Dr. Podlupszki Csaba Szerző: Dr. Podlupszki Csaba Gasztroenterológus

Vitaminok: nagy hatású kis molekulák

Sejtjeink folyamatosan vitaminutánpótlást igényelnek, nemcsak hetente, vagy naponta egyszer, hanem minden órában, percben, másodpercben. Amikor fáradtak, betegesek, vagy levertek vagyunk, többnyire vitaminhiányban szenvedünk.

Mik a vitaminok?

vitaminok 1A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek kis mennyiségben vannak jelen a növényi és állati eredetű táplálékban, és szükségesek az életben maradáshoz. A vitaminok többségét (kivéve a D3 vitamint) szervezetünk nem képes előállítani. Fontos, hogy táplálékunkban mindig elég vitamin legyen, amennyiben ez nem elég, akkor pótolni kell étrend-kiegészítők segítségével. A vitamin elnevezés a lengyel K. Funk vegyésztől, a tiamin – B1 vitamin felfedezőjétől származik.

Jelenleg körülbelül 20 olyan táplálkozási szempontból fontos vitamint ismerünk, amelyek egymással összhangban hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. A különböző vitaminokat nagybetűvel jelölik (a nagybetűkhöz indexszám is kapcsolódhat), vagy egyszerű elnevezéseket használunk, mint például A vitamin helyett – retinol, B6 vitamin helyett – piridoxin, B9 vitamin helyett – folsav, vagy a C vitamin helyett – aszkorbinsav.

Közös fizikai jellemzőik, leggyakrabban oldhatóságuk szerint, két csoportra osztjuk őket:

 • vízben oldódó (hydrofil) (B és C)
 • zsírban oldódó (lipofil) (A, D, E, K)

A B-komplex csoportba 8 vitamin tartozik: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), biotin (B7-H vitamin), folsav (B9) és a kobalamin (B12).

Ide soroljuk még az úgynevezett provitaminokat (vitamin prekurzorok), amelyeknek önmagukban nincs fiziológiai hatásuk, de az emberi szervezet vitaminokká tudja alakítani. Ilyen például az A vitamin provitaminja a béta-karotin.

A vitaminok jelentősége

A vitaminok a test számára nélkülözhetetlenek és semmi mással nem helyettesíthetőek. Támogatják az anyagcsere-folyamatokat, az elfogyasztott táplálékot energiává változtatják és gyorsítják a biológiai folyamatokat. Vérünk, bőrünk és csontozatunk alkotóelemei közé tartoznak, és szerepük van olyan káros anyagok kiválasztásában is, amelyek a szennyezett környezetből kerülnek a szervezetbe.

Nincs energiatartalmuk, azonban különféle enzimeknek a legfontosabb összetevői, amelyek nélkül a test egyes biokémiai folyamatai nem játszódnának le.

Enzimek és vitaminok nélkül az életünk elképzelhetetlen, így túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a szó szoros értelmében létfontosságúak.

Egyes vitaminok hiánya hipovitaminózishoz, esetleg avitaminózishoz is vezethet, ami a továbbiakban biokémiai zavarokat okozhat. Az ilyen avitaminózis a múltban gyakran komoly megbetegedéseket, sőt halált is okozott. Közismert példája ennek a skorbut (C vitamin hiánya), pellagra (B3 vitamin hiánya), beriberi (B1 vitamin hiánya), anémia perniciózavészes vérszegénység (B12 vitamin hiánya), angolkór (D3 vitamin hiánya).

Jelenleg Európa és Amerika lakossága nem szenved avitaminózisban, azonban gyakran előfordul anyagcserezavar. A táplálkozási összetevők felszívódása személy szerint változó, életmódtól és élet kortól függően, ennek megfelelően mindenkinek más összetételű táplálékra van szüksége. Nagy fizikai és lelki terhelés esetén sok energiára van szükségünk, ebben az esetben helyénvaló több vitamin fogyasztása. Elővigyázatosnak kell azonban lennünk, mivel a meggondolatlan túladagolás ártalmas.

