgálat során lett rögzítve. Az ivarérett galandféreg az emlősök – beleértve az embert is – bélrendszerének parazitája, mely a teste mellső végén található „fej” – scolex segítségével megtapad a vékonybél nyálkahártyáján. A scolex szívókákkal vagy horgokkal van ellátva. A galandférgeknek nincs szájnyílásuk, a tápanyagok felszívását a testük speciálisan kialakított felülete teszi lehetővé. A gazdaszervezetet azzal károsítják, hogy a szívókák, ill. horgok által ingerlik a bél nyálkahártyáját, és hulladékanyagokat termelnek. A paraziták ürülékéből származó méreganyagok ingerelhetik a központi idegrendszert. Az ingerlékenységet, idegességet gyakran az élősködők okozzák, melyek az egész szervezetet befonják. A felvétel végén megfigyelhetjük a parazita megfogását, ill. eltávolítását a bélből. Vigyázat, ez azonban nem megoldás a parazitákkal történő leszámolásra! Ugyanis egy kifejlett galandféreg teste ízelt, s az ízek fokozatosan érenek be (az ízek száma akár 1000 – 2000 is lehet). Rendszerint hímnősek, ivarszerveik ízenként ismétlődnek, és ezekben fejlődnek ki a peték. Így elegendő, hogy az ember szervezetében csak egyetlenegy íz is megmaradjon, és a galandféreg növekedése, valamint a petetermelés nem szakad meg.

Vastagbélrák aranyérrel

Vastagbélrák aranyérrel 1:02

Az endoszkópos vizsgálat első felvételei külső, majd belső aranyereket ábrázolnak. Ezt követően egy végbélrák endoszkópos képét figyelhetjük meg, mely a végbél belső falát borító sejtek felügyelet nélküli növekedéséből és szaporodásából keletkezett.

Egészséges vastagbél

Egészséges vastagbél 1:02

Kolonoszkópia – videófelvétel, melyet Dr. Julio Murra-Saca rögzített. A haránt vastagbél (colon) belsejének endoszkópos képe. A bél nyálkahártyája sima. A bél háromszögű keresztmetszete a bélfalban található izmoknak köszönhetű, melyek összehúzódásaikkal erűt fejtenek ki a megemésztett táplálék elűretolására a bél hosszán.

Vastagbél gurdélyokkal és polippal

Vastagbél gurdélyokkal és polippal 1:02

A kolonoszkópos videó a bal oldalon egy gombához hasonló kinövést fed fel, egy ún. polipot. Ezt követéen a bélfal jobb oldalán fokozatosan nyílásokat láthatunk, melyek gurdélyokba vezetnek – divertikulumokba. Néhány közülük sárgás hulladékot tartalmaz. Többszörös gurdélyok akkor keletkeznek, ha a túl kemény székletürítés következtében féleg a vastagbél bal oldali részében túlságosan megné a nyomás, és ezért a vastagbél elgyengült szakaszán a nyálkahártya kitüremkedik.

A divertikulum tisztítása

A divertikulum tisztítása 1:02

Nagyon gyakran a gurdélyokba beakad a megemésztetlen táplálék maradványa, mely itt rothadásnak indul, és idővel gyulladást okoz. A begyulladt gurdélyok elfertőződhetnek, sőt el is fakadhatnak. A videófelvételen egy endoszkópos vizsgálat folyamán történő, hihetetlenül nagy mennyiségű megemésztetlen hulladék gurdélyból való eltávolítását figyelhetjük meg.

Polip eltávolítása a vastagbélből

Polip eltávolítása a vastagbélből 1:02

A bélfal hosszútávú mechanikus ingerlése, valamint a székrekedés okozta gyulladásos gócok polipok keletkezését okozzák. Ezek idővel rosszindulatúvá válhatnak, és bélrákot okozhatnak. Ezért az időben történt eltávolításuk roppant fontos. Egy ilyen gombaszerű kinövést, illetve ennek egy endoszkópos vizsgálat során történt eltávolítását figyelhetjük meg ezen a videófelvételen.

Vastagbélrák

Vastagbélrák 1:02

Kolonoszkópos videófelvétel, melyet Dr. Julio Murray-Saca készített. A bélüreg közepét egy nagy daganat tölti ki, mely egy bélpolip sejtjeinek felügyelet nélküli növekedésével keletkezett. Ezt a daganatot a bélfal alsó belső oldalával egy vékony nyúlvány köti össze. A megbetegedés tünetei székrekedés vagy hasmenés, véres széklet és hasi fájdalom. Amennyiben időben fény derül rá, a megfelelő béldarab azonnali sebészeti eltávolítása életmentő lehet.

Amit a helyes béltisztításról tudnia kell!

Amit a helyes béltisztításról tudnia kell! 1:02

Ha bizonytalan, hogy mikor kell béltisztító programot használnia, milyen elemekből áll a helyes béltisztítás, és mi a legkíméletesebb és leghatékonyabb megoldás, ez a videó Önnek szól. Másfél percben minden fontos kérdésére választ kap a CleanInside béltisztító program megalkotóitól.

Termékek összesen:
0