A legjobb vitaminforrás a táplálék

A természetes vitaminok olyan alapvető élelmiszerekben találhatók meg, mint a hús, a baromfi, a hal, a tej (tejtermékek), a tojás (főleg a sárgája), a növényi olajok (leginkább a hidegen sajtoltak), a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek, a zöldségek és a gyümölcsök. A legtöbb vitamin például a következő ételekben található meg:

 • piridoxin (B6 vitamin) máj, hal, szója, búzacsíra, dió, méz, banán, spenót, avokádó, teljes kiőrlésű gabona és baromfihús
 • folsav (B9 vitamin) búzacsíra, máj, kelkáposzta, spenót, fejes saláta, uborka, szójabab, teljes kiőrlésű gabona, brokkoli, karfiol és tojássárgája
 • kobalamin (B12 vitamin) belsőségek – főleg máj, tojássárgája, hal, tej és a savanyított (fermentált) tejtermékek, például a joghurt, a kefir vagy a túró.

Mennyi vitaminra van naponta szükségünk, hogy egészségesek maradjunk?

A szükséges napi adag függ az életkortól, a nemtől, a fizikai aktivitástól, életstílustól és az anyagcsere működésétől. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy az ember vitaminszükséglete személy szerint nagyon eltérő lehet. Bár általánosítva nem lehet megszabni a pontos napi adagokat, de léteznek táblázatok, amelyek megadják az egyes vitaminok átlagos napi adagját (lásd a táblázatot). Ezeket az ajánlásokat időnként felülvizsgálják és szükség esetén újabb adatokkal bővítik.

Az ajánlott napi adag (RDA – recommended dietary allowance) általános becslés alapján meghatározott vitaminmennyiség, ami átlagosan az egészséges gyermekek normális növekedéséhez és a mikrotápanyagok hiányának megelőzéséhez szükséges. Vagyis az RDA gyakorlatilag olyan mennyiséget jelent, ami az egészséges egyénnél megelőzi a vitaminhiány okozta megbetegedést. Ez az adag azonban nem feltétlenül azonos az optimális mennyiséggel. Az optimális adagolásnál nemcsak a specifikus, egyedi igényeket, hanem még további más körülményt is figyelembe kell venni. Ez lehet például anyagcserezavar, jelentős stressz, esetleg különböző megbetegedések.

A tápanyagszükséglet bizonyos életkorban és élethelyzetben jelentősen emelkedik:

 • gyermekeknél pubertás korban;
 • terhes és szoptató anyák esetében;
 • 60 évnél idősebb embereknél, akiknél már elégtelen a tápanyagfelszívódás működése;
 • nehéz fizikai munkát végző egyének esetében, fokozott pszichés megterhelés alatt dolgozó menedzsereknél és az élsportolóknál;
 • egészségi problémák esetében, mint például a betegség, különböző válsághelyzetek: operációk, vagy betegség utáni lábadozás.

Az ajánlott napi adagokat tehát olyan ideális adagnak tekinthetjük, amely az egészséges élethez szükséges, míg az optimális adagok azon felül aktívan támogatják a kiegyensúlyozott egészségi állapot mielőbbi elérését.

Miért fogyasszunk inkább természetes eredetű vitaminokat?

Köztudott, hogy a legtöbb esetben alapvető fontosságú a vitaminkészítmények összetevőinek eredete. A szakértők nagy részének az a véleménye, hogy azok a táplálékkiegészítők a legjobbak és leghasznosabbak, amelyek nem vegyi eljárás útján, hanem egyes anyagokban gazdag termékek kivonatából készültek. Ezt az állítást néhány fontos érv támasztja alá:

 • Az emberi szervezet a természetes eredetű anyagokhoz alkalmazkodott és jobban tudja azokat felszívni, feldolgozni és felhasználni.
 • A szintetikus termékek nem tartalmaznak olyan elemeket, amelyek megkönnyítik az adott anyagok felszívódását és teljes mértékű felhasználását.
 • A természetes vitaminforrások olyan enzimeket, természetes segédanyagokat, flavonoidokat és más anyagokat tartalmaznak, amelyek a vitaminok hatását megsokszorozzák, nincs mellékhatásuk, és nem rakódnak le a szervezetben. Ezek kizárólag a természetben fordulnak elő (zöldségekben, gyógynövényekben, fűszerekben, stb.).

Az amerikai Rehnborg tudományos kutatóközpontban megvizsgálták a szintetikus és a növényi eredetű aszkorbinsav (C vitamin) hatásának különbségét. Mi derült ki? Megállapították, hogy a vitamin hatása nem attól függ, hogy miből származik, hanem attól, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben még más komponensek – flavonoidok, fenolok, szterolok, szerves savak és más vegyületek is jelen vannak. Bebizonyosodott, hogy tulajdonképpen ezek növelik a C vitamin hatását. Ideális az olyan készítmény, amely nemcsak C vitamint, tehát aszkorbinsavat, de flavonoidokat is tartalmaz – például acerola cseresznyéből és fekete ribizliből készült kivonat – amelyeknek köszönhetően a C vitamin könnyebben felszívódik és hasznosul. Sőt a flavonoidok mérséklik a sérülések miatt kialakuló duzzanatok és véraláfutások kialakulását, mivel a C vitaminnal kombinálva növelik a hajszálerek rugalmasságát. Ha csak magát az aszkorbinsavat – C vitamin – használjuk, akkor nem érjük el ezt a hatást. A szintetikus C vitamin használatánál előnyösebb a C vitamin észterét, vagyis a kalcium-aszkorbátot választani. Ez a C vitamin legkedvezőbb változata, amely nem árt a gyomornak, azonban ne hanyagoljuk el a flavonoidokat tartalmazó gyümölcsök fogyasztását sem.

A máj – sokféle vitamint raktároz

A zsírban oldódó vitaminokat a máj bizonyos ideig képes tárolni. Ezt a képességet a máj tartalék kapacitásának is nevezzük. Mennyi ideig képes a szervezet ilyen tartalékokat tárolni? A szakirodalom szerint:

 • A vitamin – 1-2 évig
 • E vitamin – 3-5 évig

A vízben oldódó vitaminok, vagyis a C vitamin és B vitaminok a testben lényegében nem tárolódnak. Többségük a vizeleten keresztül távozik a szervezetből. A tartalékolás becslések szerint 2-14 napos. Kivéve:

 • B9 vitamin – (folsav) 3-4 hónap
 • B12 vitamin – (kobalamin) 2-5 év

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy ezeknek a vitaminoknak tartós fogyasztása káros lehet a szervezetre.

Ön elegendő vitamint fogyaszt?

Azt, hogy szenvedünk-e vitaminhiányban, teszt segítségével állapíthatjuk meg. A következő egészségi teszt segítségével gyorsan megállapítható, hogy a táplálékunk elegendő mennyiségű vitamint tartalmaz-e, vagyis, hogy elegendő-e a vitaminbevitelünk.

 1. Többnyire készételeket fogyaszt, üzemi konyhában (étteremben), büfékben étkezik?
 2. Vegetáriánus?
 3. Gyakran diétázik?
 4. Dohányzik, vagy naponta egy pohárnál több alkoholt fogyaszt?
 5. Gyakran van stressz hatása alatt?
 6. Szed rendszeresen gyógyszereket?
 7. Gyakran megfázik?
 8. Volt beteg az utóbbi időben?
 9. Gyakran érzi fáradtnak magát?
 10. Gyakran jár napozni?

3. Évezred kedvezményes kód: DRNFEB29

Kiértékelés: Minél gyakrabban válaszolt Igen-nel, annál valószínűbb, hogy vitaminhiányban szenved. Ha több mint három az Igen válasz, akkor a szokásos táplálkozáson kívül ajánlott táplálékkiegészítő készítmények fogyasztása is.

A vitaminok rövid áttekintő táblázata

Vitamin
RDA*

A hiány figyelmeztető jelei

A legjobb természetes források

Zsírban oldódó vitaminok

A
retinol
1 mg
béta-karotin
6 mg

Látászavarok, szaruhártya és kötőhártya kiszáradása, könny elégtelensége, a nemi szervek nyálkahártyájának kiszáradása. Gyerekeknél csontnövekvési zavarokhoz és az állcsont hibás fejlődéséhez vezethet

Halolaj, hal, belsőségek (máj), tojássárgája, vaj, tej, sajt, sárgarépa, saláta, spenót

D
kalciferol
0,01 mg

Csontritkulás, rövidlátás, a fogak kihullása és a fogíny gennyesedése, izomgyengeség, térd- és kézízületek dagadása, ingerültség, idegi rendellenességek, depresszió

Hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal (ezek belsőségei, zsírjuk és húsuk), tejtermékek, napfény,

E
tokoferol
15 mg

Látászavarok, száraz, ernyedt bőr, teljesítmény-csökkenés, fáradékonyság, emésztőrendszeri gyulladások, meddőség, szívbetegségek, öregségi májfoltok, problémás sebhegedés

Hidegen sajtolt növényolajak, spenót, teljes kiőrlésű gabonafélék, tej, gabonacsírák, vaj, olajos magvak, dió, tojássárgája

K
filokinon
0,05 mg

Bélbántalmak, vérzékenység, rosszul hegedő sebek, orrvérzés, fáradékonyság, menstruációs problémák

Spenót, fejes saláta, káposzta, brokkoli, disznó- és marhamáj, tojássárgája

Vízben oldódó vitaminok

B1
tiamin
1,5 – 2 mg

Koncentrációs képesség elvesztése, ideggyengeség, depressziós hangulatok, alvászavarok, étvágytalanság, szívritmus-zavarok, szorulás, nehézkes légzés, hónalji és lábviszketegség

Belső szervek, disznóhús, tojássárgája, paradicsom, káposzta, karfiol, brokkoli, hüvelyesek, gabonafélék

B2
riboflavin
1,7 mg

Piros, gyulladt nyelv, apró repedések a szájsarokban, kaparó érzés a szemben fényérzékenység, cserepes ajkak, zsíros haj, hajhullás, hányinger, alvászavarok, depressziós hangulatok, vizelési problémák, hüvelykörnyéki viszketés

Hús és húskészítmények, belsőségek tej és tejtermékek, gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, tojássárgája, dió, magvak

B3
niacin
20 mg

Fáradékonyság, izomgyengeség, étvágytalanság, bőrelváltozások, rossz szájszag, cserepes ajkak, szórakozottság, fejfájás, depressziós hangulat, ínyérzékenység, hányás

Hús, hal, baromfihús, zöldség, élesztő, búzacsíra

B5
pantoténsav
10 mg

Ízületi fájdalmak, merev ízületek, hajhullás, korai őszülés, apró repedések a száj- és szemsarokban, merevség, kéz- és lábgörcsök, ingerlékenység, szorulás

Máj, vese, teljes kiőrlésű gabonafélék, korpa, méhpempő, zöldség, tojássárgája

B6
piridoxin
2,2 mg

Depressziós hangulat, fáradékonyság, idegesség, ingerlékenység, hajhullás, apró repedések a száj- és szemsarokban, vérkeringési zavarok, kezek és lábak ernyedtsége, izomgyengeség, csökkent koncentrálóképesség

Máj, hal, szója, búzacsíra, dió, banán, spenót, avokádó, teljes kiőrlésű gabonák, baromfihús

B7(H)
biotin
0,2 mg

Idegesség, ingerültség, száraz, vagy túl zsíros bőr, hajhullás és korpásódás, szürkés nyálkahártya a szájban és a gégében, ernyedtség, izomfájdalmak, depressziós hangulat, fáradtság

Belsőségek, fiatal állatok húsa, élesztő, tojássárgája, szója, dió, teljes kiőrlésű gabonákból készült termékek, korpa, hántolatlan rizs

B9
folsav
0,2 mg

Fáradtság, nyugtalanság, alvászavarok, életöröm hiánya, növekvési és emésztési zavarok, nyelv és nyálkahártya gyulladása, ajakrepedés, korai őszülés, anémia

Búzacsíra, máj, kelkáposzta, spenót, fejes saláta, uborka, szója, teljes kiőrlésű gabonák, brokkoli, karfiol, tojássárgája

B12
kobalamin
0,003 mg

Hosszantartó idegesség, depresszió, kéz és láb tompaság érzete, járási nehézségek, dadogás, gyulladásos száj, kellemetlen testszag, menstruációs problémák, vérszegénység

Belsőségek - főleg máj, tojássárgája, hal, tej, savanyított tejtermékek

C
aszkorbinsav
100 mg

Ínyvérzés, gyakori megfázás, nyálkahártyák gyulladási hajlama, visszerek, aranyér, túlsúly, gyengült idegek, látászavarok, hajhullás

Citrusfélék, fekete ribizli, eper, kivi, zöldségpaprika, paradicsom, brokkoli, káposzta, csipkebogyó

Miért nem jó egyfajta vitamint nagy mennyiségben fogyasztani?

Mert a vitaminok egymást kiegészítve működnek. A kiegyensúlyozatlan bevitel vagy vitaminszint – vagyis a vitaminok szükségestől eltérő mennyisége – anyagcserezavarokat, vagy a többi vitamin, ásványi anyag, esetleg más fontos tápanyag felszívódásának zavarát okozhatja.

Az B vitaminok a természetes vitaminforrásokban nem egyesével fordulnak elő, hanem mindig komplexen – B vitamin komplex. A B vitamin így, komplex módon van jelen már évmilliók óta a természetben. Különféle változatai kölcsönösen hatnak az anyagcsere minden fontos szakaszára. Ezért nincs sok értelme a gyógyszertárban például B6 vitamint venni és azzal próbálni gyógyítani valamit, mivel egyedül nem lesz hatásos. A teljes B vitamin csoport hatása viszont hihetetlen lesz. Az idegeken kívül kedvezően leginkább az izomzatra, emésztőrendszerre, bőrre, hajzatra, szemekre, szájra és a májra hat.

Kivétel csak abban az esetben lehetséges, ha betegek vagyunk, és a kezelőorvosunk másképp rendeli.

Mikor kell vitaminokat szedni?

A vitaminok optimális felszívódása és hasznosítása érdekében célszerű a táplálékkiegészítő készítményeket és vitaminokat annak figyelembevételével fogyasztani, hogy vízben oldódnak-e vagy sem:

 • Vízben oldódó vitaminok (B és C) étkezések között, vagy röviddel étkezés után, de soha ne fogyasszuk éhgyomorra, röviddel étkezés előtt, vagy este lefekvés előtt.
 • Zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) és telítetlen zsírok (omega-3, omega-6) legalkalmasabb fogyasztási ideje 1,5 órával étkezés előtt.

Hogyan tájékozódjunk a vitaminok és táplálékkiegészítő készítmények választásánál?

 1. A B vitamin komplexet a bőrpanaszokon kívül érdemes használni más esetekben is. Leggyakoribb természetes forrása a gabonacsírák, a gabona- vagy rizskorpa, és a cukormelasz. Ezeket az anyagokat az élelmiszerek feldolgozása és finomítása során többnyire eltávolítják, ennélfogva sokan B vitamin hiányban szenvednek, ami káros és veszélyezteti az egészséget, tekintettel arra, hogy a B vitaminok széles skálán hatnak.
  Nélkülözhetetlenek a szaharidok glükózzá, valamint a táplálék energiává történő átalakításához. Szerepük van a zsírok és fehérjék anyagcseréjében. Némelyek befolyásolják a májban, szemben, bőrben és hajban végbemenő folyamatokat. Fokozzák az immun- és idegrendszer működését. Serkentik a sejtek növekvését és osztozódását, beleértve a vörösvértesteket, ami segít megelőzni a vérszegénységet – anémiát. Ennélfogva valószínűsíthető, hogy a B vitaminok hiánya rossz közérzetünk és betegségünk kezdeténél jelen van.
 2. A fokozott C vitamin fogyasztás akkor indokolt, ha fennáll a megfázás veszélye. Legjobb természetes formájában, flavonoidokkal együtt fogyasztani. A C vitamin fogyasztását a nap folyamán több adagra osztjuk. Milyen mennyiségben fogyasszuk? Egyszerű megfázáskor, különböző bakteriális megbetegedéseknél, vagy kezdődő influenza esetén a „The Vitamin C Foundation” ajánlása szerint az első tünetek megjelenésekor óránként kell bevenni 500 – 1000 mg C vitamint vagy ESTER-C vitamint. Ez utóbbi annyiban tér el a szokásostól, hogy csak fokozatosan szabadul fel és ezáltal tovább marad a szervezetben. Ez a készítmény pH-semleges, ezért nem okoz savtúltengésből adódó gyomorpanaszokat vagy hasmenést. Ha közönséges C vitamin fogyasztásakor esetleg ilyenfajta panaszok lépnek fel, csökkentsük az adagolást, majd később fokozatosan emeljük újra. Fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a C vitamin nagyobb mennyiségű fogyasztása idején nagyon fontos, hogy elegendő tiszta vizet igyunk (naponta legalább 2 – 2,5 litert). Minden egyes adag bevétele után meg kell enni egy almát is, ami a flavonoidforrást biztosítja.
 3. A D vitamint nemcsak csontritkulás esetén ajánlott 100 %-os napi adagban fogyasztani. A téli hónapokban a kevés napsütés miatt mindenkinek szüksége van a D vitamin tartalékok feltöltésére, és még azoknak, akik a nyári hónapokban magas védőhatású napozó krémeket használnak. Ők ugyanis meggátolják a D vitamin keletkezését a bőrben, ami D vitamin hiányhoz vezet. Továbbá mindazoknak, akik nem fogyasztanak rendszeresen, hetente legalább kétszer elegendő természetes eredetű D vitamin tartalmú táplálékot (tengeri halak – hering, makréla, lazac, szardínia, tonhal). Igy nemcsak a csontritkulástól, de a ráktól, cukorbetegségtől, vesebántalmaktól, depressziótól, elhízástól, szívbántalmaktól és más komplikációktól is védhetjük magunkat.
 4. Ha főleg antioxidáns és méregtelenítő hatást kívánunk elérni, akkor olyan terméket válasszunk, amely antioxidáns komplexumot tartalmaz (A vitamin/béta-karotin, C vitamin, E vitamin, flavonoidok), és amelyben a fenti vitaminok mennyisége az ajánlott napi adag (RDA) 100%-a körül mozog. Ebből a szempontból kiválóan alkalmas táplálékkiegészítő a Detox Vital®.

Miért válasszam a Detox Vital®-t?

A szervezetben található mérgező anyagok csökkentik a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét, ami gyengítheti a szervezet ellenállóképességét. A nehézfémek és más toxikus anyagok a szervezetben az immunrendszert veszélyeztető szabadgyökök keletkezését idézik elő. A szabadgyökök gyorsan szaporodó molekulák, amelyek támadják és károsítják a sejtek membránját és a szöveteket. A lerakódások, toxikus anyagok, vegyi anyagok, egészségtelen étkezés, a dohányzás és a stressz – mind hozzájárulnak a szabadgyökök képződéséhez. A szabadgyökök eltávolítása érdekében nagyon fontos, hogy szervezetünket naponta megfelelő mennyiségű, hatásos antioxidánsokkal lássuk el.
Detox Vital®:

 • az összes fontos vitamin és ásványi anyag hatásos keveréke (a vas kivételével), amely a maximális hatásfok elérése érdekében megfelelően kapcsolódik az enzimekhez, aminosavakhoz és a növényi eredetű tápanyagokhoz
 • segíti feltölteni a szervezetet, az immunrendszer helyes működéséhez szükséges fontos tápanyagokkal,
 • biztosítja a fontos vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak és más létfontosságú tápanyagok megfelelő hatását.

NaturalSwiss =
Az emésztés szakértője
A böngészési előzményei alapján az alábbi termékeket ajánljuk Önnek.
Méregtelenítés könyv
Szervezet Méregtelenítése

Megjelent magyarul is Prof. Katarína Horák a pozsonyi egyetem Élelmiszeripari karának biokémiai és mikrobiológiai tanszékének biológiai professzora által írt nagy sikerű könyve. "A Szervezet méregtelenítése" címmel. A könyv megismerteti

990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Clean Inside rost
CleanInside Rost

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.

12 480 Ft
Részletek
Kosárba teszem
Parasic
Parasic

A Parasic élősködő elleni táplálékkiegészítő segít eltávolítani a bélparazitákat és petéiket a vastagbélből és a szervezet más részeiből.

7 990 Ft
Részletek
Kosárba teszem
NaturalSwiss =
Termékek összesen:
0